Minden Ami Külföld | “Tanár vagyok. Vagyis csak voltam.” Új élet külföldön, pedagógus édesanyaként
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Magyarországon a pedagógusok helyzete lassan ellehetetlenül. Egy elhivatott tanár vallomása arról, MIÉRT KÖLTÖZÖTT AUSZTRIÁBA? >>>

“Tanár vagyok. Vagyis csak voltam.” Új élet külföldön, pedagógus édesanyaként

Magyarországon a pedagógusok helyzete lassan ellehetetlenül. Egy elhivatott tanár vallomása arról, miért és hogyan váltott országot, költözött külföldre, hogy ott új életet kezdjen családjával.

Írta: Baráth Mea

A napokban Magyarországon újabb és újabb tanártüntetésről hallunk, emberek tízezrei vonulnak utcára, pedagógusok, szülők, diákok egyaránt. Az oktatási rendszer, a tanári fizetések, az iskolák állapota és az oktatás körülményei mind változásért kiáltanak. A pedagógusok sztrájkja kemény retorziókat vont maga után, aminek hatására még erősebb szolidaritás alakult ki körülöttük. 

Tanárként, tanítóként, óvodapedagógusként mind-mind elhivatott szakembernek kell lenni ahhoz, hogy kitartson valaki a pályán a jelenlegi körülmények között. Ma Magyarországon családot fenntartani pedig komoly kihívást jelent a pedagógusi juttatások mellett.

Réka háromgyermekes édesanya. Réka pedagógus. Volt.

Iskoláját és osztályát nehéz szívvel hátrahagyva, jelenleg külföldön él, három gyermekével és férjével új életet kezdtek Ausztriában

“Átlagos, értelmiségi, háromgyermekes család vagyunk. Budapesti agglomerációban éltünk. A férjem mérnök, én pedagógus vagyok. Illetve csak voltam.” – meséli magukról az édesanya.  

“Gyermekeink már nagyobbak. Két fiunk neves, nyolcosztályos gimnáziumban tanult otthon, a lányunk kisiskolás.”

Réka és férje húsz éve, mielőtt összeházasodtak volna,  mindketten éltek már egy keveset Ausztriában, egyetemi ösztöndíjjal. Réka Bécsben, férje Graztól nem messze. Meghozták életük egyik legnehezebb és legfontosabb döntését: felszámolják budapesti életüket, és családosan kiköltöznek a szomszédos országba.

A fotó a cikkben szereplő család tulajdona.

“Már egy ideje gondolkoztunk azon, hogy külföldre kellene költözni. Elsősorban a gyerekek jövője miatt. 

A két dolog, ami a végső lökést adta:

  1. az április választások eredménye
  2. a kormány pedagógusokkal való bánásmódja

Egyszerűen úgy éreztük, hogy az ország mentális mélyrepülésbe kezdett

Nem szeretnénk, hogy a gyermekeink egy ilyen megosztott, gyűlölködő társadalomban nőjenek fel. 

Nem tudjuk, és nem akarjuk ezt az értékrendet képviselni. Inkább külföldre költözünk.” – fogalmazza meg motivációikat őszintén Réka.

“Általános iskolában dolgoztam. Nagyon szerettem tanítani, és egy szívemnek kedves osztályt kellett otthon hagynom. De úgy éreztem, hogy az illetékesek most sem fogják meghallani a pedagógusok hangját. Ami pedig már régen nem csak a pénzről szól. 

Itt Ausztriában éppen a tanítóképző főiskola mellett lakunk. Az ablakaink egy óvoda udvarára néznek.  Ezek biztosan nem véletlenek.“

A fotó a cikkben szereplő család tulajdona.

A végső döntést hosszas felkészülés előzte meg. Rékáék számára nem volt egyértelmű, merre tovább. Csak abban voltak biztosak, el kell indulni.

“Amikor eldöntöttük, hogy elhagyjuk Magyarországot, elkezdtünk informálódni, országokat keresni. A kérdés zakatolt bennünk:

Hol lenne jobb felnevelni a gyermekeinket?

A három, számunkra legfontosabb szempont a külföldre költözés fontolgatása során:

  • Oktatás 
  • Egészségügy 
  • Munkalehetőség 

Igyekeztünk a közösségi médiában tájékozódni, kerestünk útleírásokat, megnéztünk számtalan úti beszámolóról szóló videót. Kis túlzással, de az egész világ számításba került.

Aztán beláttuk, hogy elsőre, három gyerekkel az EU-n belül tudunk a leggyorsabban és legbiztonságosabban útra kelni.”

A fotó a cikkben szereplő család tulajdona.

Miért pont Ausztria?

Ausztria egy kis lépés most, de legalább elindultunk előre!

A család számára a kaland elkezdődött. “A választás egy kicsit véletlen is, kicsit biztonság is.” – mondja az édesanya. “Én gyermekkorom óta Ausztriában akartam élni. Talán mert nekem ez a „Nyugat” – nem jártam olyan sok országban életemben.”

Réka és családja néhány hónapja hagyta maga mögött addigi otthonát, és indult el a külföldi élet felé. Ám úgy érzik, a költözés folyamata még most is tart.

Egy teljes életet elköltöztetni nem egyszerű.

A fizikai dolgok elköltöztetése volt talán a legegyszerűbb. De a hivatalos ügyintézések még hónapokat vesznek igénybe. A legfontosabb feladat a gyerekek itteni iskolába íratása volt, minden mást e mögé soroltunk.”

Milyen az élet Ausztriában?

Réka és családja Linzbe költöztek. A magyarországi, Budapest széli, kertvárosi életet belvárosi nyüzsgésre cserélték Ausztriában. Mégis, úgy látják, az életük alapvetően könnyebb és nyugodtabb lett, mint otthon volt.

“Furcsa a váltás, a magyar kertvárosból egy zsúfoltabb, külföldi városba költözni, de kétségkívül vannak előnyei. Például soha nem kell autót használnunk. Itt Ausztriában komoly kultúrája van a kerékpáros közlekedésnek. Tényleg minden elérhető biciklivel. 

Szeretjük azt is, hogy minden zöld és az emberek használják a Dunapartot – esténként kiülnek a parton a fűbe beszélgetni, olvasni, együtt lenni. 

Hiába Linz Ausztria harmadik legnagyobb városa, és jelentős iparváros, valahogy az emberek mégis jobban együtt élnek a természettel.”

A fotó a cikkben szereplő család tulajdona.

A családnak leginkább az otthon maradt háziállatok hiányoznak. Ám ők is hamarosan követik őket új otthonukba.

“Hiányoznak a baráti beszélgetések is, az anyanyelvemen. De szerencsére, ez az Internet korában könnyen áthidalható.” – teszi hozzá Réka.

“Igazi házikolbászt szerezni sem könnyű itt a rakott krumplihoz! De viccet félretéve, az osztrákok alapvetően nagyon kedvesek és segítőkészek, de még nyelvtudással is nehéz eligazodni a bürokráciában.

Rettenetesen hiányzik a tanítás, és mindenképpen szeretnék gyerekekkel foglalkozni továbbra is, ezért ilyen irányban keresek majd itt, külföldön is munkát. 

De egyelőre a saját gyermekeink útját terelgetem a tanulásban. Közben pedig önkéntesként segítek egy helyi, magyar nyelvű délutáni iskola elindításában.”


Előnyök, amik miatt érdemes volt külföldre költözni

Réka és családja nem bánták meg döntésüket. Az édesanya sorolja a kellemes változásokat:


  • Nagyon fontos előny, hogy a gyermekeink kevésbé leterheltek. Többet lehetünk itthon együtt, még ebédelni is hazajöhetnek a suliból. 
  • Sokkal nyugodtabban telnek a hétköznapok itt Ausztriában, kevesebb a rohanás. 
  • A már korábban említett kerékpáros közlekedést is nagyon szeretem. 
  • Jobban és tudatosabban fordítunk időt a pihenésre, az osztrák jó példa ragadós!

Tanácsok külföldre költözőknek

A volt pedagógus édesanya szerint az elinduláshoz mindenképpen szükséges egy alaptőke és nyelvtudás

“Mi biztonsági játékosok vagyunk a férjemmel, ezért kellett egy stabil alap, ha „bármi történne”. Nyilván ez fiatalként, kettesben egészen más lett volna. Akkor valószínűleg fejest is lehet ugrani, mert munkát mindenhol lehet találni. Gyerekekkel már, az ő boldogulásuk és lehetőségeik kerülnek előtérbe. 

Nyelvtudás pedig elengedhetetlen, hogy ne legyél még kiszolgáltatottabb egy amúgy is kiszolgáltatott helyzetben, amikor beleveted magad egy ismeretlen, új életbe.”Felébredt benned a kalandvágy? Nekiindulnál a nagyvilágnak? Támogatásra volna szükséged?

Segítünk felkészülni, itt megtalálsz:

Minden ami külföld szolgáltatói köre.

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Szólj hozzá