Minden Ami Külföld | Jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon? - 4. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Tényleg jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon. Gyönyörű tájak, napsütés(?), meleg(???). BÁNYÁSSZUK ELŐ A FÖLDRAJZÓRÁK EMLÉKEIT >>>

Jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon? – 4. rész

Haladunk, haladunk, már ideértünk (átszállással) és lassacskán már meg is értjük mit beszélnek hozzánk. Ideje körbenézni!

Írta: Andi – Minden Ami Külföld

A letelepedés Új-Zélandon szerintem legtöbbek fejében összekapcsolódik a meseszép természettel, a szikrázóan kék éggel és óceán zúgó hullámaival. Nézzük, mi maradt ki. Tudom, megint jövök az apróbetűs résszel.

A természeti környezet lélegzetelállítóan szép

Bármelyik hósipkás hegy legyen az vagy a változatos színekben tündöklő tavak, van, ami szavakkal leírhatatlan. A természet mérhetetlenül változatos. És egyúttal könyörtelen.

Mount Taranaki? Nem túl nagy, egyáltalán nem magas – csak 2518 méter, szemben a Mount Cook 3724 méterével – és teljesen ártalmatlannak néz ki. Mindeközben az egyik legveszélyesebb hegy. Nem azért mert nehéz megmászni, hanem azért mert könnyűnek tűnik megmászni. Pedig nem az. Nem nehéz túlbecsülni a képességeinket és az erőnlétünket, sőt még a felszerelésünk megfelelő mivoltát is. Az időjárás azonban pillanatok alatt szélsőségesre fordulhat. 1890-2015 között 80 ember vesztette rajta életét.

(Kép: Mount Taranaki. Buchmann Erika fényképe)

Aki szeret hegyet mászni annak a paradicsomot hozhatja el a letelepedés Új-Zélandon. A természettel azonban akkor is kalkulálni kell. A 2007 és 2017 közötti 10 éves időszakban közel 200 ember nem tért vissza szárazföldi szabadtéri kikapcsolódásából.

Az éghajlat változatos

Ne kövessétek el azt a hibát amit én első lelkesedésemben megtettem. Ugyanis mikor kikristályosodott hogy ideköltözünk, valaki feltette nekem a nagy kérdést ami bennem addig fel sem merült: és milyen az időjárás a leendő városotokban? Én meg fogtam szépen az atlaszt, megnéztem az itteni szélességi kört és megnéztem ugyanezt Európában. Megörültem, hogy Magyarországon is átmegy, majd levontam a következtetést. Hát, ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Hogy miért?

Költöznél Új-Zélandra, de tudod, hogy pontosan hova jössz?

Először is, az ország 1600 km hosszan terül el észak-déli irányban. Ez azt is jelenti, hogy több éghajlati övezetet is átszel. A szubtropikustól a hidegig, plusz ott vannak a hegyek a maguk éghajlati sajátosságaikkal. És ha ideszámítjuk az Scott-bázist az Antraktiszon a maga vitathatatlanul sarkvidéki éghajlatával, akkor talán már csak a trópusi és a sivatagi éghajlat maradt ki.

Ehhez adjuk hozzá, hogy a szárazföld legeslegbelsőbb pontja is csak 119,44km-re van az országot körülölelő vizektől. Így a Csendes-Óceán, valamint a Tasman-tenger temperáló hatása érezhető az ország legnagyobb részén. Akinek még rémlenek a földrajzórák, annak beugorhat az „óceáni éghajlat” kifejezés. Bizony, ezzel minden Új-Zélandon letelepedésre vágyónak számolnia kell.

Szerencsére azonban van egy rejtett zug a déli szigeten, ahol a hegyekkel körülölelt Central Otago-ban kontinentális éghajlat uralkodik. És ez miért fontos?

Mert így kb a banán kivételével minden főbb gyümölcs megterem valahol. Hazai citrom? Pipa. Diófélék? Szőlő? Semmi gond! Csonthéjasok? Barack, cseresznye, eper? Még az is van. Ami nincs az meggy. Na jó, egyetlen orchard-ot találtunk eddig ahol termesztenek néhány fán meggyet, van nekik kétféle is és így lehet frissen venni mikor épp szezon van. A szezon az leginkább az időjárástól függ. Napsütés, eső – mikor melyikből mennyi és egy hónapot is ugorhat akár hogy mikor érik be a barack, a cseresznye, a meggy, és társaik.

Tényleg jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon. Gyönyörű tájak, napsütés(?), meleg(???). BÁNYÁSSZUK ELŐ A FÖLDRAJZÓRÁK EMLÉKEIT >>>
Lake Benmore – az egyik “víztározó” a sok közül.

Vár az óceán meleg vize!?

Ami miatt még fontos, hogy többféle éghajlat is megtalálható, az az esetleges téveszme, hogy hopp, irány az óceán és fürödjünk egyet! Mert az ugye attól függ… A Tasman-tenger aránylag meleg, ott lehet szabadon lubickolni. Meg északon se rossz a helyzet, Aucklandban 14-23 celsius közötti a vízhőmérséklet. Az teljesen tolerálható. Még lent nagyon délen is 9-16 fok között van. Szegény Dunedin feljebb északra: 8-15 fok. Bezzeg a szinte mindig esős West Coast-on is 12-20 fok között van. Jó, tudom, Tasman-tenger. Szóval még a szélességi kör sem feltétlen mérvadó, ha hőmérsékletről van szó.

Extrémitások amikkel számolj ha letelepednél Új-Zélandon

Az hitted a hőmérsékleti változatossággal kimerítettük az éghajlati tényezőket? Ugyan már! Most jön a lényeg 😊 Merthogy, jut eszembe, UV sugárzás. Bizony, bizony, mifelénk van ám ózonlyuk is!

UV-sugárzás

Azt hiszed Magyarországon erős tud lenni az UV sugárzás? Elvégre a skála 1-től 8-ig tart, 8 felett extrém a sugárzási szint. Na de Új-Zélandon, tudod meddig megy a skála? 11-ig. 8-től extrém itt is. Csakhogy itt – többek között az ózonmennyiség és a nap-föld távolság eltérése miatt – az északi félteke hasonló szélességi köréhez képest 40%-al magasabb az UV index csúcsértéke.

Változékony időjárás

Ami ráadásul általában elég párás és még szeles is.

Egy nap alatt négy évszak. Más szóval ez várja az Új-Zélandon letelepedni vágyókat. Ugyanis ez volt az egyik legelső és leghasznosabb tanács amit az itteni anyukáktól kaptam. És tényleg. Reggel ragyogó napsütés, leolvad az emberről a póló. Mivel itt a 17 fok napon szélárnyékban elmegy ám 35-nek. Igen, pontosan addig amíg ki nem lépsz a szélbe. Akkor hirtelen leesik ám a hőérzet úgy 15-re. Ami egy elég combos cidri ám. De semmi gond, akkor is süt a nap és csicseregnek a madarak, hurrá de szép nyári az időjárás ma. Jajj, de mik ezek a felhők? Meg a szél is fordult. Csipp-csepp, csepereg… hirtelen azt veszed észre hogy késő délután már fűtesz és estére meg is jött a hó. Pontosabban a „hó”. Nagyon aprószemű jég formájában, „hail” névre hallgat. Ennyit a reggeli lenge öltözékről. A letelepedés Új-Zélandon télikabát nélkül nem ajánlatos 😊

Szél

A szél, az fúj. Sokat. Egy helyi érdekeltségű lakossal beszélgettünk egyszer a szélről és azt mondta, hogy „nem fúj az mindig, csak úgy az idő 70%-ában”. Mennyire szereted a szelet? És a hideg szelet? Merthogy itt jön megint a képbe az ország hosszú elnyúló alakja. Nem mindegy, hogy az északi szigeten fúj rád az a szél vagy lent délen kapod az arcodba a közvetlen antarktiszi küldeményt. Nagyon hideg tud lenni. És még annál is hidegebb, mint gondolnád.

Páratartalom

Fellélegeztél, hogy szél, szél, de legalább a ruhák gyorsan megszáradnak? Gondold át újra! A relatív páratartalom 73% és 92% között változik az országban. A felnőttek számára az optimális páratartalom 40-60% között van. Budapesten 59%-80% között változik hónaptól függően, az éves átlag 68%. Ennyit a ruhaszárításról.

Csapadék

Sok. Időnként nagyon sok. Persze ez is nagyrészt attól függ, hol telepedtél le. De esik. Annyira esik ám néha, hogy utakat mos el. Meg hidakat. Aztán ha az összes utat elmosta akkor így jártál. Mint ezek a turisták, vagy a déli sziget teljes déli része.


Ha az esőnek nem sikerült elmosnia a lelkesedésedet és továbbra is vonz a letelepedés Új-Zélandon, keresd Petrát.

Ha munkaajánlatra lenne szükséged vízumhoz, akár Új-Zéland, Ausztrália, Kanada vagy Anglia esetén is segítségedre lehet Zsuzsi!

Új-Zéland kisokos e-bookot itt tudod megvásárolni, ha teljeskörű rálátást szeretnél az országra!


Tudtad?Forrás(ok):

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

3 Hozzászólás

  1. […] Az ingatlanok nagyon drágák (bár most mintha elindultak volna lefelé) és a minőségük… hát azt mondjuk inkább hagyjuk. Az első részben már utaltunk a door-snakek-re. Elkélnek. Nagyon is. Persze megint sokminden függ attól, hogy az ország melyik részét választod letelepedésre Új-Zélandon. Az éghajlat változatosságairól pedig már szóltunk emitt. […]

Szólj hozzá