Minden Ami Külföld | Általános iskola a világ túloldalán - 4. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ballagás az általános iskola hatodik osztályában? Na de hogyan tovább? Most megismerkedünk az intermediate school-al. OLVASS TOVÁBB!

Általános iskola a világ túloldalán – 4. rész

Az itteni általános iskola 1-6. évfolyama már szóba került, folytassuk hát a középiskolával a világ másik oldalán.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

A cikksorozat többi részét itt találod, most pedig a folytatás következik.

Az általános iskola 7-8. évfolyamára specializálódott iskolák “intermediate school” névre hallgatnak itt Új-Zélandon, a világ túloldalán.

Miért intermediate az intermediate school – azaz az általános iskola 7-8. évfolyama?

A nyelvi és kulturális háttere is bizonyára megvan annak, hogy miért hívják a 7-8. évfolyamok átalános iskoláját „intermediate”nek. Én az általános és a középiskola közti átmenetet látom kifejeződni benne. Két, nagyon eltérő iskolatípus közötti átvezető hidat.

Fontos leszögezni, hogy 7-8 évfolyamok más iskolatípusban is léteznek. Vannak általános iskolák, melyek 1-8 évfolyamosak, ott a gyerekek maradnak az adott iskolán belül mikor intermediate-be lépnek. Ezen túl vannak középiskolák, melyeknek szintén vannak 7-8. évfolyamos osztályaik. Itt a gyerekek a középiskolát tudják ugyanabban az intézményben folytatni. És léteznek 1-13 évfolyamos iskolák is.

Ez az írás arra az iskolatípusra van kihegyezve, amelyikben csak és kizárólag 7-8. osztály van.

Ballagás az általános iskola hatodik osztályában? Na de hogyan tovább? Most megismerkedünk az intermediate school-al. OLVASS TOVÁBB!
Milford Sound, Új-Zéland

Mitől függ melyik intermediate-be kerül a gyerek?

Az, hogy egy gyerek intermediate-be kerül-e vagy valamelyik más típusú iskolában végzi el az általános iskola 7-8. osztályát az több tényezőtől is függ.

Egyrészt attól, hogy hol lakik. Ugyanis az iskolák legnagyobb része már körzetes. Azaz nagyjából adott, hogy hova megy (mehet) a gyerek. Persze mindig akad kivétel: egyházi vagy magán iskolák esetében a körzethatár nem feltétlenül érvényesül.

Másodsorban attól, hogy az adott általános iskola, ahova a gyermek jár, hány évfolyamos. 1-6 vagy 1-8. Utóbbi esetben a gyermek marad, előbbiben viszont keresni kell neki új iskolát. Amivel bekúszik a következő szempont is.

Harmadrészt attól is függ hogy a gyermek hova megy intermediate-be, hogy melyik középiskolába fog (szeretne) tovább menni. Ott van-e intermediate osztály, és bekerül-e. Láttam már olyat, hogy indít az iskola 2 intermediate osztályt, és további 4 osztályt a feljövő két intermediate-es osztály mellé kilencedikben. Bevallom, állami iskolában ilyennel még nem találkoztam, inkább jellemző az egyházi / magán iskolákra. Szóval kérdés, hogy a gyermek az adott középiskola intermediate osztályába bekerül-e. Amennyiben nem, vagy a választandó középiskolában nincs intermediate szint, akkor megint előkerül a térkép. Miért?

Mivel az intermediate iskolák is jellemzően körzethatárosak. Tehát meg kell nézni, hogy az adott utca adott házszáma hova tartozik. Az sincs kizárva, hogy egy nyolcosztályos általános iskola a körzetes 7-8 osztályra. Amennyiben a lakóhely egy 7-8 osztályra specializálódott intermediate school körzetébe esik, akkor már helyben is vagyunk 😊

Mivel nekem erről a 7-8 osztályosokra kifejezetten szakosodott iskoláról van tapasztalatom, igy amit írok az erre a fajtájú iskolára vonatkozik. A többi iskolatípusban is a szóban forgó két évfolyam oktatása hasonló elveken nyugszik. Lévén ugyanazok az előírások vonatkoznak rájuk is.

Ballagás az általános iskola hatodik osztályában? Na de hogyan tovább? Most megismerkedünk az intermediate school-al. OLVASS TOVÁBB!
Milford Sound, Új-Zéland

Hogyan kerül egy gyerek intermediate school-ba?

Az általános iskolában a hatodik osztály végén volt egy “ballagás”. Azért az idézőjel mert inkább tanévzáró ünnepély volt, ami viszont csak a búcsúzó hatodikosokról szólt. Nem vonultak körbe virághalmokkal, csak jöttek a szülök, rokonok, meg ott volt az egész iskola. A “graduation” kifejezést hallottam egy angol anyanyelvűtől (nem kiwi). Ez tényleg valami olyasmi – elbocsátják őket az általános iskolából.

Az általános iskola végzős évfolyamának nagy része a körzetes intermediate school-ba ment, ahova több környékbeli általános iskolából is jöttek gyerekek. Aki nem ide jött az vagy elköltőzött (előfordul, itt a mi korosztályunk – értsd: szülők – már elég mobilis) vagy lásd előző pont, azaz másfajta iskolába ment.

Az új iskola a beilleszkedés megkönnyítése érdekében két fontos dolgot tett. Egyrészt igyekeztek feltérképezni – még az általános iskolai tanítókon keresztül – a baráti kapcsolatokat annak érdekében, hogy mindenkinek legyen általános iskolai jó barátja az új iskola új osztályában. Ezen túl viszont vegyesen rakták össze az osztályokat – minden új osztályban több, különböző általánosból érkezett gyerek keveredik.

Az új iskolára történő felkészítés már általános iskolában megtörténik. Egyrészt nyílt napokon (esteken, ha precíz akarok lenni) várják a leendő nebulókat és szüleiket az iskolák. Másrészt az általános iskolával is egyik nap a körzetes intermediate-be mentek a hatodikosok. Itt bemutatják az iskolát, mi hol van, miket lehet csinálni.

Az első iskolanap előtti nap délután ismerkedés volt a tanítóval/tanítónővel (hívjuk osztályfőnöknek) a gyerekeknek. Az első nap estéjén pedig a szülőknek.

A tanító(nő) e-mailben elérhető, bármi gond volt azonnal szóltunk és ő azonnal intézkedett. A hiányzást (orvosi igazolás csak 3 nap után kell, kivéve Covid mert akkor kötelező egy hét izoláció volt) egy appban lehet bejelenteni. eKréta-szerű rendszer nincs. Főleg, hogy osztályzás se. Bizony, még mindig nincs osztályzás. Erről többet a következő részben.


Megtetszett az új-zélandi általános iskola és szeretnél ide költözni? Keresd Petrát.

Munkaajánlatra lenne szükséged vízumhoz, akár Új-Zéland, Ausztrália, Kanada vagy Anglia esetén is segítségedre lehet Zsuzsi!

Új-Zéland kisokos e-bookot itt tudod megvásárolni, ha teljeskörű rálátást szeretnél az országra!


Tudtad-e

  • Az iskolai körzeteket itt tudod megnézni
  • A körzethatárok fontosak, de ha van lehetőség rá akkor igyekeznek egy már oda járó gyerek testvérét is felvenni, akkor is ha már nem abba a körzetbe tartozik, mert például költöztek
  • A költözés nem jár kötelezően iskola váltással. Maradhat a gyermek abban az iskolában ahova eddig járt. Bár ez kb maximum városon belüli költözést jelent, mert ugye be is kell járni.
  • Vidéken léteznek úgynevezett “area school”-ok, melyek az összes évfolyamot lefedik. Jellemzően összevont osztályokkal dolgoznak.  Hasonlóak lehetnek a falusi iskolákhoz azzal a különbséggel, hogy a középiskolai oktatásra is fel vannak készülve.
  • Körzethatárokról szülőknek

Források:

Kormányzati honlap az oktatási rendszerről – szülőknek

Kormányzati honlap az oktatásról – minden érintettnek

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

2 Hozzászólás

Szólj hozzá