Minden Ami Külföld | Amikor beköltöztünk egy latinos környékre 1. - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Kíváncsi vagy milyen valójában egy igazán latinos környéken élni, ahol az otthonok összeérnek? Most végre megtudhatod, Kattints érte!

Amikor beköltöztünk egy latinos környékre 1.

Elég vicces és izgalmas, amikor beköltözöl egy multikulti, mediterrán, latinos környékre. A történetek tényleg megtörténtek, még annak ellenére is, ha hihetetlen lesz számodra, átélni nekünk még inkább az volt.
Saját, szubjektív tapasztalat introvertáltként, amikor először költöztünk el Magyarországról. Addigi életünket elég rendezetten éltük.

Írta: Lipp Sylvi – Minden Ami Külföld

Tenerifén és a többi Kanári szigeten alapjaiban véve is más az emberek vérmérséklete, mint Magyarországon. Déli mentalitás és pezsgés, mivel Tenerifén és a Kanári-szigeteken rengeteg különböző kultúrájú ember él együtt, ráadásul egymáshoz nagyon közel. Amikor elmész a szigetekre nyaralni, akkor ez valójában fel sem fog tűnni, és egyáltalán nem fog számítani. Azonban, amikor landol a géped, majd beköltözöl a bérelt lakásba nagyon gyorsan fog arcul csapni az érzés, hogy

„Ez most nem komoly ugye?”

Pedig nagyon is az, és még annál is komolyabb.

A “getto”

Beköltözés után bejártuk a környéket és elég gyorsan megismerkedtünk a szomszédainkkal is. Nem is volt nehéz, ugyanis olyan ricsaj volt állandóan, amilyet elképzelni sem tudtunk előtte. Az épület egy kétemeletes, több lakásos társasház volt közös terasszal, ganggal és egy szuper tetőterasszal, csodás kilátással az óceánra és a Teidére.

Úgy hirdették, hogy ez egy csendes és nyugodt környék. Gyorsan megtanultuk, hogy ez egy elég relatív fogalom, kinek mi a hangos ugye… Végülis így elsőre sikerült is talán Tenerife egyik igazi latinos környékére, más szóval „gettójába” beköltöznünk, ami fényes nappal egyáltalán nem tűnik annak. Tíz percre találhatunk három szupermarket, nyolc percre van tömegközlekedés, és a munkahely is, ezért tökéletesnek tűnt.

Nagyon dicsérték önmagában a várost is, több kinn élő magyar nyugodt szívvel ajánlotta. Azonban azt ők sem tudták, hogy 20 percre az ő otthonuktól délre teljesen más világ van. Először azt hittük, hogy talán mi vagyunk ennyire negatívak, nehezen befogadóak a szomszédokra, de mondták, hogy azon a részen, ahol ők laknak este 9 vagy legkésőbb 10 órakor teljes csend van. Végül amikor vendégségbe hívtuk őket, megtapasztalták ők is, milyen más világ van felénk este.

Hasonló történetek akár máshol is előfordulhatnak a szigeteken, no de jöjjenek a sajátjaink!

A „szembe szomszéd”

Az első igazán meglepő történetünk. Tenerifén a lakások az utcán gyakorlatilag egymásra néznek, és mivel néhány utca nagyon szűkös, így akaratlanul is átlátsz a másik nappalijába.

Nem sokkal beköltözésünk után mondhatni nagy szerencse, hogy átláttunk a szembe szomszédhoz, és észrevettük, hogy tömény füst jön ki a résnyire nyitva lévő erkélyajtón keresztül. Persze sehol senki…. A párom lement az utcára, hogy keressen valakit, aki a segélyhívót érdemben fel tudná hívni, mivel a mi spanyol nyelvtudásunk ehhez még erősen kevés volt.

Talált is egy férfit, mutatta neki a füstöt. A férfit egyáltalán nem hatotta meg, hogy lehet, hogy ég a lakásban a tv vagy ki tudja honnan jön az a rengeteg füst. Végül odaadta a telefonját a páromnak, mert ő nem akart beszélni a segélyhívó diszpécserével, aki sajnos nem beszélt angolul, így ezzel nem voltunk előrébb.

Szerencsére éppen arra jött a Civil Garda (kb. polgárőrség), akiket le is intett a párom. Ők azonnal felmásztak egy kölcsön kért létrán, majd betörték a bejárati ajtót, és megkezdték a mentést, míg a tűzoltók kiértek a helyszínre. Hamarosan az egész környéket lezárták.

Mindez idő alatt végül hazajött a lakó is, aki látta ugyan, hogy be van törve az ajtó, áll a füst a lakásban, de halál nyugalommal bepakolta a hazahozott bevásárlást a hűtőbe, majd kiment az erkélyre rágyújtani. Számomra ez mindmáig hihetetlen.

Éjszakai lépcső „takarítás”

Szintén az utca túloldalán lévő házban, de most a lépcsőjén történt, hogy egyik éjjel a szokottnál hangosabb utcai zajongásra ébredtünk. Az ablakon kinézve láttuk, hogy az egyik lépcsőház lépcsőjén egy pár ismerkedik egymással nagy hévvel, közben pedig a másik lépcsősoron egy fiatalember ‘porszívóz’ valami fehéret az orrával a szimpla lépcsőről.

Hajnali őrült

Az utolsó éjszakánkat töltöttük ebben a lakásban, a háztömb kivételes csendjében. Egyszer csak hajnali négy táján halljuk, hogy valaki fütyül, énekel. Kinéztük az ablakon és az egyik lámpaoszlop mellett álldogált egy férfi, aki adta a koncertet. Kértük szépen, hogy legyen halkabb, majd fenyegettük rendőrséggel, de meg sem hatotta. Végül valaki csak kihívhatta a rendőrt, mivel pár percre rá egy rendőrautó el is vitte. Ezt azért megelőzte egy kiadós kergetőzés az utcán, utána tudták csak elkapni. Jó egy óráig hallgattuk a műsört. Az egy órás műsort követően azt nem tudtuk meg, hogy kinek is szólt a szerenád.

„Aknakereső” az utcán

A környéken a kutya tulajdonosokat a legtöbb esetben sajnos nem zavarja, hogy felszedjék a kutyájuk után, amit fel kellene. Azt tudni kell, hogy ingyenesen leszedhető kutyapiszok zacskók vannak szinte minden sarkon! A mi városunkban hónapokig tartott kitanulni az aknakeresést, mert például a zebra közén, járdán, de még a lépcsőn is simán elvégzi az eb a dolgát zavartalanul. Pár hónap után már vagy nem tűnt annyira eszméletlen sz@rnak a helyzet. Azt nem is tudom, hogy csak megszoktuk, vagy tényleg kevesebb lett a kerülgetni való, de a mai napig van egy radar bennünk, és keressük, mit hol kell kikerülni.

Ez égő…

Tenerifén sajnos nem igazán oltják el a még parázsló cigicsikket. Az is előfordul, hogy a szemétkupacba sikerül nyári 35-40 fokban dobniuk, és az elég nagy kárt tud okozni. Sajnos nem egyszer kellett lemennünk eloltani a már égő szemetet az utcán a tömbházunk mellett, de szerencsére a nyitott tető miatt könnyű volt ‘kiszagolni’ és észrevenni a bajt.

Játszótér

Kifejezetten szerettünk a tömb melletti játszóteret. Minden délután suli után megtelt vidáman nevető és rohangáló gyerekekkel, szülőkkel, nyugdíjasokkal. Együtt játszottak kicsik és nagyok, fociztak, kosaraztak, görkorcsolyáztak, élvezték a mozgást, a friss levegőt. Nagyon jó volt ezt látni, mert Magyarországon a gyerekek suli után bekuckóznak a számítógép elé, a szülők pedig rém feszültek. Pedig, ha tudnák, hogy így is lehetne élni, és a szabadidőt mennyivel jobb így eltölteni.

A következő részben a társasházunkban élőkről mesélek majd egy-két igazán jópofa történetet.


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá