Minden Ami Külföld | 29+1 érdekesség, amit eddig nem tudtál Ausztráliáról - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 29 plus 1 érdekesség amit nem tudtál Ausztráliáról

29+1 érdekesség, amit eddig nem tudtál Ausztráliáról

Ausztrália a világ egyik legcsodásabb üdülési célállomása. Világszerte ismert egyedülálló és festői tájairól, tengerpartjairól, fantasztikus vadvilágáról és fehérhomokos strandjairól. De azt vajon tudtad, hogy a Nagy-korallzátony az űrből is látható? Vagy hogy Tasmániában a legtisztább a levegő az egész világon?

Ismerd meg az alábbi 29 érdekes tényt, amiket valószínűleg még nem tudtál Ausztráliáról. Ha van olyan, amit érdekesnek tartasz és mi kihagytunk volna, írd meg kommentben és kiegészítjük a listát!

1. Az ausztrál címeren két helyi állat szerepel: az emu és a kenguru. Mindkét állat kizárólag előre haladva tud közlekedni, ezért elterjedt jelképei a fejlődésnek és az előremutató országnak. 

2. Ausztrália növényeinek, emlőseinek, hüllőinek és békáinak 80%-a kizárólag az országra jellemző fajok, melyek a világ más tájain nem élnek; ilyen például a koala, kengurufélék, dingó, hangyászsün, kacsacsőrű emlős és a vombatfélék. 

3. Ausztráliában több mint 200 különböző nyelvet beszélnek, melyek közül 45 nyelv őshonos. Az angol után a legtöbbet beszélt nyelvek az olasz, görög, kantoni, arab, vietnámi és mandarin. 

4. Imádod a kávét? Akkor irány Perth, ahol több kávézó vár rád, mint bármely másik városban a világon.

5. Canberra városát 1908-ban alapították, miután Melbourne és Sydney nem tudott egymás közt dönteni a fővárosi posztról. 

6. Ausztrália egyike a világ természetileg legcsodálatosabb országainak. Az ország több UNESCO világörökségi helyszínnel büszkélkedhet, mint bármely másik úti cél. Három kulturális, tizenkettő természeti és négy örökség a két típus keverékéből; ez összesen tizenkilenc. 

Princetown Ausztrália
Princetown csodás partjai

7. Ausztráliának több mint 10 000 strandja van, így ideális helyszínt biztosít a szörfözni, napozni, búvárkodni, vitorlásozni és kikapcsolódni vágyók számára. Sőt mi több, a strandok nagy része hintőpor fehér vagy arany színű homokos és kristálytiszta kék vizes, csodálatos hegyvidéki látképpel és víz alatti zátonyokkal. 

8. Az ausztrálok több mint 85%-a a tengerpart 30 mérföldes körzetében él. 

9.Ausztrália volt a világ második országa, mely a nőknek szavazati jogot adott.

10. A világ legrégebbi fosszíliáját, amely körülbelül 3,4 milliárd éves, Ausztráliában találták.

11. Melbourne városát a sport világvárosának tartják, hiszen lakosai számára a legtöbb élsport lehetőségét nyújtja.  (Tenisz versenyek , forma 1 )

12. A Nagy-korallzátony a világ legnagyobb élő építménye. 2500 különálló zátony alkotja, és a világűrből is látható. 

13. A Nagy-korallzátonynak saját postafiókja van! Egy kompra felszállva bármikor eljuthatsz ide, és feladhatod képeslapodat egy egyedi Nagy-korallzátonyos bélyeggel.

14. A Fraser-sziget a világ legnagyobb homokszigete. Egy Queensland-i utazás fénypontja lehet, ha egy csónakot fogva a Hervey Bay-ből felfedeznéd a környező paradicsomot! A MacKenzie-tó azúrkék vízét hófehér homokos partok és a Champagne Pool veszi körül, ahol bármikor elmerülhetsz, ha kedved tartja.

