Minden Ami Külföld | Állampolgárság, házasság révén? Mutatjuk hol lehetséges! (I. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • ÁLLAMPOLGÁRSÁG házasság révén? Érdekel hol lehetséges, és mennyi időnek kell eltelnie, hogy megkaphasd? Nyerj betekintést cikksorozatunkkal!

Állampolgárság, házasság révén? Mutatjuk hol lehetséges! (I. rész)

A nemzetközi utazások (újra) virágkorukat élik. A kulturális különbségek nagyobb toleranciája és elfogadása, valamint a gazdasági és üzleti okokból megnövekedett migráció mind-mind hozzájárult a nemzetközi házasságok létrejöttéhez. így nem meglepő az sem, hogy a házasságon keresztül állampolgárságot kínáló országok is e globális tendenciák garantált következményei voltak.

Írta: BOGI – Minden Ami Külföld

A bevándorlók integrációs politikájának egyik jelentős pillére a családegyesítés. A házasságon keresztül történő állampolgárság jogot biztosít arra, hogy a kérelmező, házastársával egyenrangú állampolgárként élhessen, lehetővé téve számukra a közös jövő megalapozását.

Az “igen, akarom” tiszteletben tartása

A házasság révén megadott állampolgárságok száma világszerte növekszik. A 2023-as pénzügyi évben az USA 188 200 házastársi honosítást hagyott jóvá. Az ország az amerikai állampolgárok közvetlen hozzátartozói körében regisztrálta a legmagasabb honosítási arányt, vagyis a házastársak esetén ez 21,4%. A vegyes állampolgárságú házasságok hasonlóan növekvő tendenciája volt megfigyelhető Svájcban is, ahol a Szövetségi Statisztikai Hivatal 12.000 ilyen házasságot jelentett 2020-ban, ami az országban kötött összes házasság 34,2%-át teszi ki. Az Egyesült Királyságban a házasság útján történő honosításra vonatkozó támogatások száma 2020-ban elérte a 25.854-et.


A nemzetközi házasságok elterjedése Közép-, Kelet- és Délkelet-Ázsia országaiban is megfigyelhető, a számuk folyamatosan növekszik. Körülbelül 3,5 millió férfi és nő tett közzé olyan online profilokat különböző platformokon, ahol tengerentúli házastársat keresnek. 2019 és 2020 között a bangladesi média széles körben foglalkozott azzal a trenddel, hogy nem bangladesi nők – Bangladesbe költöznek, hogy találkozzanak az interneten megismert férfiakkal, és feleségül menjenek hozzájuk. Szingapúrban 2022-ben a házasságok körülbelül egyharmada transznacionális párokból (állampolgár és nem állampolgár közötti házasság) állt, ami növekedést jelent a 2021-ben regisztrált 29%-hoz képest.

Több bevándorló a házasodók között

Bár a nemzetközi utazás és az online hozzáférés kétségtelenül hozzájárul a nemzetek közötti házasságkötésekhez, a migráció egyik fő mozgatórugóját, a jobb munkalehetőségek keresését is figyelembe kell venni. Megfigyelték, hogy a legnagyobb bevándorlói bázisnak otthont adó Egyesült Államokba költöző bevándorlók jelentős része – 2021-ben összesen 45,3 millióan – munkavállalás céljából költözik. A 2021-ben az USA-ba érkező 1,53 millió új bevándorló 41,8%-a munkával kapcsolatos okokra hivatkozott. Következésképpen várhatóan nőni fog a vegyes nemzetiségű házasságok száma, a munkavállalási kedv növekedése miatt is. Ráadásul ezek a munkavállalók jellemzően először maguknak szerzik meg az állampolgárságot, majd később szponzorálják házastársukat, ami ismét az állampolgársági kérelmek és a házasságon keresztül történő állampolgársági támogatások növekedéséhez vezet.


Az Egyesült Államokban számos multinacionális vállalat függ a külföldi munkavállalóktól, és szponzorálja emiatt a zöldkártyáikat. Az ország különösen a számítástechnikával kapcsolatos munkakörökben támaszkodik a külföldi munkavállalókra: 2019-ben a bevándorlók a számítástechnikai munkaerő 25%-át tették ki. A különböző vezető technológiai cégek, köztük az Amazon Inc, az Infosys Limited, a Cognizant Technology Solution Corporation és a Google körében következetes gyakorlat a H-1B-vízumok szponzorálása, ezáltal a házassági jogviszonyban álló bevándorlók behozása az országba.


Na de, lássuk a LISTÁT!

Uruguay

Szükséges idő: Minimum 3 év

Az uruguayi állampolgárral kötött házasság az egyik módja az állampolgárság megszerzésének. Az első ideiglenes tartózkodási engedély megszerzése után a házas személyek három év elteltével kérvényezhetik az állampolgárságot. Ez a gyönyörű latin-amerikai ország kiváló lehetőséget kínál az áttelepülésre a stabil gazdaság, az alacsony adórendszer, valamint a közbiztonság miatt.

Dominika

Szükséges idő: Minimum 3 év

Dominika, egy karibi sziget, ahol szintén lehetséges az állampolgárságot megszerzése házasság révén. A dominikai állampolgárral házasságot kötő személyek három év házasság után válnak jogosulttá az állampolgárságra. A dominikai állampolgárság előnyei többek között megfizethető életmóddal, adókedvezményekkel a lenyűgözőbb természeti szépségekről nem is beszélve.

Svédország

Szükséges idő: Minimum 3 év

A svéd állampolgárral házasságban vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élők, valamint az élettárssal együtt élők három év után kérvényezhetik az állampolgárságot. A házasság ténye azonban nem elegendő; a pároknak az elmúlt két évben bizonyíthatóan együtt is kell élniük.

Az országba költözés számos előnnyel jár, többek között jó életminőséggel, kiváló egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz való hozzáféréssel is.

Németország

Szükséges idő: Minimum 3 év

Ez a magasan fejlett európai ország azon nemzetek kategóriájába tartozik, amelyek rövid időn belül hozzájárulnak ahhoz, hogy a kérelmező, házassága révén állampolgárságot szerezhessen. A német állampolgárok regisztrált azonos nemű partnereinek házastársai számára a honosításra három év legális tartózkodás után nyílik lehetőség. Más esetben a házasságnak vagy bejegyzett élettársi kapcsolatnak kétéves időszakot kell felölelnie az állampolgárság kérelmezése előtt. Németország kiemelt hangsúlyt szentel a magas életminőségre, a munka és a magánélet egyensúlyára, valamint a kiváló egészségügyi ellátásra.

USA

Szükséges idő: Minimum 3 év

Az Egyesült Államok is azon országok közé tartozik, amelyek biztosítanak házasság révén is állampolgárságot. Az amerikai állampolgárral kötött házasság nem jár automatikusan az állampolgárságra való jogosultsággal. Olyan különleges feltételek, mint például az, hogy az illető három éve jogszerűen állandó amerikai lakos legyen, és ezen időszak alatt együtt éljen a házastársával, alapvető követelménynek számítanak. Az Egyesült Államok, amely magas életminőségének és bőséges munkalehetőségeinek köszönhetően az egyik leginkább áttelepülésre alkalmas ország, a kulturális sokszínűsége megkönnyíti a könnyű beilleszkedést.

Írország

Szükséges idő: Minimum 3 év

A házasságban élő személyek három év házasság vagy élettársi kapcsolat után honosítás útján kérhetik az állampolgárságot, azzal a további követelménnyel, hogy egy meghatározott ideig az országban kell tartózkodniuk. Azok, akik házasságkötés után költöznek Írországba, kedvelik az országot, az elérhető egészségügyi ellátás, a megfelelő közbiztonság és persze a gyönyörű természeti környezete miatt is.

Egyesült Királyság

Szükséges idő: Minimum 3 év

Az Egyesült Királyság állampolgárával házasságot kötött vagy élettársi kapcsolatban élő személyek honosítással kérhetik az állampolgárságot, feltéve, hogy legalább három éve az országban élnek. Az Egyesült Királyság a külföldiek körében a legnépszerűbb európai célpontok között szerepel. Az ország kulturális sokszínűsége, a magas életszínvonal, a bőséges munkalehetőségek, valamint a jó egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz való hozzáférés, számos szempontból teszi vonzóvá a letelepedést.

Hollandia

Szükséges idő: Minimum 3 év

Nézzük mi a helyzet Hollandiában! Azok a személyek, akik három éve házasságban vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek egy holland állampolgárral, és ez idő alatt együtt éltek, jogosultak holland állampolgárságra. Bár a külföldre költözés, még akkor is, ha a szerelmünkkel szeretnénk együtt lenni, rendkívül ijesztő lehet, Hollandia festői környezete és magas életminősége nagyon is a javukra billentheti a mérleg nyelvét. Kedvelik az országot a liberális hozzáállása, pezsgő társadalmi élete, közbiztonsága, a munka és a magánélet nagyszerű egyensúlya és a kiváló egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése miatt is.

Szlovénia

Szükséges idő: Minimum 3 év

A szlovén állampolgárság megszerzésére törekvők számára rendelkezésre álló különböző lehetőségek közül a házasságkötés az egyik leggyorsabb. Míg a rendes honosítás általában körülbelül 10 évig tart, addig a szlovén állampolgárral kötött házasság jelentősen, mindössze három évre csökkentheti ezt az időtartamot. A gyorsított eljárás feltétele, hogy a házaspárnak három éve házasnak kell lennie, és egy évig az országban kell tartózkodnia, mielőtt az állampolgárságért folyamodna. Szlovénia nem csak vizuálisan vonzó, de nagyszerű nemzetközi oktatási intézményekkel is büszkélkedhet a gyermekek számára.


Ezt a témát boncolgatva nem csak jogi bonyodalmakkal, de határokon átívelő szerelmekkel is találkozhatunk. A Minden Ami Külföld csapata is sok-sok történetet ismert már meg az évek során, ahol a párok magukat a bürokratikus akadályokon átverekedve, a közös életre törekszenek.

Talán te is egy vagy közülük?

Kíváncsi vagy a lista második felére? Jön a második rész is!


Tudtad?

A boldog párok soha nem veszekednek. Persze, hogy ez is csak egy mítosz… Ez nem így van. Minden párkapcsolatban élő ember veszekszik időnként. A különbség abban van, hogy azok a párok, akik tisztelik, és szeretik egymást, a veszekedések ellenére odafigyelnek a másikra. Megértik a másik problémáit, érvrendszerét, és igyekeznek a problémákat úgy megoldani, hogy abból mindketten nyerjenek. Tehát nem nyer-veszít játszmát játszanak, hanem nyer-nyer játszmát. Ha veszekedtek egymással, az még koránsem jelenti azt, hogy boldogtalan a házasságotok!


Akár a pároddal indulnál, akár nélküle vágsz neki a nagyvilágnak, vízumköteles országok esetében fordulj megfelelő segítséghez!

Körutazást tervezel, tanulnál, dolgoznál vagy esetleg tartósan letelepednél és szükséged van profi segítségre, hogy minden ügyintézés gördülékenyen menjen? Ha szeretnéd megvalósítani álmaidat külföldön, akkor itt a lehetőség, hogy könnyedén, meglepetések nélkül megtaláld a helyed a vágyott országban! Szakértőink segítenek! >>>


Forrás(ok):

Insider Monkey


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá