Minden Ami Külföld | Szereted a fesztiválokat? Málta, ahol mindig van ok az ünneplésre!
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • minden-ami-kulfold-malta

Szereted a fesztiválokat? Málta, ahol mindig van ok az ünneplésre!

Máltán nyáron egymást követik a festák. Kedvcsináló különkiadás Gozo szigetéről!

Baráth Mea írása

Málta méltán híres a rendszeresen megrendezett festa, vagy másik nevén feast sorozatáról. A Covid járvány okozta megszorítások az ünnepléseket is visszaszorították. Két év visszafogottság után idén ismét teljes lendülettel vetették bele magukat a máltai és gozoi emberek az önfeledt ünneplésekbe.

Már írtunk róla, miért költözz Máltára, illetve Gozo szigetére, most bemutatjuk egyik turistacsábító tippünket, a fesztiválokat!


A festa fő időszaka a nyár. Máltán 95, míg szomszédos “kistestvér” szigetén, Gozon 10 ünnepet rendeznek körülbelül májustól kezdve egészen szeptemberig. Tradicionális múltra tekint vissza, az első ilyen jellegű ünneplés a 18. századra tehető. 


Málta katolikus ország, a vallás fontos és szerves része a hétköznapoknak. Az utcákon Jézust és /vagy a szent családot ábrázoló kis faragványokkal találkozhatunk minden ház bejárata mellett. De nem csak személyes életterekben, szentképeket láthatunk a közértben a pénztár felett, a hivatalos ügyintézések során a irodai falakon, a biztonsági őr pultján, vagy az éttermekben, kocsmákban egyaránt. A lakásunkban, amit Gozon bérlünk, térdeplő imazsámolyok, és az ajtófélfára szerelt kis szenteltvíztartó segíti a vallási elmélyülést.


A máltai festa vallási ünnep, ám féktelen mulatozás és vidámság jellemzi.


A festa alapvetően egy vallási ünnep, védőszentek tiszteletéhez kapcsolódó esemény. Málta és Gozo szigetén minden templom más-más szentnek van felajánlva, és a helyiek őt ünneplik ezekkel a nagyszabású eseményekkel. Némely városban több templom is épült, így az ünneplésnek se vége, se hossza a festa-szezonban. A nyár minden hétvégéje jut egy festa. Egy-egy szentről több templom is kapta a nevét, így például a “Santa Maria Feast” Máltán és Gozon együttvéve összesen egyszerre kilenc helyen kerül megünneplésre augusztusban.

Az egyházközség, és a város zenekara izgalommal készülnek erre a fontos eseményre. Az utcákat feldíszítik, hatalmas zászlókat függesztenek ki, fényfüzérekkel árasztják el a tereket, házakat. A templomokat kivilágítják apró fénygömbökkel, és a toronyban a védőszent neve világít. Az elmaradhatatlan tűzijáték pedig egyik helyszínen látványosabb, és monumentálisabb, mint a másikon. Valóban így van, hiszen versengenek is egymással a városok a helyi festák megrendezésében. Kiélezett a verseny, minél hangosabb, díszesebb, lélegzetelállítóbb, annál büszkébbek rá a máltaiak, gozoiak. 

A festa elengedhetetlen része a vallási körmenet, az ünnepelt szentet ábrázoló szobor körbehordozásával. Fúvószenekar kíséri a menetet, a muzsika csupán a tűzijáték ropogása kedvéért hagy alább. Édességárusok, italpultok és gyerekeknek szóló ajándékot, fénybotokat és tülköket áruló kereskedők lepik el ilyenkor az utcákat. 


fotó: Baráth Mea, Családmesék

Tűzijáték nappal? 


Málta különlegessége a megszámlálhatatlan sok tűzijáték, de ami még a mennyiségen is túltesz, az az időzítés. Ugyanis meglepő módon tűzijáték durrogás a délelőtti, vagy akár a kora reggeli órákban is felhangzik. Látványra csupán szürke füstfelleg gomolyog egy-egy város felett a robbanások helyén, hiszen nappali világosságnál nem élvezhető a fényjáték. Mégis miért teszi mindezt a máltaik?

Mert így jelzik jó előre a festák helyszíneit! 


Ahol nappal tűzijáték durran, ott Máltán este mulatságra lehet számítani!


Máltán a fesztivál egész napos rendezvény. Az ünneplés körmenetekkel már reggel elkezdődik. A névadó szent szobrának körbehordozására este kerül sor, visszaérkezését a templomba ováció és taps fogadja. A hangulat fokozódik: léggömbök, konfetti, zene és fények kísérik a mulatságot. 

A helyi egyházközség egész évben erre az eseményre készül. Díszleteket készítenek, zászlókat festenek, fénymotívumokat terveznek. A település minden családja hozzájárul anyagilag és munkával egyaránt. Igazi közösségi ünnep minden festa. Egyenpólókat is készítenek, minden város minden évben más dizájnnal. Stílusában utánozhatatlan: vallási motívumok, szentportrék, Jézus alakja és a színek giccsbe hajló szürreális kavalkádja.


fotó: Baráth Mea, Családmesék

A Málta melletti kis sziget, Gozo egyik városában, Fontanában jártunk a helyi festa alkalmával. Fontana a fővárostól, Victoriából – vagy máltai nevén Rabatból – “nyílik”. Szinte össze van nőve a két település, bár a szigeten a többi helység között sem számottevőek a távolságok. Fontana ünnepe tartogatott számunkra néhány felejthetetlen élményt.


Festa Fontanaban


A szent szobrok körbehordozásáról már volt fogalmunk, mert Húsvét során a feltámadott Jézus hatalmas alakját követő körmenetben mi is részt vehettünk. Négy erős ministráns férfi vállán utazott a szobor, zenekarral, ünneplő és éljenző tömeggel körbevéve. 

Ám amit Fontanaban tapasztaltunk, arra nem számítottunk.


A Szent Szív festája


A fontanai fesztivál a “Sacred Heart”, vagy Szent Szív ünnepe. A látvány lenyűgöző volt. A városka utcái fényárban úsztak, színes zászlók és fényfüzérek jelezték a főtérre vezető utat. A templom körvonalait kis gömb alakú égőkkel szegélyezték, egy óriás, fénylő pontösszekötőre emlékeztetett. Játékos és magasztos volt egyszerre. 

Már messziről hallottuk a zeneszót. Muzsika zengette a városka máskor olyan csendes, nyugodt, falusiasan “akciómentes” utcácskáit. 

Este nyolctól előbulit tartottak a városban, egy helyi lemezlovas biztosította a hangulatot az utcabálhoz. Az esti misét a templom előtt, szabadtéren tartották meg, melyet tűzijáték zárt zenei aláfestéssel. Végül az elmaradhatatlan fúvószenekar után újra DJ adta a talpalávalót.


A festa egyik, számunkra rendkívül szokatlan eseménye bizonyult a legélvezetesebbnek, legviccesebbnek és legszokatlanabbnak, amit valaha vallási ünnepen láttunk, vagy elképzelni tudtunk volna.  

Ahogy követtük a tömeget, és a mulatság legzsúfoltabb utcájához értünk, először fel sem tudtuk fogni, amit látunk. Lányok, fiúk, fiatalok és idősek önfeledt nevetések közepette dobálták egymást papírcsík halmokkal. Kicsi gyerekek fetrengtek és bukfenceztek a földre hullott papírdombokon. És ahogy felpillantottunk, megláttuk az erkélyt, ahonnan hatalmas zsákokból öntötték a tömegre a vékony, hosszú csíkokra vagdalt papírdarabok zuhatagát. 


Szürreális, felfoghatatlan látvány. Papírkupacokkal dobálózó emberek!


fotó: Baráth Mea, csaladmesek.hu

Mintha egy iratmegsemmisítő sokévnyi tartalmát gyűjtötték volna össze, ráöntve most az egészet a mulatozó emberekre – és ki tudja, talán tényleg. Most újrahasználva féktelen mókának ad teret ez a tengernyi papírhulladék! 


Őrületes, önfeledt öröm vett erőt mindenkin, aki beszállt a játékba!


Csodálatos élmény volt ez a gyermeki vidámság, ez az öncélú bolondozás. A máltaiak tudják élvezni az életet, azt meg kell hagyni! Ha kíváncsi vagy a sárkányeregető fesztiválra is, hamarosan olvashatod a beszámolónkat!

Ha pedig Máltán, vagy Gozon jártok, ki ne hagyjátok a hétvégi feast-et! Feledhetetlen élmény! Eseménynaptárt ezen a linken találhattok IDE kattintva.Felébredt benned a kalandvágy? Nekiindulnál a nagyvilágnak? Támogatásra volna szükséged? Keress minket, segítünk felkészülni, itt megtalálsz: Minden ami külföld szolgáltatói köre.

6 Hozzászólás

 1. |

  Sok szeretettel üdvözlöm !
  A Gozoról írt bemutató felkeltette az érdeklődésemet.Nyugdíjas vagyok 69 éves, nyelvet nem beszélek, de mégis gondolkodom a kiköltözésen. Nagyon megköszönném ha gyakorlati tanácsokat adna. lakhatás, orvosi ellátás, vagy olyan ami fontos lehet.
  Válaszát várva kívánok minden jót !
  Klári

  • |

   Kedves Klári, mindenképpen bíztatni tudjuk, a sziget befogadó és egy kifejezetten közeg élhető. A nyelvtanulás fontos volna, alap angoltudással elboldogul, az emberek rendkívül segítőkészek. Lakhatást érdemes helyi magyarok, vagy ingatlanközvetítő segítségével intézni. Az egészségügy megbízható és ingyenes a helyi lakosoknak.Esetleg ha további információra lenne szüksége kérném írjon emailt nekünk a hello@mindenamikulfold.hu email címre

 2. […] A máltai embereket megismerni több idő. Ám egy kicsit mégis kiismerni, úgy érzem, sikerült. Mindenképpen maradandó élménnyé vált mindannyiunk számára ezzel a mediterrán, hangos, életigenlő, szenvedélyes néppel együtt élni. Imádtuk a tűzijátékokkal kísért, zenés, vidám Festáikat! […]

 3. |

  […] népekről jellemzőnek tartott módon, nagyon tud ünnepelni. Máltát méltán nevezik a Festák Szigetének is, hiszen minden hétre jut egy nagyszabású ünnep. Ezek mind egyházi alkalomhoz kapcsolódó […]

Szólj hozzá