Minden Ami Külföld | Finnország csatlakozik a NATO-hoz - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ez komoly kérdéseket vett fel! Vajon nem túl provokatív lépés egy ilyen helyzetben, ha Oroszország HATÁRAIT FESZEGETIK? >>>

Finnország csatlakozik a NATO-hoz

Mondhatni, szinte érthető, hogy Finnország kormánya úgy döntött, csatlakozik a legnagyobb katonai blokkhoz, a NATO-hoz. Érdemes tudni, hogy a NATO garantálja tagjai számára a teljeskörű katonai segítséget egy esetleges külső agresszió ellen. Szerintem talán csak az időzítés nem épp a legjobb.

Írta: Diener Róbert – Minden Ami Külföld

Az orosz-ukrán háború árnyékában kibővíteni a NATO határát Oroszország mentén elég provokatív lépés.

Véleményem szerint az oroszok nem akarnak fegyveresen más országokat is lerohanni, jelenleg megvan a maguk baja Ukrajnával. Bár nem teljesen úgy alakulnak a harcok, ahogy azt elképzelték, igazából nem is vetnek be elég erőt, ahhoz, hogy valóban átütő sikert érjenek el. Ennek tudatában szinte biztosra vehető, hogy nem akarnak megreszkírozni egy második frontot, esetlegesen Finnország irányába. Ezért érzem provokatív lépésnek, hogy ha a finnek belépnek, akkor az oroszok kénytelenek komoly erőket abba a térségbe csoportosítani.

Már Ukrajnával kapcsolatban is felmerült, hogy egyik oka annak, hogy lerohanták az oroszok őket az az volt, hogy Ukrajna csatlakozni akart a NATO-hoz, amit az oroszok nem engedhettek meg. Az ukrán mezők tökéletes felvonulási területet jelentenének bárki számára, akik meg akarja támadni Oroszországot. Ezek a végtelen mezők jelentették Napóleon és Hitler végzetét is. Ezeken a hóval fedett végeláthatatlan mezőkön akadtak el, fogyatkoztak meg úgy seregeik, hogy a végső döfést már nem tudták bevinni, nem tudták kapitulációra kényszeríteni az orosz seregeket. Sőt mondhatjuk úgy, hogy az itt elvérzett erők hiánya pecsételte meg véglegesen sorsukat, fosztotta meg a két vezért hatalmától.


Finnország esetében nem áll fent ez, mert stratégiailag nincs akkora jelentősége, de mégis maga a lépés, hogy NATO-erőket lehet majd ott állomásoztatni, ez az oroszok szerint komoly fenyegetés.


Azt azért tegyük hozzá, hogy a történelemből okulva igenis van valós oka a finneknek félni. 1940-ben szinte minden előjel nélkül rohanták le a kis országot Sztálin csapatai. Illetve rohanták volna le, mert a sokkal kisebb, de igen jól képzett finn seregek többször is megállították, visszaszorították a szovjet csapatokat. Végül ugyan a túlerő felőrölte a finneket, de olyan komoly veszteségeket okoztak a szovjet seregnek, hogy nem szállták meg az országot és végül is elég kedvező békét sikerült kialkudniuk. Mikor Hitler lerohanta a Szovjetuniót, akkor, bár a finnek a németek oldalán beléptek a hadműveletekbe, de igazán nem erőltették meg magukat, mert tudták, érezték, hogy a háború után jobb, ha békés szomszédként tekint rájuk a Szovjet Birodalom.

Még a 2. világháború befejezése előtt különbékét kötöttek Sztálinnal, aki a háború után nem is erőltetett kommunista kormányt az országra. Sőt a hidegháború évei alatt fel sem merült az a gondolat a finnekben, hogy NATO tagok legyenek, mert tudták, hogy ezzel magukra vonják az orosz medve figyelmét és haragját. Bár a nyugati blokkhoz tartozott Finnország, mégis előszeretettel vásárolt orosz fegyvereket, és szerelte fel ezzel seregét. A gazdasági kapcsolatok is teljesen kielégítőek voltak, mondhatni baráti volt a két ország viszonya.

Ezért is érthetetlen számomra, hogy miért pont most, ebben a pattanásig feszült helyzetben kell Finnországnak ‘erőltetni’ a csatlakozást. A NATO tagság következtében nyugodtan telepíthetnek atomfegyvereket Finnország területére, ami már olyan közelségben van az oroszok számára, hogy szinte fogalmazhatok úgy, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy szó nélkül hagyják ezt a lépést. Biztos vagyok benne, hogy ennek a „tagságnak” a következtében megint előtérbe kerül majd a nukleáris fegyverkezés, hiszen csak ezek a fegyverek képesek garantálni, hogy az oroszok ne támadjanak NATO országot, illetve a NATO ne támadhassa meg az oroszokat. 

Másik szívfájdalma lehet az oroszoknak, hogy az északi flotta mozgása, a tengeralattjárók kifutása, a felszíni flotta mozgása sokkal könnyebben lesz nyomon követhető a NATO számára. És itt megint vissza kell kanyarodni az atomfegyverekhez. Az orosz felszín alatti flotta az utolsó védvonal az ország számára. A mélyben rejtőző nukleáris rakétákkal, fegyverekkel felszerelt monstrumok, akkor is képesek csapást mérni az ellenségre, ha a hátország teljesen megsemmisülne. Igen ám, de ha ezt az utolsó védvonalat veszély fenyegeti, mert esetlegesen követhető és így megsemmisíthetővé vállnak ezek a hajók, akkor Oroszország kiszolgáltatottá válik egy esetleges atomcsapás ellen és felborulhat a „kölcsönös megsemmisítés” elve. 

Ha ez megtörténik, akkor felmerül a kérdés, hogy mit tesz a sarokba szorított fél?! Tudja, hogy bármikor csapást mérhetne rá, de nem tud megfelelően reagálni rá, ellencsapást intézni, de közben meg a világ legnagyobb atomarzenáljával rendelkezik, félelmében nem indít-e megelőző csapást.


Ahhoz képest, hogy mindenki szeretné elkerülni az apokalipszist, mégis sok lépés pont ennek irányába vezeti a világot.


Lehet arra hivatkozni, hogy a NATO védelmi szervezet és nem szándékozik támadó műveletek vezetni Oroszország ellen, de a lehetősége mégis egyre inkább adott rá, méghozzá, úgy, hogy jó eséllyel nem kell megtorló csapástól félnie. De vajon megelőző csapástól nem kell félni, ha provokáljuk és sarokba szorítjuk a másikat?

Már az a sok fegyver is, amit a nyugati országok juttatnak a nem NATO tag Ukrajnának is lehetne már ok, hogy „komolyabb” tömegpusztító fegyvereket vessenek be az oroszok. De ha a határai mentén már nem csak fegyverek, de katonák is felvonulhatnak, az lehet már kicsit sok lesz nekik.

Remélem, nem így lesz, de azért nem érdemes az orosz medve bajszát húzogatni…


Tudtad?

Az angol és a francia nyelv is a NATO hivatalos nyelve!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá