Minden Ami Külföld | Gazdagság? Aranyláz Új-Zélandon - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Gazdagság aranybányászatból? Milyen lehetett az aranyásók élete? AZ ARANYLÁZ NYOMAIT MEGNÉZED SAJÁT SZEMEDDEL?

Gazdagság? Aranyláz Új-Zélandon

Hinnétek vagy sem, egyszer régen itt a világ végén is voltak aranykeresők és aranybányászok. Bizony, bizony…. nem csak Amerikában tombolt az aranyláz!

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Gazdagság és Új-Zéland: aranyláz és aranybányászat. Régen és ma.

Az első aranyszemcsék

Az arany régen és most is gazdagságot jelentett, gazdasági értékén keresztül. Új-Zélandon legelőször a tasmániai Charles Ring talált aranyat, Coromandel városához közel. Mindez történt 1852-ben. Igen, mindössze négy évvel az 1848-as szabadságharc és forradalom után itt a messzi messzi galaxisban vidéken, ahol a kurtafarkú malac túr, megesett, hogy aranyat kerestek és találtak.

A környéken nagyobb mennyiségű – bár drágán hozzáférhető, kemény kőzetbe ágyazott – aranyat 1867-ben találtak. Végül több aranybánya is települt a térségbe.

Gazdagság a szemfülesnek

Gabriel Read volt az a szerencsés első, 1861-ben, aki Otago-ban aranyat talált a Tuapeka folyó környékén. Igazából ő a második volt, ugyanis 1858 körül már találtak itt aranyat, és ő ezt a nyomot követve jutott el ide. Mindazonáltal ő volt az első aki megkapta a jutalmat mert bizonyítani tudta, hogy jelentős mennyiségű arany található. Mai árfolyamon kb. 110 ezer új-zélandi dollárt érő £1000 (ezer fontot) kapott. (Akkortájt nem volt még új-zélandi dollár.) Róla nevezték el Gabriel’s Gully-t Lawrence település mellett.

Persze a szerencsevadászok egyből megjelentek és elkezdődött az otago-i aranyláz, mely az 1860as évek közepéig tartott ki. Ugyanis újabb helyen (és ráadásul ugyanúgy a déli-szigeten) találtak aranyra és az aranyásók áttették székhelyüket a West Coast-ra. Ezen felül  találtak aranyat Collingwood környékén Golden Bay-ben és Marlborough-ban is.

Gazdagság aranybányászatból? Milyen lehetett az aranyásók élete? AZ ARANYLÁZ NYOMAIT MEGNÉZED SAJÁT SZEMEDDEL?
Blue Lake – St Bathans (egy felhős napon)

Vándorlás az arany után

Otago-ban sem korlátozódott a kitermelése egyetlen helyre. Gabriel’s Gully mellett (és után) találtak aranyat Dunstan környékén is. Az aranyásók pedig aranymezőről aranymezőre vándoroltak. Egyik ilyen hely volt St Bathans is, melyet 1863-ban alapítottak. 1887-re kétezren laktak a környéken. A bányászatot 1934-ben befejezték, mert a bányagödör kezdett túl közel lenni a városhoz.

A település máig nem sokat változott. Nem csak az épületek maradtak meg eredeti mivoltukban – mármint azok, amelyek kiállták az idő és az időjárás próbáját és megmaradtak –, hanem az aranybányászatból maradt hatalmas gödör most egy gyönyörű tó lakhelyéül szolgál. A tavat az azt feltöltő víz gazdag ásványianyag-tartalma színezi kékre. Az 1909-ben épült postahivatal változatlan formában várja a látogatókat. Az alsó részen volt a posta, a felső részen voltak a lakás.

A helyi – sárból készült téglákból épült – Vulcan-hotel arról híres, hogy az egyik szobájába szellem jár vissza kisérteni. Bevállalnál itt egy éjszakát?

Aranyláz anno és aranybányászat most

A kitermelés eleinte a folyami törmelék (hordalék) feldolgozásával folyt, leginkább kézi erővel. Az 1870-es évektől megjelentek a vállalkozások és beindult a gépesítés. Megjelentek az első földalatti bányák is a Coromandel félszigeten és a West Coast-on.

Az 1920as évekre leáldozott az aranybányászat aranykora és 1950-re nagyon kicsi iparággá szelidült. A két nagy fellendülés (az 1860-as első aranylelések és a földalatti, kemény kőzetek kitermelése) után egy kisebb következett az 1980-as évek végén mikor megindult a külszíni fejtés.

Az arany ma is gazdagságot jelent

Az aranyláz gazdasági fellendülést jelentett Otago régiónak és az egész új-zélandi gazdaságnak is.

Aranybányászat most is folyik, két aranybánya van. Bányásznak aranyat Waihī-ban, a Coromandel-félszigeten és Otagoban, a Macraes Flat-en (Macraes fennsíknak mondanám geográfiáját tekintve). Ez utóbbi egyik gyárépülete látható a legfelső képen.

A bányászati cég, Oceana Gold, részvényei (OGC) a torontói tőzsdén forognak. Új-Zélandi bányákkal kezdtek ugyan, azonban jelenleg már a Fülöp-szigeteken és Dél-Karolinában is rendelkeznek bányával, a két itteni mellett. A cég az 2022-es pénzügyi évben közel 970 millió USD bevétel mellett majdnem 133 millió USD profitot termelt. 

Gazdagság aranybányászatból? Milyen lehetett az aranyásók élete? AZ ARANYLÁZ NYOMAIT MEGNÉZED SAJÁT SZEMEDDEL?
Korabeli bankfiók – St Bathans

Az országnak is gazdagság

A 2022 március végével zárult pénzügyi évben a bányászat 2,2 milliárd új-zélandi dollárral járult hozzá az ország bruttó hazai termékéhez (GDP). Az ázsiai és csendes-óceáni térség (APAC) országai között vezető helyen áll az ország az aranybányászat tekintetében. Sőt, 2018-ban a Macraes fennsíkon bányászták ki a legtöbb aranyat. Mindazonáltal az elmúlt évtizedben az arany kitermelése lassan csökkent. A 2003-as évvel bezárólag összesen 907 ezer kilogramm aranyat bányásztak ki Új-Zélandon, 116 miliárd USD dollár értékben (2003-as viszonylatra átszámítva).


Tudtad?

  • Az Otago-ban található arany pala kőzetben rejtőzik. Jóval könnyebb széttörni és a benne lévő aranyhoz hozzájutni – akár kézi erővel hajtott kőtörővel is.
  • Az aranybányászat eléggé környezetszennyező. Az aranykitermeléshez szükséges vizet adó folyókat rengeteg iszappal terhelték meg. A jelenlegi szabályozás szerint a környezetet ugyanolyan vagy jobb állapotban kell hagyni mint amilyen a bányászat megkezdése előtt volt.
  • A bánya- és erdőgazdálkodásban foglalkoztatottak száma 2022 4. negyedévében 13500 fő volt.
  • És nem csak aranybányák vannak Új-Zélandon. Az országban bányásznak szenet, vasércet, lítiumot, ritka földfémeket, ezüstöt is az arany mellett.
  • Léteznek kijelölt „aranyásó” helyek a déli szigeten azok számára, akik ásóval és szűrővel szeretnének aranyat keresni.

Amennyiben kedved szottyant felkutatni az aranyláz nyomait keresd Kingát, vagy partnereinket, akik Új-Zélandi utad során segítségedre lehetnek:


Forrás(ok):


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá