Minden Ami Külföld | Bevándorlás Új-Zélandra - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Bevándorlás Új-Zélandra? Több friss változás lépett, illetve lép életbe hamarosan. Lehet hogy TÉGED IS ÉRINTHET?

Bevándorlás Új-Zélandra

Az elmúlt évben több jelentős változás történt az új-zélandi bevándorlási szabályokban. Emlékeztetőképp nézzük át újra, hogy is állunk épp, hisz legutóbb 2023 áprilisában foglalkoztunk a témával az akkori friss hírek kapcsán.

Írta: andi- Minden Ami Külföld
JÓ TUDNI> A cikk kizárólag figyelemfelhívásra szolgál. Semmilyen szempontból nem tekinthető bevándorlási tanácsadásnak.

Bérminimum változások

2023 február 27. napjától változott a fő munkavállalási vízumkategóriához (Accredited Employer Work visa) tartozó minimális órabér alapjául szolgáló ún. „median wage” összege. Nem lefelé.

A változások így érintették többek között a húsfeldolgozó, építőipari, infrastruktúra és szezonális turizmus szektorokra érvényes minimális órabéreket. A „Zöld lista” (Green List) és a magasan fizetett szakmák esetében is jellemzően emelkedés történt. Ahol most még nem – ilyen a szerződéses multimédia specialista (Multimedia specialists (with contract for services)) és szerződéses IT/telekommunikációs terület (Other IT, electronics and telecommunications roles (with contract for services)) – ott a közeljövőben várható változás. Ennek megfelelően a Skilled Migrant kategória bérfeltételei is változtak. Pontos részletek a hivatalos oldalon, a New-Zealand Immigration weboldalán olvashatóak.

Bővül a „Zöld lista” további egészségügyi területekkel

A „Zöld lista” (Green List) fel lett rázva, több új változás érinti 2023 május 29-ével kezdődően.

Egyrészt a lista 32 újabb egészségügyi szakmával bővül. Felkerül rá többek között a gyógytornász (Physiotherapist), fogorvos (Dentist), gyógyszerész (Pharmacist), optometrikus (Optometrist) és a szociális munkás (Social worker). Meg még sok minden más.

A jelenleg a „Green List Work to Residence pathway” listán szereplő szakmák közül több átkerült a „Straight to Residence pathway” listára. Ezek többek között a regisztrált ápoló (registered nurse), anaesthetic technician, az audiologist és a sonographer. További részletek itt olvashatóak a New-Zealand Immigration weboldalán.

Working Holiday Scheme változások

Bár a Spanyolországra vonatkozó kvóta emelése nem feltétlenül érinti az olvasókat, az inkább, hogy azon, jelenleg Új-Zélandon tartózkodó WHS vízummal rendelkezők, akiknek a vízuma április 4 és szeptember 30 között jár le kivételes, 6 hónapos hosszabbítást kapnak. Sőt, a munkavállalással kapcsolatos korlátozások is eltörlésre kerülnek, azaz a vízumuk lejáratáig bármely munkáltatónál dolgozhatnak. (Ez azért fontos kivétel, mert a WHS vízum maximum 6 hónap munkát engedélyez és egy munkáltatónál maximum 3 hónapot.)

Részletek bővebben ezen az oldalon, valamint az új-zélandi kormány weboldalán olvashatók!


Fontos megemlíteni, hogy Hon. Michael Wood bevándorlási miniszter tegnapi előadása során elhangzott, hogy egy hónap múlva várható egy kormánybejelentés a fő munkaalapú letelepedési kategória, a Skilled Migrant Resident Category felülvizsgálatára vonatkozóan. A kormány célja a letelepedési jogszabályrendszer egyszerűsítése a könnyebb átláthatóság érdekében.


Tudtad?

Új-Zélandon munkát vállalni kizárólag arra feljogosító vízummal lehet!


Amennyiben úgy látod, hogy a változások érintenek vagy érinthetnek Téged és szeretnéd megtudni többet az Új-Zélandra történő bevándorlásról vagy munkavállalásról, Petra várja a jelentkezésedet.


Források:

Median wage változások

Green list

More health roles to be added to the green list

WHS változások itt és itt


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá