Minden Ami Külföld | Blokád alatt a szigetország? - Minden ami külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 1200x630brexit

Blokád alatt a szigetország?

A háborúk folyamán több hatalom is próbálkozott már, hogy elszigetelje a Brit szigeteket, elvágja a világtól. Úgy tűnik, hogy most egy láthatatlan hatalom, egy aprócska szabad szemmel nem is látható, de annál pusztítóbb „hadsereg” is blokád alá veszi a szigetországot. Az elmúlt pár napban a Covid egy mutálódott, és gyorsabban fertőző változata ütötte fel a fejét Anglia több pontján is. Ennek következtében a legtöbb a kontinensen található ország megtiltotta a beutazást Angliából. A brit kormány is össze vissza kapkod, fogalma sincs, mit tegyen, ezért egyre nagyobb fejetlenség uralkodik a vírus kezelésével kapcsolatban. Az ember úgy érezheti, hogy a döntéshozók nem is egyeztetnek szakértőkkel a több millió embert érintő korlátozó döntésekkel kapcsolatban. Annyira kaotikus a helyzet, hogy már konkrét országrészeket és nagyvárosokat zárnak le teljesen, mint például Londont és környékét. Ehhez társul még, hogy a mint fentebb említettem a legtöbb ország beutazási tilalmat rendelt el az Angliából érkező járatokra. Már Doverben is szünetel a kompforgalom a kontinenssel, így nem csoda, hogy szinte pánik hangulat uralkodik. Az előre megszervezett karácsonyi utakat le kell mondani, a családok nem tölthetik együtt az ünnepeket, és mivel vis major esetről van szó, még az utazások értékét sem kötelesek visszatéríteni a társaságok. – Kosza írása

A legtöbben pont az ellenkezőjére, vagyis a korlátozások enyhítésére számítottak december folyamán, de úgy látszik, a koronavírus folyamatosan tartogat meglepetéseket.  Nem hogy enyhülni látszana a terjedése a korlátozó intézkedések hatására, hanem folyamatosan új utat talál magának, hogy még véletlenül se nyugodhatunk meg. Egyenlőre, nem látszik az út vége, ami visszavezetne minket régi megszokott életünkhöz, amit valljuk be rendesen felforgatott a Covid. Már nem csak egészségügyi hatásai pusztítóak, hanem a gazdasági és szociológiai hatásai is. Rengeteg ember veszíti el a megélhetését, vagy esik vissza jelentősen a bevétele, mert a csőd elkerülése végett csökkentik a fizetését. Az emberek nem találkozhatnak, vagy ami még ennél is rosszabb nem mernek találkozni egymással, van aki ki sem mozdul „bunkeréből”. Az online világ, meg azért nem adja ugyanazt, mint a személyes kontaktus. Házasságok, barátságok, még csak épp elkezdődő szerelmek vállnak semmivé. A legrosszabb talán mégis a bizonytalanság, hogy mikor is lesz ennek vége? Mi lesz utána? Milyen hamar áll ismét talpra a világ?

Na de visszatérve Angliára. Nem vagyok vírus tagadó, igenis látom, hogy milyen hatással van a világra. De ez Angliát elszigeteljük dolog nekem nem igazán kerek! Eddig is voltak mutálódott törzsei a vírusnak, amik az újdonság erejével hatottak, de nem volt ilyen cirkusz belőle. Én úgy gondolom, ebbe a dologba igenis belejátszik a politika! A brexit körüli huzavona, és mondhatni teljes csőd! Hogy láthatóan Anglia nem enged a tárgyalásoknál, hogy könnyebb legyen a januári átmenet, sőt olyan mintha nem is érdekelné őket ez az egész. Ez csak a saját meglátásom, de ezzel a lezárással, illetve elzárással a kontinens meg akarja mutatni, mi várhat az egyszerű átlag emberekre és hogy még érzékenyebb legyen, pont az ünnepek alatt. Ügyes demonstráció ez… És ha megnézzük itt csak a szabad utazásról van szó a gazdasági tényezőkről nem is beszélünk. Pedig ha nem lesz valamilyen megállapodás, akkor komolyan megérzik majd az átlag emberek ezt nem csak az utazás, hanem gazdasági, pénzügyi vonalon is. Nem akarok egyébként rosszindulatú lenni, és lehet a brexitnek semmi köze a most bevezetett Anglia elleni blokádhoz, de azért mégis érdekes, hogy egy vírus erre is képes, és pont Angliát vágja el a külvilágtól és nem mondjuk Hollandiát…

Amit az angol kormány művel az valami tragikus és két olyan égető dologban is, ami szinte egész Európára nagy hatással van és lesz. Gondolok itt a vírus kezelésére és a brexit tárgyalások zátonyra futására.

Egy valami biztos, hogy rengeteg család kénytelen lesz külön tölteni az ünnepeket, és leginkább közép-kelet európában, mert innen dolgoznak talán a legtöbben a szigeteken, és nem tudnak hazajönni, vagy kivinni maguk után a családot. Szerintem kevesen gondolták volna, hogy az év elején megjelenő, megszülető koronavírus még a legszentebb európai ünnepre is hatást fog gyakorolni. 

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá