Minden Ami Külföld | Házifeladat Új-Zélandra költözőknek - 6. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Házifeladat túrán utolsó előtti állomásán járunk. Közműveket intézünk. Különös tekintettel az áramszolgáltatókra. OKOSAN VÁLASSZ!

Házifeladat Új-Zélandra költözőknek – 6. rész

Már tudjuk mire vonatkozik a bérleti díj, mennyi a kaució, és mi mindent kell még beszereznünk a lakásba. Mi a következő lépés? Hát igen, azok a fránya közművek.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Ássunk mélyebbre a házifeladat utolsó pontjába, az ingatlanbérlésbe.


JÓ TUDNI> A cikksorozat célja, hogy segítséget nyújtson az Új-Zélandra történő kiköltözésben, a landolás utáni első lépéseiben. Bár igyekszik átfogó és részletes információkkal szolgálni, biztos, hogy maradtak ki dolgok. Használd kiindulópontnak és járj megfelelően utána. Ne feledd: vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem kell.

Közművek

Itten mifelénk a világ végén a közművek – persze kivételek mindig akadnak, de alapvetően – a bérlő nevén vannak. Ami azt jelenti, hogy miután sikerült elintézni az ingatlanbérlést és a kauciót is letetted az első heti bérleti díjjal együtt, neki lehet állni a közművek intézésének. De kezdjük a fűtési módozatok áttekintésével. Érteni fogod, hogy miért fontos.

Fűtés

Központi fűtés: tű a szénakazalban. És lehet, hogy a „központi fűtés” a nappali & étkező területére terjed ki, a hálószobákban meg lehet megfagyni télen délen. Szóval alaposan megvizsgálandó hogy melyik helyiségben milyen fűtés van, ha egyáltalán van.

Létezik még az HRV névre keresztelt rendszer, amelyik a plafon fölé épített csőrendszer, a nappaliban keletkező meleg levegőt átkeringteti további szobákba. Ez több változatban is ismert, akit nagyon érdekel járjon utána 😊

A hő forrását tekintve három elterjedt fűtéstípusról hallottam errefelé.

1. Fa- (vagy pellet-) tüzeléses kályha: a nappaliban szokták elhelyezni, van beépített és szabadon álló változata. Ismerősök tapasztalata alapján a szabadon álló zárható égésterű a legjobb hatásfokú. A kéménnyel kalkulálni kell, léteznek olyan kialakítások, ahol bizonyos szélirány esetén a kályha használata nem javallott.

2. Gáz „kályha” – azért idézőjelben a kályha, mert igazából falra rögzített vagy fal mellett „szabadon álló” kályha, nem konvektor. Csakhogy gázzal megy, nem fával. Jártam ilyen fűtésű helyen (ment is a kályha), nyirkosabb melegnek érződött. De ez szubjektív tapasztalat. Jellemzően palackos gázról megy, bár vannak városok ahol létezik vezetékes gáz is.

3. Villanyfűtés. Ez „szinte mindenhol” van. Ne feledd, hosszú az ország, északon lehet, hogy nincs rá szükség, de délen biztosan. És azért van rá szükség, mert a kályhák (jó esetben) felfűtik a nappalit, abból valamennyi átmegy ide-meg oda, de attól még „itt meg ott” elég hideg lehet, kellhet extra fűtés. És az villany lesz. Ezen felül előfordulhat, hogy semmilyen (működő) kályha nincs, csak egy hűtő-fűtő klíma.

4. Aztán ott van még áramzabálónak a „Night store heater”. Ez egy olyan kályhaféleség ami (vezérelt) éjszakai áramon felmelegíti magában a téglákat aztán nappal leadja. Én próbáltam, de nagyjából lehetetlen biztosra belőni, hogy másnap milyen időjárás lesz, mennyire kell felfűteni és az meddig fog kitartani.

Melegvíz

„Villanybojler” („hot water cylinder”) – ami lehet benti vagy kinti elhelyezésű. Vezérelt áramon megy (a night store heater-től függetlenül).

Ezen felül hallottam már inverteres melegvizes bojlerről – az olyasfajta mint a klíma, energiahatékony -, de délen túl hideg van hozzá. Bár ez továbbra is árammal működik.