15. Borkedvelők figyelmébe ajánlva – Ausztráliában 60 különböző borvidék található. Minden vidék festői, így borkóstolás közben a gyönyörű kilátást is élvezheted! Nyugat-Ausztrália csodás szőlőhegyekkel büszkélkedhet, mint például Margaret River, mely könnyen megközelíthető Perth városából. Esetleg látogass el Alpine Valley-be vagy Yarra Valley-be Victoria államban, vagy Clare Valley-be a déli országrészben, vagy éppen Hunter Valley-be NSW államban, amely kevesebb, mint 2 órás autóúttal megközelíthető!

16. Ausztrália a világ egyetlen olyan kontinense, amelynek nincs működő vulkánja. Nem úgy, mint Új-Zélandnak.

17. A Sydney-i Operaház tervezője, Jorn Utzon narancsevés közben kapott ihletet – ha az operaház vitorlaszerű tetőelemeit összeillesztenénk, egy tökéletes gömb alakzatot kapnánk. 

18. A lantfarkú madár hímje több mint 20 másik madárfaj hangját képes utánozni, csakúgy, mint egy fényképező, fűrész vagy autóriasztó hangját. Mennyire menő!

Bay of fires area
Bay of Fires Conservation Area

19. Végy egy mély levegőt! Tasmaniában a legtisztább a levegő az egész világon. A sétálni vágyók igazi paradicsoma a szigeten átívelő tengerparti sétányaival és lélegzetelállító panorámáival. 

20. Mindannyian hallottunk már a Bondi Beach-ről és a Sydney-i Operaházról. De mi a helyzet a Hillier-tóval Nyugat-Ausztráliában? Ennek a tónak a vize rózsaszín, mely annak köszönhető, hogy a Dunaliella salina nevű organizmus piros festéket kibocsátva rózsaszínre színezi a tóban található sót. Akár még is mártózhatsz benne!  

21. A szelfit a fotómániás gondtalan ausztrálok találták fel! Igen, bizony ők, ki más.

22. Ausztráliáé a világ leghosszabb golfpályája (850 mérföld), valamint a világ leghosszabb egyenes szakaszú vasútvonala is (300 mérföld).

23. A csillogó tengerpart a nyaralók legfőbb úti célja; de azt tudtad, hogy az Ausztrál Alpokban – mely New South Wales-t és Victoria államot szegélyezi – több hó esik, mint a Svájci Alpokban? A fehér csoda általában június és szeptember között borítja be a vidéket, nagyszerű síelési helyszínt biztosítva a mi nyári szezonunkra. 

24. A világhírű Uluru monolit méltóságteljesen fekszik Northern Territory vidékén. A monolit egyike azon kevés helyszíneknek, amelyek kétszer is szerepelnek az UNESCO világörökségi helyek listáján: mind a kulturális, mind pedig a természeti csodák listáján helyet kapott. Tudtad, hogy a hegyből 2,5 km-nyi rész a föld alatt van? Az Olgas-hoz kapcsolódik, ahol a hegy újra kiemelkedik 16 mérföld távolságban. 

25. Bár az Uluru nem a világ legnagyobb hegye, a nyugat-ausztráliai Mount Augustus-hoz tartozik. 

26. Ausztrália nemzeti drágaköve az opál, melynek nagy része a déli országrészből származik. 

27. Az ausztrál Outback vidék ad otthont a világ legnagyobb tevecsordájának, amely 750 000 állatot számlál.  

28. Az Antarktisz után talán Ausztrália a legmostohább kontinens. Abszolút mondhatjuk ,hogy a szélsőségek hazája. Az is előfordulhat, hogy egyik csücskében árvíz van, másik részén Ausztráliának pedig megfékezhetetlennek tűnő bozóttűz tombol.

29. Krokodilok nemcsak trópusi folyókban találhatók meg. Készüljünk fel, hogy a legnagyobb és legveszélyesebb krokodil (saltwater crocodile,) az óceánba is beúszik. Főleg a folyótorkolatoknál találkozhatsz velük. A Krokodil Dundee című filmet láttad? Na ebben ők is szerepelnek.

+1. Melyik modern demokráciában fordul elő olyan, hogy a miniszterelnök egyik pillanatról a másikra eltűnik? Harold Holt egykori  Ausztrál miniszterelnök 1967-ben egy decemberi napon elment szörfözni, és azóta sem látta senki.

2 Hozzászólás

Szólj hozzá