Minden Ami Külföld | ETIAS- Szigorítások az európai országok utazási szabályain
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • etias-minden-ami-kulfol

ETIAS – Szigorítások az európai utazási szabályokon

Az ETIAS az European Travel Information and Authorization System, azaz magyarul a  Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer rövidítése. Valamilyen mértékben hasonlít az amerikai ESTA-hoz, amely szintén hasonló célt szolgál.

Írta: Panna – Minden ami külföld

Amit jelenleg tudni lehet az új rendszerről, hogy minden kérelmezőt részletes biztonsági ellenőrzésnek vet majd alá, hogy az információk alapján eldöntse, beutazhatnak-e a schengeni övezet bármely országába. Az ETIAS bevezetéséhez szükséges jogi eljárások 2016-ban kezdődtek, és a rendszer várhatóan 2023 novemberében lesz teljesen működőképes.

Miért jött létre az ETIAS?

Az ETIAS, amellett, hogy üzleti és turisztikai célokat is szolgál, lehetővé teszi majd, hogy az emberek orvosi és tranzit céllal is ellátogathassanak a schengeni országokba. Nagy a valószínűsége annak, hogy  schengeni vízummentességet élvező valamennyi ország számára kötelező lesz a rendszer alkalmazása.

2023-ban Európában bevezetésre kerül az ETIAS, ami az utazási rendszer szigorítását jelenti! Nézd meg kikre vonatkozik ez!>>>

A világszerte megnövekedett utazási kockázat miatt az EU biztosítani kívánja a biztonságos utazást az országaiban.  Az adatgyűjtő rendszer a tervek szerint, fel fogja fedezni, ha egy személy bármilyen módon veszélyt jelent a schengeni országok biztonságára. Ez pedig azt eredményezi, hogy az illető személytől megtagadják a belépést. Az engedélyezés azonban amellett, hogy biztonságosabbá teszi az utazást, 

 • Az eljárások és a kérelmezési idők csökkentésével
 • Az uniós országok határainak igazgatásának javításával
 • Az illegális migráció akadályozásával
 • Az EU vízumliberalizációs politikájának megerősítésével
 • A bűnözés és a terrorizmus felderítésével és visszaszorításával is segíti az uniós országokat.

Az alábbi országoknak kötelezően ellenőrizniük kell majd az érvényes ETIAS-t, 

Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország.

Az ETIAS-t nem igénylő EU-tagok közé tartoznak a következők:

Bulgária
Horvátország
Ciprus
Írország
Románia
Az ETIAS-követelmények változhatnak a későbbiekben!

63 ország polgárainak szükségszerűen kell ezt felmutatni.

2023-ban Európában bevezetésre kerül az ETIAS, ami az utazási rendszer szigorítását jelenti! Nézd meg kikre vonatkozik ez!>>>

Na, de hogy is kell mindezt kitölteni?

Az ETIAS kitöltése várhatóan mindössze 10 percet vesz igénybe. A kitöltés online történik, így még papírmunkát sem kell végezni. Az állampolgárság szerinti országtól függően több kitöltendő mezőt is tartalmazni fog. A következő adatokat az utazás időpontja előtt 96 órával meg kell adni:

 • Biometrikus adatok, mint például:
 • Keresztnév
 • Vezetéknév
 • Születési név
 • Születési dátum
 • Születési hely
 • Állampolgárságra vonatkozó információk
 • Cím
 • E-mail cím és telefonszám
 • Iskolai végzettség és munkatapasztalat
 • Az első uniós ország, amelyet szándékozik meglátogatni
 • A háttérrel és a jogosultsággal kapcsolatos kérdések, az egészségi állapotra, háborús országok meglátogatásra vagy olyan helyekre való utazásra vonatkoznak, ahonnan kitoloncoltak vagy elutasítottak, valamint a büntetett előéletre.
 • Kiskorúak esetében a törvényes gyámnak kell kérelmeznie az ETIAS-t.

Más országbeli uniós polgárok családtagjai esetében be kell nyújtani a rokoni kapcsolat igazolását, a tartózkodási kártyát és egyéb háttérinformációkat.

2023-ban Európában bevezetésre kerül az ETIAS, ami az utazási rendszer szigorítását jelenti! Nézd meg kikre vonatkozik ez!>>>

Ezt követően…

A kérelem kitöltése után be kell fizetni és be kell nyújtani az ETIAS díját. A rendszer a következőket fogja elvégezni:

 • Ellenőrzi, hogy a megadott adatok helyesek voltak-e
 • Ellenőrzi jogosultságot.
 • Ellenőrzi kockázati tényezőket.
 • A rendszer jóváhagyja, ha a kérelemben megadott adatok helyesek, a kitöltő jogosult az ETIAS-ra, és nem tartozik a kockázati tényezők közé. Az egész eljárás várhatóan néhány perc alatt befejeződik.
 • A kérelmet azonban manuálisan dolgozzák fel, ha az ETIAS találatot ad. A kézi feldolgozás várhatóan körülbelül 96 órát (4 napot), vagy legfeljebb 2 hetet vesz igénybe.

Hogy mennyibe fog kerülni?

A tervek szerint az ETIAS-ért mindössze 7 eurót kell majd fizetni minden egyes résztvevőnek. Ez azonban csak a 18 év feletti kitöltőkre vonatkozik, a 18 év alattiaknak, valamint a 70 évnél idősebbeknek nem kell díjat fizetniük. Az összeget bankkártyával vagy hitelkártyával is be lehet fizetni. A fizetés befejezését követően azonnal megkezdődik az ETIAS-engedélyezés feldolgozása. Miután elfogadásra került, az ETIAS 3 évig lesz érvényes.


Tudtad?

Az ETIAS-hoz hasonló az Ausztráliában használatos ETA.

A magyarok nem jogosultak az ETA-ra, ezért kötelező a vízum igénylése, ha a kenguruk földje az úticélod! Erről bővebben az ausztrál ebookban olvashatsz!

Annyiszor léphetsz be a schengeni országokba, ahányszor csak akarsz, amíg az ETIAS érvényes, és 180 napon belül nem tartózkodtál 90 napnál többet.


Forrás(ok):

ETIAS

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Szólj hozzá