Minden Ami Külföld | 25 jó tanács, mielőtt Új-Zélandra mész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Új-Zéland egy csodákkal teli, varázslatos vidék, de hidd el, tartogat bőven meglepetéseket. Ezek elkerülhetőek, FOGADD MEG tanácsainkat >>>

25 jó tanács, mielőtt Új-Zélandra mész

Új-Zéland elképesztően varázslatos! Gyönyörű hely, ám tartogathat meglepetéseket, ha nem készülsz fel jó előre.

Így most összeszedtünk 25 tanácsot számodra, hogy komfortosabban érezd magad már érkezéskor.

Írta: Mayerné Répási Adrienn – Minden Ami Külföld
Új-Zéland egy csodákkal teli, varázslatos vidék, de hidd el, tartogat bőven meglepetéseket. Ezek elkerülhetőek, FOGADD MEG tanácsainkat >>>

Pár hasznos tudnivaló, amit illik tudni Új-Zélandról:

Új-Zéland a Csendes-óceán délnyugati részén fekvő, két nagyobb és számos kisebb szigetből álló ország. Formailag monarchia, ám az államfője az Egyesült Királyság uralkodója. Fővárosa Wellington. Lakossága nagyon színes, bár az angol a leggyakrabban beszélt nyelv, a maori és az új-zélandi jelnyelv kapott törvény által meghatározott “hivatalos nyelv” különleges státuszt. Ezenkívül ha sokkal többet szeretnél megtudni már előre és kellően felkészülten érkezni, javaslom olvasd el az >>> Új-Zéland kisokost <<< ha a szigetországba indulsz, ez szinte kötelező olvasmány.

Új-Zéland egy csodákkal teli, varázslatos vidék, de hidd el, tartogat bőven meglepetéseket. Ezek elkerülhetőek, FOGADD MEG tanácsainkat >>>
Új-Zéland egy csodákkal teli, varázslatos vidék, de hidd el, tartogat bőven meglepetéseket. Ezek elkerülhetőek, FOGADD MEG tanácsainkat >>>
Új-Zéland egy csodákkal teli, varázslatos vidék, de hidd el, tartogat bőven meglepetéseket. Ezek elkerülhetőek, FOGADD MEG tanácsainkat >>>

Íme, a 25 tanács!

 1. Mivel minden országtól nagyon messze van, Ausztráliától is 1600–2000 km-re, a másik legközelebbi nagyobb szárazföld pedig az Antarktisz, így számolj vele, hogy hosszú utazás vár rád! Megközelítése kizárólag repülővel, esetleg hajóval lehetséges. Budapest-Auckland, Új-Zéland legnagyobb városa között a repülési idő nagyon hosszú. A leggyorsabb repülőút – egy átszállással – kicsit több mint 27 óra (ez óraátállítástól függően az átszállások miatt lemehet 25 és egy kicsire). Olcsóbb utak hossza felkúszhat 36-40 órára is.
 2. A magyar állampolgárként, ha turistaként vagy látogatóként érkeznél, akkor megteheted vízum nélkül is. De csak akkor, ha 90 napnál kevesebb időt szeretnél eltölteni Új-Zélandon és nem szeretnél dolgozni. A beutazáshoz azonban Új-Zélandi Beutazási Engedélyre (New Zealand Electronic Travel Authority vagy röviden NZeTA) lesz szükséged. Ugyanis 2019. október 1-től Új-Zéland bevezette az országba történő utazást megelőző regisztrációs kötelezettséget. Utazás előtt minimum 72 órával meg kell igényelni az NZeTA-t! Díja 2023 elején: 23 NZD online igényelve. 1 NZD jelenleg kb 250 magyar forintnak felel meg, azaz körülbelül 5750 Ft. Az ingyenes app-ban csak 17 NZD. Ezzel lehetőség van arra, hogy egyes látogatók és tranzitutasok vízum nélkül utazhassanak Új-Zélandra egyes nem vízumköteles országokból vagy átutazhassanak rajta.
 3. És egy érdekesség, akár az is előfordulhat, hogy igazolnod kell, elegendő pénzzel rendelkezel. Ez körülbelül 1000 új-zélandi dollár/fő/hónap. (2021-ben): 860 ezer forintnak megfelelő helyi pénz.
 4. Valamint a turistákra egy új adót is kiróttak, az IVL – International Visitor Conservation and Tourism Levy-t.  Nemzetközi látogatói természetvédelmi és idegenforgalmi illeték tulajdonképpen. Olyan projektekbe fektetnek be belőle, amelyek elősegítik a produktív, fenntartható és inkluzív turizmus növekedését, és védik, támogatják környezetet. Az IVL adó összege pedig 35 NZD. mely 8750 Ft körül mozog és az NZeTA igénylésekor kell megfizetni.
 5. Ezt megspórolhatod, ha Working Holiday Scheme (WHS) vízumra, rövidebben a Working Holiday-re pályázol. Ez egy 12 hónapos vízum, melyre szert tehetsz 18 éves korodtól egészen 35-dik életéved utolsó napjáig.
 6. Mivel nagyon változatos az ország domborzata, így az éghajlata, időjárása is! Érdemes szélsőséges hőmérsékletre készülni. Az ország déli részén óceáni és hegyvidéki, az északi részen szubtrópusi éghajlat uralkodik. Azaz délen, télvíz idején a középhőmérséklet 3-12 °C, nyáron 12-22 °C, északon enyhébb, télen 9-15 °C, nyáron 12-24 °C. Ráadásul náluk, hozzánk képest el vannak tolódva az évszakok. Tavasz szeptembertől novemberig, nyár decembertől februárig, ősz márciustól májusig, tél pedig júliustól augusztusig tart, tehát Új-Zéland nyári szezonja december február között van! Érdemes rétegesen öltözni szinte mindig!
 7. E változatos domborzatból fakad, hogy a természet, a növényzet és az állatfajok is igen változatosak, egyedi a fauna. A természetkedvelőknek, a túrázás kedvelőinek remek hely. Az ország egyik felén látványos erdők, strandok, part közeli kis szigetek találhatók, a déli szigeten pedig az ellenkezőjével találkozhatunk, gleccserekkel, hófedte hegyekkel, nagy síkságokkal. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere, vulkán, tavak, fjordok, gejzírek, végeláthatatlan, zöldellő legelők, buja erdők…
 8. Különleges faunája van az országnak, de szerencsére Új-Zélandon nincs különösen veszélyes szárazföldi állat! Nem kell tartani gepárdoktól, nagyobb emlősöktől, de kígyóktól, veszélyes pókoktól, skorpiótól, krokodiltól vagy más, félelmetes csúszó-mászóktól sem. Egyetlen ritka, védett pókfaj harapása okozhat komolyabb mérgezéses, allergiás tünetet. Ez a katipō nevű pók, de elsősorban a tengerparti homokdűnékben él, ritkán látott faj, van ellene ellenszer és 1901 óta egyetlen halálesetről sem számoltak be. Illetve egy légyfaj van, mely előszeretettel csípi meg az embert,  a homoki légy, a maori nevén namu. Illetve a vízben medúzák is előfordulhatnak.
 9. Jó, ha tudod, hogy a naptejet ne hagyd otthon! Új-Zéland UV szintje az egyik legmagasabb a világon Így a legmagasabb faktorszámú naptej használata javasolt mindenképp!
 10. Vezetni szeretnél vagy autót bérelni? Akkor jó, ha tudod, hogy Új-Zélandon baloldali közlekedés van, azaz a nálunk megszokottól eltérő, ellentétes oldali. Az ország úthálózata kifejezetten jó minőségű, az országutak kétsávosak. Érdemes viszont a megszokottnál alacsonyabb átlagsebességgel vezetni.
 11. Ugyan az érvényes magyar jogosítványt elfogadják, de kell róla érvényes angol fordítás (mivel a magyar jogosítvány tudtommal nem esik az “angolul van kiállítva” kategóriába). Az ENSZ egyezmény alapján kiálíttott nemzetközi vezetői engedélyt elfogadják.
