Minden Ami Külföld | Gozo, Málta kishúga, vidéki otthonunk - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Gozo szigete családdal a lassú és nyugodt életet kedvelők számára ideális. MIÉRT költöztünk ide, és MIÉRT kedveltük meg annyira? >>>

Gozo, Málta kishúga, vidéki otthonunk

Gozo szigete családosan a lassú és nyugodt életet kedvelők számára rendkívül ideális. Miért költöztünk ide, és miért kedveltük meg olyan nagyon a gozoiakat?!

Írta: Baráth Mea – Minden Ami Külföld

Négy gyermekes család vagyunk, Gozo szigetéről. Költözésünk részleteiről, és az otthonunkká váló máltai szigetről – tengerpartjairól, ünnepi szokásairól már olvashattatok. Tíz + 1 inspiráló okot is soroltunk, miért érdemes ide költöznöd, vagy legalábbis meglátogatnod a szigetet! Most elmesélem, mi miért is választottuk Gozot lakóhelyül, és hogyan éltük meg ezt a nagy változást. 


Két évvel a kiköltözésünk előtt született meg bennünk a döntés: szeretnénk eltölteni hosszabb időt Magyarországon kívül, életvitelszerűen külföldön


Miért szerettünk volna külföldre költözni?


Elsődleges szempontjaink között szerepelt:

  • a nyelvtanulás leghatékonyabb módját szerettük volna megadni gyerekeink számára
  • a nyelvgyakorlás, idegen nyelvi magabiztosság megszerzése ránk, szülőkre is ránk fért
  • a világ színesebb megismerésére vágytunk
  • látókörünk szélesítését vártuk a külföldi élettől
  • tapasztalatszerzést vártunk ettől a kalandtól: megélni a külföldi, ismeretlen országbeli, egészen másfajta mindennapokat
  • szerettünk volna egy számunkra ismeretlen kultúrát megismerni, egy népet belülről látni, együtt élve tapasztalatokat szerezni 
  • vágytunk kapcsolatépítésre, barátságok kialakítását megtapasztalni egy idegen országban, idegen nyelven
  • új, számunkra ismeretlen szokásokat, hagyományokat, életmódokat felfedezni
  • gazdagodni az ismeretlen felfedezése által

Amikor a külföldre költözést már komolyan fontolgattuk, elkezdtünk tájékozódni, kutakodni, kérdezősködni. 


Hol volna ideális a külföldi élet számunkra? 


Az Interneten nézelődtünk idegen országokkal kapcsolatos ismeretekről, tudnivalókról. A témával kapcsolatos Facebook csoportokban beszélgettünk segítőkész emberekkel. Blogokat olvastunk családokról, akik Magyarországot elhagyták, és külföldön kezdtek új életet hosszabb, vagy rövidebb távon, esetleg végleg. 


Miközben informálódtunk, megfogalmazódtak bennünk a számunkra fontos prioritások:

  • angol legyen a hivatalos nyelv
  • maradjunk az Európai Unión belül
  • legyen meleg, mediterrán ország
  • ha ez egy sziget, az külön ajándék
Gozo szigete családosan, lassú és nyugodt életet kedvelők számára ideális. Miért költöztünk ide, és miért kedveltük meg olyan nagyon a gozoiakat.
fotó: Baráth Mea, Családmesék

Végül Gozora esett a választásunk. Ezt a pici szigetet Málta kishúgaként is emlegetik. A Földközi-tengeren található, Máltához tartozik, de lakói öntudatosan “gozitánoknak” nevezik magukat, kerülve és szinte elutasítva a “máltai” elnevezést. 

Fél órás komputazással juthatunk át a főszigetről Gozora. 


Egy évvel a tervezett költözés előtt a férjemmel kettesben elutaztunk, hogy felfedezzük, megismerjük Máltát, benyomást szerezzünk róla: tényleg szeretnénk itt élni? És ha igen, melyik szigetet válasszuk?


Ha felfedezted már Máltát, nyaraltál itt, valószínűleg jól kialakult képed van róla. Sokan nagyon szeretik, mások nagyon nem. Egyeseket lenyűgöz ez a mediterrán ország, míg mások zsúfoltnak és hektikusnak látják. Ha Gozot egy kalap alá vesszük Máltával, téves elképzelésünk alakulhat ki a szigetről. 


Málta a “nagyváros”. Sok a külföldi, az ide költöző expat. Az ország egy zajos forgatag,  folyton mozgásban van. Ahogyan a nagyvárosok általában. Ám Máltának is van vidéki, lassú, csendes része. Csak éppen ez egy másik sziget: Gozo.


Gozo, a mediterrán máltai falu.


Gozo szigete családosan, lassú és nyugodt életet kedvelők számára ideális. Miért költöztünk ide, és miért kedveltük meg olyan nagyon a gozoiakat.
fotó: Baráth Mea, Családmesék

Mi jut eszedbe, ha a vidéki életre gondolsz? Mi jellemző egy falusi közösségre? Igen, mindez Gozo szigetére is igaz. Az itt élők köszönnek egymásnak, mosolyogva. Ha kölcsön kell kérned néhány tojást a szomszédtól, bátran megteheted. (Narancsot pedig kérned sem, kell mert adnak.) Segítőkészek, számítanak egymásra, támogatják egymást, mert egy közösségnek érzik magukat. Az újra és újra felbukkanó, ismétlődő családnevek azt sejtetik, annó nem is olyan sok család kezdte itt együtt az életét, akik aztán rokoni kapcsolatokba kerültek egymással. Az a benyomásod, itt mindenki ismer mindenkit. De legalábbis tudnak egymásról. És törődnek egymással.


Gyógyítóan hatott ránk az itt élők életszeretete. A tenger, a napsütés, a mosolygó emberek. A lassú, kiszámítható élet, a nyugalom. 


Nagyon megszerettük a gozoi, mindennapi élethez tartozó apró, kedves szokásokat. 


  • A halárus rendszeresen, hetente felcsendülő ismerős dudája, és ahogyan kiáltja, megérkezett a friss hal! 
  • A zöldséges, aki szintén házhoz jön, és a szomszéd néni csak leereszti az erkélyről a kosarát, hogy megkapja bele a heti szokásos gyümölcsöt, zöldséget. 
  • A házaik elé kitelepedő idősek és fiatalok, akik székeken ücsörögve, hangosan és vidáman beszélgetnek az enyhülő esti hőségben. 
  • A tengerben reggelente megmártózó, a vízbe lépve keresztet vető helyi nénik. Akik csapatba verődve, a tengerben úszkálva, félkört alkotva hosszasan csevegnek az élet dolgairól. 
  • A rendszeres, csoportos Bingo partik az utcákon – napsütésben, szélben, szemerkélő esőben. 
  • Az idegenekkel is barátságosan szóba elegyedő gozói emberek. 

Az élet tempója egészen más, mint amit megszoktunk.



Itt mindig van idő beszélgetni. 


Mindig van alkalom egy kedves mosolyra. A tenger ringatása, a nap simogatása gyógyító, mámorító. Erősen életigenlő érzéssel ajándékoz meg. 


Itt nem az kapom, amit várok. 


Észrevettem magamon, sok esetben mennyire másra számítok, mint amivel itt megajándékoznak a helyiek. 


  • Helyreigazítás helyett érdeklődés. 
  • Rosszallás helyett megértés.
  • Elmarasztalás helyett segítőkészség. 
  • Ítélet helyett elfogadás. 

Egy holland hölgy lakik a társasházban, az alattunk lévő lakásban. Kedvesen köszönünk, ha látjuk egymást, de ennél több interakció nem történt közöttünk. Egyik este bekopog hozzánk. Elmeséli, hogy a fővárosba indul, a kerékpárját viszi szervizbe. Mivel észrevette, hogy a fiunk biciklijének lyukas a kereke, arra gondolt, elvinné azt is. Ha nem bánjuk. 


Amikor kikerekedett szemmel hálálkodom, ő csak annyit mond, ez Gozo, itt így mennek a dolgok. Ezt ő is itt tanulta.


Felszabadító. Átírja bennem az eddig tanult viszonyulásokat. 


Természetesen itt sem tökéletes minden. Úgy teljes a kép, ha a negatívumról is írok majd. De ami itt újdonság, az egyenlőre kifejezetten jólesően más!

Ha még nem győztelek volna meg, olvasd el ezt a 10 érvet, ami Gozo mellett szól.


Felébredt benned a kalandvágy? Nekiindulnál a nagyvilágnak?

Támogatásra volna szükséged?

Mi segítünk felkészülni, itt megtalálsz: Minden ami külföld szolgáltatói köre.



Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá