Minden Ami Külföld | Hatchiko, a világ leghíresebb kutyája - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Története korántsem csak vidámság és boldogság, Hatchiko, a világ leghíresebb kurtyája és más világhírű kutyák története. OLVASD TOVÁBB >>>

Hatchiko, a világ leghíresebb kutyája

Hatchiko, a világ leghűségesebb kutyája az 1920-as évek Japánjában született. Bár valószínűleg mindig arról álmodott, hogy gazdájának hű társa legyen, története korántsem csak vidámság és boldogság.

Írta: Vanda – Minden Ami Külföld

Az akita fajtájú kiskutya a tokiói egyetem egyik professzorának a kis házikedvence volt egészen babakorától fogva. Sokat játszottak és bolondoztak együtt és a kiskutya rajongásig szerette gazdáját, aki viszont imádta őt.

Az egymáshoz való kötődésüknek egyik jele volt, hogy Hatchiko minden egyes nap elkísérte gazdáját a vonatállomásra, mikor az dolgozni ment és minden egyes nap meg is várta hazatérő gazdáját a vonatállomáson.

Története korántsem csak vidámság és boldogság, Hatchiko, a világ leghíresebb kurtyája és más világhírű kutyák története. OLVASD TOVÁBB >>>

Ez program akár a világ legnagyobb boldogságát is jelenthette volna Hatchiko számára, ám sajnos a közös életük sajnos nem tartott sokáig. A kutya alig volt kétéves, amikor az imádott professzor rosszul lett a munkahelyén és életét vesztette, így sosem ment már haza a megszokott vonattal Hatchikohoz.

Ám ez az esemény nem tántorította el az ebet attól, hogy ne reménykedjen gazdája hazatértében!

Ez a remény 9 éven át tartott, ennyi ideig minden reggel és este ott várta gazdáját a vasútállomáson, bízva abban, hogy imádott gazdája mégiscsak hazatér hozzá. Napközben pedig mindig otthon kereste és távolléte miatt tért vissza minden alkalommal az állomásra.

Hatchiko sorsa

Hatchiko-t a 9 év alatt többen örökbe fogadták és igyekeztek gondoskodni róla. Elsőször a professzor lányához került, de a hűség mintájává vált kutya mindenkitől megszökött és rendíthetetlenül várta a professzort a Shibuja vasútállomáson éveken át.

A boldognak indult élet így valójában nagyon szomorúvá vált és még szomorúbb véget ért.

Hatchiko természetesen nem csak helyben vált híressé. Hűségének híre a professzor egyik tanítványához is eljutott, aki eleve is akitákkal foglalkozott. Ő volt az, aki mind az állatokkal való foglalkozása miatt, mind a kutyus hűsége miatt számos cikket írt Hatchiko-ról, így Tokió szerte megismerték a történetét. Kitartása annyira meghatotta az embereket, hogy a kutya a 30-as évekre nemzeti kinccsé vált.

Története korántsem csak vidámság és boldogság, Hatchiko, a világ leghíresebb kurtyája és más világhírű kutyák története. OLVASD TOVÁBB >>>
 Kaedeenari/Dreamstime

Ennek egyik eredménye lett, hogy még a kutya életében, 1934-ben bronz szobrot emeltettek a tiszteletére, amelyet a vasútállomáson helyeztek el. Természtesen maga a díjazott is a helyszínen volt, bár valószínűleg a professzor felbukkanása tette volna őt igazán boldoggá a szoborral szemben.

Nem egészen egy évvel később, 1935-ben jött el számára a pillanat, amikor újra találkozhatott gazdájával, ugyanis Hatchiko betegség és elhanyagoltság miatt elhunyt. Szegény egyedül, magányosan halt meg Shibuja egyik utcájában.

Hatchiko emléke

Halála után rengetegen keresték fel a bronzszobrot és tisztelegtek a kutya hűsége előtt. Hatchiko a japán társadalom példaképévé vált és a mai napig fennmaradt emléke.

Sajnos az eredeti bronzszobor a II. világháború alatt megsemmisült, de az eredeti szobor készítőjének fia, a háború után készített egy másikat, amely a mai napig az állomáson áll és az eredeti szobor is helyreállításra került.

Hatchiko szobra Tokio egyik kerületében található, hogy örökséget hagyjon ennek a hűséges kiskutyának. Történetét filmen is megörökítették, Richard Gere főszereplésével, mindenképp érdemes megnézni!

Története korántsem csak vidámság és boldogság, Hatchiko, a világ leghíresebb kurtyája és más világhírű kutyák története. OLVASD TOVÁBB >>>

Híres kutyusok a nagyvilágból

Persze nem csak Hatchiko az egyetlen négylábú, akinek emléke fennmarad. Ki a hűsége miatt, ki a bátorsága miatt, ki az elképesztő esze miatt él a mai napig emlékünkben.

Híres magyar kutyák

A magyar kutyák közül két kutyus is említésre méltó bátorságuk miatt! Egyikük Mancs, egy miskolci mentőcsapat kutyája volt sok éven át. Az eb számos mentésben részt vett és képes volt víz alatt lévő testekről is jelezni. Teljesítményének köszönhetően minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyájává tette. A kutyus 12 éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében, de már életében szobrot kapott Miskolc belvárosában.

Másik rettentő bátor és magyar kutya Kántor, aki nyomozókutya volt az 50-es években és aki a Kántor című televíziós sorozat ihletője is volt. A kutyus 1953-ban kezdte meg pályafutását és a mai napig a legeredményesebb nyomozókutyaként tartják számon. Leginkább betörések és lopások elkövetői ellen nyomozott hatalmas sikerrel 11 éven keresztül.

Külföldi híres kutyák

A nemzetközi színtér egyik leghíresebb kutyája Lajka, aki az első orosz űrhajós kutya volt, 1957-ben lőtték ki szegényt az űrbe. Halálát először ételmérgezésnek állították be, de később kiderült, hogy az egyik eszköz meghibásodása miatt hőség lett a kabinban, amit a kiskutya nem bírt túl sokáig az amúgy is nagyon kegyetlen „űrhajós” kiképzése után.

A híres kutyusoknak ritkán van nagyon jó sorsa és ez alól csak félig kivétel Hollywood leghíresebb kutyája, Rin Tin Tin:

Története korántsem csak vidámság és boldogság, Hatchiko, a világ leghíresebb kurtyája és más világhírű kutyák története. OLVASD TOVÁBB >>>

A világ egyik leghíresebb németjuhász kutyájának sorsa szomorúan indult, majd ünnepelt filmsztár lett. Rinty-t egy amerikai katona vette magához alig 1 hetes korában a testvéreivel együtt egy franciaországi kis faluban, az I. világháború idején.

Őt egy testvérével együtt megtartotta és Amerikába csempészte a háború végével, a többi kiskutyát pedig elajándékozta. A kutya karrierje itt indult, amikor a gazda beajánlotta egy forgatásra a rengeteg tanult trükk következtében.

A karrierje be is indult, a filmstúdió pedig elég nyereségesen zárta a kutyára épült forgatást. Rinty-nek azóta 12 generációnyi leszármazottja is a filmipar részese volt, de az ő sikerét egyik kutya sem tudta túlszárnyalni.


Tudtad?

  • Az akita vagy akita inu egy japánból származó kutyafajta. Neve az Akita prefektúrából és az inu – ami japánul kutyát jelent szóból tevődik össze. Alapvetően a szamurájok kutyafajtája volt, az egészség és a jólét jelképe Japánban.
  • A Richard Gere főszereplésével forgatott film 2009-ben készült el, „Hacsi, a leghűségesebb barát” címmel, míg a történet japán megfilmesítése 1987-ben történt
  • Az eredeti kutyust halála után preparálták, a mai napig megtekinthető az Országos Természettudományi Múzeumban, Tokió-ban.
Története korántsem csak vidámság és boldogság, Hatchiko, a világ leghíresebb kurtyája és más világhírű kutyák története. OLVASD TOVÁBB >>>

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Szólj hozzá