Minden Ami Külföld | Anglia nagyot szigorít a vízum feltételein - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Az angol kormány 2024-től nagyon meg fogja nehezíteni a vízumkérelmezők dolgát, ha érdekel hogyan, ITT VANNAK AZ INFÓK!

Anglia nagyot szigorít a vízum feltételein

A 2023-as év sok vitát szült az Egyesült Királyságban azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kellene kezelni a bevándorlás témakörét. A tendencia elég egyértelműnek tűnt, már az eddig napvilágot látott információk alapján is: a szabályok szigorítása volt folyamatosan célkeresztben. Egymás után érkeztek hírek a lehetséges módosításokról és ezek közül azóta jó néhány hivatalossá is vált, párat pedig már be is vezettek.

Írta: Peringer Attila – Minden Ami Külföld

2022-ben 745.000 fővel nőtt az országba érkező bevándorlók száma, ami új csúcsot jelentett. Ez alatt a szám alatt egész pontosan a nettó bevándorlást kell érteni, vagyis a kivándorlók és az érkezők száma közti különbséget. Ez nyilvánvalóan hatalmas terhet rótt mindenkire, kezdve azoktól, akik a vízumkérelmek elbírálásában vettek részt, a teljes szociális ellátórendszerig és az abban dolgozókig bezárólag. A probléma a Rishi Sunak vezette kormányra komoly nyomást helyezett, a miniszterelnök néhány napja be is jelentette, hogy elkötelezték magukat a bevándorlási számok csökkentése mellett.

Konkrét lépések

2023. októbere óta a kérelmezőknek megnövekedett vízumdíjakkal kell számolniuk a kérelmeik benyújtásakor; így ez akár első csapásként is értelmezhető a túlszaladt bevándorlási számok megnyirbálása érdekében. Azonban ez csak a nyitánya volt annak a további néhány intézkedésnek, melyek az elmúlt hetekben már keringtek a brit sajtóban és melyeket most hivatalosan is közzétettek:

  • A vízumdíjak mellett, a vízumkérelmi eljárások részeként a jelentkezők bankszámláját általában az Immigration Health Surcharge (IHS) összege is jelentősen megterheli. Ez az összeg hivatott fedezni az egészségügyi szolgáltatások igénybevételének költségeit a vízum érvényességi idején belül, tehát előre ki kell fizetni. Az IHS díja szintén növekedni fog, már 2024. január 16-tól kezdődően, ráadásul fájdalmas mértékben. Míg 18 év felett eddig 624 angol font/év, 18 éves kor alatt pedig 470 angol font/év volt a fizetendő, ezek a számok januártól 1035 angol font/év, illetve 776 angol font/év összegre fognak változni;
  • A munkavállaláshoz nagy számban igényelt, ’Skilled Worker visa’ egyik feltétele – bizonyos kivételekkel -, hogy a leendő munkavállaló éves fizetése minimum 26.200 angol font legyen. Ez a bevételi korlát hamarosan durván meg fog emelkedni, a tervek szerint 38.700 angol fontra, ami ráadásul jóval a jelenlegi, kb. 35.000 fontos medián bér felett helyezkedik el. Az egészségügyi és szociális ellátás vízumaira eddig is más szabályok vonatkoztak és jó hír, hogy a bevételi határok emeléséről azok esetében nincs szó, legalábbis egyelőre;
  • Eddig azok számára, akiknek a foglalkozása szerepelt a hiányszakmák listáján, a minimum bevétel az elvárthoz képest lehetett 20%-kal alacsonyabb és még így jogosultak maradtak a vízum megszerzésére. Azonban ez a kivétel is hamarosan megszűnik, sőt, a szakmalista is jóval szűkebb lesz;
  • Az egészségügyi és szociális szektorban dolgozni kívánó betelepülőknek a jövőben már nem lesz lehetőségük, hogy családtagjaikat is a vízumkérelmükhöz csatolják. Ezzel a belügyminiszter szerint a ’Health and Care Worker visa’ feltételeinek folytatólagos, nem kívánt módon történő kihasználását kívánják visszaszorítani. Ennek a vízumnak egyik jellemzője ugyanis, hogy sem a fő kérelmező, sem a kérelméhez csatolt családtagok esetében nem kell megfizetni a már említett IHS összegét. A statisztikák szerint a fenti vízummal rendelkező, hozzávetőlegesen 144.000 fővel együtt a közelmúltban még 174.000 fő érkezett, közvetlen családtagként;
  • A családi típusú vízumok szintén népszerűek, ezek az útvonalak szolgálnak arra, hogy az otthon maradt rokonok, adott feltételek mellett csatlakozhassanak Angliában élő családtagjaikhoz. Ez a vízum fajta is meghatároz minimum bevételt annak érdekében, hogy csak olyanok szponzorálhassanak családtagokat, akik az érkezőket releváns módon tudják anyagilag is támogatni. Ez 2012 óta 18.600 angol font év/volt, de sokáig már nem marad így, a Skilled Worker visa-hoz hasonlóan, egy lépésben 38.700 angol font/év összegre növekszik. A változás a letelepedett státuszúak mellett brit állampolgárokra is egyaránt fog vonatkozni;
  • A tanuló vízumra pályázók sem örülhetnek túlságosan: 2024. januárjától a nemzetközi diákok sem érkezhetnek közvetlen családtagokkal, kivéve, ha bizonyos típusú posztgraduális képzéseken vesznek részt. További fejlemény: a tanulmányok elvégzéséhez közeledve, eddig viszonylag sima ügy volt átváltani a ’Graduate Visa’ nevű vízumra, mely extra, legfeljebb 2 éves tartózkodást biztosított a tulajdonosa számára. Ez egyfajta bevezető a munka világába, bőven elég időt adva arra, hogy valaki el tudjon helyezkedni. A 2 éves időtartam jó eséllyel 4 hónapra fog csökkenni arra való hivatkozással, hogy az igazán tehetséges hallgatóknak ennyi idő bőven elég kell, hogy legyen a megfelelő munkahely megtalálására;
  • Szintén tanuló vízumokkal kapcsolatos, bár hivatalosan még nem megerősített hír, hogy a későbbiekben bizonyos egyetemek kiemelt szerephez jutnak, vagyis elsősorban ezek képzéseire lehet majd nemzetközi diákként jelentkezni. Ennek kapcsán név szerint a Russel Group 24 egyeteme merült fel.

Mi a cél és mi várható?

A brit kormány kimondott célja, hogy a nettó bevándorlók számát a fenti intézkedésekkel drasztikusan, mintegy 300.000 fővel sikerüljön visszavágni. Arra vonatkozóan pontos dátumo(ka)t még nem hoztak nyilvánosságra, hogy az új szabályok mikortól lesznek hatályosak. A legtöbben arra számítanak és a hírek is abba az irányba mutatnak, hogy túl széles időablakot nem hagynak a bevezetésre. Jobb úgy számolni, hogy legkésőbb 2024. áprilisától kezdődően már ezekkel a feltételekkel lesz csak lehetséges vízumot szerezni az Egyesült Királyságba.


Tudtad?

2022 végén már nagyjából 10,5 millió olyan személy élt az Egyesült Királyságban, aki nem az országban született. Ez az addigra kb. 67,5 milliós lakosság 15%-át jelentette. Érdekesség még, hogy a számok alapján az Európai Unió országaiból ’csak’ hozzávetőlegesen 3,5 millió személy érkezett, a nagyobb szeletet kitevő 7 millió fő Európán kívülről származott.


Ugyan ezek a hírek kissé beárnyékolhatják a külföldre költözési terveket, viszont ennek ellenére biztosan továbbra is sokan lesznek, akik a Brit-szigetek felé vennék az irányt.

Menj biztosra,

ha Te is közéjük tartozol! Keresd bátran szakértőinket és kérdezz tőlük, akár vízumokkal, akár munkakereséssel, akár nyelvvizsgával, vagy a kinti élettel kapcsolatban. Ha már ott vagy, akkor is segítségedre lehetnek!


Forrás(ok):

BBC

Independent

Absolutely Ashika1

Absolutely Ashika2


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá