Minden Ami Külföld | Munkaadók, munkavállalók Magyarországon - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • A magyar gazdaság teljesítménye nem teszi lehetővé, hogy jobban keressünk. Vagy a magas adók és járulékok FOJTOGATJÁK A JÖVEDELMEKET?>>>

Munkaadók, munkavállalók Magyarországon

A magyar munkavállalókat szerte a világon előszeretettel alkalmazzák, mert komoly munkabírással rendelkeznek, megbízható és alacsonyabb bérért is elvállalnak egy adott munkát.  Ez a bér még így is sokkal magasabb, mint amit itthon, Magyarországon fizetnek nekik.

Írta: Diener Róbert – Minden Ami Külföld

Folyamatosan azt halljuk és olvassuk, hogy Magyarországon munkaerőhiány van, szinte minden területen. A szakemberek azt az okot szokták felhozni, hogy nagy az elvándorlás, tehát sokan inkább külföldön vállalnak munkát. Sőt már a munkaerő-bevándorlás is megindult hazánkba, hiszen sok távol-keleti jön hozzánk jobb munkalehetőségek reményében.

Valóban munkaerőhiány van

De ennek fő oka, hogy a magyarországi munkaadók nem tudják, netán csak nem akarják rendesen megfizetni a dolgozóikat. Rengeteg plusz munkát, extra feladatot adnak nekik, és ezeket nem díjazzák megfelelően. Lenne itt elég szakképzett és szorgalmas munkaerő, csak sokan közülük inkább külföldön próbálják meg kamatoztatni tudásukat, mert ott sokkal jobban megfizetik és megbecsülik őket.

A munkáltatók igyekeznek csak annyi bért fizetni, hogy találjanak embert az adott feladatra, de ezek sokszor nem megfelelőek az adott munkakörre, ennek eredményeként az elvégzett munkák eredménye sok esetben sajnos elég silány. Így a cégek teljesítménye sem éri el a maximumot….

Ha megfelelő munkaerőt alkalmaznának, – természetesen magasabb bérért, – véleményem szerint a profitot is lehetne növelni. A magasabb fizetés azt is eredményezhetné, hogy a munkavállalók sokkal inkább magukénak éreznék az adott céget és így sokkal szívesebben dolgoznának, ami által szintén nőne a cég teljesítménye!

Ma van munkád, holnap lehet, hogy nincs

A munkaadók Magyarországon nagy átlagban, azt kell mondanom nem, veszik emberszámba a dolgozóikat. Ki akarják belőlük sajtolni a maximum profitot a lehető legkisebb bérezés mellett. Vannak olyan esetek is, mikor nem fizetik ki időben a béreket, vagy valamilyen mondvacsinált okkal levonnak belőle. Sőt hallottam egy olyan esetről (a céget nem szeretném megnevezni), mikor a dolgozókat több hónapon keresztül hitegette a tulajdonos, hogy ki lesznek fizetve, addig elégedjenek meg a fizetésük felével, mert így megmenthetik a céget a csődtől. Páran ugyan felmondtak, de a legtöbben leszegett fejjel folytatták a munkát annak tudatában, hogy ezzel megmentik az állásukat és a céget. A vége az lett a huzavonának, hogy egyik nap a tulajdonos beállított egy több tízmilliós újonnan vásárolt sportkocsival és közölte, hogy a cég csődöt jelent, holnaptól megszűnik a munkahely az elmaradt béreket így nem is tudják kifizetni. Gondolom, ez nem egyedi eset.

Az, hogy nem fizetik meg rendesen a dolgozókat, nem csak a magyar tulajdonú cégekre igaz. Az ide települt külföldi vállalkozások is csak a töredékét fizetik annak, amit az „anyaországban” fizetnek, és teszik mindezt úgy, hogy elismerik a magyar munkavállalók képzettségét, munkabírását, teljesítményét.

Egy barátom mesélte, aki egy német tulajdonú reklám/marketing cégnél dolgozik, hogy egyszer behívta a főnöke, őszintén megköszönte a munkáját és sajnálatát fejezte ki, hogy nem adhat neki magasabb fizetést, jutalmat.


Sajnos, amíg a munkaadók nem változtatnak ezen a hozzáálláson, addig igenis magas marad a munkaerő elvándorlása és állandósul a munkaerőhiány!


A fluktuációról már ne is beszéljünk! Míg a legtöbb gazdaságilag fejlett országban jellemző az, hogy valaki az első munkahelyéről megy nyugdíjba, addig ez nálunk szinte elenyésző, már ha létezik egyáltalán. Ez szintén a megbecsülés hiányának tudható be. Nagyon sokan változtatnak sűrűn munkahelyet, abban a reményben, hogy egy másik helyen, ha nem is lesz sokkal jobb a fizetés, de emberibb körülmények lesznek.

Sok munkaadó arra panaszkodik, hogy azért nem tud magasabb bérezést adni, mert a dolgozók szétlopják a céget, akkor meg minek, ha úgyis kiveszik maguknak pluszban. Ez aztán egy igazi paradoxon helyzet! A munkavállaló azért lop és ügyeskedik a cég vagyonával, mert nincs annyira megfizetve, hogy sajátjának érezze a munkahelyét és vigyázzon annak értékeire, míg a másik oldal a munkaadó, aki erre hivatkozva nem fizet többet.

Munkavállalói hozzáállás

Tény, hogy ez a munkavállalói hozzáállás az „átkos” rendszerből maradt meg… és mindmáig jellemző, de addig ne is várjunk jelentős változást, amíg a fizetések ennyire alacsony szinten vannak tartva. Tény, hogy ez nem mentség az alól, hogy miért lopnak, csalnak, ügyeskednek sokan! Mondhatni mindkét oldalnak lenne min változtatni, de kérdem én, hogy kinek kéne elkezdenie???

Változás

A munkaadók és a munkavállalók is egymásra mutogatnak, sem érdemi változás, sőt úgy látom, kompromisszum készség sem nagyon van. 

Érdekes, hogy itthon a termelékenység is viszonylag alacsony, tehát a dolgozók nem hozzák ki magukból a maximumot, míg külföldön pont, hogy a magas teljesítményükért szeretik a magyar munkavállalókat. Nem tudok mása gondolni, mint hogy az alacsony fizetések és a silány megbecsülés egyáltalán nem ösztönzi a munkavállalókat arra, hogy jobban teljesítsenek!

Fontos

megemlíteni azt is, hogy sokan nincsenek teljes munkaidőben, hivatalosan bejelentve és bár így magasabb bért kapnak (feketén ugyan kézhez), de a nyugdíjuknál majd ez negatív formában fog jelentkezni. Sokan ezt nem is mérlegelik előre!

És akkor elérkeztünk oda, hogy az aktuális kormányoknak is van felelőssége abban, hogy alacsonyak a fizetések, mert a munkát terhelő adók iszonyatosak, mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalról nézve!

Összegezve azt kell mondanom, hogy igazából minden szereplő hibás valamilyen szempontból. Mindenkinek magába kellene nézni és levonni a konzekvenciákat, mert ha nem változtat senki, akkor beleragadunk ebbe a mocsárba, és csak a panaszkodás marad. Az pedig, mint tudjuk, nem vezet semmi jóra, sőt az ég világon sehova!

Tény, hogy a magyar gazdaság még mindig nem tart ott, hogy nyugati bérezés legyen, de nem is olyan gyenge, mint azt a fizetések volumene mutatja.


Tudtad?

Felmérések szerint napjainkban az uniós országok közül csak a bolgárok keresnek átlagosan kevesebbet, mint a magyarok.Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá