Minden Ami Külföld | Ausztrál vízumváltozások 2023 júliustól! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • ausztrál vízum változások 2023 júliustól

Ausztrál vízumváltozások 2023 júliustól!

2023. július 1-től több, akár Téged is érintő változás lép életbe az ausztrál bevándorlásra vonatkozóan. Ezek a kormány javaslatai, amelyeket még nem véglegesítettek, de várhatóan a többségük elfogadásra és bevezetésre kerül. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat Nektek!

Írta: Szilvi – Minden Ami Külföld

Változások az ausztrál vízumkérelmek árában 2023. júliusától

Minimum 6%-os emeléssel lehet számolni, de vannak olyan vízumok pl üzleti, befektetési vízumok, amelyeknél az emelkedés akár 40% is lehet.

Nézzünk a vízumkérelem díjak emelkedésére példákat:

A turistákat érintő 600-as látogatói vízumkérelem díja (ha Ausztrálián kívül kerül beadásra a kérelem) 40 dollárral emelkedik, így a költség 150 dollárról 190 dollárra nő, míg a nemzetközi diákokat érintő 500-as diák vízumkérelem díja 65 dollárral, 650 dollárról 715 dollárra emelkedik. Magyar állampolgárok körében szintén kedvelt vízum a Work and Holiday vízum melynek díja 130 dollárral emelkedik, vagyis 2023 július 1- dől már 640 dollár lesz. (ausztrál dollárban értendő díjak)

A megemelt vízumdíjak 2023-24-ben várhatóan 100 millió dollárral, öt év alatt pedig 665 millió dollárral növelik a kormányzat költségvetését.

FONTOS kiegészítés!

  • hogy a vízumkérelem díjak kifizetése kevés kivétellel online, bankkártyával történik és ennek átlagos költsége 1.08%, függ a használt bankkártya típusától
  • vízumkérelem díjának kifizetésekor mindig ellenőrizd, hogy a bankkártyádon van e online vásárlásra vonatkozó limit, ha igen akkor limit megfelelő-e

Tanuló vízumváltozások 2023. júliustól

2023 július 1- től a tanuló-munkavállalói vízum munkaórára vonatkozó felső határ kétheti 48 óra. (heti 24 óra).

Ausztrália bejelentette a diákvízummal rendelkezőkre vonatkozó szabályok módosítását, amely a külföldi diákok munkaidejének 40 óráról 48 órára történő módosítását tartalmazza. Az ausztrál belügyminisztérium közleménye szerint az új szabályok július 1-jétől lépnek hatályba. A minisztérium azt is közölte, hogy meghosszabbítják a diákvízummal rendelkezők tanulmányok utáni tartózkodásának időtartamát. A jelenleg beiratkozott és az új külföldi hallgatókra egyaránt vonatkozik a júliusban kezdődő 48 órás (heti 24 órás) felső határ.

Tervben van az is, hogy az eddig szükséges GTE -t (bemutatkozó levél) -mint kötelező dokumentum- eltörlik és nem lesz szükséges az ausztrál tanuló- munkavállalói vízumkérelmekhez.

Közvetlen út az ausztrál állampolgársághoz új-zélandi állampolgároknak

2023. július 1-jétől az Ausztráliában élő új-zélandi állampolgárok közvetlen úton juthatnak az ausztrál állampolgársághoz. Minden 444- Special Category vízummal rendelkező személy közvetlenül igényelhet állampolgárságot anélkül, hogy először állandó lakossá válna, feltéve, hogy megfelel a négyéves tartózkodási időnek és egyéb jogosultsági követelménynek.

Minden új-zélandi állampolgár, aki SCV-vel rendelkezik (SCV– 444 visa-special category visa), állandó lakosnak minősül az állampolgárság szempontjából. A 2022. július 1. előtt SCV-t kapott új-zélandi állampolgárok állampolgársági célú állandó tartózkodási idejét 2022. július 1-jére kell módosítani.

Azok az új-zélandi állampolgárok, akik 2022. július 1-jén vagy azt követően kaptak első alkalommal SCV-t, az SCV-kiadásuk időpontjától számítanak állandó lakosnak az állampolgárság szempontjából.

Az SCV-tulajdonosok állandó lakóhelyének visszamenőleges dátuma az SCV-tulajdonosok gyermekeire is hatással lesz. 2023. július 1-jétől minden gyermek, aki 2022. július 1-jén vagy azt követően született Ausztráliában SCV-tulajdonostól, születésekor automatikusan megszerezheti az ausztrál állampolgárságot. 2023. július 1-től azok a gyermekek, akik megfelelnek ezeknek a feltételeknek, kérhetik az állampolgárság igazolását.

Új vízum a csendes-óceáni bevándorlók számára

Új vízumot vezetnek be, amely 3000 helyet biztosít a csendes-óceáni országokból és Kelet-Timorról érkező jogosult bevándorlók számára.

A csendes-óceáni vízum (PEV) helyeit minden évben szavazással osztják majd ki, és a kiválasztott személyek állandó tartózkodásért folyamodhatnak Ausztráliában.

A kérelmeket júliustól lehet majd online benyújtani.

WHS vízumváltozások

Július 1-jén megszűnik az a kedvezmény, amely lehetővé teszi, hogy a Working Holiday és Work and Holiday vízummal dolgozó munkavállalók engedélykérés nélkül hat hónapnál hosszabb ideig dolgozhassanak ugyanannál a munkáltatónál vagy szervezetnél. A július 1-je előtt végzett munka nem számít bele a hat hónapos korlátozási időszakba. Ez azt jelenti, hogy a WHM-ek további hat hónapig dolgozhatnak bármelyik munkáltatónál, még akkor is, ha a munka július 1-je előtt kezdődött.

Rocky Headland- Ausztrália

Bevándorlóknak több fizetést kell „adni”

Először is, július 1-jétől megemelkedik az a minimálbér, amelyre a kérelmezőnek szüksége van ahhoz, hogy szponzori támogatást kapjon a munkáltatójától.

A TSMIT 2023. július 1-jétől kezdődően 53 900 dollárról 70 000 dollárra emelkedik. Ez a változás azt jelenti, hogy az ezen időpontot követő új szponzorált kérelmeknek meg kell felelniük az új TSMIT

70 000 dollárnak vagy az éves piaci bérnek, attól függően, hogy melyik a magasabb. A meglévő vízummal rendelkezőket és a 2023. július 1-je előtt benyújtott, jóváhagyott kérelmeket azonban nem érinti ez a változás.

Pontrendszer változások

Bár még nem születtek határozott döntések, a belügyminiszter utal az ausztrál pontszámítás módosítására, az általános szakképzett vízumokra vonatkozóan. 189-es alosztály – szakképzett – önálló vízum, 190-es alosztály – szakképzett – jelölt vízum, és 491-es alosztály – szakképzett munka regionális (ideiglenes) vízumok esetén.

A pontszámítás “túl alacsonyan van meghatározva” a kormány szerint. A pontszámítás módosításai valószínűleg a jövedelem értékelését is magukban foglalják majd.

TSS (ideiglenes munkavállalási vízum) változások

Az ausztrál kormány eltörli a rövid távú TSS vízumkérelmek számának korlátozását, amelyet a vízumtulajdonosok Ausztráliában benyújthatnak. Ez egy átmeneti intézkedés, hogy segítsék azokat, akik jelenleg Ausztráliában tartózkodnak, és akiknek egyébként további vízumkérelmek benyújtásához ki kellene utazniuk az országból.

Tervezi, hogy a rövidtávú TSS vízummal rendelkezők is tudjanak jelentkezni a 186-os állandó tartózkodási munkaadói vízumra és ezen az úton is megkaphassák a lehetőséget, hogy hosszútávon tudjanak Ausztráliában élni és akár állampolgárságot szerezni. A kérelmezőknek továbbra is a TSS-vízum(ok)ra kijelölt szakmájukban kell majd dolgozniuk, de nem korlátozódnak a hosszú távú letelepedési szakmalistára. (A Medium and Long-term Strategic Skills List-re). 

Eddig ahhoz, hogy 186 vízumra tudjon valaki jelentkezni TSS vízumról, 3 évet kellett eltölteni ezen a vízumon és utána volt jogosult továbblépni az állandó tartózkodási vízumra. Ezt július 1-től két évre csökkentik. Természetesen a többi követelményt is teljesíteniük kell.


Tudtad?

A 2021-22-ben érkező bevándorlók száma Ausztráliában 395 000-re nőtt az egy évvel korábbi 146 000-ről, ami 171 százalékos növekedésnek felel meg. A COVID-19 miatti beutazási korlátozások 2021-ben bekövetkezett enyhítése okozta a migránsok érkezésének ezt a növekedését, azonban még mindig kevesebben érkezett, mint a világjárvány előtt.

A 2015-16 és 2019-20 közötti időszakban a bevándorlók átlagos száma 523 000 volt évente, és ezek 61 százaléka ideiglenes vízummal érkezett. Ez az arány 2020-21-ben 20 százalékra csökkent, 2021-22-ben azonban ismét 61 százalékra emelkedett. Az állandó vízummal rendelkező migránsok érkezése 84 százalékkal nőtt 2021-22-ben a 2020-21-es évhez képest.


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá