Minden Ami Külföld | Párkapcsolati válság és külföldre költözés (2.rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Válság a párkapcsolatban - választás, döntés vagy elkötelezettség szolgál a kapcsolatotok alapjául? NA, MI A VÁLASZOD?

Párkapcsolati válság és külföldre költözés (2.rész)

Legyen tudatos A döntés, hogy a kapcsolatban lévő egyik fél prioritást élvez. És legyen szabad is az a döntés. Tudnál nemet mondani rá? Nem az a kérdés, hogy akarsz-e, hanem hogy tudsz-e?

Írta: andi – Minden Ami Külföld

A párkapcsolati válság hogyan kapcsolódik a játszótéri libikókához? Ha lemaradtál volna, olvasd el az előző részt.

JÓ TUDNI > A cikksorozat kifejezett célja az elgondolkodtatás. Kendőzetlenül tolom. Nincs nálam a bölcsek köve, de szokásomhoz hűen nem kertelek. Bocs, ha itt-ott arcba csap. Vedd ki ami hasznos és dobd ki ami nem! 

Választás, döntés vagy elkötelezettség?

Ott hagytuk abba, hogy csücsülünk a libikókán. Az, hogy hol ülünk rajta az attól függ hogy milyen szándékaink vannak a párkapcsolatunkkal. Mennyire vagyunk hajlandóak elkötelezni magunkat. „Nem néz ki rosszul, megteszi” ez leginkább egy választásnak tűnik. Van több másik, de most éppen ez az elérhető legjobb. Most.

Aztán van a döntés. Eldöntöm, hogy szeretem. Ő az enyém és én az övé. Aztán jön az első nehézség, a második kihívás és harmadik dráma. Fel kéne adnom ezt meg le kéne mondanom arról… a párkapcsolaton is dolgozni kell?? Hát… hagyjuk.

Azonban szerencsére létezik elkötelezettség is. Az, amikor hárman vagyunk a kapcsolatban: ő, én és a párkapcsolat. És mindegyik dinamikusan változik és nekem az a célom, hogy működjön. Nyitott vagyok arra, hogy felmerülő problémákat megoldjuk – akár azon az áron is, hogy időnként rajtam a sor, nekem kell változni, nekem kell engedni. Hogy mindkettőnknek jobb legyen.

Most, hogy nem tudományosan nagyjából belőttük melyik hozzáállás mekkora elkötelezettségi szintet takar, ugorjunk csak vissza arra a libikókára!

Párkapcsolati egyensúly – mint válság megelőzési eszköz

Válság a párkapcsolatban - választás, döntés vagy elkötelezettség szolgál a kapcsolatotok alapjául? NA, MI A VÁLASZOD?

Adtok-e ugyanannyit mint amennyit kaptok? Kapsz ugyanannyit mint adsz? Ó, persze tudom, hogy „a szerelem mindent legyőz” és már olyat is hallottam hogy „én az övé vagyok de ő nem az enyém (és ez így nekem jó)”. Ám legyen. Biztos hogy jó? Mivel rövid távon ugyan lehet sprintelni. Na de mikor láttál hosszútávfutót, esetleg ultramaratonistát végig sprintelni a távot? Mégis miből akarsz, tudsz és fogsz adni ha neked már semmi nincs? Mert nem kapsz?

Mert a libikóka egyik felén ott ülsz közel a tengelynél. Közel Hozzá. Próbálod először reménykedve, aztán megrendülve, majd egyre kétségbeesettebben kiegyensúlyozni azt a libikókát. A kapcsolatotokat. Azt, amelyiknek a másik szárán ő élvezkedve ott csücsül – a legvégén. Emlékszel még a játszótérre? A gyerek csücsül az egyik oldalon az ülésben a legvégén, és a szülő a másik oldalt ugyanott fogva gond nélkül kézzel lenyomja a libikókát és a gyerek a másik oldalon kacagva felemelkedik. De ez csak addig működik, amíg a szülő is a szár legvégén nyomja – adja bele az erejét. Minél közelebb megy a szülő a tengelyhez annál több erő szükséges a változatlanul ugyanott ülő gyermeket kinyomni. Rémlik?

Mégiscsak előjött megint az a fránya fizika

„erőször erőkar” Te ülsz középponthoz, a tengelyhez lehető legközelebb, szíved és lelked beleadva igyekszel egyensúly hozni az egyensúlytalanságba. Biztonságot a bizonytalanságba. Stabilitást az ingatagságba. És akármennyire belefeszülsz is, nem sikerül. Nem megy. És nem érted mit csinálsz rosszul és hol rontod el. Magadat hibáztatod, hogy hogyan lehetsz ilyen gyenge. Biztos nem adtál bele mindent.

Rossz hírem van. Lehetetlen küldetésre vállalkoztál. Nem lehet kiegyensúlyozni. Addig, amíg ő nem ugyanott ül mint te, nem lesz egyensúly.

És amíg te ott ülsz, küzdesz, önmagadat lassan feladván és felőrölvén próbálod megteremteni az egyensúlyt ő el van a saját kis világában a messzi túloldalon. Értem én, hogy szereted őt. És mindent megadnál neki. Mert szereted. Na de saját magadat szereted-e? Szereted-e önmagadat annyira, hogy ne döntsd saját magadat romokba miközben megpróbálod megszerezni annak a szeretetét aki fél szívvel (ha egyáltalán) csücsül ott a túloldalon? Mert míg te „amíg a halál el nem választ”-szintű elkötelezettséggel álltál hozzá, ő az „addig jó lesz amíg nem lesz jobb” (fájdalmasabb kiadásban: „ha ló nincs a szamár is jó”) vagy „legalább van kivel felvágnom mert marha jól néz ki” esetleg „pár randi és úgyis megkapom tőle amit akarok, aztán fel is út le is út” hozzáállással és ennek megfelelő elkötelezettség-mértékkel tekint a kettőtök kapcsolatára – és rád is.

Válság van már, csak még nem látod?

Szerinted miért nem hajlandó közelebb mászni azon a szerencsétlen libikókán hozzád? Hogy ne egyedül kelljen harca szállnod a világegyetemmel, hogy egyensúlyt tudj teremteni és megoldani a válságot?

És alkalomadtán miért pattan meg egy elegáns mozdulattal mikor valaki más feltűnik mögötted a háttérben egy másik libikóka ígéretével? Egy párkapcsolati válság egyik lehetséges megoldási módja ha az ember elegánsan kiszáll és ennyi. Legalábbis részéről ennyi. Szép volt, jó volt, kapott belőle, esetleg valamennyit adott is bele de ennyiről szólt. Neki. Neki ennyiről szólt. Na de a másiknak? Neked? Hát.. Vajon mennyire érdekelhet valakit, aki egy futó kaland céljából „kötelezte el magát” (látszólag), hogy a másikkal utána mi lesz? Hogy mekkora pusztítást hagy saját maga után? Hiszen a feltakarítás úgyse az ő dolga lesz, ő már lelécelt. Kicsekkolt. Érzelmileg is.


Gondolkodnivalók

de csak ha vállalod!

  • Te hol ülsz a “libikókán”?
  • És ő?
  • Hogy megy az egyensúlyozás?


Te is kicsekkolnál? Mondjuk Ausztráliába? Érdekel milyen ott az élet? Keresd Évát!

Vagy más ország lenne a cél?

Nézz körül partnereink között >>> ezen az oldalon <<< és talál meg a számodra megfelelő segítséget!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá