Minden Ami Külföld | ÚJ-ZÉLAND KÉRDEZZ FELELEK MARATON - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Szeretnél ÚJ-ZÉLANDON dolgozni, tanulni, vagy letelepednél? Ti kérdéseket tettek fel, mi pedig válaszoltunk, hogy felkészültek lehessetek!

ÚJ-ZÉLAND KÉRDEZZ FELELEK MARATON

Új-Zéland egy gyönyörű szigetország, sokunk bakancslistáján bizony szerepel, legyen szó utazásról vagy egy hosszabb távú letelepedésről. A kiwik földje népszerű bevándorlási ország, ezért a titeket leginkább foglalkoztató kérdésekre válaszoltunk egy kérdezz-felelek alkalmával. Ha lemaradtál, itt visszanézheted, vagy írásos formában olvashatod végig a kérdéseket és válaszokat is!

Írta: Niki – Minden Ami Külföld

Február végén Facebook oldalunkon élőben beszélgettünk új-zélandi partnerünkkel, Zsuzsival, akivel elég sok témát érintettünk az Új-Zélandi bevándorlás kapcsán. Az esemény nagyon jól sikerült, de olyan mennyiségű kérdések érkeztek, hogy lehetetlen lett volna megválaszolnunk őket az élő során, ezért egy héttel utána visszatértünk és tartottunk egy Új-Zéland kérdezz felelek vol.2 élőt, ami igazán maratoni hosszúságúra kerekedett.

Zsuzsival való beszélgetés során olyan témaköröket érintettünk, mint a munkaerőpiac legfőbb jellemzői és a vízumok, majd az élő során és a már előre beküldött kérdéseiteket veséztük ki egytől egyig.


Akinek Új-Zéland az álma, annak Zsuzsi nagy segítségére lehet, hiszen 2023 óta már új-zélandi bevándorlási ügynökként is tevékenykedik! Ha pedig más vízumköteles ország is érdekel, nemzetközi munkavállalási- és karriertanácsadóként nyújthat segítséget, és támogathatja a munkakeresésed!


A Zsuzsival készült mindkét esemény visszanézhető, és mivel a maraton után is akadtak kérdések, amikre nem volt idő válaszolni, ahogy ígértük, semmi nem marad megválaszolatlanul. Alább, a videók alatt a kérdéseket és válaszokat most meg is osztjuk Veletek, jó szemezgetést és sok sikert terveitek megvalósításához!


>>> Az elmúlt években jelentős változás történt az új-zélandi bevándorlási szabályokban,

érdemes elolvasni ezen korábbi írásunkat is. <<<

“Hogyan lehet magyar állampolgárként letelepedési céllal, legálisan, a feleségemmel együtt kiköltözni és munkát vállalni Új-Zélandon? Mi a feltétele a kiköltözésnek?”

“Jelenleg munkavállalói vízum, erre építve lehet később állandó letelepedési vízumot is igényelni. Néhány szakmánál lehetséges rögtön letelepedési vízumra jelentkezni, – ezekre a szakmákra vagy külön egyezmények vannak, mint például ‘carework force’ vagy ‘transportation’, illetve a Green Listen található szakmák amelyek esetén rögtön letelepedési vízumra lehet jelentkezni.”

“Sokat utaztam, de mindig rövidtávú projektként, így nem kellett sehonnan kijelentkeznem. Ha hosszú távú letelepedésben gondolkodom, akko mi másra kell gondolni, kijelentkezés, hivatalos ügyekben?”

“Ha nem akarod használni, akkor érdemes lezárni a bankszámládat, illetve minden szolgáltatóval a szerződéseidet: telefon, gáz, villany, tv, internet, posta, stb. Ezen kívül érdemes még az útlevelet a lehető leghosszabb időre meghosszabbítani, hogy ne külföldön kelljen ezzel foglalkozni. Ha van gyermek, őket is ki kell jelenteni: oep, iskola, óvoda, nehogy keressék és elővegyenek, hogy gondatlan szülő vagy és nem járatod iskolába, máskülönben akár váratlan meglepetés érhet, ha hazalátogattok.”

“Hogy fogjak hozzá a munkakereséshez, ha a szakmában jó eséllyel nem fogok tudni elhelyezkedni?”

“Inkább az a kérdés, hogy milyen munkát keresnél? Ha nincs benne tapasztalatod, tudások, akkor nem hinném, hogy felvennének, főleg nem külföldről, még vízumigénylés előtt.”

“Milyen lehetőségeim vannak egy magam fajta univerzális embernek?”

“Univerzális, mint mindannyiunknak az univerzumban:-) “

“Gyógytornászként tudom, hogy engedélyköteles a vízum. Pontosabban a főbb lépéseket össze tudnátok foglalni? Sajnos számomra teljesen átláthatatlannak tűnik.”

“Első lépésként regisztrálni kell, majd az álláskeresés következik. Ezután lehet jelentkezni a vízumra és végül költözni.”

“MA Teacher of English as a foreign language teacher-ként (középiskolai tanár) millyen állásokra van esélyem és milyen időintervallumban?”

“Legjobb esély mint ESOL teacherként lehet, mivel akkor nem kötelező a tanári regisztráció. Állami iskolákban, kell regisztráció. Nem lehetetlen, de nem is könnyű, mindenképp segít, ha van valami ESOL képzettség.”

“Nehéz bevándorlóként munkát találni? Mennyi idő, amíg ténylegesen bevándorol valaki?”

“Igen, nehéz. Amint munkát kap valaki, akkor jöhet. Munkát találni átlagosan 3-6 hónap, majd a vízumbeadás után az elbírálás ideje változó és vízumtípustól is függ. A bírálati idő körülbelül 2 hét és 3 hónap között van.”

“Két 50 éves és egy 13 éves gyermek, – beleférünk még az időbe, hogy elkezdjük a kiköltözést tervezni?”

“Végzettség, szakma kérdése. Ha jó a szakmátok, akkor igen, van még 5 évetek beadni a letelepedési vízumkérelmet.”

“Van felső életkori határ (akár nem hivatalosan), amikor már nem sok esély van munkavállalói vízumot szerezni?”

“Nincs, letelepedni nem tudsz 55 éves kor után.”

“Érdemes családdal nekivágni, vagy inkább egyedül induljon el az ember, majd követi a család?”

“Ez személyes döntés, mekkora a család, ki hány éves, van-e már munkaajánlat vagy sem.”

“46 és 48 évesek vagyunk, 2 kiskorú gyermekkel. Van esélyünk így is arra, hogy dolgozhassunk és letelepedhessünk Új-Zélandon?”

“Ez szakmafüggő.”

“Elvált szülőként egy 12 és egy 18 éves leánygyermekkel, felügyeleti joggal, milyen esélyekre és esetleges buktatókra számíthatok?”

“Munkaajánlat szükséges lesz, és anyagilag nehezebb eltartani 2 gyermeket 1 fizetésből.”

“Egy óvodás / kis iskolás korú gyermek integrációja mennyire zökkenőmentes, ha nem vesszük figyelembe a gyermek alkalmazkodó képességeit?”

“Maximálisan lehet zökkenőmentes, teljes mértékben a gyermek alkalmazkodó képességén és a szülőkön múlik.”

“Mennyire kell jó beszélnem angolul? Érettségiztem belőle, de már egy picit megkopott a tudásom.”

“Annál sokkal jobban. Egy tízes skálán 6, de inkább 7-8.”

“Mennyi anyagi háttér kell a bevándorláshoz? Mennyi pénzzel lehet biztonságosan elindulni?”

“Egy főre jó ha rendelkezel 3-5 millió forinttal minimum. Minél több a rendelkezésre álló tőke, annál jobb.
3000 NZD / hóval jó számolni, szerintem érdemes 6 hónapra lévő megtakarításnak lennie, hogy ha váratlan kiadás akad, vagy épp munkát kell váltani, legyen tartalék. Ha úgy jön valaki, hogy nincs még munkája, akkor jobban meg kell magát húznia, az álláskeresés eltarthat minimum 3 hónapig itt helyben is.
Úgy gondolom, hogy egy négy fős családnak jó, ha van 15 millió forintja, amivel elindul.”

“Hol tudnék előre munkáról, szállásról tájékozódni?”

“Például a seek.co.nz oldalon.”

“Érdemes konténerben kiszállítani a dolgainkat, vagy inkább helyben vegyünk meg mindent?”

“Ez tőletek függ. Mi 5 fős családként érkeztünk 5 bőrönddel, mások konténerrel hozatják a dolgaikat ide.”

“Mennyire tekintik bevándorlónak a messziről jött embert? Mennyire nehéz beilleszkedni, mennyire befogadóak a helyiek?”

“Itt szinte mindenki bevándorló. Barátságosak itt az emberek, mindenki befogadó a másikkal, a beilleszkedés pedig egyén függő.”

“Munka szempontjából mennyire segítőkészek az új-zélandiak?”

“Itt is létezik rossz főnök, rossz cég, hülye munkatárs. Itt is csak emberek vannak. Viszont jellemzően kedves, segítőkészek a helyiek.”

“Van olyan helyzet, amikor igenis érezhető a ‘megkülönböztetés’ a munka világában vagy a mindennapi élet során?”

“Persze, itt is emberek laknak, nem szentek. Minél zártabb közösségbe kerülsz, annál jobban érezhető. De alapvetően befogadóak, ha te is kellően nyitott vagy.”

“Egyszerűbb a bevándorlás Új-Zélandra, mint Ausztráliába? Lehet, vagy érdemes-e Új-Zélandot használni ugródeszkának?”

“Egyszerűbb, mert alacsonyabb az IELTS követelmény, munkavízumhoz például nem is kell, illetve 56 éves korig lehet letelepedésre jelentkezni, ami korhatár Ausztráliában 45.”

“Milyen az általános internetes lefedettség az ország különböző részein? Internetes munkavégzés mennyire megvalósítható folyamatos, országon belüli utazással egybekötve? Milyen anyagi vonzata van az ehhez szükséges, jó minőségű mobilinternetnek?”

“Ez attól függ, hogy merre utazol, a déli szigeten nehézkes lehet, sok helyen teljesen nincs térerő, sokáig nem is találkozol senkivel. Lakott területeken van normális internet, azzal semmi gond.”

“Ha még Magyarországon van ingatlanom, az orszából való kijelentkezés a tulajdonlást nem befolyásolja, ugye?”

“Ebben nem én vagyok illetékes, ezért nem is szeretnék olyat mondani, ami nem helytálló. Mindenképp keress meg egy magyarországi ingatlanjogászt vagy adózási szakértőt, hogy ilyen esetben milyen probléma merülhet fel.”

“Mennyire nehéz munkát és lakhatást találni Új-Zélandon, hol érdemes keresni vízumhoz kapcsolódóan ilyet? Gyakorlott és képzett babysitter, valamint projektvezető gépészmérnök pár vagyunk.”

“Babysitter nem alkalmas vízumra, projektvezető gépészmérnök jó lehet, – rajta van a green listen.”

“Mennyire nehéz kezdőként, junior poziciókban elhelyezkedni? Milyen és mennyi munkatapasztalattal ajánlott menni?”

“Nehéz, jellemzően 5+ év az ideális. Minimum 3 év ajánlott, de inkább 5 év tapasztalat.”

“Mennyire vannak rászorulva a külföldi munkaerőre, mik azok a területek, amikben leginkább szükségük van az új munkaerőre, mi a fő munkaerőhiány Új-Zélandon?”

“Green list mutatja mindig aktuálisan, hogy mely területeken van szükség munkaerőre. Fő munkaerőhiány nincs, talán az orvos.”

“Elegendő, ha csak az egyik fél beszéli a nyelvet közepes szinten?”

“Nem, letelepedéshez nem. A fő jelentkezőnek mindenképp kell tudnia angolul.”

“Lehet-e egyetem mellett dolgozni?”

“Study visa mellett 20 órában lehet, ha itteni lakos vagy, akkor pedig ugyanúgy lehet dolgozni, mint otthon, ha bírod.”

“Nyelvvizsga bizonyítvány mindenképp szükséges? Én zongora tanár és gyógypedagógus vagyok. Lányom pályakezdő grafikus és webdesigner, a fiam is pályakezdő, informatikus mérnök (programozó és hálózatépítés). Mennyi esélyünk lenne munkát találni?”

“Ha jól értem, akkor mindenki felnőttkorú és önellátó, ezért mindenkinek külön kell munkát találnia. Nyelvvizsga a letelepedéshez minden 16 éven feletti jelentkezőnek szüksèges. A gyerekeknek elég jók az esélyeik munkáttalálni, a zongoratanársággal nem sok az esély, a gyógypedagógiához szükséges a regisztráció.”

“Lehet munka mellett még tanulni, ha a vízum is rendben van? Egy mester elvégzéséhez van esély, vagyis tudja az ember fizetni és mellette dolgozni? Esetleg van diákhitel lehetőség?”

“Rezidensként van esély, mivel akkor csak a domestic fee-t, tandíjat kell fizetni, ami átlagosan 10 – 25.000 NZD évente. Van diákhitel és vannak ingyenesen tanulható dolgok is, bár az nem mester képzés. A helyiek is járnak egyetemre, meg szokták oldani.”

“Hivatásos nemzetközi, belvízi nagygéphajó vezetői engedéllyel és 4 év tapasztalattal, egy ég hajóvezetőivel lehetséges-e a tavakon dolgozni?”

“Tavakon van, de elég kicsi a felvevő piac, általában a helyiek is tudnak hajót vezetni. Rotorua tavon van egy működő gőzhajó és kishajók.”

“Angol és francia C1 szintű nyelvismeretekkel, fordítói végzettséggel van esély Új-Zélandon munkát találni és letelepedni?”

“Nem hallottam róla, hogy valakinek ehhez vízumot adnának, ezzel online is lehet jó lehetőségeket találni.”

“Beiadxast TV, rendezvénytehnika területen dolgozom, melyik, milyen álláskereső oldalon érdemes szétnézni ilyen ‘speciális’ munkalehetőséggel kapcsolatban? A google-ben rengeteg álláskereső oldal van, kiváncsi vagyok a javaslatodra. Köszönöm.”

“seek.co.nz oldalon, de elég limitáltak a lehetőségek.”

“Érettségivel és egészségügyi végzettséggel milyen lehetőség van a bevándorlásra?”

“Nurse assistant vagy care worker-ként jó eséllyel igen.”

“Vállalkozóként lehet Új-Zélandra menni?”

“Sok pénzel igen 🙂 És niche területre, szuper erős üzleti tervvel, 100.000 NZD befektetéssel.”

“Melyek a legkeresettebb project management bizonyítványok Új-Zélandon az IT szektorban?”

“Agile képzések, PMI, technikai tudás.”

“Milyen lehetőségeim lennének, mint 30-as éveimben járó közgazdász, B1-es nyelvtudással?”

“Sajnos nem igen van.”

“Azt szeretném tudni, hogy 45 évesen, overall 8-as IELTS eredménnyel, közgazdász végzettséggel, multis vállalatoknál szerzett 20+ év logisztikai, kereskedelmi és pénzügyi tapasztalattal van-e reális lehetőség munkavállói vízum megszerzésére a hosszútávú letelepedés első lépéseként.”

“50-50%.”

“Egy OKJ-s szociális gondozó és ápoló bizonyítvánnyal, 4 év gyakorlattal mennyi esélyem van Új-Zélandon munkát találni? Jelenleg nyelvvizságám még nincs, de célom azt letenni.”

“IELTS minimum 7-es elvárt, de inkább magasabb szintre kell törekedni. Ha az megvan, akkor jó esélyek lehetnek. Hirdetéseket kell megnézni, hogy ugyanazt kell-e csinálni, amit otthon.”

“Az ottani egészségügyi állások és az erre irányuló információk érdekelnek leginkább. Mennyire nehéz egészségügyi dolgozóként elhelyezkedni?”

“Egészségügyben mindig nagy a kereslet. A legtöbb pozíció regisztráció köteles az egészségügyben. A legfrissebb szabályok itt találhatóak: https://www.immigration.govt.nz/ Ezen a területen mindig könnyebb elhelyezkedni, regisztráció kell hozzá.”

“Óvodapedagógus BA diplomám van. Elfogadják ezt Új-Zélandon, és ha igen, hogyan?”

“Tanári kamarához tartozik, ott kell regisztrálni. Ők tudnak pontos információt adni ez ügyben.”

“Mik az elvárások, ‘skillek’ egy kisgyermeknevelőnél ott, illetve találnék-e ilyen jellegű munkát?”

“Ha van regisztrációd, akkor igen. Ha nincs, akkor alacsony a fizetés és jellemzően helyi munkaerőt tudnak felvenni rá.”

“A férjem logisztikai területen dolgozik. Van esély rá, hogy munkát kapjon és letelepedhessünk?”

“Ha van tapasztalata konténerek, hajózás, nagy távolságokat, lakatlan területeket felölelő és nemzetközi logisztikában, akkor lehet. Főleg, ha van esetleg tapasztalata ázsiai országokkal, – kapcsolattartás, beszállítás, import / export.”

“Hogy működik a szépségipar? Láttam pár szalon hirdetést, hogy embert keresnek, körmöst, masszőrt, de gondolom a jelentkezés szintén nem működik külföldről?”

“Nem vesznek fel tengerentúlról, minden második frissen végzett gimnazista lány, vagy anyuka ezzel foglalkozik.”

“Építőipari munkákról egy pár mondatot tudnál mondani?”

“Ennek a területnek minden része keresett.”

“Sofőrként vannak lehetőségek?”

“Van, de persze attól függ, hogy milyen sofőr.”

“Tömegtermelésben, főleg karbantartáson szerzett tapasztalattal milyen jellegű állásokat nézzek Új-Zélandon?”

“Esetleg Maintenance Technician.”

“33 éves vagyok, van tapasztalatom konyhán, de papírom nincsen és nem is lesz már. Lehetséges szerencsét próbálnom?”

“Lehetséges, a kérdés, hogy miképp írja majd ki az álláshirdetést az adott cég és kap-e rá helyi munkaerőtől jelentkezést. A legnagyobb gond inkább, hogy jellemzően ez a munkakör kevesebbet fizet mint a median wage, azaz az adott munkáltató nehezen tudja bizonyítani, hogy nem talált egy sokkal magasabb bérért helyi munkaerőt.”

“Audiológiai asszisztens és hallásakusztikus végzettségem van 2 éves szakmai tapasztalattal.”

“Asszisztensként nehéz elhelyezkedni a tengerentúlról. Audiologist-ként viszont regisztráció kell.”

“Mi a helyzet jelenleg az új-zélandi IT munkaerőpiacon? Gondolok itt arra, hogy érezhető-e ott is a visszaesés az újonan meghirdetett állások számának tekintetében?”

“Van visszaesés itt is, igazából már tavaly óta. Az IT területen elindult a piac egy kicsit pozitív irányba.”

“Ma egy frontend software fejlesztő 5+ éves szakmai tapasztalattal mekkora esélyekkel indul Magyarországról?”

“Ha jó vagy a szakmádban, akkor jó esélyekkel.”

“Munkaerőpiaci kérdés: A labdarúgás mennyire népszerű az országban? Keresnek-e esetleg európai edzőket, szakembereket?”

“Népszerű, de nem úgy, mint Európában. Itt inkább rugby a vezető sport. Edzőket nem igazán keresnek.”

“Csomagszállító futárként van lehetőség elhelyezkedni?”

“Nem.”

“50 évesen a párommal együtt milyen lehetőségeink lennének kijutni Új-Zélandra jó pár évre dolgozni, és akár később letelepedni is. Agrármérnök, halászati szakmérnök, kereskedő-bolti eladó, méhész végzettségekkel és egyenlőre alapfokú angol nyelvtudással rendelkezem. Páromnak pedagógus, valamint vidék- és térségfejlesztési menedzser végzettsége van, középfokú angol nyelvvizsgája. Milyen költségek merülnek fel és összesen mennyibe kerül a kijutás?”

“Agrármérnök és halászati mérnök nagyon jó szakmák, viszont az angol szükséges! Pedagógusnak regisztráció szükséges és kiemelkedő angol nyelvtudás. Vidék és térségfejlesztés teljesen más, mint otthon, nem lehetetlen, de nem könnyű. Angol tudás szükséges, és 55 éves korig lehet letelepedni itt.”

“ELTE csecsemő- és kisgyermeknevelő BA diplomát elfogadnak ÚJ-Zélandon ECE szektorban?”

“Ez regisztrációkor kiderül, a kamara ad választ erre.”

“Senior gépészmérnökként mennyire lehet most elhelyezdeni? Elég a nyelvvizsga vagy kell IELTS is?”

“El lehet helyezkedni. Letelepedéshez kell a nyelvvizsga, de nem csak az IELTS jó. Elfogadják a TOEFLT, PEARSON és CAMBRIDGE nyelvvizsgákat is.”

“Az én szakmám rajta van a green list-en (Early Childhood Teacher), work to residence vonal. Még 1,5 évem van hátra az egyetemből, szerinted a tanár hiány miatt még akkor is rajta lesz a listán?”

“Szerintem igen.”

“Pontosan honnan kell itthonról kijelentkezni, ha Új-Zélandon kezdesz el dolgozni és hogyan? Csak TB és adóhivatal? Ha már Új-Zélandon vagy, hogy a legegyszerűbb, ügyfélkapu? Ennek kb mennyi az átfutási ideje?”

“Nem tudom a jelenlegi átfutási időt, mi például a nagykövetségen léptünk ki, illetve kihelyezett konzulátusi napon. Pár hét után jött a visszaigazolás, hogy kiléptünk. Szerintem és mások elmondása alapján is ez egyszerűbb, mint otthon bíbelődni és megjegyzéseket hallgatni az ügyintézőktől.”

“Mennyi esélye van Új-Zélandon vagy Ausztráliában munkát találni egy 36 éves magyar / román állampolgárnak, aki 12 évig nanny / PA volt Angliában?”

“Nem sok, erre nem kapsz vízumot.”

“Három gyermekkel szeretnénk kiköltözni, a férjem 7.5-es IELTS nyelvvizsgával és közgazdász diplomával rendelkezik, én építőmérnök vagyok alacsonyabb nyelvtudással. Milyen stratégiát ajánlanál az itthonról történő munkakeresésre?”

“Építőmérnöknek jobb esélye lehet, de a közgazdász diplomával van aki asztalosként dolgozik, szóval tudni kellene pontosan mik a munkatapasztalatok.”

“Mérnök házaspár vagyunk, 2 lányunk van, 3 és 9 évesek. Feleség 37 éves, kivitelezésben dolgozik előkészítő mérnökként, férj 39 éves, úttervező mérnök. Milyen vízumok jöhetnek szóba nálunk? Van-e reális esély arra, hogy Magyarországról találjunk munkát az egyikünk, vagy érdemesebb egyikünknek előre kimenni munkát keresni?”

“Nagyon jó esélyeitek vannak munkát találni. Fontos a jó angol nyelvtudás és remélhetőleg van diplomátok is ehhez a szakmához 🙂 Gondolom, hogy igen, és akkor akár rögtön letelepedési engedéllyel tudtok jönni. Keressetek fel bátran és beszélünk a továbbiakról.”

“Saját vállalkozás indításának mi a lehetősége és folyamata Új-Zélandon?”

“Letelepedési engedély után már lehet, online el lehet intézni az indítást.”

“IT területen mennyire nézik a munkatapasztalatot? Októberben végzek, mint Junior szoftverfejlesztő, nem egyetemi képzés, hanem 1 éves.”

“Juniorokat nem igazán keresnek, kell a tapasztalat.”

“Kőművesként 20 éves tapasztalattal, 45 évesen lehetséges a kijutás? Feleségemmel és két 21 év feletti gyermekkel?”

“Igen, lehetséges, de a 21 évesek már nem gyerekek.”

“Ápolóként, jó angollal mennyire nehéz elhelyezkedni? Fontos, hogy középsúlyos fogyatékossággal, mármint nagyothalló készülékkel élő vagyok, ezt mennyire tolerálják?”

“Ha a munkavégzésben nem befolyásol igazából, akkor nem gond.”

“Kanadában dolgoztam korábban, építőiparban van lehetőség elhelyezkedni még 48 évesen?”

“Igen, van.”

“Pék- és cukrászként el lehet helyezkedni? Mennyi tapasztalat szükséges és érdemes Magyarországról jelentkezni már?”

“Igen, persze. 3 év cukrászdában, pékségben szerzett tapasztalat, ideális lehet.”

“Rendőrként van esélyem elhelyezkedni, egyetemi végzettséggel, magyar állampolgárként?”

“Nem, ahhoz új-zélandi állampolgárnak kell lenni.”

“10+ év HR tapasztalattal, azon belül is ‘learning and development’ vezetői tapasztalattal mennyire lenne lehetőségem itthonról munkát találni a helyiekkel szemben?.”

“Sajnos nem sok.”

“Városfejlesztéssel kapcsolatos egyetemi végzettséggel, valamint logopédiás, pszihoped, értelmileg akadályozottas gyógypedagógusként van mód az elhelyezkedésre? Van esély residency vízumra? Angol természetesen nem gond, át lehet-e számíttatni a diplomát, van-e valamilyen mód a végzettség elismertetésére?”

“Ez regisztrációkor derül ki, a kamara fog pontos választ adni erre.”

“Biomérnökként vagy gépészmérnökként 44 évesen milyen vízumot tudnánk szerezni?”

“Gépészmérnök jó, biomérnök az nehezebb, – tudni kellene pontosabban, hogy milyen területen van.”

“Milyen az iskola, az oktatás Új-Zélandon?”

“Jó, totálisan az ellentéte az otthoninak. Egyáltalán nem lexikális tudásra épít, hanem gyakorlatira. Ugyancsak integrált oktatás van, vagyis autisták, dixlexiások, ADHD-s és a semmilyen speciális igényű gyerekek is ugyanabba az iskolába és osztályba járnak. Ami rossz, az talán az, hogy már túl elfogadó, és ha nincs valakinek saját eltökéltsége tanulni, akkor könnyen megmaradhat a közepesen alacsony szinten és így is tökéletesen jól fogja magát érezni.”

“Hogy néz ki az iskolarendszer Fizetős az oktatás vagy államilag támogatott?”

“Általános iskola itt 6 év, középiskola 2 év, gimnázium 4-5 év, egyetem pedig szaktól függ. Ingyenes az oktatás, egyetemtől fizetős.”

“Segítik a gyerekeket beilleszkedni? Ha igen, hogyan?”

“Igen, sok új gyermek érkezik folyamatosan. Van külön angol foglalkozás nekik és úgy általában a lényeg egy tanárnak, hogy a gyerek jól érezze magát a suliban. Minél idősebb persze, annál kevesebb segítséget kapnak, tehát a gyereknek is annál nehezebb.”

“Van valamilyen egyetemi ösztöndíj, cserekapcsolat a két ország között, akár olyasmi, mint az ERASMUS Európában? És milyen felnőtt képzési lehetőségek vannak, akár munka területen, akár nyelvtanulás terén?”

“Diaszpora vagy international student exchange. Felnőttképzés pedig van bőven, akár sok ingyenes is akad köztük.”

“Ha van háziállatunk, (2 kis testű kutya) mekkora eséllyel és milyen lehetőségekkel tudom őket kivinni?”

“Pénz kérdése. Ha nem amerikai pitbull terrier például, vagy hasonló, akkor lehetséges. Van egy lista, hogy mely fajtákat nem lehet kihozni. A kisállatokkal egyébként végig kell csinálni egy oltási sorrendet, vérteszteket, majd egy külön szállító céget kell fogadni, aki kiutaztatja, majd Új-Zélandra érkezve még 10 nap karantén vár a kisállatra.”

“Hogyan tudnám a Jack Russel kutyámat is magammal vinni, milyen költséggel jár?”

“Lehet, de bonyolult és egy kutya kihozatal körülbelül 1,5 millió Forint költséggel jár.”

“Milyen a work-life balance Új-Zélandon?”

“Sokkal jobb, mint Európában.”

“Mit szeretsz legjobban Új-Zélandban, és mi hiányzik például Magyarországról? Mi az, ami kevésbé jó Új-Zélandon?”

“Emberek, szabadság, újragondolhattam magam. Hiányzik otthonról a család és a régi barátok. Ami kevésbé jó itt, vagy hiányosságnak élem meg, az a logisztika 🙂 pontosság, minőség, kultúra.”

“A bruttó fizetés hány százaléka a nettó Új-Zélandon?”

“Sávos, 10.5 és 39% között van, fizetèstől függően változik.”

“Mennyi ledolgozott év kell az ottani nyugdíjhoz? Ha van egyáltalán? Összevonhatóak-e az évek, ha több országban dolgoztunk?”

“Az alanyi jogon járó nyugdíj kb arra jó, hogy ne halj éhen. Magánnyugdíj pénztár van, kötelező is, amibe kell fizetni, és lehet többet is. Nincs nyugdíj korhatár, de jellemzően 65 év felett. Ehhez 10 év itteni ledolgozott év kell 20 éves korod után, amiből 5 év minimum 50 éves kor után. Minden országban másképp számolják és másképp lehet hozzáférni a nyugdíjhoz. Ha máshonnan is kapsz nyugdíjat, akkor itt adózni kell utána, mint bevétel. Ez változhat bármikor.”

“A nyugdíjasok letelepedési lehetőségei érdekelnének. Mi az a minimális NZD, amit ha elhelyezünk egy ottani bankban, akkor kapnék egyből letelepedési engedélyt? Függetlenül az egyéb feltételektől, mint pl IELTS nyelvvizsga. Egy millió NZD?”

“Jeleneleg két évre adnak temporary retirement visa-t, amihez 750.000 NZD-t kell befektetni, plus 60.000-es éves bevétel szükséges és magasabb szintű biztosítás, 66 év felettieknek.”

“Először vízum kell, és utána lehet munkát találni vagy fordítva?”

“Fordítva.”

“Milyen költségekkel kell számolni egy vízumkérelem során?”

“Egy munkavízum központi ára 750, a letelepedési díja 4500 körül van. Az ügynöki díj egy családra nézve kb 2000-2500 NZD. Ezen kívül ott van a repjegy költség, illetve kell egy kezdőtőke, ami tudja fedezni az első fél évet, hogy biztonságban tudd magad / magatokat.”

“Angol diplomákat, szakmákat is kell honosítani?”

“Nem. Van egy lista, ha rajta van az iskola, ahol végeztetek, akkor nem kell.”

“Hogy van az új bevándorlási pontrendszer?”

“6 pontos rendszer van a letelepedèsi útvonalra. Kvalifikacióra, fizetèsre, vagy regisztració köteles szakmai képzésre lehet kapni 6, 5, 4, 3 pontokat, plusz az Új-Zélandon történt munkatapasztalatra jár 1 pont évente. Vagy kiemelt munkakörökk / special agreement munkakörök esetén gyorsabban, akár azonnal lehet jelentkezni letelepedési engedélyre.”

“Április végén érkezem a párommal WH vízummal Aucklandbe. WH vízummal munkakeresésben is érdemes Zsuzsit felkeresnünk vagy inkább a work visához kapcsolódóan később, mikor az aktuális lesz?”

“Work visával kapcsolatban van értelme, WH-hoz nem szükséges.”

“Ha jól tudom a WH vízum megszerzését követően 12 hónapon belül lehet kiutazni, viszont nem tiszta számomra, hogy pontosan mikor kezdődik a 12 hónap. A sikeres jelentkezés időpontjától, vagy a vízum kiállításától?.”

“A vízum kiállításától, attól függ, hogy mikor kapod meg. A jelentkezést április 23-án nyitják meg, NZ idő szerint 10am.”

“Ha WH vízummal keresett jövedelmemet az új-zélandi adó alapba számítják bele, azt a magyar adóalapba is be lehet számítani, amikor az adóbevallásomat el kell készítenem? Tehát van-e a két ország között kettős adóztatás elkerülésére szóló egyezmény? Befektetések adózása miatt érdekel.”

“Befektetések más adózás alá esnek, mint a sima jövedelem szerinti adózás. A kettő különböző. Érdemes az aktuális magyar szabályokat ellenőrizni, hogy épp miként kell számítani és mit kell vagy kötelező bevallami vagy sem.”

“WH vízum esetén milyen cégnél érdemes biztosítást kötni? Tudtommal új-zélandi vállalaton keresztül ez nem lehetséges.”

“Nézz körül ezen az oldalon, ezt ajánlom. https://orbitprotect.com/insurance-products/working-holiday-insurance/overview/

“Mennyi idő után lehet állampolgár valaki?”

“Öt év residency után lehet jelentkezni.”

“A feleségem révén talent vízumra lehetőségünk lenne jelentkezni, de ezt ugye az előző kormány lezárta. A kérdésem az, hogy az új kormány mutat-e hajlandóságot ennek újranyitására?”

“Jelenleg még nem tudni, hogy mit fognak változtatni.”

“Ha volt már utazás / munka vízumom korábban, akkor könnyebb újra vízumot szerezni?”

“Nem, de ha gond volt esetleg az előző vízumokkal, akkor nehezebb is.”

“Kevés olyan munkát láttam, ami megadja a 29-30 NZD / h-t. Hogyan lehetséges így mégis a letelepedés?”

“Nehéz, a work visa-hoz eleve szükséges ez a szintű fizetés. Sőt a jelenlegi bevándorlási politika a magasabb végzettségű embereket részesíti előnyben.”

“Ha brit útlevelem van, akkor tudom azt használni working holiday vízumhoz?”

“Angol állampolgársággal tudsz jelentkezni, sokkal jobbak a feltételek.”

“Milyen érdemi változás várható a 2017-es vízumrenderhez képest? A ‘work to residence’ előnyt jelent a munkakeresésben?”

“Teljesen más már a rendszer, az elmúlt pár évben jó párszor változott. A ‘work to residence’ azt jelzi, hogy a szakmád folyamatos hiány és próbálják segíteni a szakmában dolgozókat azzal, hogy tudjanak vándorolni. Maga a tény, hogy rajta van a listán nem segíti, de tény, hogy ha van regisztrációd és találtál munkát, büntetlen előéletű vagy és egészséges, akkor a vízum már sima ügy 🙂 “

“Nyilván alap kérdés, de ha Új-Zéland partnership work visával kezdesz a kiwi férjeddel self-employment típusú partnership-be, vagy céget alapítotok, akkor adózni (főleg a magyarországi kijelentkezést követően) csak Új-Zélandra adózol, ugye?”

“Igen, elvileg igen. Persze picit többet kellene tudni ehhez és nem vagyok adózási szakértő, de ha nincs otthonról bevételed, akkor itt adózol.”

“Ha már kint szeretnék családot alapítani, akkor ehhez szükséges a letelepedési vízum?”

“Szerintem praktikus, ha tudod, hogy itt tudtok maradni korlátlan ideig és nem kell újabb költözést levezényelni a családdal.”

“Ha van egy HND (2éves) Business Law diplomám és szeretném az utolsó évemet Ausztráliában vagy Új-Zélandon befejezni, és úgy lenne meg a BA-m esetleg valami skilled szakkal, az segítene a work vízumhoz?”

“Be lehet fejezni itt, csak a megfelelő iskolát kell hozzá megkeresni. De ez, mint ‘business law’ nem mondanám, hogy skilled munkát jelentene.

“Mennyi időn belül kell kiutaznom, ha sikeresen megkapom a vízumot? Ezen a határidőn tudok bármilyen okkal módosítani?”

“Ráírják a vízumra. Kiutazni kb 4 hónapot adnak munkaviízum esetén.”


♡  Valósítsd meg álmaid Te is sikerrel! ♡  


Ha Új-Zéland az álmod, Zsuzsi vagy Petra regisztrált bevándorlási ügynökök azok, akik biztos alapokra helyezik a kilátásaidat, hiszen személyre szabottan segítenek ügyfeleiknek a költözés és bevándorlás terén. Ők maguk is ott élnek családjaikkal. Keresd őket bizalommal!


Munkát keresnél? Nemzetközi karrier tanácsadásban, munkakeresésben segíthet neked Zsuzsi, ha azon gondolkodsz, hogy Új-Zélandon (vagy akár Ausztráliában, Európában vagy más vízumköteles országban) folytatnád a karriered. Egy konzultáción át fogja beszélni Veled a céljaidat, személyes hátteredet, lehetőségeidet és munkavállalási esélyeidet, valamint segíthet munkáltatói szponzor keresésben is!


Minden ami Új-Zéland

 Ajánlom figyelmedbe a Zsuzsi által írt remek e-bookot, ha a kiwik földje a célod! Azzal a céllal íródott, hogy segítsen mindenkit, akik az előtt a fontos döntés előtt állnak, hogy belevágjanak-e a nagy kalandba. Költözzenek-e Új-Zélandra vagy sem?! Ebben az első könyvében Zsuzsi univerzálisan ad áttekintést olyan általános témákról, ami mindenki számára érdekes és hasznos lehet.

minden-ami-külföld-új-zéland-ebook-kisokos

Olvass tovább a témában, nézz videókat vagy hallgasd meg podcast adásainkat: minden ami Új-Zéland!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá