Minden Ami Külföld | A kanadai open work permit - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Kíváncsi vagy, hogy a kanadai open work permit hogy segíthet munkavállalási engedélyhez jutni Kanadában? OLVASS TOVÁBB >>>

A kanadai open work permit

Kanada munkaerőpiaci problémái már régóta ismertek, nekünk is több bejegyzésünk született ebben a témában. A kanadai kormány egyre elhivatottabbnak tűnik, hogy az elöregedő társadalomból fakadó nehézségeken minél nagyobb számú bevándorló segítségével legyen úrrá. Az eddigi opciókon az idei évtől kezdődően az open work permit elnevezésű lehetőség szolgál újdonságokkal. Ebben a cikkben ezt a típusú munkavállalási engedélyt fejtjük ki részletesen.

Írta: Peringer Attila – Minden Ami Külföld

Kanadában közismerten folyamatosan növekvő kihívással jár a munkaerőpiaci egyensúly fenntartása. A társadalom rohamtempóban öregszik, ehhez elég csak néhány adatot megvillantani. 2030-ra várhatóan 9 millió ember fogja elérni a 65 éves kort, mely a kb. 38,5 millió fős összlakossághoz viszonyítva igen jelentős arány. Amíg 10-15 évvel ezelőtt minden kanadai nyugdíjasra kb. 7 dolgozó jutott, addig ez a szám mostanra 3 dolgozóra csökkent és a tendencia egyelőre csak romlani látszik. Reálisan fennáll tehát annak a veszélye, hogy a legfontosabb szektorok és iparágak teljes működése veszélybe kerül.

A kanadai kormányzat 2022-ben több mint 431.000 bevándorló letelepedését tűzte ki célul, mely számot teljesíteni is tudta. A 2023-2025 közötti időszakra vonatkozó tervében ennél is magasabb, évről évre növekvő mennyiségű betelepülővel számolnak; az időszak végére ez közel 1,5 millió új bevándorlót jelent.

Ahhoz, hogy Kanadában dolgozz, munkavállalási engedélyre van szükséged, azonban ez egyszerre több kötöttséggel jár. Sok esetben kötve vagy a munkaadódhoz, a konkrét munkakörhöz és a földrajzi lokációhoz is, amire vonatkozóan az engedélyt megkaptad. Az open work permit ezek egy részében és még néhány egyéb feltételben jelent könnyítést, nézzük, melyek ezek pontosan.

Mi az open work permit?

Az open work permit és a klasszikus munkavállalási engedély közt kettő igen lényeges különbség van. Egyrészt, mivel nem kapcsolódik közvetlenül egy betöltendő pozícióhoz, ezért jelentkezéskor azt sem kell tudni igazolni, hogy az adott pozícióra nem találtak helyben megfelelő jelöltet. Nem csak Kanada, de Ausztrália, Új-Zéland és más országok esetében is az a jellemző szabály, hogy mielőtt egy munkáltató külföldi jelöltek után néz, első körben helyben kell jelölteket keresnie. Miután igazolja a megfelelő kormányzati szerv felé, hogy ez a törekvése nem járt sikerrel, csak ezt követően kezdhet nagyobb merítésbe.

A másik könnyítés, hogy munkaajánlat sem szükséges, hogy rendelkezésre álljon a jelentkezéshez, melynek oka szintén az, hogy ez a munkavállalási engedély nem egy-egy konkrét pozícióhoz/munkához kötődik. Az open work permit jelenleg egy úgynevezett korlátlan és korlátozott változata létezik. A korlátozott esetében a korlátozás két szempont alapján történhet:

 1. Jelenthet bizonyos foglalkozásokkal kapcsolatos korlátozást; ha például egy üzemorvosi vizsgálat során valakivel kapcsolatban az a szakvélemény születik, hogy nem alkalmas nagy magasságban történő munkavégzésre, ezt minden esetben figyelembe kell venni a munkavállalási engedély jóváhagyása során;
 2. A másik korlátozás földrajzi jellegű: abban az esetben lép életbe, ha más típusú munkavállalási engedélyek kifejezetten előírnak specifikus, valamelyik kanadai tartományra vonatkozó szabályt (pl. hogy a munkavállalási engedély jogosultja Quebec tartomány területén kívül nem tölthet be pozíciót).

Ki jogosult jelentkezni?

Alkalmas lehet az open work permit megszerzésére:

 • olyan tanuló, aki valamely tanuló vízumtípusban kijelölt oktatási intézményben szerzett diplomát, és jogosult a posztgraduális munkavállalási engedély programra (Post Graduation Work Permit Program),
 • olyan tanuló, aki már nem tudja fedezni tanulmányai költségeit (rászoruló diák),
 • munkáltató specifikus munkavállalási engedéllyel rendelkezik, és a Kanadában betöltött pozíciója kapcsán visszaélés áldozata, vagy fennáll a visszaélés veszélye,
 • aki állandó kanadai tartózkodási engedélyért folyamodott,
 • aki állandó tartózkodási engedélyért jelentkezett személy közvetlen hozzátartozója,
 • aki alacsony vagy magasan képzett munkavállaló házastársa, élettársa vagy eltartott gyermeke,
 • nemzetközi diák házastársa vagy élettársa,
 • a korábban az Atlantic Immigration Pilot Programra, vagy az Atlantic Immigration Programra jelentkezett személy házastársa vagy élettársa,
 • aki menekült, menekült kérelmet benyújtott vagy oltalmazott személy, illetve családtagjaik,
 • aki úgynevezett nem végrehajtható kitoloncolási határozat hatálya alatt áll (amennyiben a határozat végrehajthatóvá válik, a jogosultság is megszűnik),
 • aki ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik,
 • olyan fiatal munkavállaló, aki speciális programokban vesz részt.

A fenti felsorolás természetesen nem teljes körű, minden esetben külön kell vizsgálni, hogy adott szituáció vagy státusz kapcsán milyen további feltételek állhatnak fenn!

Az, hogy a kanadai bevándorlási hivatal (IRCC) az open work permit esetében a jelentkezést 2023. január 30. óta ideiglenesen már a külföldi munkavállalók családtagjai számára is lehetővé tette, talán az egész program leginkább jelentős újítása. A kanadai kormány önmagában emiatt a fejlemény miatt legalább 200 000, új munkavállalási engedély iránti kérelem beérkezésére számít.

A családi munkavállalási program megvalósítása

A tervek szerint az open work permit családtagokra is vonatkozó programja két év alatt és három szakaszban fog megvalósulni:

 • az első szakaszban a magas képzettséget igénylő és magasabb bérezésű munkavállalók családtagjai nyújthatnak be kérelmet, két program keretében (Temporary Foreign Worker Program és International Mobility Program),
 • a második szakasz az alacsony képzettségű és alacsony bérezésű munkavállalók családtagjaira koncentrál, a Temporary Foreign Worker Program keretei közt,
 • a harmadik szakasz célja pedig annak felmérése lesz, hogy az engedélyeket milyen módon lehet kiterjeszteni a mezőgazdaságban dolgozók családtagjaira.

Az egyértelműen látszik, hogy Kanada nagyon elkötelezett az ország munkaerőpiaci problémáinak megoldásában, ennek érdekében pedig mindig van egy új ötlet a tarsolyukban!

Kíváncsi vagy, hogy a kanadai open work permit hogy segíthet munkavállalási engedélyhez jutni Kanadában? OLVASS TOVÁBB >>>

Tudtad?

2023. április 6-tól egy új intézkedés lehetővé teszi, hogy az úgynevezett posztgraduális munkavállalási engedéllyel rendelkezők könnyített eljárás keretében, akár 18 hónappal meghosszabbítsák munkavállalási engedélyüket. A 2023-ban már lejárt engedéllyel rendelkezők ezzel visszaállíthatják korábbi státuszukat, Kanada pedig megőrizheti az országba érkezett, magasan képzett tehetségeket.


Ha Kanadába való bevándorlással, vízumokkal, munkavállalással kapcsolatban vannak kérdéseid

>>> ezen az oldalon <<<

böngéssz és találd meg a tökéletes segítséget!


Forrás(ok):

Visateam Canada

Government of Canada

Wego Travel Blog


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá