Minden Ami Külföld | 10 + 1 inspiráló indok, miért is költözz Gozo szigetére 
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ha külföldre költöznél, és dilemmázol, melyik országot válaszd, mi segítünk! Most Máltára, Gozo szigetére viszünk el! 10 + 1 ok, miért válaszd ezt az országot úticélul!

10 + 1 inspiráló indok, miért is költözz Gozo szigetére 

Ha külföldre költöznél, és dilemmázol, melyik országot válaszd, mi segítünk! Most Máltára, Gozo szigetére viszünk el! 10 + 1 ok, miért válaszd ezt az országot úticélul!

Baráth Mea írása

Málta mellett található egy kisebb sziget, Gozo. Málta kistestvére, kisebb léptékekkel, vidékies hangulattal, lelassult élettel. Ha maradnál az Európai Unión belül, de nem annyira a pezsgés vonz, inkább vágysz a mediterrán “chill” életérzésre, Gozo lesz a tökéletes hely számodra! Hogyha családdal, gyerekekkel költözöl, kifejezetten ajánlom nektek Gozo szigetét! 


1. Slow life, chill életérzés


Gozon egy kicsit megállt az élet. Mediterrán tempó, “mela” életérzés. A gozitánok kedvenc szavajárása: “No worries!”. A “mela” a legsűrűbben használt kifejezés, ami olyasmit tesz, “lássuk csak”, “megoldjuk”, “minden rendben”. Minden egy kicsit lassú, Pató Pál úr is megirigyelné, de ezen nem érdemes idegeskedni. Hiszen cserébe az élet csodásan nyugodt mederben folyik. Csak semmi stressz. Mela!


2. Falusi idill


Ha Málta a “nagyváros” a maga zűrös-zajos, színes forgatagával, akkor Gozo olyan, mint egy nagy falu. Illetve inkább kicsi. Az egész sziget területe mindössze 68 négyzetkilométer, autóval körülbelül fél óra alatt eljuthatsz egyik végéből a másikig. Az itt élő emberek mosolyogva köszönnek egymásnak. A tyúkok szabadon szaladgálnak, kecskékkel, vagy éppen lovakkal is találkozhatsz az utakon, utcákon. A bácsik robogókon, a fiatal srácok motoros bringákon közlekednek. Estefelé idős és fiatal kiül a ház elé, a szomszédok egymás mellé húzzák a székeiket, és csevegnek, nevetnek, élvezik egymás társaságát, és vidám közösségi életet élnek.3. Angol a hivatalos nyelv


Az ország második hivatalos nyelve a máltai mellett az angol. Tippjeinket itt találod, hogyan fejleszd angol tudásodat indulás előtt! Könnyen elboldogulhatsz, angolul mindenki beszél, az iskolai tanulás is javarészt ezen a nyelven folyik. A kiejtésük nagyon jellegzetes, a nyelvhelyességre pedig nem igazán adnak, így az is hamar felbátorodik, aki tökéletességre törekvésből nehezen szólalna meg idegen nyelven. Ugyanakkor ha jártas vagy a tunéziai arabban, a máltai sem fog teljesen idegenül hangzani. 


4. Nincs messze


Repülővel Budapestről két óra múlva Máltán találod magad. Onnan pedig egy rövid kompúttal meg is érkeztél a kistestvér szigetre, Gozora. A magyarországi hazalátogatás könnyen megoldható. Nagyszülők, családtagok, barátok jellemzően szívesen érkeznek az itt élő rokonokhoz egy kis mediterrán kikapcsolódásra. Időeltolódás sincsen, tényleg szinte a szomszédban vagyunk.


5. Süt a nap


Azt mondják, itt az év 365 napjából 300 napfényes! A téli napsütésben az a csodálatos, hogy meleget is ad! Hogyha kisüt a nap, könnyen felmelegszik 20-25 fokig is a hőmérséklet. Télen pedig a sok csapadéknak köszönhetően kizöldül a sziget, gyönyörűen virágzik! Karácsonykor pedig az sem kizárt, hogy egy tengeri fürdőzéssel tehetitek igazán különlegessé az ünnepet.


6. Házhoz jön a halas!


Meg a zöldséges! És a pék! Körbejárják a szigetet, különböző dallamos autóikat már messziről meghallod. A helyi nénik csak leeresztik egy kötélen a kosarukat, és kérik bele a szokásosat. Ugye mondtam, hogy olyan itt az élet, mint egy vidéki kis faluban?


7. Gozo a festák szigete


Túlzás nélkül az egész nyár a színes felvonulásoké. Ebben a cikkünkben részletes is bemutatjuk nektek! Minden városka megkap egy hétvégét, amikor is az utcáit a helyiek feldíszítik, hangos a zene és a vidám ünneplés, az elmaradhatatlan tűzijátékkal! Utcai árusokkal, színes zászlókkal és aranyozott szobrokkal, igazi karnevál hangulat. A máltai nép szenvedélyesen tud mulatni! 


8. Hamar otthonoddá válik


Én tényleg borzasztóan tájékozódom. Ám néhány hónap után már egyre kevésbé kevertem egymással a városokat, és mondhatom, elég hamar kialakult az érzés: a sziget minden utcácskája ismerős! És nem csak azért, mert itt minden ház eléggé ugyanolyan… (Kivéve persze a különleges szentképeket és egyedi feliratokat – de erről majd máskor mesélek.) Az itteniek közösséget alkotnak. Mindenki köszön mindenkinek, egymásra mosolygunk, és hamar szóba is elegyednek veled. Turistaként is meleg fogadtatásra találsz, de miután eltöltesz Gozon néhány hónapot, biztos vagyok benne, hogy valóban otthon tudod magad érezni.


9. Az emberek kedvesek


De tényleg. Tíz hónap után sem tudok elmesélni egy olyan élményt sem, amikor gorombán, kedvetlenül, esetleg arrogánsan szólt volna hozzám valaki. Bizonyára megesik, de azért ez úgy tűnik, jóval ritkább, mint amihez szokva vagyok.


10. Mindenki segítőkész


Szintén meg kellett szokni, jó értelemben furcsa, mennyire természetes a gozitán ember számára a másik segítése. Egyszer bekopogott az alattunk lakó hölgy, akivel mosolyogtunk és köszöntünk általában egymásnak, de ennél több interakció akkor még nem történt. Elmesélte, hogy kilyukadt a biciklikereke, és észrevette, hogy a fiam kétkerekűje szintén leeresztett állapotban parkol a ház bejáratánál. Gondolta, mivel ő úgyis beviszi a sajátját a szervizbe a fővárosba, mi lenne, ha a fiamét is megjavíttatná. A mérhetetlen hálálkodásomat pedig igazán nem is tudta mire vélni, annyira fel sem merül, hogy ezt lehetne másképp is, mint így. Egymásra odafigyelve. 


      +1. A tenger csodálatos! 


Úszhatsz benne, pancsolhatsz, búvárkodhatsz, hajózhatsz, vagy csak nézheted órákon át és hagyhatod, hogy a lelkedbe csordogáljon az a varázslatos ereje, ami semmi máshoz nem hasonlítható módon simogatja az emberi lelket.


Felébredt benned a kalandvágy? Vannak még kérdéseid? Támogatásra volna szükséged? Keress minket, segítünk felkészülni, itt megtalálsz: Minden ami külföld szolgáltatói köre.

5 Hozzászólás

  1. |

    Csodás leírás! Már voltam 2019-n a Lányoméknál 1 hetet. Fantasztikus hely! Szívesen kiköltöznék Gozóra!

Szólj hozzá