Aztán van még „gázbojler” – ebből még csak külső elhelyezésűt láttam.

Áram (akarom mondani elektromosság, villany) – a legnagyobb házifeladat

Szóval ez alap. Aztán lehet, hogy jön mellé a gáz is a fűtés és/vagy melegvíz kapcsán, esetleg a tüzelőfa is fűtés céljából.

Áramügyileg kéremszépen alássan, „szabadpiac” van. Rengeteg kiskereskedelmi szolgáltatóval. Győzzön az ember választani! Főleg, hogy egy-egy szolgáltató több előfizetési módozatot is kínál. A bőség zavara mondhatnánk. Választani okosan kell, és nem kell félni a váltástól, ha úgy jön ki a lépés. Persze ha nem határozott idejű szerződést kötöttünk vagy esetleg az internettel egy csomagban vettük az áramot.

Át kell gondolni az elektromosáram használatot, hogy a lehető legoptimálisabb csomagot tudjuk választani. Hogy mire gondolok a „használat” alatt? A fentebb kifejtett fűtés- és melegvíz igény mellett vannak további megfontolandók. Van-e valaki folyamatosan otthon? Mert akkor ugye fűteni kell, főleg télen, főleg délen. Mikor főztök és mennyi áramot használtok várhatóan? (A sűtő elég sokat tud enni.) Mikor fürdötök, azaz a villanybojler várhatóan mikor fog bekapcsolni és mennyit?

Azért fontos, mert a legtöbb áram-díjcsomagban van csúcsidőszaki („peak”) és csúcsidőn kívüli („off-peak”) árazás. Azaz, attól is függ, hogy mennyit fizetsz egy kwh áramért, hogy mikor használod el. És akkor van amelyik figyelembe veszi külön a villanybojlert…

A szolgáltatók ingatlanonként áraznak. Szóval jó eséllyel nem ugyanannyi lesz az áramdíj neked és a szomszédodnak akkor sem, ha ugyanannál a szolgáltatónál ugyanazon a díjcsomagon vagytok. Nézz utána, az ingatlan címe alapján össze tudod hasonlítani az egyes szolgáltatók díjcsomagjainak árait itt vagy itt.

Házifeladat: összerakni a várható használati struktúrát.

Gáz

Gyors lesz: vagy van vagy nincs. Itt is többfajta csomag létezik – havi átalány, palackonként fizetett… majd kitapasztalod melyik a jobb. És egyáltalán ott ahol vagy, miből választhatsz.

Víz-csatorna

Városfüggő. Sok városban olvassák már a víz órákat, van ahol csak bizonyos fogyasztás felett kell fizetni. Azonban van ahol az ingatlan után (a landlord által) fizetendő díjak tartalmazzák.

Szemétszállítás

Szintén városfüggő. Szelektív gyűjtés mindenhol van, de az, hogy mi mehet bele és mennyire kell szétszelektálni az újrahasznosítható szemetet szintén helyfüggő. Az is, hogy milyen gyakran viszik el és melyiket.

A „háztartási szemét” (alias rubbish) – azaz minden ami nem szelektív – szintén változatos formában kerül begyűjtésre. Van ahol kuka van, van ahol vegyes: lehet kukára előfizetni, de a boltban lehet kapni „tanácsi szemeteszsákot” – olyan szemeteszsákot melynek árában benne van a szemétszállítás díja. Amennyiben nem ebben a zsákban rakod ki nem viszik el.

Az, hogy ki fizeti, az attól függ. A szelektív szállítás díja akár benne lehet az ingatlantulajdonos által fizetett helyi díjakban, de az is lehet, hogy Neked kell szerződni rá. Ezt is nézd meg.

Azt hiszem mára ennyi házifeladat elég is lesz.

Házifeladat túrán utolsó előtti állomásán járunk. Közműveket intézünk. Különös tekintettel az áramszolgáltatókra. OKOSAN VÁLASSZ!

Tudtad?

Új-Zélandon az áramot öt nagy cég termeli és 27 cég juttatja el az áramot a vezetékeken a fogyasztókhoz, akik a kiskereskedőkön keresztül tudják a szolgáltatást igénybe venni.



Források:

HRV

Áramdíjszabások összehasonlító oldal itt és itt

Áramszolgáltatás áttekintése


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá