Minden Ami Külföld | Gyász és külföldre költözés (8. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • A gyász egyéni és egyedi. Olyan mint egy labirintus. Mikor kijössz belőle nem az leszel már mint aki bement. KÉSZÜLJ FEL RÁ. EZ ILYEN.

Gyász és külföldre költözés (8. rész)

Hittétek volna vagy sem, elértünk a végére…

Írta: andi – Minden Ami Külföld

A gyász nem csak egy szeretett (vagy nem annyira szeretett) személy elvesztése esetén kopogtathat. Minden veszteség esetén felmerülhet. Hosszan taglaltuk és több irányból is megvizsgáltuk mi lehet veszteség. Na de mihez kezdjünk vele?


JÓ TUDNI> Alaposan gondold át, hogy el akarod-e olvasni. Személyes tapasztalatból íródott, ezért kérlek kezeld a helyén. Vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem.

A gyász egyéni és egyedi

Beszéltünk sokat arról, hogy egy adott veszteségre adott reakció(nk) egyéni és egyedi. Egyéni, mert senki más nem éli át pont azt, amit én. Mert azt, hogy valami hogyan hat rám, azt csak én érezhetem. Mert rám hat.

Más szóval attól, hogy számomra egy veszteség gyásszal jár, másnak nem biztos, hogy fog. Azonban ez fordítva is igaz. Ugyanis azért, mert valaki más egy helyzet kapcsán gyászt él át, nem kell, hogy én is így érezzek.

Azt is érintettük, hogy mivel mi is változunk, egy nagyon hasonló helyzet is más-más reakciót válthat ki belőlünk. Egyedi. Mivel nem csak hogy nincs két egyforma „én” – mert én csak én vagyok, Te pedig Te: egyedi, és megismételhetetlen. Nincs két teljesen egyforma helyzet sem. Hiába én élem át mindkettőt. És még az is előfordulhat, hogy az egyik elindít bennem egy gyászfolyamatot, a másik meg nem.

Ahogy egy veszteség megélése is egyéni és egyedi, úgy a gyász is. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a gyász mikor jó? Mitől jó egy gyászfolyamat?

Milyen a jó gyász?

Egyrészt – pont, mint egy veszteség – egyéni és egyedi. Másrészt olyan a jó gyász, aminek kijössz a másik végén. Nincs meghatározott vagy elvárt hossza, menetrendje, lépései. Az a lényeg, hogy egyszer csak kitalálj belőle. És még az sincs kizárva, hogy jóval később jössz rá, hogy már egy jó ideje kint vagy belőle.

Képzelj egy hullámvasutat. Esetleg egy nagyon hosszút. Azonban olyan, amin csak egyetlen egyszer mész végig.

Hullámzik. Hol fent hol lent. Hol egy jobb kanyar, hol egy balkanyar. Aztán két-három egymás után, melyek meglepetésszerűen egy irányba fordulnak. Miközben azt hitted, arra már nincs hova. De mégis. Majd jön egy meredek emelkedő egy még meredekebb, kanyargós lejtővel. És még az is lehet, hogy úgy érzed, végtelen sokáig körbe-körbe mész ugyanazon a vonalszakaszon.

Vonz a gravitáció, a centrifugális erő meg úgy érzed húz a másik irányba. Kapaszkodni kell erősen. Kemény menet lehet. Tele hirtelen, váratlan fordulatokkal. Időnként olyan, mintha bekötött szemmel ülnél rajta.

Azonban vár a kijárat. Egyszer csak lassan vagy váratlanul lecsillapodik. Megáll. És te kiszállsz. Túl vagy rajta. Kiértél.

Ettől még néha érezheted úgy, mintha megint rajta ülnél. Történhetnek olyan dolgok, amik előhozzák a hullámvasút emlékét. És ez is normális. Kezeld a helyén.

Változtat-e rajtunk a gyász?

Nagyon sarkosan fogalmazva meglátásom szerint vagy besavanyodunk vagy megédesedünk tőle. Mert vagy foglalkozunk vele, szembenézünk a veszteségünkkel, elindulunk az önismereti túrán (vagy annak következő szakaszán), és kihozzuk belőle azt, amit lehet. Vagy struccot játszunk, homokba (vagy inkább betonba?) dugjuk a fejünket és juszt se csinálunk semmit. Szóval a kimenet (lekvár vagy savanyúság) valahol rajtunk áll.

Igen, vannak időszakok mikor lehet, hogy reménytelennek látszik, hogy valaha kijussunk a gödörből. Én is jártam ott, mások is jártak ott. Feltűnt, azért jellemzően jönnek néha látogatók – be mered engedni őket? Azokat, akik kifelé tuszkolnak, nem visszahúznak.

Van mikor csak elücsörögnek mellettünk. Van, mikor letörlik a könnyeinket és megnevettetnek. Igen, a bánatunkban is. Erről is beszéltünk már, emlékszel? És van mikor rávilágítanak: jé, ott egy létra. Fel mersz lépni az első lépcsőfokra?

Nem tudjuk milyen hosszú, nem tudjuk mennyire rögös. Fogalmunk sincs mennyire lesz nehéz kimászni és mennyi ideig fog tartani. De ahogy mászunk kifele, egyre több napfényt láthatunk, egyre színesedik és láthatóvá válik a külvilág. És a gödrünk után más illata lesz még a levegőnek is. És a napfény is szikrázóbbnak fog tűnni.

Egyetlen dolgot ne várj el. Azt, hogy ugyanolyan maradj, mint amikor belementél.

Mennyi idő?

Kinek, mikor, mi, mennyi. Félsz elindulni? Kérj segítséget. Úgy érzed, elakadtál? Keress támogatót.

Nem mondom, hogy könnyű út. És nagyon magányos is tud ám lenni. Ezért jön jól, ha valaki be tud csak egy rövid időre is csatlakozni mellénk. Vagy adni egy kis felfrissülést. Esetleg megnevettet és ebből erőt merítünk.

Az „egyik szemem sír a másik meg nevet” élő realitás. Van ilyen. A bánat könnyei folynak az egyik szemünkből és a boldogságé a másikból. Létezik ilyen. Ne szégyelld, ha a bánatod közben boldog is vagy (legalább időnként). Nincs mit rajta szégyellni. Elférnek egymás mellett. Egyszerre.

Lehet örülni mikor egy hosszú út véget ért. Eldőlt. Végre eldőlt. Megkönnyebbülést érezni. Végre vége. És közben vérző szívvel siratni azt, aki elment. Nem ellentmondás. Valóság.

Akárki akármit mond, a Te gyászod csak a Tiéd. Találj jó segítőket. A saját utadra. Mert ettől ez még a Te utad. És senki nem tudja helyetted végig járni.


Merrefelé találhatsz segítőkre? (A lista nem teljes, Te mit adnál még hozzá?)

  • Segítő szakemberek. Például pszichológus. Olyat keress, aki erre specializálódott. Készíts listát. Olvass alaposan utánuk. Nézd meg mit írnak és hogyan. Ha van esetleg valahol online (ingyenes) csoportjuk csatlakozz, figyelj. Bejön-e amit és ahogy reagálnak?
  • „Jól bevált” barátok. Akiknek a véleményére adsz. Akikhez egyébként is fordulnál tanácshoz.
  • Barátok, ismerősök akikben megbízol és tudod, hogy dolgoztak már fel nagy veszteségeket. Akik már „kijöttek a másik oldalon”. Ha mást nem is, ötleteket tudnak adni, merrefelé indulhatsz el.

Amennyiben segítségre van szükséged a gyászfeldolgozásban,

akkor keresd bizalommal Andit >>>



Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá