Minden Ami Külföld | Párkapcsolati válság és külföldre költözés (1.rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Párkapcsolati válság egy külföldre költözéssel költözésről szóló oldalon? Bizony, van köztük kapcsolat, nem is egy. OLVASS TOVÁBB >>>

Párkapcsolati válság és külföldre költözés (1.rész)

Igen, megint jön a lecsó. És beletenyerelek, úgy, hogy csak úgy fröccsen szerteszét. Bizonyám, fel a plafonig. Öveket becsatolni. Én szóltam előre 😊

Írta: andi – Minden Ami Külföld
JÓ TUDNI > A cikksorozat kifejezett célja az elgondolkodtatás. Kendőzetlenül tolom. Nincs nálam a bölcsek köve, de szokásomhoz hűen nem kertelek. Bocs, ha itt-ott arcba csap. Vedd ki ami hasznos és dobd ki ami nem!

Párkapcsolati gatyamadzag meghúz, mert a válság jön és lecsap. De legalábbis megpróbál….

Válság a párkapcsolatban? Oldjuk meg kreatívan: költözzünk külföldre!

Az majd összehoz bennünket. Ugye???

Párkapcsolati válság egy külföldre költözéssel költözésről szóló oldalon? Bizony, van köztük kapcsolat, nem is egy. OLVASS TOVÁBB >>>

Aha… jaja… Persze… és hirtelen arra ébredünk, hogy bilibe lóg a kezünk. Mivelhogy marha rossz hírem van: a válasz „nem”. Egy külföldre költözés várhatóan NEM fogja megoldani a párkapcsolati válságodat. Esetleg válságotokat.

Kezdjük azzal, hogy eleve nem mindegy egyes vagy többes számban beszélünk róla. Válságod vagy válságotok? Mennyire vagy képben a helyzetetekkel? A valóssal. Nem azzal amit látni szeretnél. Vagy láttatni.

Mert egy párkapcsolat nem egy egyszerű egyszeregy.

Menjünk vissza az alapokhoz

Egyszer volt hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, ahol a kurtafarkú malac túr… megtörtént, hogy megérett a ráébredés. Jé! Bírom őt! Meg ő is bír engem. Hoppá, csak nem beleszerettem… jujj, jajj, jé, ő is 😊 És így lettünk (lettetek) egy csapat.

Mondom csapat. Annak ugyanis az az egyik ismérve, hogy a benne lévő egyének a csapat egészének céljaiért (is) küzdenek. Együtt. Vállvetve. Egymást segítve, támogatva, elismerve, helyettesítve. Ezért nem csoport. Hanem csapat. Tény ami tény, kiscsoportos csapat 😊 de ettől még van közös cél: a kapcsolat és annak fejlesztése. Legalábbis jó esetben.

Ne feledkezzünk el azonban arról sem, hogy eme kiscsoportos csapatot két egyén alkotja, akiknek viszont – teljes joggal – vannak egyéni céljaik IS. Igen, a csipet-csapat közös célján túl, mellett, felett…

Jaja, ez bizony azt jelenti, hogy össze kell ám hangolni azokat a célokat. Az egyénieket meg a közöseket. És itt nagyon sok minden nem mindegy. Az egyéni célok alá vannak rendelve a közösnek vagy a közös van alárendelve az egyénieknek. Esetleg az egyik egyéni cél alá van rendelve a közösnek de a közös meg a másik egyéninek? Ekkor az az egyéni, amelyik alá van rendelve a közösnek, logikai szempontból nézve alá van rendelve a másik egyéninek is. Csak szólok. Biztos ez volt a cél?

Előfordulhat, nem vitatom. Csak legyen tudatos döntés. Ha már a döntéseknél tartunk…

Mekkora az elkötelezettség? És egyforma-e?

Trükkös kérdés, mi? És tudod a választ? És biztos vagy benne?

Nem mondanám tudományosan alátámasztott szempontnak, de azért elgondolkodni lehet, hogy érdemes, az alábbi eszmefuttatáson.

Van három hasonló szó, de nem teljesen szinonimák: választás | döntés | elkötelezettség / elköteleződés. (angolosok kedvéért: choice | decision | commitment). Amikor elkezdünk járni valakivel, „egymásra találunk”, fellobban a szikra és felgyullad a jelzőfény – nevezhetjük akárhogy – szerencsés esetben a párkapcsolat létrejön. Mitől nem biztos? Mivel ez ugye attól függ, hogy mind a két fél döntött-e valamit vagy csak az egyik. Merthát láttunk már karón varjút, azaz olyan párkapcsolatot ahol csak az egyik fél részéről volt kapcsolat a kapcsolat, a másik meg csak kihasználta a helyzetet  jól érezte magát a szituációban. Első lépésként tehát ugorjuk meg azt a lécet, hogy a párkapcsolatot mindkét fél annak gondolja. Amennyiben nem, akkor – a logika alapján – nincs miről beszélnünk, hiszen nincs párkapcsolat. (Ettől még lehet pont ez számodra párkapcsolati válság.)

Ahhoz hogy egy párkapcsolatot (annak minőségét) górcső alá tudjunk venni hasznos megvizsgálni a kapcsolatot alkotó egyedek viszonyát magához kapcsolathoz. Amihez kiindulásként fel tudjuk térképezni, hogy a három „látszólag szinonima de mégsem” szavunk közül melyik fél milyen elvárásokkal vágott bele a dolgokba. Mivel ez ám – akarjuk vagy sem – határozottan hat a hozzáállásra. Mert ugye nem mindegy hogy nem szeretjük a sóskát vagy gyűlöljük, ugye?

Matekozzunk. Akarom mondani (válság) logikázzunk

Tehát a adott két fél – Te meg Ő – és a három alternatíva: választás | döntés | elkötelezettség.

Matematikai feladvány: ha a két fél külön-külön három alternatíva közül választhat, összesen hány kimenet lehetséges? És ebből hány szolgálhat alapul egy párkapcsolati válságnak?

Képzelj el egy libikókát. Ez a kapcsolatotok. Mikor van egyensúlyban? Ha mindkét oldalon ugyanakkora távolságban ugyanakkora súly van. Az erő * erőkar vonulattól tekintsünk el, ok? Ez nem tiszta fizika, hanem párkapcsolat. 

Milyen van a libikókának? Két oldala, bizony. Az egyik Te a másik Ő. Jé, meglepő 😊 És mindkét oldalon van egy-egy súly. De mi határozza meg a súly súlyát? Mértékét. Szóval hogy mekkora és mennyire nyomja le a libikóka azon oldalát. Na mi? Hát az alternatíva. Az, hogy a három alternatíva közül melyikőtök milyen hozzáállással ment bele a kapcsolatotokba.

És ez miért fontos? Mivel hogy ettől függ, hogy a libikóka egyensúlyban van-e. Más szóval egyforma súlyt képviselve hasonló mennyiséget adtok-e magatokból a kapcsolatba, a másiknak. És nagyjából ugyanannyit vártok-e el a másiktól és a kapcsolattól mint ő?


Gondolkodnivalók

de csak ha vállalod!

  • Mik a Te egyéni céljaid?
  • Mik az ő egyéni céljai?
  • Milyen közös céljaitok vannak?
  • Mennyire vannak ezek összhangban?

Amennyiben külföldre költözés a (közös vagy egyéni) cél, Zsuzsit keresd ha munkaajánlatra lenne szükséged vízumhoz, akár Új-Zéland, Ausztrália, Kanada vagy Anglia az úti cél!

Más ország lenne a cél? Nézz körül partnereink között >>> ezen az oldalon <<< és talál meg a számodra megfelelő segítséget!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá