Minden Ami Külföld | Állatkivitel Ausztráliába, de hogyan? #1 - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 1200x630allatkivitelausztralia

Állatkivitel Ausztráliába, de hogyan? #1

Senki ne gondolja, hogy egyszerűen vesz egy repülőjegyet ugyanarra a járatra amivel ő fog utazni Ausztráliába és lefoglalja kedvencének a mellette lévő ülést. Ennél komolyabb ügyintézést és felkészülést igényel.

Sokan, akik Ausztráliát választják új hazájuknak kedvencüket is vinnék magukkal. Nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni és anyagilag is fel kell készülni. Nem egyszerű, de nem lehetetlen. – Tóth Rebeka írása

Élő állatok rengeteg kártevőt és betegséget hordozhatnak, amiket nem szívesen látnak Ausztráliában.Noha a kutyákat és macskákat háziállatként tartják, más egyedi és érdekes állatok, köztük hüllők, rovarok, kétéltűek, valamint szárazföldi és vízi gerinctelenek is egyre népszerűbbek. Világ legkisebb kontinensén azt is szabályozzák, hogy milyen állatokat lehet bevinni, sőt még a fajta sem mindegy.

 Milyen állatok vihetők be?

Jelenleg csak a jóváhagyott országokból származó kutyákat, macskákat, nyulakat, lovakat és a kiválasztott madárfajokat lehet importálni háziállatként, és csak szigorú feltételek teljesülése esetén. Semmilyen más gerinces állat nem engedélyezett Ausztráliába háziállatként történő beutaztatásra. A hüllők háziállatként nem vihetőek be, szigorú feltételek mellett, kizárólag csak zoológiai célokra. Élő halat csak akváriumi (dísz) kereskedelem vagy laboratóriumi kutatás céljából lehet Ausztráliába vinni. Háziállatból származó halak bevitele tilos. Egyes halfajok jóváhagyott fajait csak laboratóriumi kutatás céljából lehet bevinni. Békák és más kétéltűeket csak laboratóriumi vagy állattani célokra utaztathatóak be. Rovarok, valamint egyéb szárazföldi és vízi gerinctelenek háziállatként történő beutaztatása nem engedélyezett.

Rövidebb Ausztráliába utazáskor nem javasolt magaddal vinni házikedvenced.

Milyen kutyafajták bevitele tilos Ausztráliába?

– japán tosa 

– amerikai pitbull terrier vagy pitbull terrier

– argentin dog (dogo Argentino)

– brazil masztiff (fila Brasileiro)

– kanári -szigeteki kutyák (Perro de Presa Canario vagy Presa Canario)

– házi/nem házi keverékek (pl: kutya-farkas keverékek)

Milyen macskafajták bevitele tilos Ausztráliába?

– szafari macska és házimacska keverék Geoffroy macskával (Oncifelis geoffroyi)

– chausie, házimacska keverék mocsári macskával (Felis chaus)

– bengáli macska, házimacska kerverék ázsiai leopárd macskával (Prionailurus bengalensis)

– szavanna macska és házimacska (Felis catus) keverék(Felis serval)

Jóváhagyott országok kutyák és macskák beutaztatásánál?

Elfogadott ország minden olyan ország, terület, ahonnan Ausztrália megengedi a macskák, kutyák és azok spermájának bevitelét. A jóváhagyott országokat három csoportra osztják, mindegyiknek eltérő behozatali feltételei vannak. 

Itt tudod megnézni az országok besorolását.

Életkori szabályok?

Az engedélyt az állat életkora alapján nem tagadják meg.Javasolt idősebb állatoknál állatorvosi véleményt kérni és ezt is figyelembe venni a döntésnél. Állatorvos tud tanácsot adni kedvenced utaztatásával kapcsolatban és segít felkészíteni Téged és  kedvencedet a hosszú útra.

Az idősebb macskák és kutyák nagyobb valószínűséggel rosszabbul viselik a hosszú repülőutat és a karantént. Fokozottabban kiszáradásnak vannak kitéve aminek súlyos káros hatásai lehetnek az állatra,  például veseelégtelenség. 

Utazáshoz tehetek be ételt és italt kedvencemnek?

Szállítócéggel  és légitársasággal szükséges ezt egyeztetni előre. 

Van olyan edény amihez lehet előre szoktatnod kell kedvencedet, hogy tudja megfelelően használni pl : csöpögős vízadagolók. 

Szállítóládának komoly sszabályoknak kell megfelelni. Szállítócégeknél általában van lehetőség ilyet vásárolni.

Étel allergiája van kedvencednek?

Már rögtön az ügyintézési folyamat elején szükséges ezt jelezni. Erről hivatalos állatorvosi igazolás is szükséges. Az étel biztosításáról a szállítócéggel és légitársasággal is szükséges egyeztetni. Mivel Ausztráliába érkezés előtt minden ételt megsemmisítenek számolnod kell azzal, hogy speciális ételt Neked kell biztosítani a karanténnak. Javasolni szoktak olyan helyeket ahonnan ezek a speciális ételek beszerezhetőek. Előírásuk szerint felcimkézve tudod biztosítani a karanténnak, hogy mire kedvenced megérkezik ott is legyen a megfelelő étel.

Mikorra érdemes a karanténba érkezést tervezni?

Javasolt a hét elejére tervezni, hogy legyen lehetőség a személyzetnek megfelelően elhelyezni kedvenced és állatorvos is meg tudja rögtön vizsgálni.

Minden informácót adj meg kedvencedről, még olyat is amit esetleg nem tartasz fontosnak.

Mennyi idő a teljes folyamat?

Sok tényező befolyásolja. FONTOS, hogy a megadott lépéseket a folyamatnál nagyon precízen be kell tartani és a megadott időpontok nem csak javasoltak hanem kötelezően betartandóak.

Hamarosan megjelenik következő cikkünk ezzel a témával kapcsolatban. Iratkozz fel a Minden ami külföld blogra, hogy azonnal értesülj az új cikkekről! 

Forrás

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! De mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá