Minden Ami Külföld | Florida: Mennyi az annyi?! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Mennyiből élsz meg, ha a napsütötte állam felé venné az irányt? Friss ár beszámoló Floridából, hogy tudd MENNYI az ANNYI >>>

Florida: Mennyi az annyi?!

Drága ország lenne az Amerikai Egyesült Államok? Mennyivel magasabbak vajon arrafelé az átlagárak? Lássuk, milyen költségekkel lehet számolni jelenleg. Aktuális útmutató mindazoknak, akik az amerikai életről álmodoznak. Átlagárak, jelen esetben Floridából!

Írta: Niki – Minden Ami Külföld
JÓ TUDNI > A cikk 2023. első negyedévében íródott az aktuális árakról Florida államot tekintve! Az adatokat elsőkézből begyűjtötte az államokban élő Nagy Péter, akivel a korábbi beszélgetéseinket >>> itt nézhetitek meg <<< a Minden Ami Külföld Youtube csatornáján. 

A cikkben szereplő árak USA dollárban értendők és ezen írás megjelenésekor az aktuális árfolyam: 1 USD = 350 HUF

Tömegközlekedés

Floridában a tömegközlekedés röviden szólva nem ajánlott… A tömegközlekedés sok helyen nem is elérhető, nincs kiépített tömegközlekedési hálózat egyáltalán, vagy ahol van is, ott is csak nagyon ritkán vannak járatok.  Egy távolság amit meg lehet tenni autóval rövid idő alatt, az tömegközlekedéssel sokszor 1 órával hosszabb lehet!

Ez persze Péter saját tapasztalata Miamiban. Példának okáért felhozta New Yorkot vagy Washingtont, ahol a tömegközlekedés sokkal megbízhatóbb és kiépült és gyors.

Florida legtöbb részén egy buszjegy ára pár dollár. Sok helyen található ingyenes “Jolly Trolly” vagy hasonló elnevezésre hallgató járat, amelyek közvetlenül a tengerpartra viszik ki az embereket a közeli belvárosokból. Mint említettem, ezek többnyire ingyenesek, de ha fizetős járatra is szállnál épp, az ár itt sem lesz több, mint 50 cent. Egy hatalmas plusz pont, hogy a buszokra egyéként fel lehet tenni biciklit a busz elején található tartókra. Ha valaki biciklivel és busszal kombinálja az utazást, azzal sok időt tud megtakarítani.

Miami belvárosában egyébként van egy metró vonal, ami teljesen ingyenes és felettébb érdekes, mivel folyamatosan egy emelt pályán halad a városban található felhőkarcolók között. Előfordul, amikor akár 6 vagy 8 emeletes magasságban, így mindenképp érdemes vele bejárni Miami belvárosát, hisz egy igazi élmény vár ránk!


Autó

Mennyibe kerül autóval járni? Amerikában a nagyvárosok kivételével szinte ez egy elengedhetetlen eszköz ha közlekedésről van szó, nyilván a nagy távolságok miatt is. Sok esetben az autóbérlés a legpraktikusabb megoldás, meg akkor is, ha nem ez tűnik a legolcsóbbnak!

Ha valaki hosszú távon szeretne tartózkodni az országban, akkor persze érdemes egy autót venni, ami aránylag őrzi is az értékét, ami így jó áron tud eladni a tartózkodása végén. Ha 1000-1500 dollárt “bukik” rajta az ember az meg mindig olcsóbb mint bérelni egy autót 3-6 hónapra, úgyhogy ezen mindenképpen érdemes elgondolkodni. Egy jó autószerelőt találni pedig, – mint szinte mindenhol, – pénztárcánk és kapcsolataink függvénye.

A benzint Amerikában nem literben adják, hanem ennek mértékegysége a gallon. Egy gallon 3,78 litert jelent! Napjainkban, így 2023 elején $3.00 es $3.50 közötti áron mozog Floridában.  Texasban $3 alatt van, New York és California viszont pár dollárral magasabb áron adja a benzint.  A diesel üzemanyag ennél 2 dollárral drágább gallononként.

Az autópálya díj Floridában 50 cent és 3-4 dollár között mozog. Ha valaki nem jár rendszeresen olyan utakon, ahol fizetni kell az autópálya díjat akkor nem érdemes “ matricát” venni, ezért két módszert használnak Floridában: az egyik, hogy a rendszámtábla alapján minden hónap kipostázzák az autópálya díjat adott hónapra, vagy pedig a másik, amikor az utakon egy kapunál készpénzben fizetsz adott napon az autópálya díjért. Így utóbbival egyébként szinte lehetetlen, hogy megbüntessék, biztos, ami biztos, legtöbben készpénzzel fizetnek a kapuknál. Az összeg kapunként változik, ezért okos dolog aprópénzt tartani a kocsiban erre a célra, ha nincs “matricánk”. Ennek a neve egyébként Floridában ‘SunPass’ és benzinkutakon vagy online lehet megvásárolni.

És hogy mennyibe kerülnek a biztosítások? Havi szinten körülbelül 100 dollár alatt meg lehet úszni egy biztositást.  Maga az autóbiztosítás persze függ például az amerikai jogosítvány meglétének hosszától, az életkortól vagy épp a korábbi esetleges balesetek számától. Egy fiatal sofőrnek vagy friss amerikai jogosítvánnyal rendelkezőnek a biztosítás egyértelműen magasabb lesz az elején.


Lakhatás

Egy ház bérlés 1.500 dollár körül kezdődik, a felső határ pedig a csillagos ég. Megszokott, hogy elkérik az első és az utolsó havi bérleti díjat, de van ahol még kauciót is ezen felül. Kisebb községekben ez a kezdő bérleti ár lehet olcsóbb is akár.

Példának okáért egy elkerített lakóparkban lévő lakásbérlet árai, ahol közös medence, de akár teniszpálya és konditerem is van, ott 2.000 és 4.000 dollár közötti árakra lehet számítani. Miamiban, közel a tengerhez persze egy ház bérlése simán felmehet a havi 20-30.000 dollárig is. Hasonló kondíciókkal, hiába lakás, az ár mégis ilyen magas lehet! Az óceán és a nagyvárosok közelsége egyértelműen mérvadó az áraknál. 

Jó tudni, hogy a “Credit Score“, vagyis a hitelminősítés szinte mindenhol fontos szempont és akinek nincs (mint például egy frissen érkezett europaianak), annak nagyon leszűkül a választási lehetősége sajnos. Sok esetben az ingatlanügynökségek még akkor sem állnak szóba az emberrel ha akár készpénzben kifizetne egy évet előre. Magán kézben lévő házak és lakások bérlése ebből a szempontból viszont könnyebb.

Rövidebb távra, vagy az elején, míg lakás keresel, addig is érdemes az AirBNB által keresni szobát, vagy lakás pár hétre.

Az ingatlanokat szeretik minimum egy évre kiadni, ami így olcsóbb a bérlőnek és biztonságot jelent a kiadónak is. Míg az AirBNB-n rövidebb távra 60-80 dollártól indult egy éjszaka egy főre, addig egy szobát bérelni hosszabb távra már havi 700-800 dollártól lehetséges.

Internet

Havi előfizetés otthon az internetre már 50 dollártól megoldható. Mobiltelefonra egy előfizetés havonta körülbelül ugyanennyi. Addig is persze szinte minden szállodában, étteremben, kávézóban ingyenes, gyors és jóminőségű az internet.


Iskola

Egy gyerekkel érkező családnak ezzel a költséggel is számolnia kell: a magániskolák körülbelül havi díjai 700 dollártól indulnak. 

A középiskola, mint olyan, nem létezik itt, mert itt 12 osztályos iskola rendszer van.

Az egyetemek, természetesen az oktatás minőségétől és az iskola hírnévtől függően átlagosan 16.000 dollár tandíjat állapítanak meg. Ez a nevesebb egyetemeken lehet akár éves szinten 40 – 60.000 dollár is! Az árak Floridában egyébként magasabbak azoknak, akik nem floridai lakosok. Érdemes még megemlíteni a kollégiumi árakat is, ami plus 11.000 dollár körüli összeg átlagosan.


Étkezés

Étteremben étkezni teljesen normális és megszokott dolog Amerikában. Van olyan, aki minden nap étteremben eszik és a konyha otthon szinte csak dísznek van.  Egy főre egy leves 4-5 dollárnal kezdődik egy olcsóbbnak vélt helyen. Egy tál étel 7 dollártól kezdődik és 30-35 dollár is lehet egy színvonalasabb étteremben. Egy üdítő átlagára 3 dollár, míg egy sört 4-6 dollárért tudsz elfogyasztani. Két fő egyébként kényelmesen meg tud vacsorázni a legtöbb átlagosnak mondható helyen 50-70 dollár körüli összegből.

Az emberek kedvelik az ‘All you can eat’ típusú helyeket, ahol korlátlan mennyiségben tudnak ételt fogyasztani. Itt 20-35 dollárra lehet számítani az étterem színvonalától függően.

Ha otthon főzünk, egy heti bevásárlás 3 fő részére átlagban 200 dollár körüli összeg.  Az áruházak tekintetében például a Whole Foods, Publix egy magasabb árkategóriában lévő élelmiszer áruházlánc, míg a Walmart, Aldi, Winn Dixie az olcsóbb kategóriába tartoznak. Sok nagyobb városban meg lehet találni egyébként lengyel, orosz, de akár magyar kézben lévő kisebb üzleteket, ahol sok-sok európai étel, édesség, konzerv, tészta megtalalható. Ezen üzletek árai természetesen változóak, de a minőség mindenképpen, jobb mint az amerikai termékek esetében.

Elterjedtek a vásárlói klubbok, és ezekben érdemes tagságot szerezni, amennyiben valaki több, mint fél évig tartózkodik az USA ban, főleg ha családdal. Ilyen klubbok például a Costco, Sams Club vagy épp a BJ’s. Ezekben az üzletekben nagyon hasonló a választék és minden féle fajta élelmiszer kapható nagyobb kiszerelésben. Az éves tagsági díj kb 50 dollár, de ez pár vásárlás után már kamatos kamatostól megtérül egy négy tagú család számára.


Öltözködés

Nagyon fontos, hogy hol vásárolunk, hol vesszük a ruháinkat. A Nordstorm nevű üzletben vásárolt márkásabb ing vagy póló $50-80 dollár, de ugyanezen márka például egy Ross vagy TJMAXX nevű áruházláncba vásárolva megtalálható akár 18-25 dollárért is!  Ezekben persze nem fogunk találni Gucci vagy Versace márkákat, de az ismert közép kategóriából szinte mindent! Ha ennél is pénztárca barát és olcsóbb ruhákat keresnénk, akkor érdemes szétnézni a Marhalls és a Berlington Coat Factory kínálatában.

Fodrász

A példának okáért nézzük meg, mennyiért találunk itt fodrászt. A legolcsóbb férfi fodrász 15 dollár, van ahol 30 dollárt kérnek, de ott már benne van az árban egy ajándék kávé vagy akár egy sör is! Női fodrász esetén körülbelül a minimum 50 dollár, de a helyről, minőségtől és persze az elvégzendő munkától függően 200 dollár is lehet.


Elektronikai cikkek

Mindenképp (és talán köztudottan is) olcsóbb, mint Magyarországon. A minőség és a választék nem olyan széles mint egy magyar elektronikai áruházban és Floridában a Best Buy nevű az egyetlen és a legnagyobb ilyen jellegű áruház.  Elektronikai termékeket olcsóbban és nagyobb választékban csak az Amazonon lehet vásárolni.

Itt is vannak vásárlói klubok, ahol olcsóbban es jó minőségű elektronikai dolgokat lehet vásárolni, de meg kell hagyni, hogy nagyon kis választékban. A Sam’s Club, Costco és a BJ’s például ilyen.


Szórakozás, szabadidő

Egy szórakozóhelyen a sör 5 és 7 dollár között mozog és sok helyen nincsen belépő. Ha olyan helyre mész mégis, ahol van, ott 10 dollártól kezdődik, van ahol 25-30 dollár a belépő, de ha egy exkluzív helyre próbálnál bejutni, ott az árak eléggé elszabadultak és emellett csak asztalfoglalással vagy épp meghívóval lehet belépni.

Cigaretta

Floridában a dohány és cigaretta ára változó, de átlagban 7 és 8 dollár körül mozog. Ugyanaz New Yorkban 15 dollár lenne, de például North Carolina-ban 6 -7 dollár.

Alkohol

Egy hatos rekesz sört 8 dollárért találsz meg a benzinkúton, de ha besétálsz a Wallmartba, ott 6 dollárért veheted meg ugyanazt. Ez persze függ a sör márkájától is és nagyobb kiszerelésben mindig olcsóbb vásárolni.

Egy üveg bor 7 dollártól indul, de könnyen találsz jobb minőségűt 30 dollár körül is.

Edzőterem

Egy edzőterem havi bérlete olcsóbb helyeken, mint például a YouFit vagy az Anytime fitness körülbelül 10-20 dollár, de a nevesebb LA Fitness havi 35- 40 dollárért kínálja bérleteit. 


Orvosi ellátás

Maga az orvosi ellátás Amerikában nagyon drága. Magyar átlagember számára szinte megfizethetetlen, hisz többezer dollárba kerülhet az, ha valakit egy baleset miatt bevisznek a kórházba és pár óra után kiengedik. Persze az országban különböző orvosi ellátás- és betegbiztosítások léteznek, amiket havi szinten fizetnek az ember különböző feltételekkel és havi díjakkal.

Ha magánorvoshoz indulsz, egy látogatás során minimum 100 dollárral számolj!

A fogorvosi ellátás körülbelül négyszer, de akár ötször drágább is lehet, mint egy magyar fogorvosi rendelőben.

Ha nőgyógyászra lenne szükség, ott egy látogatás például 100-200 dollár körüli összeg.
Ha kiskedvencünk is van és netán az állatorvost kell meglátogatnunk, akkor számoljunk azzal, hogy egy időpont 150-200 dollárba fog kerülni. Ha pedig egy komolyabb műtétet kell elvégezni egy kutyuson, akkor az összeg könnyen felrúghat többezer dollárig is.


Könyvelő

Amennyiben vállalkoznál vagy saját céged van, egy könyvelőt 100 dolláros óradíjjal tudsz fogadni, vagy akár egyszeri, éves alkalomra 150-200 dollárért. Egy magánvállalkozás könyvelése Amerikában egyébként nagyon egyszerű és éves szinten, vagy negyedévente elég bevallani az adót. Ennek egyszerűsége és lazasága egyébként magyar szemmel szinte elképzelhetetlen. Az adózás itt nagyon egyszerű és egy könnyű procedúra a magyar adózáshoz képest.


Ügyvéd

Amennyiben ügyvédi szolgáltatásra lenne szükség, úgy 250-300 dolláros óradíjra számíthatunk. minden telefonbeszélgetést és még a fénymásoló használatát is felszámolják ezzel az óradíjjal!


Tudtad?

A Magyarországról való elvándorlás egyes adatok szerint 2007-től lassabb, majd 2011-től gyorsabb növekedésben zajlott, 2013 és 2015 között viszonylag magas szinten stagnált, 2016-tól pedig csökkent. Azonban 2019-ben jelentősen felgyorsult. A külföldről hazatérők (visszavándorlók) száma is növekedett de ennek pontos adatai nem ismertek. Magyarország lakossága a 2001 és 2011-es népszámlálás között 215.000 fővel csökkent, a KSH adatai szerint 2011 és 2022 között 333.000 fővel csökkent a népesség. A legutolsó adatok szerint 2022-ben 9.604.000 ember élt az országban és becslések szerint, ha ez a forgatókönyv így íródik tovább, akkor 2050-re ez a szám 8,5 millióra fog csökkenni.


Érdekel Judit története, hogyan jutott el az állampolgárságig? >>> Olvasd el a vele készült interjút <<< mert igenis van olyan magyar, akinek ez tényleg sikerült az amerikai álmot elérni!


Ne feledd!

Külföldre költözésnél joggal érezheted úgy, hogy rengeteg az elintéznivalók és az esetleges bevándorlási szabályok közt elég könnyen egy útvesztőben találhatod magad. Mi végig fogjuk a kezed a rögös úton, keresd a Minden Ami Külföld csapatát bizalommal, hogy külföldre érve Téged már ne érjenek kellemetlen meglepetések!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá