Minden Ami Külföld | Ausztrália Nap - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Az Ausztrália Nap a nemzet hivatalos ünnepe. Igaz nem minden ausztrál gondolkodik egyformán erről a napról, de hogy és MIT ÜNNEPELNEK? >>>

Ausztrália Nap

Australia Day – Ausztrália hivatalos nemzeti ünnepe, amit minden évben január 26-án tartanak a brit hajók 1788-as érkezésének emlékére. Célja, hogy tükrözzék az ország változatos tájait és a nemzet sokszínű társadalmát.

Írta: Niki – Minden Ami Külföld

Az ‘Ausztrália Nap’ története

Eredetileg az első flotta 1788-as Sydney Cove-nál történt partraszállását és az Unió zászlajának Arthur Phillip általi felvonását ünnepli, ami után napokig tartó felfedező túra is indult a New South Wales állambeli Port Jackson városában.

Azonban az idők során ez vitatott lett és nem minden állam ünnepelte ugyanazt a történelmi jelentőségű dátumot. 1788. január 26. a brit szuverenitás kikiáltását jelzi Ausztrália keleti partvidékén. 1808-ig nyúlnak vissza a január 26-i ünnepségekről szóló feljegyzések, az első hivatalos ünnepséget 1818-ban tartották Új-Dél-Wales megalakulása alkalmából.

Csupán 1935-ben fogadta el az összes ausztrál állam, mint ahogy azt is, hogy az “Ausztrália nap” kifejezés használják ezen a napon. Mindezek után végül csak 1994-ben lett január 26-a hivatalosan is munkaszüneti nap az összes államban, Ausztrália egész területén. Történelmileg a dátumot különbözőképpen nevezték még évforduló napjának, alapítás napjának és ANA (Australian Natives’ Association) napnak is.

‘Ausztrália Nap’ napjainkban

Az ország legnagyobb éves polgári eseményeként szolgáló Ausztrália napon országszerte számos közösségi és családi rendezvényt tartanak, elmélkednek az ausztrál történelemről, ünnepelnek. Az ausztrálok szeretik a látványos tüzijátékot és a legnagyobbak közül bizony ezen a napon látható. Családok, barátok sokszor gyűlnek össze, klasszikus tengerparti grillezéssel ünnepelnek.

Az államok különbözőképp ünnepelnek. Több szabadtéri koncert és utcai felvonulások is megrendezésre kerülnek ilyenkor.  Sydneyben például a kikötő áll a középpontban, és csónakversenyeket, kompversenyt és a nagyhajós versenyt tartanak ilyenkor. Adelaide-ben a legfontosabb ünnepségek az “Ausztrália napja a városban”, amely az Elder Parkban tartott felvonulás, koncert és tűzijáték, 2019-ben pedig egy új szabadtéri művészeti installációval, amelyet a közösséghez hozzájáruló aboriginal emberek elismerésére, emlékére és elismerésére terveztek. A népi menetet és a Voyages koncertet felvonultató melbourne-i események erősen a multikulturalizmus ünneplésére összpontosítanak.  A perthi Skyworks egyedi, a legnagyobb, minden Ausztrália-napon bemutatott esemény.

Büszke ausztrál állampolgárok

Ezen a napon tartanak hivatalos, nemzeti kitüntetések átadását is vagy épp az új ausztrál állampolgársági ceremóniákat, amikor is hivatalosan köszöntik az új ausztrál tagokat.

Minden évben az Ausztrália-nap előestéjén a miniszterelnök bejelenti az Év ausztrálja díj nyertesét, amelyet olyan ausztrál állampolgárnak ítélnek oda, aki “jelentős hozzájárulást nyújtott az ausztrál közösséghez és a nemzethez”, és “inspiráló példakép az ausztrál közösség számára.” A díj alkategóriái közé tartozik az Év fiatal ausztrálja és az Év idősebb ausztrálja, valamint az Ausztrália helyi hőse díj.


Neked is célod, hogy állampolgárságot szerezz? ⬇⬇⬇ Hallgasd meg Gáborral készült beszélgetésünket,** aki az ausztrál állampolgárságra való jelentkezés és az állampolgársági vizsga letételéről beszél ⬇⬇⬇

Az Ausztrália-napon meglehetősen egyformán gondolkodnak az ausztrálok a történelemről és a jövőről. Sokuk ért egyet azzal, hogy a történelem a legfontosabb dolog, amire az Ausztrália-napon gondolni kell, mégis annak ellenére, hogy a dátum az első flotta érkezését tükrözi, a mai ünnepségek témája nem kifejezetten történelmi. Nincsenek nagyszabású rekonstrukciók és a figyelem nagyrészt az Év ausztrálja díj bejelentésére és az állampolgársági ünnepségekre összpontosul.

Azonban mégsem minden ausztrál gondolkodik egyformán erről a napról.

Az őslakosok gyakran tiltakoznak az ünnepségek ellen és régóta “invázió napjaként” vagy “nemzeti gyásznapként” emlegetik ezt a dátumot. Egyesek még mindig tartanak ellenünnepségeket, és az ünnep ellentmondásos vitát váltott ki. 1938-ban William Cooper, az Aboriginal Progressive Association tagja “Gyásznapnak” nyilvánította a napot, utalva Phillip partraszállásának évenkénti újrajátszására. Mivel az őslakosok már jóval az európaiak érkezése előtt is Ausztráliában éltek, ők úgy érzik, hogy az ünnep figyelmen kívül hagyja kultúrájukat és Ausztráliára gyakorolt hatásukat.

Forrás: The Guardian
Forrás: Edmund Rice Centre

Az Ausztrália-napon sok őslakos gyászolja a gyarmatosítás során szenvedő és elpusztult őseiket. Ma már az aborigin és Torres-szoros-szigeteki kultúra iránti mély tisztelet is áthatja ezt a napot. Az ausztrál őslakosok tiszteletére az Ausztrália-nap dátumának megváltoztatásáért is tiltakoznak. Az ausztrál kormány elismerte azoknak a földeknek a hagyományos tulajdonosait, amelyeken az Ausztrália-napot tartják, abban a reményben, hogy a különböző hátterű ausztrálok összejönnek, hogy multikulturális társadalomként ünnepeljék Ausztráliát.  

Az  ausztrál őslakosok, nemzeti identitásukban elfoglalt helyét illetően a Newspoll egy korábban végzett kutatása arról számolt be, hogy a megkérdezett ausztrálok kilencven százaléka úgy vélte, fontos, hogy az Ausztrália-napi ünnepségek részeként elismerjék Ausztrália őslakos népét és kultúráját. Hasonló arányban (89%) értettek egyet azzal, hogy fontos elismerni ünnepelni a nemzet kulturális sokszínűségét.

Az Ausztrália-napi rendezvények nagy látogatottsága és az ausztrál őslakosok elismerése iránti pozitív hajlandóság ellenére az ünnepségek időpontja továbbra is kihívások és politikai, közösségi viták forrása, a „változtassuk meg a január 26-ai dátumot” mozgalom továbbra is fokozódik.


Tóth Imre Tamás jóideje a kenguruk földjén ünnepli az Ausztrália Napot! ⬇⬇⬇ Több, mint 20 évig multinacionális cégeket menedzselt, de jóideje Ausztráliában él, ma már ő is ausztrál állampolgár. Napjainkban Imre sikeres nemzetközi tanácsadó, az ausztrál miniszterelnök és belügyminiszter vezető tanácsadójának coach-a, aki start-up cégeknek és nagy vállalatoknak is ad menedzsment tanácsokat. Sportolokat is tréningel, szemléletmód tanácsokkal segíti őket, de általános életvezetési tanácsadással is foglalkozik. Hallgasd meg ezt az érdekes beszélgetést,** hogy alakult egy magyar karrierje Ausztráliában ⬇⬇⬇

Akár életvezetési tanácsadás terén, akár az üzleti életben szeretnél fejlődni, jó szívvel ajánljuk Imrét. Ide kattintva, honlapján több információt találsz szolgáltatásait illetően, keressétek bátran!


**A felvételekben elhangzottak tájékoztató jellegű információk és mivel változások mindig vannak, kérjük tájékozódj. Mindenképp érdemes naprakész információkkal rendelkezned mielőtt belevágnál egy Ausztrál kalandba, keresd partnereinket bizalommal!


Mindent tudni szeretnél Ausztráliáról? Szerezd be az Ausztrál kisokost, ha pedig csiszolnád nyelvtudásod és nyelvvizsgára lesz szükséged, mindenképp olvasd el az IELTS kézikönyvet, hogy tudd hogyan készülj fel hatékonyan, hozd ki belőle a legtöbbet és tégy sikeres nyelvvizsgát!

Az Ausztrália Nap a nemzet hivatalos ünnepe. Igaz nem minden ausztrál gondolkodik egyformán erről a napról, de hogy és MIT ÜNNEPELNEK? >>>

Tudtad?

Az Ausztrália napját ünneplő egyik legfurcsább és legkülönlegesebb esemény a Brisbane-ben megrendezett csótányverseny!

Sokan zöldet és aranyat viselnek Ausztrália napján. Ez a kombináció 1984-ben vált Ausztrália hivatalos nemzeti színeivé.

Az 1878-ban írt “Advance Australia Fair” 1984-ben lett az ország nemzeti himnusza, és az Ausztrália-napon éneklik, hogy kifejezzék a nemzeti büszkeséget.


Forrás(ok):

News.com.au

National Today

Australia Day


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

1 hozzászólás

Szólj hozzá