Minden Ami Külföld | Az Egyesült Királyság pont alapú bevándorlási rendszere
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 1200×720
2 August 2020
|

Az Egyesült Királyság pont alapú bevándorlási rendszere (Frissítve: 2020. június 5. )

Cikk hivatalos forditását Balázs készítette. Angol-német fordításra, tolmácsolásra van szükséged ?
Kapcsolatfelvétel Balázzsal

Egyesül Királyság
Egyesült Királyság

2021. január 1-től véget ér a szabad mozgás, és az Egyesült Királyság egy pont alapú bevándorlási rendszert vezet be. Az új rendszer az uniós és nem uniós állampolgárokat egyenlő bánásmódban részesíti, és valamennyi bevándorló számára átalakítja azokat a módokat, amelyeken keresztül az Egyesült Királyságba érkezhettek dolgozni.

Minden ami Anglia >>>vedd fel a kapcsolatot Dorinával, hogy megfelelően felkészülj<<<

A pont alapú bevándorlási rendszer értelmében pontokat lehet kapni bizonyos képzettségekért, végzettségekért, bérszintekért és hiányszakmákért. Vízumot ezután azok kapnak, akik elegendő pontszámmal rendelkeznek.

A pont alapú rendszer egyszerű, hatékony és rugalmas szabályozást kínál a világ minden tájáról származó szakképzett munkavállalók számára, hogy egy munkáltatók által vezetett rendszeren keresztül jöjjenek az Egyesült Királyságba.

Ez jelentős változást jelent az egyesült királyságbeli munkáltatók számára, akiknek alkalmazkodniuk kell. A jelen útmutató áttekintést nyújt az új rendszerről, és felvázolja azokat a lépéseket, amelyeket a munkáltatók tehetnek felkészülésképpen.

Arra vonatkozó iránymutatásért, hogy hogyan lehet a Belügyminisztérium által jóváhagyott támogató, kérjük, olvassa el a GOV.UK webhelyen található teljes iránymutatást a bevándorló munkavállaló támogatására vonatkozóan.

  1. Már az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok
  2. Szakképzett munkavállalók
  3. Hogyan lehet azonosítani, hogy egy munkakör megfelel-e az előírt képesítési szintnek?
  4. Szakképzett munkavállalói esettanulmányok
  5. Magasan képzett munkavállalók
  6. Alacsonyabb képzettségű munkavállalók
  7. Egyéb útvonalak
  8. Hogyan válhat jóváhagyott támogatóvá a egy munkáltató?
  9. A vízumigénylési folyamat

Már az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok

Az új rendszer nem vonatkozik azokra az uniós állampolgárokra, akik 2020. december 31-ig bezárólag már az Egyesült Királyságban élnek. Ők és családtagjaik jogosultak arra, hogy jelentkezzenek az uniós polgárok letelepedési rendszerébe (EU Settlement Scheme), de 2021. június 30-ig be kell küldeniük a jelentkezésüket.

Átmeneti intézkedésként ebben az időszakban a munkáltatók továbbra is elfogadhatják az uniós polgárok útlevelét és nemzeti személyazonosító okmányát munkavállalási joguk igazolására, egészen 2021. június 30-ig.

Szakképzett munkavállalók

2021. január 1-től mindenkinek, aki munkavállalási céllal az Egyesült Királyságba érkezik, bizonyítania kell, hogy:

-rendelkezik állásajánlattal valamely Belügyminisztérium által jóváhagyott támogatótól

-az állásajánlat megfelel az előírt képesítési szintnek – legalább RQF 3 („A Level” és azzal ekvivalens képesítés)

-beszél angolul

Ezenfelül:

-ha többet keres, mint a legkisebb előírt bérezési küszöbérték, akkor jogosult lesz a kérelem beküldésére

-ha az előírt legkisebb bérezési küszöbértéknél kevesebbet, de legalább 20 480 fontot keres, akkor még mindig jogosult lehet, ha bizonyítja, hogy rendelkezik állásajánlattal valamelyik konkrét hiányszakmában vagy az adott munkakörhöz kapcsolódó PhD fokozattal

Bárkinek, aki munkavállalási céllal az Egyesült Királyságba érkezik, a szakmájához meghatározott fizetési küszöbérték – a „szokásos díjazás” –, illetve az általános bérezési küszöbérték közül a magasabbikat kell fizetni. Azonban egyes kérelmezők az alacsonyabb fizetésért „elcserélhetik” majd az olyan jellemzőket, mint például a végzettég. Az általános legkisebb bérezési küszöbérték 25 600 font lesz. A GOV.UK webhelyen további információt is találhat a konkrét szakmákra vonatkozó „szokásos díjazásról”, illetve a további kivételekről.

Hogyan lehet azonosítani, hogy egy munkakör megfelel-e az előírt képesítési szintnek?

Minden munkakörhöz tartozik egy szabványos foglalkozási osztályozás (Standard Occupational Classification, SOC) szerinti kód. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) foglalkozás-kódolási eszközének segítségével azonosíthatja az Ön munkakörének SOC-kódját.

Az SOC-kódokhoz tartozó jelenlegi képesítési szinteket a Bevándorlási szabályzat „J” függeléke tartalmazza.

A Bevándorlási szabályzat oly módon kerül frissítésre, hogy bővítsék azon foglalkozások listáját, amelyek jogosultak lesznek a „szakképzett munkavállalói” bevándorlási útvonalra. Ennek alapját a Migrációs Tanácsadó Bizottság (Migration Advisory Committee, MAC) által már közzétett tanácsok fogják képezni. További információkat a megfelelő időben a GOV.UK webhelyen teszik közzé.

JellemzőElcserélhetőPontszám
Jóváhagyott támogató által kínált állásajánlatnem20
Megfelelő képzettségi szintű állásnem20
Előírt szinten beszél angolulnem10
20 480 és 23 039 font közötti bérezésigen 0
23 040 és 25 599 font közötti bérezésigen10
25 600 font és afölötti bérezésigen20
Hiányszakmában lévő állás a Migrációs
Tanácsadó Bizottság által meghatározottak szerint
igen20
Iskolai végzettség: PhD az adott
munkakörhöz kapcsolódó tárgyban
igen10
Iskolai végzettség: PhD az adott munkakörhöz
kapcsolódó STEM tárgyban (
tudomány, technológia, mérnöki ismeretek, matematika)
igen20
Összesen 70 pont szükséges

Összesen 70 pont szükséges ahhoz, hogy munkavállalásért lehessen folyamodni az Egyesült Királyságban.

Szakképzett munkavállalói esettanulmányok

Az Egyesült Királyság új pont alapú rendszere keretében az Egyesült Királyságba érkező grafikus, aki 23 000 fontot keres

Általános bérezési küszöb: 25 600 £  

Állásajánlat: 20

Legalább RQF 3 szintű képesítés: 20

Angol nyelvismeret: 10

Bérezés: 0

Hiányszakma: 20

Összesen: 70

Az Egyesült Királyság új pont alapú rendszere keretében az Egyesült Királyságba érkező, gyártásban dolgozó termelési vezető, aki 28 000 fontot keres

Szokásos díjazási bérküszöb: 33 000 £  

Állásajánlat: 20

Legalább RQF 3 szintű képesítés: 20

Angol nyelvismeret: 10

Bérezés: 0

Iskolai végzettség: STEM PhD 20

Összesen: 70

Magasan képzett munkavállalók

2021 januárjától megnyílik a jelenlegi Global Talent útvonal az uniós polgárok számára is, ugyanazon az alapon, mint a nem uniós polgárok számára. Ez azt jelenti, hogy azok a legmagasabb képzettségűek, akik el tudják érni az előírt pontszámot, állásajánlat nélkül is beléphetnek az Egyesült Királyságba, ha a releváns illetékes testület támogatja őket.

Hosszabb távon bevezetnek majd egy támogatás nélküli útvonalat is a magasan képzett munkavállalók számára. Ez lehetővé tenné egy kisebb számú legmagasabban képzett munkavállaló számára, hogy állásajánlat nélkül az Egyesült Királyságba jöjjenek.

Alacsonyabb képzettségű munkavállalók

Nem lesz bevándorlási útvonal kifejezetten azok számára, akik nem teljesítik a szakképzett munkavállalói útvonal képesítési vagy bérezési küszöbét.

Az új bevándorlási rendszer nagyobb rugalmasságot biztosít a munkáltatók számára a bérezési és képesítési küszöbértékek módosításával. A munkáltatók ezenfelül az ifjúsági mobilitási program előnyeit is élvezhetik. Az Egyesült Királyság megállapodással rendelkezik nyolc országgal és területtel, aminek eredményeképpen évente mintegy 20 000 fiatal érkezhet az Egyesült Királyságba.

Egyéb útvonalak

Ezenkívül több kezdeményezést is előterjesztenek tudósok, diplomások és közegészségügyi dolgozók számára, amelyek további rugalmasságot biztosítanak a vállalkozásoknak. 2021 nyarától egy új „diplomás bevándorlási útvonal” is elérhető lesz nemzetközi hallgatók számára, akik az Egyesült Királyságban szereztek diplomát. Ez lehetővé teszi majd a nemzetközi hallgatók számára, hogy tanulmányaik befejezését követően két évig az Egyesült Királyságban maradjanak, és bármilyen képesítési szinten munkát vállaljanak.

Hogyan válhat jóváhagyott támogatóvá a egy munkáltató?

Azoknak a munkáltatóknak, akik jelenleg nincsenek támogatóként jóváhagyva a Belügyminisztérium által, most kell megfontolniuk a jelentkezést, ha úgy gondolják, hogy szeretnének szakképzett bevándorlókat – köztük uniós polgárokat – támogatni 2021 elejétől. (Látogasson el a GOV.UK webhely „UK visa sponsorship for employers” („egyesült királyságbeli vízumtámogatás munkáltatóknak”) szakaszára.

Ha 2021. január 1-től a helybeli munkaerőpiacon kívülről szeretne munkavállalókat foglalkoztatni, akkor jelentkeznie kell támogatónak. Addig még a jelenlegi bevándorlási szabályok érvényesek.

A jelentkezés normál elbírálási ideje általában 8 hét, amely a jelentkezés beérkezését követően indul.

Ahhoz nem kell támogatónak lennie, hogy olyasvalakit foglalkoztasson a helybeli munkaerőpiacról, aki már rendelkezik meglévő munkavállalási joggal az Egyesült Királyságban. Ebbe beletartoznak a letelepedett és ideiglenesen letelepedett jogállású uniós állampolgárok, valamint a határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel (ILR) rendelkező nem uniós állampolgárok is.

A következőket kell tennie:

1. Ellenőrizze, hogy vállalkozása jogosult-e

Az engedély megszerzéséhez nem lehet le nem töltött és el nem évült büntetése bevándorlási bűncselekményekért és bizonyos egyéb bűncselekményekért (pl. csalás vagy pénzmosás).

2. Válassza ki az engedély típusát, amelyért a jelentkezését szeretné benyújtani

Ez attól függ, hogy milyen típusú munkavállalót szeretne támogatni.

2. szint – szakképzett munkavállalók hosszú távú állásajánlattal

5. szint – szakképzett ideiglenes munkavállalók

Kérelmét benyújthatja bármelyik vagy mindkettő szintet magában foglaló engedély vonatkozásában

3. Döntse el, hogy ki fogja kezelni a támogatást a vállalkozásán belül

Engedélykérelme beküldésekor ki kell jelölnie vállalkozásán belül olyan személyeket, akik irányítani fogják a támogatási folyamatot. Az elsődleges eszköz, amelyet használni fognak, a támogatáskezelési rendszer (sponsorship management system, SMS) lesz. 
Szerepkörök: engedélyezésre jogosult tisztviselő – az a vezető beosztású és illetékes személy, aki az SMS rendszert használó munkatársak és képviselők tevékenységéért felel.
Legfőbb kapcsolattartó – a fő kapcsolattartó az Egyesült Királyság vízum- és bevándorlási hivatalával (UK Visas and Immigration, UKVI)
1. szintű felhasználó – az engedély napi szintű kezeléséért felelős az SMS rendszer használatán keresztül
Ezeket a szerepeket ugyanaz a személy vagy több különböző személy is betöltheti.

4. Jelentkezzen online, és fizesse meg a díjat

Engedély típusa:

Kisvállalkozás vagy jótékonysági szervezet támogatók díjaKözepes vagy nagyvállalkozás támogatók díja
2. szint£ 536£ 1476
5. szint£ 536£ 536
2. és 5. szint£ 536£ 1476
2. szint hozzáadása 5. szinthezdíjtalan£ 940
5. szint hozzáadása 2. szinthezdíjtalandíjtalan
A díjak időről időre felülvizsgálatra kerülnek és módosulhatnak

Az itt feltüntetett díjak 2020 márciusától érvényesek. A díjak időről időre felülvizsgálatra kerülnek és módosulhatnak. Kérjük, ellenőrizze a GOV.UK webhelyen.

Általában kisvállalkozásnak minősül, ha:

az éves forgalma nem haladja meg a 10,2 millió fontot

alkalmazottainak száma nem haladja meg az 50-et

Ha bizonytalan vállalkozásának kategóriáját illetően, vegye fel a kapcsolatot a Business Helpdeskkel: businesshelpdesk@homeoffice.gov.uk.

További információért a támogatóvá válásról, illetve a jelentkezési folyamat elindításához, kérjük, látogasson el a GOV.UK webhelyre.

A vízumigénylési folyamat

Az új bevándorlási útvonalak, köztük a szakképzett munkavállalói útvonal, 2020 őszén nyílik meg azon jelentkezők számára, akik 2021. január 1-től szeretnének az Egyesült Királyságban dolgozni. A jelentkezőknek online kell beküldeni a jelentkezést és kifizetni a vízumot. Ha valaki látogatóként érkezik az Egyesült Királyságba, nem fog tudni munkavállalási vízumot igényelni, ha már az országban tartózkodik.

Út szakasza Bevándorlói cselekmények

Az országba utazás eltervezése 

Az uniós polgároknak és vízummentes állampolgároknak nem kell vízumot kérniük, ha látogatóként lépnek be az országba. Minden bevándorlónak, aki munkavállalási célból szeretne az Egyesült Királyságba lépni, előzetesen engedélyt kell igényelnie.

Az engedély megszerzése

A legtöbb uniós polgárnak online kell benyújtania az igénylést. A nem uniós polgároknak továbbra is a vízumigénylési központokba (Visa Application Centre, VAC) kell menniük, hogy regisztrálják biometrikus adataikat.

Az Egyesült Királyság határainak átlépése Ausztrália, Kanada, Japán, Új-Zéland, Szingapúr, Dél-Korea és az USA polgárai – akik rendelkeznek biometrikus útlevéllel –, továbbra is használhatják majd az e-gate kapukat, hogy azokon keresztül lépjék át az Egyesült Királyság határait, akár látogatóként, akár előzetes engedéllyel. Az uniós polgárok továbbra is használhatják az e-gate kapukat, de ezt a szabályozást folyamatosan felülvizsgáljuk. Mindenki másnak beszélnie kell a határellenőrzésért felelős Border Force tisztjével.

Az Egyesült Királyságban tartózkodás

Az uniós polgárok használhatják az online ellenőrzési szolgáltatást bevándorlási státuszuk és az Egyesült Királyságban való munkavállalási joguk igazolására. Átmeneti intézkedésként a munkáltatók, főbérlők és közműszolgáltatók továbbra is elfogadják az uniós polgárok útlevelét és nemzeti személyazonosító okmányát a tartózkodási engedély igazolására, egészen 2021. június 30-ig. A nem uniós polgároknak továbbra is fizikai dokumentumaikat kell használniuk.

Az Egyesült Királyság elhagyása

Ha a bevándorló elhagyja az Egyesült Királyságot a tartózkodási engedély lejárta után, vagy ha egyáltalán nem távozik, amikor kellene, akkor ez hatással lesz a bevándorlói státuszára és az egyesült királyságbeli bevándorlási rendszerrel való jövőbeni interakcióira is kihat.

Ha további információra van szüksége a pont alapú bevándorlási rendszerrel kapcsolatban, vagy ha szeretne feliratkozni az e-mailes értesítésekre, látogasson el a GOV.UK webhelyre.

Ezen az oldalon az Európai Unió polgáraira történő utalások az Európai Gazdasági Térség és Svájc állampolgáraira is vonatkoznak. ↩

Szólj hozzá