 12. Közlekedés Új-Zélandon. Tömegközlekedés viszont kicsit aggályos. Vonatközlekedés alig akad, néhány útvonal áll csak az utazók rendelkezésére, azok is gyakran lezárásra kerülnek. Busszal viszont el lehet jutni a nagyobb városokba gond nélkül, bár nem olcsón. Ami viszont nagyon jól működik, az a stoppolás. Kint aki csak teheti, stoppol.
 13. Új-Zéland benne van abban a három országban, ahol nincs saját írott alkotmány. Az alkotmányának inkább több eleme van. Elfogadott néhány brit jogszabály (például a Magna Carta Libertatum), királyi előjogok, Új-Zélandi törvények, bírósági ítéleteken alapuló közjog és alkotmányos elvek is.
 14. Nagyon színes egyveleget képez a lakosság. A helyieket “kiwik”-nek hívják. Nagyon közvetlen, szívélyes, laza, és meglehetősen természetes gondolkodású emberek. Szívesen látják a turistákat. De a maorik, az óceániai és az ázsiai térségből idevándorolt népek és sok európai is él Új-Zélandon.
 15. Új-Zéland az egyik legbiztonságosabb országok egyike! Nemzetközi terrorizmusból fakadó fenyegetettségi szint szinte nulla. Akad néhány betörés, lopás a nagyobb városokban, de elenyésző a számuk.
 16. Ugyanakkor az ország meglehetősen aktív, ha természeti katasztrófákról van szó. Elég aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért előfordulhat földrengés, szökőár is. Továbbá tornádó, hevesebb viharok is előfordulhatnak. Illetve az Északi-sziget legmagasabb pontján egy aktívnak számító tűzhányó is van, a Ruapehu tűzhányó, melynek csúcsa 2797 méter magasan van.
 17. Új-Zéland Wellingtoni Magyarországi Nagykövetségének honlapján sok hasznos információt találsz..
 18. Szigorúan veszik a belépésnél a növényi és állati eredetű termékek, élelmiszerek bevitelét! Különböző ételek, gyümölcsök, zöldségek, hús, hal, baromfi, méz, főzéshez használt összetevők, minden tejtermék, élő vagy szárított növények és magvak, hagyományos/növényi gyógyszerek, élő vagy döglött állatok bevitele tilos! Továbbá bármilyen cipőt, sport- vagy kültéri felszerelést, túrabakancsot megnézhetnek, amit az ember rendszeresen használ. A legtöbb gyógyszer is csak orvosi papírral együtt engedhető be az országba.
 19. Jó, ha tudod, hogy fő exportcikkük és egyben az egyik legkedveltebb ételük a birkahús és a tejtermékek. Az egyik vezető exportcikke Új-Zélandnak a sűrített tej, ez mellett a birka- és kecskehús, a fagyasztott marhahús, és a vaj.
 20. Új- Zélandon majdnem az összes pénzügyi tranzakció elektronikus úton megy végbe. Ebbe beletartoznak a bankkártyás fizetések is. A legtöbb boltban van PayWave, elfogadják a Visa és MasterCard kártyákat. Az EFTPOS a helyi kártyás fizetési rendszer, helyi bankkártyával működik. Ugyanazon a kártya terminálon kell vele fizetni mint a többi kártyával. Ne ijedj meg ha rád néznek és azt kérdik: “Eftpos”? Ha olyanod nincs akkor a helyes válasz (attól függően milyen kártyád van) Visa/Mastercard/PayWave. A készpénzes fizetés ritka, de azért legyen nálad mert előfordulhatnak olyan boltok, ahol nincs Visa/MasterCard/hitelkártya a fizetési szolgáltatók extra díja miatt. A PayWave-es fizetésekre van ahol extra díjat számolnak fel.
 21. A két nagy sziget, az Északi- és Déli-szigetek között komppal lehet közlekedni, átkelni.
 22. Tőlünk eltérően a mentők, tűzoltók, rendőrség általános segélyhívó telefonszáma: 111 (vezetékes és mobil telefonról egyaránt hívható)
 23. Egész egyszerűen kihagyhatatlan természeti látványosságokkal rendelkezik. Ilyet rejt Wai-O-Tapu park is. Csodásak a gejzírek, a színes hőforrások és gőzkitörések, iszapfortyogók. De a Waitomo barlang a benne folyó Styx folyóval is érdekes látnivaló, melyet igazán különlegessé a barlangban élő világító élőlények teszik. De említhetnénk a Ferenc-József gleccsert, a Milford Soundot is, mely Új-Zéland legfelkapottabb nevezetessége, vagy Tongariro-t, a „Végzet-hegyét” is, mely UNESCO Világörökség része.
 24. Új-Zélandon rajonganak a különböző extrém sportokért. Raftingolni lehet, jet-boatingolni, kanyoningolni, tandemugrani, bungee jumpingolni, kajakozni, síelni, szörfölni, vízisíelni is! Szóval hajrá!
 25. Az Új-Zélandi táj ismerős lehet sok embernek. Rengeteg filmben szerepelnek a zöldellő dombok és hósipkás hegyláncok. Többek között A Gyűrűk urából Középföldje kel életre például. Hobbitfalva díszletei ma is megtekinthetők, Aucklandtől kétórányira.

Források-linkek
NZeTA – Immigration NZ weboldalán

Mi szükséges ahhoz, hogy új-zélandi jogosítvány nélkül vezethess itt?

Elfogadott jogosítvány fordítások illetve fordító irodák

Nemzetközi vezetői engedély – magyar hivatalos oldal

Magyarország Nagykövetsége – Wellington honlap és Facebook oldal

A nyelveink – hivatalos kormányzati oldalon


Letelepednél Új-Zélandon, de nem akarsz semmiféle fentakadást a vízum megszerzésében? Keresd >>> Petrát, regisztrált új-zélandi bevándorlási ügynököt <<< vagy munkakeresés terén a szintén új-zélandon élő >>> Zsuzsit, nemzetközi karrier-tanácsadót <<< aki segítségedre lehet a munkakereséssel!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá