Minden Ami Külföld | Jogosítvány megszerzése és használata külföldön - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Jogosítvány megszerzése vagy már meglévő használata külföldön. Mikor kell nemzetközi vezetői engedély, vagy épp zöld kártya. NÉZZÜK >>>

Jogosítvány megszerzése és használata külföldön

A legtöbb országban közel azonosak az elvárások és feltételek a jogosítvány megszerzéséhez és használatához, azaz a vezetéshez. Ha már megvan a jogosítványunk és külföldre költözünk, mi a teendőnk, van-e egyáltalán? Szerencsére sok helyen elfogadják a már meglévő, érvényes jogosítványt is, nem kell újra letennünk a szükséges vizsgákat, ha vezetni szeretnénk egy másik országban.

Írta: Mayerné Répási Adrienn – Minden Ami Külföld

Jogosítvány megszerzése Magyarországon

A jogosítvány letételéhez érvényes személyazonosító okmány, lakcímkártya szükséges, alapfokú, azaz általános iskolai végzettség, és egészségügyi alkalmassági engedély. Mindezeken felül hazánkban kötelező a betöltött 16 éves életkor. Továbbá rendelkeznünk kell elsősegélynyújtó tanfolyamos végzettséggel és két évnél nem régebbi elméleti oktatással, vizsgával (KRESZ tanfolyam) ahhoz, hogy gyakorlati, forgalmi képzést elvégezhessük, majd letehessük a forgalmi vizsgát, mely a jogosítványhoz szükséges.

Jogosítvány hazánkon kívül, külföldön

Az Európai Unióban rendszerint mindenhol elfogadják a magyar jogosítványt. Ha nem Uniós országba készülünk, akkor viszont szükséges némi utána olvasás és az illetékes ország külképviseletének felkeresése is. Japánban és a Koreai Köztársaságban például elfogadják attól, hogy nem Uniós országok. Nagy Britannia is, viszont szükséges egy bizonyos zöld kártya hozzá.

Zöld kártya

A zöld kártya a határokon átnyúló, külföldi járművek által okozott közúti közlekedési balesetek áldozatainak védelmére készült. Ez a kártya biztosítja a külföldi autósok által okozott balesetek áldozatainak a kártalanítását azáltal, hogy ez utóbbiak felé megfelelő felelősséget vállal. A rendszer 50 tagországból áll, amelyeket 46 zöldkártya-iroda képvisel. Hazánk 1960 óta tagja.

Mit tehetünk, ha olyan helyre utazunk, ahol nem fogadják el a jogosítványunk?

Ha egy adott célországban nem fogadják el a magyar hatóságok által kiállított jogosítványt, akkor a nemzetközi vezetői engedélyt (IDP) kell kérnünk. Ez megtehető személyesen bármelyik helyi járási hivatal kormányablakában vagy okmányi irodában vagy elektronikus úton Ügyfélkapun keresztül is. Az eljárás díja mindösszesen 2300 Ft. Arra figyelni kell, hogy a nemzetközi vezetői engedély csak az ez alapjául szolgáló nemzeti vezetői engedéllyel együtt érvényes. Tehát mindkettőt célszerű magunknál tartani!

Szeretnéd leellenőrizni, hogy szükséges-e számodra IDP, azaz nemzetközi vezetői engedély?

>>> Erre a linkre kattintva <<< ellenőrizheted, hogy mindenképp be kell-e szerezned utazás előtt!

Jogosítvány megszerzése külföldön

Ha nem hazánkban szeretne valaki jogosítványt szerezni, hanem külföldön, ahol épp életvitelszerűen tartózkodik, azt minden további nélkül megteheti. Persze akkor, ha legalább 185 napot tölt abban az országban minden naptári évben.


Tudtad?

Földünkön rengeteg embernek van jogosítványa, de kíváncsi vagy hány autó van? Egy szóval: sok! Pontos számot nehezen lehetne mondani, hisz percről percre változik, de becslések és a legutóbbi adatok szerint nagyjából 1,4 milliárd személygépkocsi, busz, teherautó és kamion van forgalomban a világban. Ez elég magas szám ahhoz képest, hogy közel 8 milliárd ember lakja bolygónkat, és persze az autók nem egyenlő arányban osztódnak el közöttük. Azt is érdemes tudni, hogy szakértők szerint ez az 1,4 milliárdos szám 2040-re 3 milliárdra ugrik, ha ilyen ütemű marad a növekedés. Országra bontva pedig nem is olyan régen Kína előzte be az USA-t, és jelenleg ott van a világon a legtöbb gépjármű forgalomban!

Jogosítvány megszerzése vagy már meglévő használata külföldön. Mikor kell nemzetközi vezetői engedély, vagy épp zöld kártya. NÉZZÜK >>>

Forrás(ok):

Driving abroad


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá