Minden Ami Külföld | Párkapcsolati válság és külföldre költözés (3) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Válság helyett egyensúly. Igen, lehetséges. Párkapcsolatban is. Nem megy azonban őszinte szembenézés nélkül. KI MERED NYITNI A SZEMED?

Párkapcsolati válság és külföldre költözés (3)

Van-e különbség „bocsánat” és „bocsánat” között? Esetleg mire érdemes figyelni előtte – hogy ne legyen utána?

Írta: andi – Minden Ami Külföld
JÓ TUDNI > A cikksorozat kifejezett célja az elgondolkodtatás. Kendőzetlenül tolom. Nincs nálam a bölcsek köve, de szokásomhoz hűen nem kertelek. Bocs, ha itt-ott arcba csap. Vedd ki ami hasznos és dobd ki ami nem! 


Ha nem, akkor pedig folytassuk….

Válság a libikókán? Na de mi köze is van a fizikának egy párkapcsolathoz?

Válság helyett egyensúly

Na ezért célszerű tisztában lenni azzal, hogy melyiktek hogyan viszonyul a kettőtök kapcsolatához. Hogy ki tudjátok egyensúlyozni azt a libikókát. Egyensúlyban legyen az amit beleadtok azzal amit kaptok belőle.

Különben borul a bili. Van amikor gyorsan, van mikor hosszabb idő elteltével. Sőt lehet olyan is, hogy gyorsan borul csak aztán hosszú hosszú tagadási időszak jön.

Ezért létfontosságú kommunikálni. Emiatt lenne létfontosságú kommunikálni. Tudom, nehéz. Felhozni is a témát, kérdezni is, meghallgatni is – és talán a legnehezebb elhinni, amit a másik mond. Hogy ő tényleg csak futó kapcsolatot keres. Miközben Te meg életed párját.

Félre ne érts, két egyformán elkötelezett hozzáállásból is lehet szakítás. Mert nincs kizárva, hogy mindketten életetek párját keresitek (ama „holtomiglan holtodiglan”) és közben kiderül, hogy marhára nem működik a dolog kettőtök között. És akkor leszállás van a libikókáról. Szerencsés esetben egyszerre.

Mindeközben ne feledkezzünk meg arról az eshetőségről sem mikor az egyik fél látszólag(!) élete párját keresi. S közben ez csak a becserkészési stratégia része. Sajnos ilyen is van. Mikor azt mondják amit a másik hallani akar, hogy megkapják azt, amit ő akarnak. Aztán fel is út le is út. Megoldás? Ki lehet egyáltalán az ilyet védeni?

Válságmegelőzési tippek

Ahhoz, hogy valaki valódi természetét és tényleges motivációt kiismerjük kell idő. Sok-sok beszélgetés. Figyelni mit csinál és mit nem csinál. Összepasszol-e az amit csinál azzal amit mond? Figyelni, hogy másokkal hogy beszél és hogy viselkedik. A reakciók különösen sokat mondóak tudnak lenni. Ösztönösebbek. Meg aztán ott vannak azok az oda nem illő félmondatok. Amik csak úgy lógva maradnak a levegőben. Jegyzetelj. Emlékezz. Mit lehet tenni? Átbeszélni valakivel. Megbeszélni (megpróbálni) megbeszélni vele. Meg lehet vele beszélni? Tényleg változtat a viselkedésén vagy csak a ‘bocsánatok’ garmadája hullik a szájáról nulla elkötelezettséggel párosítva? Mert akkor maximum csak „beszélni” lehet vele. Hagyja, hogy kipuffogd magad és minden marad a régiben. Ez így jó neked? Ezt akarod? Én nem tudhatom. Te tudod?

Biztos, hogy jó helyen jársz?

Sokkolva ülsz és az jár a fejedben, hogy egy párkapcsolat ez alapján olyannak tűnik mint egy aknamező? Miért, nem az? Még a legjobb szándékkal is ha két ember összekerül lesznek surlódások, konfliktusok és mérhetetlen mennyiségű félreértések. Mert két vadidegen, más környezetből, más szokásokból, eltérő gondolkodásmóddal összekerül. Másképp kommunikálnak, másképp látják a világot, legalábbis egyes részleteit. Össze kell szokni. Elsajátítani más nézőpontokat – leginkább a másikét. Hogy megpróbáljuk megérteni – nem fog mindig sikerülni – hogy a másik hogyan lát bizonyos dolgokat. Megpróbálni felpróbálni a szemüvegét. Igyekezni meglátni úgy, ahogy ő látja. És elfogadni azt, hogy ő – az ő szemüvegén keresztül – úgy látja. Akkor is, ha mi pont az ellenkezőjének helyességéről vagyunk meggyőződve.

Lehetséges lépések egy párkapcsolati válság megelőzése érdekében

Válság helyett egyensúly. Igen, lehetséges. Párkapcsolatban is. Nem megy azonban őszinte szembenézés nélkül. KI MERED NYITNI A SZEMED?

Meg kell tanulni vitázni. Nem önmagatokból kikelve ordítozni egymással. Az nem vita. Szögezzük le. Az érzelmeiteket az ajtónál hagyva ütköztetni ellentétes nézeteiteket. Megoldást találni egy problémára. Meghozni egy döntést. Egy párkapcsolatban kompromisszumokat kell találni. És lehetnek helyzetek mikor nincs kompromisszum és az egyiknek fel kell adnia valamit a másikért.

És akkor még ott vannak a „triggerek”. Mert mindenkinek vannak „nünükéi”. Amire ugrik. Ami egy szempillantás alatt előhúz valami réges-régi mintát és gondolkodás nélkül jön a reakció. Te tisztában vagy a sajátjaiddal? Az összessel? Tuti? Kétlem. Mindig jöhet elő valami új. Amire marhára nem számítasz. Amivel együtt jár az, hogy a hideg fejjel józan ésszel folytatott vita kikerül (legalábbis egy időre) a megküzdési stratégiák közül. Mert akkor és ott érzelemdominált kitörésről van szó. Ami nem jó vagy rossz – csak van. Előfordul. A legjobb családban is. Ahhoz hogy érdemben meg lehessen beszélni az kell hogy az érzelmek lecsillapodjanak. Az meg idő. És a címkézés –  „hisztis vagy” – és a leszóló beszólás – „ne hisztizz” – nem segítenek ezen. Becsszó.

Két nagyon fontos dolog

Egyrészt, a kiborult fél részéről is fontos, hogy meglegyen az elkötelezettség a dolgok átbeszélésére, a megoldás keresésre. Simán lehet többfordulós a dolog, további érzelmi viharokkal kisérve. Legyen meg a szándék, hogy utánajár – akár külső segítséggel – hogy mi történt és miért. És hogy a jövőben ilyen esetben mit tud tenni. Mert egy ilyen kitörés bántja a másik felet. És ezt nem árt beismerni. A másik fontos – talán az egyik alapvető létfontosságú dolog – pedig a következő részben kerül terítékre. Mert elég hosszú és összetett téma.


Egy kis matek?

  • Mennyit adsz bele a kapcsolatba önmagadból?
  • Mennyit adtál fel önmagadból?
  • Mennyit kapsz tőle és a kapcsolatból?
  • És az ő válaszai mik lennének? És hogyan arányulnak a Te válaszaidhoz?

Lemennél a térképről? Keresd Petrát Új-Zélandi bevándorlási témában!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

1 hozzászólás

Szólj hozzá