Minden Ami Külföld | Brit Birodalom
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Abstract luxury plain blur grey and black gradient, used as background studio wall for display your products.

CANZUK: új világhatalmi szövetség és bónuszként szabad mozgás, akár vízummentesen?

A CANZUK egy ma még hivatalosan lefektetett formában nem létező, külpolitikai, kereskedelmi és katonai együttműködést célzó nemzetközi szervezet, mely Kanada (C), Ausztrália (A), Új-Zéland (NZ) és az Egyesült Királyság (UK) kapcsolatát lenne hivatott szorosabbra fűzni, az előbb említett területeken. Vajon a Brexit után ez a kezdeményezés lesz a korábbi Brit Birodalom újjáépítésének eszköze? Lássuk, mit lehet tudni róla.– Peringer Attila írása

Az ötlet

Annak ellenére, hogy a CANZUK még mindig nem intézményesült, az ötlete már évtizedekkel ezelőtt felmerült. William David McIntyre, új-zélandi író és történész 1967-es, ’Colonies into Commonwealth’ című könyvében már felvetette egy szorosabb kereskedelmi, külpolitikai és bevándorlási politika kialakításának szükségességét, melyre ő a ’CANZUK Unió’ néven hivatkozott. A legutóbbi időkben a 2015-ben alapított CANZUK International nevű szervezet tűzte zászlajára a szervezet hivatalos formába öntését, mely célt folyamatos kampányokkal, önkéntesek és elismert kormányzati szakemberek bevonásával igyekszik elérni. Miután 2016-ban a britek népszavazáson az Európai Unióból történő távozás mellett döntöttek, az elképzelés, mondhatni, új lendületet kapott. Többen, köztük akadémikusok is amellett érveltek, hogy Kanadának, Ausztráliának, Új-Zélandnak és az Egyesült Királyságnak egy új, közös platformot kellene alakítania a nemzetközi politikában, mely az USA és az EU mellett egy harmadik pillérként működhetne a nyugati típusú demokráciák szövetségi rendszereiben. Az összefonódás mélysége persze kérdés maradt: van, aki szerint egyfajta konföderációs szövetség lenne a megfelelő, mások szerint a CANZUK inkább ’csak’ egy geopolitikai partnerség kellene, hogy legyen, olyan, amilyen az Európai Unió elődje, az 1957-ben létrehozott Európai Gazdasági Közösség is volt. Ez utóbbi verziót támogatja pl. a kanadai konzervatív párt is: ez alapján a kezdeményezés az országok közti szabad mozgást tenné lehetővé (akár vízummentesen), valamint egy többoldalú szabadkereskedelmi egyezményt és biztonsági együttműködést foglalna magába. 

A kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésének általánosabb koncepcióját egyébként a volt brit kormányfő, illetve a jelenlegi ausztrál, kanadai és új-zélandi miniszterelnök is támogatja.

Az angol kapcsolat 

A CANZUK létjogosultsága természetesen sok érv mentén alátámasztható, hiszen a fenti 4 ország történelmileg, és egyéb szempontból is ezer szálon kötődik egymáshoz, illetve rengeteg hasonlóságot mutatnak; a közös hivatalos nyelv ezek közül csak a jéghegy csúcsán integető fókabébi. 

Kezdve azzal, hogy Ausztrália, Kanada és Új-Zéland egyaránt a Brit Birodalom gyarmati területei voltak, így népességük jelentős része az anyaországból érkező telepesek leszármazottja. Mind a 4 állam a Brit Nemzetközösség tagja, ennélfogva II. Erzsébet királynőt ismerik el uralkodóként, egyben ő tölti be az államfő szerepét is. Hasonló az államformájuk – az élén miniszterelnökkel -, a jogrendszerük, valamint az ország zászlójuk is (Ausztrália és Új-Zéland zászlaja is tartalmazza a Union Jacket, Kanadában pedig a juharleveles verzió mellett a brit lobogó is hivatalosnak számít). Ezen kívül mindegyik ország közismert magasan fejlett demokráciájáról, multikulturális társadalmáról, a szólásszabadság, az emberi jogok és a szabad sajtó értékeinek kiemelt védelméről. 

Vágyak és valóság

Az egészen biztos, hogy azzal, hogy az Egyesült Királyság 2020 végén elhagyta az Európai Uniót, kereskedelmi kapcsolatai szinte azonnal súlyos károkat szenvedtek. A Brexit előtt az EU volt az Egyesült Királyság legnagyobb kereskedelmi partnere, az összkereskedelem mintegy 47%-ával, míg Ausztrália, Kanada és Új-Zéland összesen 3,5%-ot jelentett ebben az összehasonlításban. A keletkezett űrt nyilván jó ötletnek tűnhet kitölteni, akár egy új világhatalmi törekvéssel, viszont a fenti különbség eleve óriásinak tűnik, nem beszélve arról, hogy a CANZUK országok egymáshoz képest meglévő földrajzi távolsága mennyire megdobná a szállítási költségeket, legyen szó bármilyen áruról. Vagyis, ha a briteknek sikerülne is ugyanolyan kereskedelmi feltételekben megállapodniuk a többi CANZUK állammal, ahogy azt az EU esetében sikerült megtenniük, a szállítmányozás költségei akkor is felborítanák az egyenletet. 

Az is biztos azonban, hogy amennyiben a CANZUK hivatalos formát öltene, megkerülhetetlen méretű és súlyú világgazdasági tényezővé válna. Hozzátéve, hogy az Egyesült Királyság valószínűleg bebocsátást nyerne az Egyesült Államok nélküli csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetbe (CPTPP), melynek létrehozásáról szóló 2018-as megállapodás az egyik legnagyobb szabadkereskedelmi egyezmény, amit valaha jóváhagytak.

Azzal együtt, hogy a CANZUK ötlete mind a 4 országban, a politikai élet legmagasabb szintjén is jelentős támogatottságot élvez (pl. kanadai és brit konzervatív párt, ausztrál liberális párt, új-zélandi nemzeti párt), ellenzői is bőven vannak. Van, aki szerint egy ilyen geopolitikai egyesülésnek a 21. században már nincs túl sok értelme, a hajdani Brit Birodalom feltámasztására tett gyenge kísérletnek tartják. Többen kételkednek benne, hogy katonai és védelmi szempontból a csoportosulás komoly befolyással tudna bírni, tekintve, hogy a 4 közül csak az Egyesült Királyság rendelkezik jelentős katonai képességekkel, illetve az egyetlen, amelynek állandó helye van az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Plusz, nehéz bármelyik katonai szövetségre igazi erőként tekinteni, melybe az USA nevű játékost nem válogatták be.

Pár szó a szabad mozgásról: az Ausztrália és Új-Zéland között érvényben lévő, ún. ’Trans-Tasman Travel Arrangement (TTTA)’ mutathatná a jó példát, ahogyan a 4 ország közti szabad mozgás – akár vízummentes, vagy nagyon egyszerű eljárás formájában – működhetne. A TTTA lehetővé teszi, hogy a két ország állampolgárai szabadon utazhassanak, vállalhassanak munkát és életvitelszerűen tartózkodhassanak a ’szomszédban’. Érdekesség viszont, hogy a Scott Morrison vezette ausztrál kormány 2020 elején ellenállt annak a kezdeményezésnek, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai számára pont a fenti egyezséghez hasonló speciális, a szabad mozgást és munkavállalást jelentősen megkönnyítő feltételeket biztosítson. Talán ebből is látszik, hogy a közös történelem, és a szoros kötelékek dacára bőven állnak még kihívások a CANZUK előtt, de talán az elkövetkező pár évben kiderül, hogy lehet-e belőle valódi, formális szövetség.

Ha bővebben érdekel a téma, a CANZUK International hivatalos oldalát itt érheted el:

https://www.canzukinternational.com

További források:

https://ukandeu.ac.uk/brexit-and-canzuk/

https://en.wikipedia.org/wiki/CANZUK https://tempusmagazine.co.uk/news/what-is-canzuk-and-what-would-it-mean-for-the-uk


Külföldre költöznél, de nem tudod merre indulj? Segítünk! Keresd a Minden ami külföld partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő! Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada? Nyelvi nehézségek? Megoldás? Csapat, aki segít Neked!

Ide vagy a bal oldali képre kattintva tudod felvenni egyszerűen a kapcsolatot Partnereinkkel!

A csapból még nem a Minden ami külföld folyik, de törekszünk rá, hogy minél több emberhez eljussanak az információk, tapasztalatok!

Twitter: https://twitter.com/mindenamikfold
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/mindenamikulfold/minden-ami-külföld/
Instagram: https://www.instagram.com/mindenamikulfold/
Facebook: https://www.facebook.com/mindenamikulfold
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCfavIGZggT2ovjWwTIupTNA

A következő podcast csatornákon meghallgathatod a beszélgetéseket
🎧⚛️ Anchor: https://anchor.fm/mindenamikulfold
🎧⚛️ Spotify: https://open.spotify.com/show/18hvv6CeF445UOJI9LD6lD
🎧⚛️ Overcast: https://overcast.fm/itunes1497268140/minden-ami-k-lf-ld
🎧⚛️ Google Podcasts: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83N2VjNGIwL3BvZGNhc3QvcnNz
🎧⚛️ Castbox: https://castbox.fm/channel/id1545036?country=gb
🎧⚛️ Breaker: https://www.breaker.audio/irany-kulfold
🎧⚛️ Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/au/podcast/minden-ami-k%C3%BClf%C3%B6ld/id1497268140

Ha tetszik amit csinálunk akkor támogasd a munkánkat: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=H6S284URSJ4QU, vagy olvasd be a QR kódot egy arra alkalmas eszközzel a Minden ami külföld platformok fő képén. Így tetszőleges összeggel támogathatsz minket, akár havi szinten.

Kérj emlékeztetőt, hogy ne maradj le! Hogy teheted ezt meg?

Minden ami külföld összes élő eseményről és rendezvényéről szeretnél értesítést kapni akkor töltsd ki ezt a formot.👇👇👇👇


Szólj hozzá