Minden Ami Külföld | Gyász és külföldre költözés - (1. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Gyász és külföldre költözés? Hinnéd vagy sem, összefüggnek. Több szálon is. De kezdjük a gyásszal, ami életünk velejárója. HINNÉD VAGY SEM>>>

Gyász és külföldre költözés – (1. rész)

Tudom, tudom, miért rakom már megint fel a cipőt az asztalra. Azért kéremalássan, mert hacsak nem minden rokont és közeli barátot elcipelsz magaddal külföldre, jó eséllyel szembesülni fogsz vele.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

A gyász előbb vagy utóbb terítékre kerül az ember életében. Akár akarjuk akár nem…


JÓ TUDNI> Alaposan gondold át, hogy el akarod-e olvasni. Személyes tapasztalatból íródott, ezért kérlek kezeld a helyén. Vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem.

Na de milyen gyász?

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a gyász „Szeretett személy, főleg hozzátartozó halálán érzett bánat, fájdalom.” Ezzel így nincs is gond. Ha szerettünk meghal, a gyász jön. Természetes velejárója a halál okozta veszteségnek.

Azonban a tapasztalatom szerint a gyász nem csak halál esetén történhet. A gyász egy veszteséget követő folyamat. Azonban elveszteni nem csak hozzátartozót, barátot lehet. És az elvesztés sem mindig halált jelent.

Költözés és gyász

Gondolj csak bele: külföldre költöztél vagy költözni fogsz. Elhagyod az ismert várost, utcát, az ismerősöket, a barátokat és a család otthon maradó részét. Persze, van telefon, meg internet, meg WhatsApp meg Skype meg Zoom… de azok a vasárnapi húslevest nem tudják továbbítani. Még az illatát sem. Megölelni sem tudod a másikat videón keresztül.

Ahogy telik az idő és szokod az új helyed, az új életed, egyre több esemény történik, amelynek ők már nem részesei. Például a fizikai távolság miatt. Pedig régen mindig ott voltak a szülinapodon. Vagy a gyerekekén. Vagy havonta – kéthavonta elmentetek moziba. Kávézni. Sétáltatok egyet a városban. Az erdőben. Időt töltöttetek együtt. Ez már nincs.

Veszteség ért? Nem tudtok többet hétvégén „csak úgy” felugrani egymáshoz? Futárral kell küldeni anyák napjára a virágot? Az utánozhatatlan és utolérhetetlen petrezselymes krumpli megkóstolásához is órákat kell utazni? Ért veszteség?

És mi a helyzet, ha csak az ország másik végébe költöztél csak? Vagy csak a szomszédos megyébe? Kevesebbet kell utazni mintha külföldön lennél? Működnek úgy a dolgok, mint régen? Vagy egy csomó minden megváltozott és hiányoznak régi, megszokott dolgok?

Ne érts félre, ez nem jelenti azt, hogy nem lehet örülni az új dolgoknak. És azt se, hogy mindenképpen szomorkodnod kell valamiért. Azonban struccot se játsszunk, jó? Ne csináljunk úgy, hogy minden szép és jó, miközben beleszakad a szívünk a távolságba. Legalább önmagunknak ne hazudjuk. Okés?

Bővítsük a kört

A Mayo Klinika definíciója szerint „A gyász a veszteségre adott természetes reakció. A gyász egyetemes és személyes tapasztalat. A gyász egyéni megtapasztalása különböző, és a veszteség jellege is befolyásolja.”

Azaz gyászolni veszteséget szoktunk. Tudunk. Akkor is, ha arra tanítottak gyerekkorod óta, hogy a gyász kizárólag halálesethez köthető, a gyász veszteségre adott reakció. Veszteség meg nagyon sok minden lehet. Ne zárd magad kalitkába azzal, hogy nem mersz gyászolni másfajta veszteséget.

Veszteségre adott reakció

Mikor szakítottatok életed első nagy szerelmével mi történt? Úgy érezted elemészt a fájdalom? Majd’ megszakadt a szíved a bánattól? Megsúgom: nagy valószínűséggel gyászoltál. Igen, akkor is. Maximum nem nevezted nevén.

Egy gyógyíthatatlan betegség – és máris ott figyel a gyász. Mert tudjuk, hogy „eljön a vég”, csak nem tudjuk mikor és hogyan. És ez annak is nagyon nehéz, akivel történik és azoknak is, akik körülötte vannak és érintettek.

Ne hagyjuk figyelmen kívül azt az esetet sem, mikor a hőn szeretett és jól ismert személy – egy baleset vagy betegség folytán – megváltozik. És többé ő nem az, aki volt. Elég egy agysérülés vagy agyvérzés, és mozgásszervi, kommunikációs problémák, vagy akár viselkedésbeli változások történhetnek. Parkinson kór, Alzheimer’s, Szklerózis Multiplex – csak néhány példa arra, mikor szerettünk még él, de ő már nem a „régi” ő. Gyászolunk? Igen. Mert veszteség ért és érni is fog még. Gyászoljuk az eltűnt „régit” és előre nézve pedig tudjuk, hogy egyszer majd véglegesen is vége lesz.

Természetes reakció

Nem vagyunk ufók, ha veszteség előtt/alatt/után gyászolunk. Rendben? Normális! Ez a normális. Nem vagy gyenge, ha sírsz. Ha elveszettnek érzed magad. Nem ciki segítséget kérni sem! Az igazán bátrak mernek sírni. És Te bátor vagy. Mert mersz szembenézni azzal, ami történt. Mersz készülni arra, ami történni fog. Mindezek mellett pedig mersz segítséget kérni.

A gyász magányos zarándoklat, de időnként csatlakoznak sétatársak. Használd ki!

Hagyjad, hogy egy időre átvegyék a hátizsákodat. Fogadd el a hűs, friss vizet a kulacsukból. Hadd osszák meg veled elemózsiájukat. Hagyd, hogy letöröljék a könnyeidet. Hogy megnevettessenek.

Szabad nevetni! Lehet, sőt kell örülni a szépnek, a jónak, az örömtelinek amire éppen rálelünk szomorúságunk közepette. Ki kell használni minden egyes ilyen lehetőséget a feltöltődésre és kikapcsolódásra. Hosszú út áll előttünk. Kell rá az energia.

Nem árulod el azt, aki meghalt vagy haldoklik azzal, hogy (legalább néha) tudsz örülni annak, ami van. Magadat árulod el, ha nem teszed.


Olvasnivalók – szeretetről, megbocsátásról, gyászról – mérlegeld alaposan és olvass utánuk mielőtt neki látsz bármelyiknek:

  • Polcz Alaine: Együtt az eltávozottal
  • Verena Kast: A gyász
  • Paul Young: A viskó
  • Edmondo de Amicis: Szív


Segítségre van szükséged a gyászfeldolgozásba?

Keresd bizalommal Andit, aki kiváló szakemberként

segít a feldolgozásban >>>

Források:

Magyar Értelmező Kéziszótár

Mayo Klinika “Grief is the natural reaction to loss. Grief is both a universal and a personal experience. Individual experiences of grief vary and are influenced by the nature of the loss”


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

2 Hozzászólás

Szólj hozzá