Minden Ami Külföld | Ezeket kell elintézned külföldre költözés előtt - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Gyerekkel utazni egy dolog. De egyedül elindulni, vagy épp egyedülálló szülőként, netán más országba költözni, letelepedni? EZEKRE FIGYELJ!

Ezeket kell elintézned külföldre költözés előtt

Eldöntötted, hogy külföldre költözöl és megvan álmaid új lakóhelye is. Minden szuper, de ne feledkezz meg arról, hogy ezzel sok-sok elintéznivalód lesz még itthon, mielőtt nekivágsz a nagy útnak. Egy csokorba szedtük azokat az ügyeket, amikkel mindenképp foglalkoznod kell az utazás előtt.-Paulikovics Réka írása

Egészségbiztosítás

Nagyon fontos és sokan elfelejtik elintézni. A magyar TAJ kártya nem érvényes külföldön és a hazai munkaviszonyod megszünését követően csupán 45 napig vagy passzív biztosított. Első lépésként (persze, ha EU-n belül maradsz) érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási kártyát, melyet a következő linken tudsz igényelni: http://www.oep.hu/nyomtatvanytar/temp_sc_521884.html Amint már biztosítottá válsz külföldön, be kell ezt jelentened a magyar hatóságok felé (15 napion belül), ezt a bejelentő lapot szintén megtalálod online, mégpedig itt: http://neak.gov.hu/nyomtatvanytar?formcase=521647&formuser Ezzel a lépéssel szüneteltetik az itthoni egészségbiztosításodat és passzívvá válik a TAJ-számod. Mindenképpen érdemes elintézni (kivéve, ha mindkét országban szeretnél fizetni), mert ennek hiányában havi 7500 forintos TB járulék fizetési kötelezettséged lesz, ráadásul ezt öt évig visszamenőleg követelhetik rajtad.  

Ügyfélkapu

Ha még nincs ilyened, csinálj! Sok mindenben segít, hiszen rengeteg dolgot el tudsz intézni online, ide kattintva regisztrálhatsz: https://magyarorszag.hu/ . Tényleg egy csomó felesleges személyes kört megúszol vele, így mindenképp megéri. 

Adóhatóság (NAV)

Ne feledkezz el az adóbevallásról! Attól, hogy év közben külföldre költözöl, az itthon eltöltött tárgyévi hónapok alapján adóbevallást kell készítened. Jó hír viszont, hogy ideiglenes külföldi letelepedés esetén a NAV felé nincs más bejelentési kötelezettséged. Ha végleg külföldre költözöl (bár szerintem ezt kevesen mondhatják el magukról), előrehozott adóbevallásra is van lehetőség. 

Lakcím

Az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentésének kötelezettsége megszűnt. A végleges külföldi letelepedésnél a lakcímkártyát le kell adnod, a későbbiekben „külföldi cím” lesz rajta. 2016. január 1. óta a külföldön élő magyar állampolgárok is igényelhetnek személyazonosító igazolványt, tehát erre jogosult vagy. Ha végleg kiköltözöl, mindenképp érdemes erre is rákérdezni az okmányirodában. 

Posta

Ha van rá lehetőséged, kérj utánküldést egy bizonyos címre, illetve jól jön, ha van egy meghatalmazott személy, aki eljárhat a nevedben a postai ügyintézésben. 

Útlevél

Ha Európai Uniós országba mész, akkor se indulj el útlevél nélkül! A személyi igazolványod elég ahhoz, hogy a határon átmenj, ahhoz viszont már nem biztos, hogy bármilyen hivatalos ügyet elintézz. Ha ez pedig a helyszínen derül ki, elég nagy bajban vagy. Ha nincs vagy lejárt, csináltass újat, normál esetben az átfutási idő 20 nap, erre is gondolj! Az útleveledet személyesen tudod intézni, a kérelem benyújtható az ország bármelyik járási hivatalának kormányablakában vagy okmányirodájában. Ára 5 évre 7.500, 10 évig érvényes magánútlevélnél pedig 14.000 forint. 

Jogosítvány

Felmerülhet a kérdés, hogy a jogsid érvényes-e külföldön. Nos, jó hír, hogy az EU-tagállamban kiállított ilyen irat az összes tagországban érvényes. Ami fontos, ellenőrizd, hogy a külföldi tartózkodás ideje alatt nem jár-e majd le, ha pont beleesik az időpont, hosszabbíttasd meg még itthon. Amit még jó tudni ezzel kapcsolatban: ha Amerikába mész, a magyar jogosítványod maximum egyéves tartózkodásra érvényes. 

Bankszámla

A mai világban gyakorlatilag már felesleges fenntartani egy bankszámlát csak azért, hogy legyen, ha viszont valamilyen okból muszáj, ne szüntesd meg. Ne fizess feleslegesen díjakat, csak akkor maradjon, ha lesz rajta a továbbiakban is forgalom. Ráadásul külföldön magasak a készpénzfelvételi költségek és az átváltás miatt sem biztos, hogy kifizetődő. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag bármely országból órák alatt tudsz pénzt hazaküldeni, ha kell, így tényleg csak nagyon indokolt esetben tartsd meg az itthoni folyószámládat – például ha hiteled van, azt sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb magyar számláról fizetni. 

Nyelvtudás

Igen, tudom, hogy az emberre úgyis ’ráragad’, de ne indulj el minimális nyelvtudás nélkül! Minden ügyintézéshez, tanuláshoz, munkavégzéshez és a mindennapi életedhez is szükséged van a nyelvre. Angolul már gyakorlatilag minden országban beszélnek, így azzal nem lősz mellé. Rengeteg lehetőséged van tanulni, mielőtt elmész, például a Minden, ami külföld csapatában is vannak nyelvtanárok: https://mindenamikulfold.hu/a-csapat-aki-segit-neked/nyelvtanarok/

Pénz

Külföldön új életet kezdeni nem tartozik az olcsó dolgok közé. A helyzet az, hogy mivel minden embernek másak a jelenlegi életkörülményei és igényei, nehéz megmondani, mekkora összeggel vágj neki a költözésnek. Mindenkinek mások az igényei és persze az országok költségei is eltérőek, ezért nehéz pontos összeget mondani, hogy mennyi pénzzel is indulj útnak. Ami tuti, legalább három hónapra elegendő készpénzzel érkezz új otthonodba, hiszen sosem lehet tudni, hogyan alakulnak a dolgok. Számolj legalább annyi pénzt, mint amit itthon elköltesz, és mielőtt elmész, tájékozódj arról, mennyibe kerül az élet az új lakóhelyeden.

Telefon 

Ha hosszú ideig szándékozol külföldön élni, gyakorlatilag felesleges megtartani a magyarországi mobil előfizetést, mert odakint nem csak Neked, hanem a hívott félnek is pénzbe kerül majd egy-egy hívás. Mindenképp érdeklődj a szolgáltatódnál, hogy milyen lehetőségeid vannak: akár valami nagyon minimális költségű előfizetés, vagy esetleges szüneteltetés, ha még lehet, hogy hazajössz és szeretnéd a régi számodat megtartani. Érdemes külföldre egy független telefont vinni, így csak SIM-kártyát kell majd vásárolnod. 

Szállás, lakhatás

Ennek két része is van, hiszen először itthon kell ’elintézned’ az otthonodat. Ha saját házad vagy lakásod van, valamivel könnyebb a helyzet, ebben az esetben a szolgáltatókkal kell egyeztetned, illetve akár ki is adhatod a lakásodat. Ha albérletben élsz, tiszta sor, le kell mondani, meg kell egyezni a tulajdonossal. Ha maradnak itthon cuccaid, gondoskodnod kell arról, hogy hova kerüljenek, esetleg van-e családtag, barát, akinél raktározni tudod, vagy bérelni kell egy helyiséget. A másik része ennek a sztorinak, hogy ne indulj útnak anélkül, hogy szállásod lenne az új helyen. Foglalj le valamit, legalább egy szobát valahol, míg a hosszútávú lakhatásod megoldódik. 

Repülőjegy, buszjegy, vonatjegy

Ha már tudod az utazásod pontos időpontját, foglalj minél előbb jegyet, ugyanis az napról napra drágább lesz. A repülőtérről el kell jutnod majd a szállásodra, ha nincs senki, aki érted menjen. Sok városban tudsz előre online vásárolni helyközi és helyi járatokra jegyet, ennek is mindenképp érdemes utánanézni. 

Önéletrajz, referencia

Még itthon írd meg az angol nyelvű önéletrajzodat, hogy ne ott kelljen vele szenvedni. Amennyiben lehetőséged van rá, volt munkáltatóidtól szerezz be idegen nyelvű referenciát. Ha magyar ajánlólevelet kapsz, azt hivatalos fordítóirodában le kell fordíttatnod, hiszen csak úgy lesz hiteles. Fordítóinkat itt találod: https://mindenamikulfold.hu/a-csapat-aki-segit-neked/forditok/

Természetesen mindenkinek más élete van, más dolgokra kell odafigyelnie költözés előtt, így a lista nem (lehet) teljes. Érdemes listát írni a teendőidről, hogy biztosan mindent ki tudj pipálni a nagy napig. Ha pedig tanácsra van szükséged, segítünk: https://mindenamikulfold.hu/a-csapat-aki-segit-neked/tanacsadok/

Szólj hozzá