Minden Ami Külföld | A Ningaloo-korallzátony és Nyugat-Ausztrália mesés vízivilága
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ningaloo a világ egyik legnagyobb korallzátonya, amely 260 kilométer hosszan húzódik Nyugat-Ausztrália északi partján. CSODAVILÁG >>>

A Ningaloo-korallzátony és Nyugat-Ausztrália mesés vízivilága

Ausztrália ezen partvidéke dúskál a különféle tengeri élőlényekben: többek között a világ legnagyobb halai, a cetcápák, illetve a hosszúszárnyú bálnák és ritka teknősfajok is megfigyelhetők a térségben. Egy hajótúra keretében közelebbről is megcsodálhatók az állatok, sőt, aki szeretne, könnyű- vagy mélyvízi búvárként merülhet alá, hogy közelebbről is megismerkedhessen velük. Ningaloo-tól nem messze pedig, Exmouth városában búvártúrákat is szerveznek, így a kezdőktől a profikig mindenki szemügyre veheti a sokszínű élővilágot.

Írta: Ullmann Róbert

Ningaloo a világ egyik legnagyobb korallzátonya, amely 260 kilométer hosszan húzódik Nyugat-Ausztrália északi partján, ahol nyüzsgő állatvilágot találunk!

Exmouth és Coral Bay

Errefelé rengeteg program vár! Mindkét településről indulnak túrák a Ningaloo-korallzátonyra. Először is térjünk ki Exmouth-ra, amely a búvárfoglalkozások mellett több programmal is várja a látogatókat. (A cikkben említett legtöbb elfoglaltságnál természetesen óvintézkedéseket vezettek be a koronavírus-járvány miatt, így például folyamatosan fertőtlenítik a felületeket, van, ahol előírt a távolságtartás és szolgáltatnak védőfelszerelést is.)

Elsőként lássuk az Exmouth-ból induló hatórás tengeri „eco-szafarit”, amely folyamán például teknősök és mantarajok társaságában úszhatnak az érdeklődők. A programhoz biztosított a búvárfelszerelés, emellett reggeli- és délutáni teát, illetve svédasztalos ebédet is felszolgálnak, nem is beszélve a kávéról és a rágcsálni valóról. 

Aztán érdemes megemlíteni a cetcápákkal való úszást is, amely egy egész napos esemény. Itt fontos megjegyezni, hogy ha az ember Exmouth városában száll meg, külön busszal utazhat el a motorcsónakhoz, amellyel részt vesz majd a túrán. Ennek folyamán egy profi fotós díjmentesen készít képeket a vendégekről, amint a világ legnagyobb halaival úsznak. A kirándulás következő állomásán mantarajokkal, tengeri tehenekkel és hosszúszárnyú bálnákkal is találkozhatnak a látogatók, előtte pedig egy kellemes ebédet is elkölthetnek a fedélzeten. E ponton lehetőség van búvárkodásra, de aki akarja, kajakkal vagy ún. SUP-okkal (stand-up paddle) is felfedezheti a gyönyörű tengert. (A stand-up paddle egyébként gyakorlatilag egy szörfdeszka, amellyel evezve lehet közlekedni a vízen.) A nap végén pedig ugyanúgy fuvarral juthatnak vissza a résztvevőket a szállásukra. Exmouth egyébként szálláshelyek tág választékát is kínálja: családi apartmanok és kempingek várják a vendégeket, de az átutazó turisták is megtalálhatják a nekik kedvező ajánlatokat. 

Egy másik lélegzetelállító település Coral Bay városkája, amelynek védett, elszigetelt partján ugyancsak lenyűgöző látvány fogad minket a víz alatt: mantarajok, delfinek és a legkülönfélébb színekben pompázó halak sokasága. Itt is temérdek érdekes elfoglaltságot találhatunk: egy kilenc órán át tartó program keretei közt búvárkodhatunk a Ningaloo zátony körül, illetve cetcápákkal is. Az állatokhoz egy kétszintes hajó viszi ki a látogatókat, amely tökéletes kilátást ad a tengerre. A kirándulás a búvárkodással kezdődik, majd utána indul el a jármű a cetcápákhoz. A személyzet külön figyelmet fordít arra, hogy a résztvevők csak kevés ideig (maximum egy órán át) legyenek az állatok társaságában, hogy ne zavarják azokat. A visszafele úton szintén lehetőség van búvárkodásra, hogy utána egy pohár pezsgővel és egy gyümölcsös tállal zárhassuk le a napot.

Aki viszont nem szeretne vizes lenni, az egy üvegfenekű hajóból csodálhatja meg a gyönyörű korallzátonyt egy Coral Bay-ból induló egyórás túra keretében, amely során egy idegenvezető érdekes előadást is tart a látottakról. 

Kalandok Exmouth körül; a Muiron- és Montebello-szigetek

Exmouth központjától csupán 35 kilométerre található a Cape Range Nemzeti Park, ahova quadmotorral semmi perc alatt el lehet jutni. A túrázók itt patakok vájta szurdokokban vadkempingezhetnek, s megcsodálhatják Ningaloo korallzátonyait, a színtiszta kék tengert és az aranysárga homokos partokat. A szemfüles látogatók pedig akár ausztrál törpekengurukat, illetve különféle madárfajokat és tengeri élőlényeket is megfigyelhetnek. Végül egy háromkilométeres sétány végén, a Mandu Mandu-szurdokon át gyönyörű panoráma nyílik az óceánra.

Érdemes külön kitérni a Muiron-szigetekre, ahová szintén indul túra Exmouth-ból, méghozzá a teknősök kedvelt fészkelőhelyére, a Teknős-öbölbe. A part mentén rengeteg lehetőség van a búvárkodásra, hogy a három métertől egészen a 20 méter mélyen lévő korallokat is felkutathassuk. A Muiron-szigetekre tartó hajóhoz Exmouth bármely hoteléből külön fuvarral utazhatnak ki a résztvevők. Már a szigetekig tartó 45 perces hajóút során állatok sokasága bukkan fel: halászsasok, vészmadarak, teknősök, mantarajok, delfinek, tengeri tehenek és vándorló hosszúszárnyú bálnák. A program alatti két merüléshez profi személyzet asszisztál, hogy felejthetetlen időt tölthessük teknősök, ráják, tőkehalak és bohóchalak társaságában. A nap végén pedig szintén biztosított a fuvar a vendégeknek, vissza a szálláshelyükre.

Egy másik közeli szigetcsoport a Montebello nevet viseli. Ide egy hat napon és öt éjszakán át tartó hajótúra keretei között juthatnak el az érdeklődők. A szigeteket csodás korallzátonyok veszik körül, amelyek fantasztikus hullámokat gerjesztenek a szörfözni vágyók örömére. A vízhőmérséklet emellett ideális könnyűbúvárkodáshoz, szabad merüléshez, úszáshoz és horgászáshoz is. A sekély, 3-10 méteres vízben pedig gyönyörű fotókat lehet készíteni a buja vízi élővilágról.

Ha Ausztrália, akkor Mi segítünk!

Ha felkeltette az érdeklődésed ez a gyönyörű ország, ne habozz, és vedd fel a kapcsolatot a Minden, ami külföld partnereivel, akik ellát majd Téged tanácsokkal, és segítenek eligazodni az útvesztőben, akár turistaként, akár munkavállalóként, vállalkozóként utaznál ki Ausztráliába.


További csodás képek Nyugat-Ausztráliáról!
Pelikán Gábor által 2021 áprilisban készített képek!

Ningaloo Discovery által készített képek:

Felhasznált képek:
Köszönjük Pelikán Gábornak a képeit, továbbá a Ningaloo Discovery által készített képeket, -a cikk fő képe is általuk készült. (https://www.ningaloodiscovery.com.au/)

Források, programok:

Malcolm Douglas krokodil park :
https://www.malcolmdouglas.com.au/?fbclid=IwAR3K4RH4Geo_BAxHN_CN-t6N4cEKp0eIXgL9KpJPmaW9qhIT3VWf6m

Willie Creek Pearls Farm:
https://www.williecreekpearls.com.au/?fbclid=IwAR03Wlc2nzBAXzi2gdlXk1uaIhmyHdbUuvm-44BgiEH7tJUZx6HPHGl_3oU

Exmouth Eco-Szafari:
https://www.getyourguide.com/western-australia-l596/marine-eco-safari-swim-with-manta-rays-t203485/

Exmouth úszás cetcápákkal:
https://www.getyourguide.com/exmouth-l2788/ningaloo-whale-shark-swim-t93951/

Coral Bay úszás cetcápákkal, búvárkodás:
https://www.getyourguide.com/coral-bay-l89685/coral-bay-ningaloo-reef-swim-and-snorkel-with-whale-sharks-t203509/

Coral Bay üvegfenekű hajós túra:
https://www.getyourguide.com/coral-bay-l89685/coral-bay-glass-bottom-boat-tour-t203494/

Muiron-szigetek búvártúra:
https://www.getyourguide.com/exmouth-l2788/ganztaegige-tauch-und-schnorcheltour-auf-der-insel-muiron-t38831/

Montebello Szafari:
https://www.montebello.com.au/montebello-safaris/ 

Külföldre költöznél, de nem tudod merre indulj? Segítünk! Keresd a Minden ami külföld partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő! Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada? Nyelvi nehézségek? Megoldás? Csapat, aki segít Neked!

Ide vagy a bal oldali képre kattintva tudod felvenni egyszerűen a kapcsolatot Partnereinkkel!

Szólj hozzá