Minden Ami Külföld | Utazás háziállatokkal Európába 2021. január 1-e után (Egyesült Királyság)
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Group of pets – Dog, cat, bird, reptile, rabbit, isolated on white

Utazás háziállatokkal Európába 2021. január 1-e után (Egyesült Királyság)

Összefoglaló az új szabály rendszerről és a változtatásokról.

Házi kedvenceink kétségkívül a család részei. Kutatások bizonyítják, hogy háziállataink jótékonyan befolyásolják életminőségünket és egészségi állapotunkat. Jelenlétük szintén jótékonyan hat gyermekeinkre, hiszen a játszópajtás szerepének betöltése mellett felelősségre és gondoskodásra is tanítják őket.-Varga Melinda írása

A Brexittel járó változások nem csak a mi utazási szokásainkat alakítják majd át gyökeresen, de azokat a rendeleteket is, amik a háziállatainkkal való utazásokra vonatkoznak.

2021. január elsejétől az Egyesült Királyság az úgynevezett ‘harmadik ország’ kategóriájába fog tartozni. Ezek az országok, mint többek között Svájc is, nem tagjai az Európai Uniónak, de szoros kapcsolatot ápolnak azzal.

Ebben az esetben, ismételten a hivatalosan elfogadott orvost kell felkeresni. Erre legfeljebb 10 nappal az utazás előtt van lehetőség.

Ahogy korábban is, ennek menete:

– igazolás a mikrocsipről;

– igazolás a korábbi veszettség elleni oltásokról;

– pozitív vérvizsgálati eredmény.

A vérvétel megismétlése nem kötelező abban az esetben, ha:

– a korábbi teszt eredménye pozitív volt;

– illetve ha a tulajdonos naprakész bizonyítvánnyal rendelkezik az állat korábbi oltásairól. 

Visszatérés az Egyesült Királyságba

Ebben az esetben nem lesz változás a korábbi szabályozásokhoz képest, tehát a rendszer a korábban külföldről visszatért állatokra vonatkozó rendszer alapján fog működni. 

A gazdiknak az itt felsorolt három dokumentum közül legalább egyet kell felmutatnia:

– egy EU-s állatútlevelet, amit vagy az Egyesült Királyság országaiban, vagy az Egyesült Királyságban adtak ki 2021. január elseje előtt;

-egy állategészségügyi bizonyítványt (ACH) amit az Egyesült Királyságban adtak ki;

-egy, csak az Egyesült Királyságban való utazásra feljogosító állategészségügyi bizonyítványt.

A fenti követelményeket minden angliai, walesi és skóciai határátkelő helyen teljesíteni kell. 

Ez alól egyedül Észak-Írország a kivétel. Az ezzel kapcsolatos szabályzatokról itt olvashattok bővebben.

A fogyatékkal élők és az azokat segítő állatok, mint például a vakvezető kutyák kivételt képeznek mindegyik szabály alól. 

A brit kormány azt javasolja, hogy mindenki időben tájékozódjon az utazás előtt, valamint bizonyosodjon meg arról, hogy minden követelménynek megfelel. 

Azok a személyek kivételt képeznek, akik:

– valamelyik egyesült királyságbeli országból utaznak egy másikba, mint például Wales vagy Skócia;

– akik a brit fennhatóság alatt lévő Csatornaszigetekről utaznak az Egyesült Királyságba;

– akik az Isle of Man szigetről utaznak az Egyesült Királyságba;

– illetve akik az Ír-Köztársaságból utaznak az Egyesült Királyságba.

Ez esetben azonban szintén el kell vinni az állatokat az állatorvoshoz, hogy megtudjuk, milyen esetleges szabályozások vonatkoznak ránk.

Az Egyesült Királyság állampolgárai, akik az EU-ban élnek

Azok az állampolgárok, akik az Egyesült Királyság határain kívül élnek, de az Európai Unió területén, utazás előtt szintén kötelesek a helyi állatorvosukkal konzultálni és meggyőződni arról, hogy megfelelnek az Európai Unió háziállatok utazását szabályozó rendeleteknek. Az Európai Unió tagországai által kiadott állatútlevél birtokában azonban alkalmasak arra, hogy háziállatukkal az Egyesült Királyságba utazzanak. 

Az útlevél szintén feljogosítja az állampolgárokat arra, hogy visszatérjenek az adott EU-s országba, amennyiben az állat vérvizsgálata pozitív. Ismételten, a vérvizsgálatnak a veszettség elleni oltás beadása utáni 30 napban kell megtörténnie.

Azon állampolgárok, akik ebbe a kategóriába tartoznak a pozitív eredményű vérvétel dátumától számított három hónapig kötelesek várni mielőtt visszatérhetnek az adott EU-s lakhelyükre. 

E szabályzat alól a 2021. január 1-je előtt vett vérminták képeznek kivételt. Ebben az esetben a tulajdonosoknak nem kell kivárnia a három hónapos periódust hazatérésük előtt.

Ha az Egyesült Királyságot Part1 vagy Part2 kategóriába sorolják

A Part1 kategóriába tartozó, nem EU-s országok lényegében más EU-s országokkal megegyező szabályozások alá tartoznak. Ebben az esetben a korábbi EU-s útleveleket mindenképpen le kell cserélniük a gazdiknak. 

Part1 státusz

Abban az esetben, ha az Egyesült Királyság ebbe a kategóriába kerül besorolásra a kötelező lépések az utazásra való felkészülésben a következők lesznek: kötelező mikrochip és veszettség elleni oltás az utazást megelőző 21 nappal bezárólag. A gazdiknak meg kell bizonyosodnia arról, hogy a veszettség elleni dokumentumok naprakészek, illetve, hogy az állat galandféreg ellen is kapott kezelést a szükséges esetekben. 

A gazdiknak szintén jelentkeznie kell egy egyesült királyságbeli állatútlevélre. Az útlevél ez esetben feljogosítja a tulajdonost, hogy háziállatával annak egész élettartama (vagy amíg be nem telik) alatt az EU-ba utazhasson mindaddig, amíg a veszettség elleni oltás igazolásai naprakészek.

Part2 státusz

Abban az esetben, ha az Egyesült Királyság ebbe a kategóriába kerül besorolásra a kötelező lépések az utazásra való felkészülésben a következők lesznek: kötelező mikrochip és veszettség elleni oltás az utazást megelőző 21 nappal bezárólag. A gazdiknak meg kell bizonyosodnia arról, hogy a veszettség elleni dokumentumok naprakészek, illetve, hogy az állat galandféreg ellen is kapott kezelést a szükséges esetekben. 

A különbség ebben az esetben az, hogy a gazdiknak az állategészségügyi bizonyítványra (ACH) is szükségük lesz, amit legfeljebb 10 nappal az utazás előtt igényelhetnek a hivatalosan elfogadott állatorvosnál. A bizonyítvány ezután igazolni fogja az állat mikrochipjét, illetve a veszettség elleni oltásokat. 

Ezután az állatoknak egy új bizonyítványra (ACH) lesz szüksége minden egyes alkalommal, amikor az Európai Unió valamelyik országába utaznak a gazdikkal. Az érkezéskor az állatokkal az erre kialakított zónán keresztül kell majd áthaladni a határellenőrzésen (TPE). Az ellenőrzés során kérhetik a veszettség elleni oltást, a mikrochipet és az esetleges galandféreg elleni kezelést bizonyító dokumentumokat.

További fontos információk és elérhetőségek

A legtöbb állatorvosi rendelő foglalkoztat legalább egy, a hivatalos állatorvosi kvalifikációval rendelkező állatorvost, aki a dokumentumok hitelesítéséhez szükséges. Amennyiben erre nincs mód a szokásos rendelőkben, a recepciókon tudnak felvilágosítást adni a legközelebbi hivatalos állatorvos elérhetőségeiről. 

A kormány hivatalos útmutatóját itt találjátok a hivatalos állatorvosok listájával. 

Az Észak-Írországra vonatkozó szabályozásról itt olvashattok. 

Az, aki további segítségre szorul, az alábbi elérhetőségeken informálódhat:

E-mail: pettravel@apha.gov.uk

Telefon: 03702411710 / hétfőtől-péntekig 8.30-17.00 között

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá