Minden Ami Külföld | Húsvét Máltán - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Jézus feltámadt! Körmenet, fúvószenekar és fényfüzérek. Elmélyülés és örömünnep. Húsvét a mediterrán és MÉLYEN VALLÁLOS Máltán >>>
11 April 2023
|

Húsvét Máltán

Húsvét a megújulás és a tavasz ünnepe. Jézus feltámadása, körmenet, fúvószenekarok, fényfüzérek. Elmélyülés és örömünnep a mélyen vallásos Máltán. Húsvét a mediterrán szigeten, ahol a sötét, komor, fagyos tél után új életre kel a természet és vele együtt mi is ujjászületünk!

Írta: Baráth Mea – Minden Ami Külföld

A húsvéti ünnepnek csodás keretet ad az évszakok váltakozása. Az ősz lassan, csendesen és színpompásan készít fel az elmúlásra. A tél a teljes elengedés, egy kis halál. Sivár. Kiüresítő. Maga a mélység. Ami után sóvárogva várjuk a felemelő, új kezdetet hozó tavaszt.

A tavasz meghozza az újjászületést! A húsvét a Feltámadás Ünnepe!


Milyen a tavasz Máltán?

Máltán más az időszámítás. Málta az örök napfény országa. Mediterrán életérzés, napfény, tenger, lassúság és az élet nyugodt élvezete. 

Ezen a szigeten nem élheted át a számunkra megszokott telet, hiszen jellemzően sosem megy nulla alá a hőmérő higanyszála. A fagyos, jeges, hófehér vagy lucskos hónapok helyett Máltán tengerparti erős szél, és esőzések jellemzik a leghűvösebb évszakot. A mediterrán tavasz vezeti be azt nyári párás, fullasztó hőséget, amit tényleg csak a hűsítő tengerben lehet kibírni.


Húsvét egy szívében is erősen katolikus szigeten 

Málta keresztény, katolikus ország, a vallás pedig szerves része a hétköznapoknak is. Szent képek és szobrok jelzik mindenféle a hit fontosságát, a transzcendens jelentőségét a máltai ember életében. Az utcákon, a bejárati ajtók mellett, a házak kiszögelléseiben, a tereken, de még a bevásárlóközpontokban, orvosi rendelőkben, bankokban, szórakozóhelyeken és közértekben is a Szent Család ábrázolásával találkozhatunk. 

Az óvodából és iskolából a húsvét előtti hetekben Jézus életéről, családjáról és feltámadásáról szóló színezőket hordtak haza a gyerekeim. A házi feladataik mind az ünnep körül forogtak. A tojásmotívum mellett sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a húsvét valódi története. 

Hallottál már a festákról?

A máltai, a mediterrán népekről jellemzőnek tartott módon, nagyon tud ünnepelni. Máltát méltán nevezik a Festák Szigetének is, hiszen minden hétre jut egy nagyszabású ünnep. Ezek mind egyházi alkalomhoz kapcsolódó események. Valamely szent ünnepe, vagy más keresztény megemlékezés. 

Málta, és a hozzá tartozó kisebb “falusziget”, Gozo templomai egy-egy szentről kapták a nevüket. Minden városkában található legalább egy, de inkább több templom. Bőven van hát lehetőség az ünnepre, hogy minden védőszent méltó megemlékezést kapjon. 


Mi kell egy igazi festához?

A festák elmaradhatatlan kellékei:

  • fúvós zenekar, a helyi egyházközség, több generációt felsorakoztató muzsikusaiból
  • hatalmas zászlók az ünnepelt szent, és néhány pápa, vagy más bibliai szereplő  arcképeivel
  • fényfüzérek az utcákon
  • a templom díszvilágítása fénygömbökkel 
  • tüzijáték
  • az ünnepelt szent szobrának körbehordozása
  • körmenet
  • bazár édességekkel, italokkal, gyerekjátékokkal

Húsvétkor sincs ez másképp!


A húsvéti ünnepi hét Máltán

A nagyböjt leteltével, a nagyhét kezdetén az első, csendes, elmélyülést segítő ünnep a Fájdalmas Szűzanya ünnepe. A városok egyházközössége, vagyis szinte a teljes lakosság ilyenkor a templomok elé gyűlik, és Szűz Mária szobrát követve, körmenetben gyönyörű szent énekeket énekelnek. Néhányan mezítláb teszik meg ezt az utat.

Virágvasárnap a templomokba pálmaleveleket és olajágat hordanak, melyeket szentelt vízzel megáldanak a papok. A szertartást szintén körmenet követi. 

Az utolsó vacsoráról való megemlékezésnek is különleges jelentőséget tulajdonítanak a máltai hagyományban. A templomokban megjelenítik Jézus és apostolainak utolsó vacsoráját. Sok helyen valódi ételekkel megrakott asztal várja a nézelődő és az ünnepre hangolódni kívánó híveket, amit azután a helyi rászorulók között osztanak szét. 


Nagycsütörtökön bibliai Jézus példája mentén a lábmosás ceremóniája is megtörténik, a szentmise keretében a pap megmossa tizenkét ember lábát. Ezután a családok hét templomot keresnek fel, és mindegyikben térdre hullva imádkoznak. 

Nagypénteken minden díszétől megfosztják a templomokat. Ez a gyász napja. Csend és befelé fordulás jellemzi, nem harangoznak, és szentmisét sem tartanak. Ugyanakkor korhű jelmezekbe bújva városszerte jeleneteket adnak elő Jézus élettörténetéből, a húsvéti napok eseményeiből.

Nagyszombat estétől kezdve már az örömé a főszerep. Esti harangszóval kezdődik a feltámadás ünneplése. Másnap már reggel zenével kísért körmenet indul a templom elől. 


Húsvétunk Gozon

Mi a tavalyi húsvétot Gozon, Xewkijában ünnepeltük. 

Az autóval a város szélén parkoltunk le, és sétálva közelítettük meg a központot, ahol a templom található. Ha nem ismertük volna a járást, sem lehetett volna eltéveszteni a célt. A zene már messziről, az utcákon keresztül belekúszott a fülünkbe, hívogatva az ünneplők közé. Egy lelkes, helyi idősebb és fiatalabb férfiakból álló fúvószenekar adta meg a hangulatot. 

De a látvány is kellőképpen fennköltté tette az élményt. A villanyoszlopokon, házakon végigfutó fényfüzérek vezettek a templom felé. Óriás, színes zászlók, ünnepi lampionok egyre sűrűbb látványa erősítette meg, hogy jó úton járunk.

A tűzijáték durrogása pedig már a délelőtt folyamán is jelezte, itt bizony komoly ünneplés készül!


Igen, Máltán nappal is van tűzijáték!

Málta az egyetlen ország, ahol fényes nappal is fellövik a színes fénybombákat. Mindezt csupán azért, hogy jelezzék: készülnek! És mi is készüljünk! Készítsük a szívünket, lelkünket, és táncos lábainkat estére, a festára!


A feltámadt Jézus körmenete

A húsvéti ünneplés fontos része a körmenet. Ekkor ministránsok a Jézust a feltámadás pillanatában ábrázoló, lendületes szobrot a vállukra emelik, és körbehordozzák a városon. A templomtól indul a tömeg, és hangos zeneszóval, vidám tapssal, kurjongatásokkal hirdetik: Valóban feltámadt! A templom elé visszaérve pedig üdvrivalgásban törnek ki, és önfeledten adják át magukat az örömnek.

Idősek, fiatalok, nők és férfiak mind ünneplőbe öltöznek. A húsvéti festa a közösségi találkozásra is megfelelő alkalom. A mindennapi élet is a vallási események köré szerveződik, a fiatalok hittanra járnak, a családok élete egyházi programok köré szerveződik. A vasárnapi szentmise a hétvége meghatározó része.


Húsvéti díszben a sziget

Húsvéti időszakban az egész sziget az ünnep hangulatában pompázik. Az utcák, terek, épületek mind a feltámadás ünnepét hirdetik. Hónapokkal előre már készülnek a szobrok, zászlók, az utolsó vacsora kellékei, és a különböző, színes dekorációk.


Locsolkodás Máltán?

Kisfiaim lelkes locsolkodók, és nehezen értették, miért is nem csengetünk át a szomszéd gozoi családhoz, vagy látogatjuk meg az osztálytársakat egy kis húsvéti locsolkodásra. Megtehettük volna, némi kultúrtörténeti magyarázattal fűszerezve, ám végül könnyebb megoldást találtunk. Egy kedves, magyar család, akik szintén akkoriban érkeztek a szigetre, amikor mi, örömmel vette, ha kislányaik Málta szigetén sem hervadoznak. Hát így esett, hogy a magyar fiúk éltették a húsvéti hagyományt Máltán, Gozo szigetén is. Érdekel más népek kultúrája is? Belekóstolnál a külföldi életbe?

Felébredt benned is a kalandvágy?

Nekiindulnál a nagyvilágnak?

Ha támogatásra volna szükséged, mi segítünk felkészülni:

>>> Minden Ami Külföld partnerei <<<


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá