Minden Ami Külföld | Ausztrália nap-január 26 nemzeti ünnep - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ausztrália nap- január 26 ausztrál nemzeti ünnep

Ausztrália nap-január 26 nemzeti ünnep

Ausztrália hivatalos nemzeti ünnepe az Ausztrália nap (Australia Day), amit minden év január 26-án ünnepelnek. A brit Első Flotta hajóinak az 1788-as megérkezésének évfordulóját ünneplik. Ezzel egy időben a Sydney-öbölben Arthur Philip kormányzó felvonta a brit zászlót. 

Napjainkban az Ausztrál nap

Manapság Ausztráliában ezen a napon közösségi és családi eseményeket szerveznek, figyelmet szentelve az ausztrál történelmi eseményeknek is. Állampolgársági eskütételeket tartanak és sok embernek közösségért végzett kitartó tevékenységért díjakat adnak át. Ennek a napnak az előestéjén adják át „Az év ausztrálja” díjat. Bejelentik az állami kitüntetéseket is és ünnepi beszédet mond ausztrália miniszterelnöke. Minden államban nemzeti ünnep az Ausztrália Nap és mindenhol munkaszüneti nap is.   Egész Ausztráliában ezen a napon ünnepelnek, fesztiválokat és rendezvényeket tartanak. Az év legnagyobb civil eseményévé  Ausztráliában az Ausztrália nap vált .

Ausztrál nap kifejezés

Sokáig az Ausztrália Nap kifejezést nem használták, de ennek a napnak az ünneplése egészen 1808-ig nyúlik vissza. 1935-ben fogadta el minden ausztrál állam és territórium az “Ausztrália nap” (Australia Day) megnevezést de államszövetség szerte csak 1994-től tartják meg mindenhol a nemzeti ünnepet. Ez idő alatt az Ausztrália nap jelentése és jelentősége is nagyon sokat változott. A történelem során, igaz nem hivatalosan maga a nemzeti ünnep is különböző neveket kapott: „Évforduló napja” (Anniversary Day), a már Ausztráliában született fehérbőrű lakosság 1871-ben alapított szervezetére utaló (Australian Natives’ Association) „ANA-nap” vagy az „Alapítás napja” (Foundation Day).

Ausztrál nap-őslakosok

Vannak őslakos csoportok, akik január 26-át esetenként az „Invázió napjának” (Invasion Day) vagy a „Túlélés napjának” (Survival Day) nevezik és szeretnék elérni, hogy ezt a napot ne nemzeti ünnepnek tekintsék.


Minden ami Ausztrália!

Partnereink, akik Neked segítenek, hogy megvalósítsd az ausztrál álmod!

https://mindenamikulfold.hu/a-csapat-aki-segit-neked/ausztralia-vizum/

Szólj hozzá