Minden Ami Külföld | Így válassz célországot költözéskor! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Így válassz célországot költözéskor

Így válassz célországot költözéskor!

Bizonyára számtalanszor megfordult már a fejedben, hogy elhagyod a szülővárosod, az országod és más, élhetőbb, izgalmasabb, új lakhelyet választasz magadnak, azaz külföldre költözöl.

Mayerné Répási Adrienn írása

Amit mindenképp kell venned váltáskor, az az, hogy az országnak, amit felcserélsz az ismerttel, megszokottal, passzolnia kell hozzád. Nem mindegy, hogy jól érzed-e ott majd magad, vagy sem! Ehhez pedig érdemes számtalan dolgot figyelembe venni, nem csak rábökni a térképre egy pontjára és nekiindulni.

Ezeket a dolgokat vedd figyelembe lakóhely választáskor, költözéskor!

Mentalitás, világnézet

Az első és legfontosabb, az a mentalitás, a világnézet, a szokások és szokásjogok. Ország és ország között hatalmas különbségek lehetnek! Az egyik egy szabadabb, nyitottabb, szinte mindent megengedő hely lehet, míg egy másik ország épp az ellenkezője, ahol kiemelten fontosak az ősi tradíciók, és a hagyományok tisztelete, betartása. Ha szereted a szabadabb életet és nem vagy hajlandó másoknak megfelelni, betartani a szabályaikat, akkor egy kevésbé kötött, szokásjogoktól nem függő országot válassz mindenképp! Nem mindegy, mely országba költözöl, annak a helynek tükröznie kell a te mentalitásod is!

Népsűrűség, az ország fejlettsége

A következő szempont, amit érdemes megvizsgálni az a népsűrűség és fejlődés, haladás. Ha szereted a modern, új dolgokat, a haladást, a civilizációt, a tömeget, akkor ne egy őserdőbe költözz semmiképp sem, vagy egy elmaradottabb országba. Nyugodtabb, rohanástól mentes életre vágysz? Akkor semmiképp se egy hatalmas, nyüzsgő országot válassz nagy népsűrűséggel, hatalmas városokkal! Népsűrűség akkor is fontos, ha emberekkel szeretnél dolgozni vagy a magányra vágysz. Ilyen esetben mindig vedd figyelembe, hogy az adott ország milyen népsűrűséggel rendelkezik. Könnyű-e lakást találni, elvonulni vagy sem az adott helyen.

Közbiztonság

A közbiztonság is fontos, főként, ha egyedül utazol, költözöl. Nőknél ez fokozottan előkellő helyre teendő az ország választásnál, hiszen valahol egyedül nem is élhetnek, illetve még az utcán sem mászkálhatnak csak úgy, kísérő nélkül!

Életszínvonal, életminőség

Kiemelten fontos még, hogy milyen a célországban a jövedelem, az életszínvonal. Meg kell vizsgálni, hogy az ott éléshez milyen jövedelmed lesz vélhetően, hogyan fogsz tudni megélni, boldogulni az ott kapott összeggel, illetve milyen munkát fogsz tudni végezni, milyen munkaterületen fogsz tudni elhelyezkedni. Kelendő-e a foglalkozásod? Elég lesz-e a jövedelmed a jelenlegi vagy jobb életszínvonal fenntartásához?

Időjárás, klíma

Még egy dolog, melyet jó, ha figyelembe veszel, az az időjárás. Érdemes olyan célországot választani, ahol biztosan jól fogod érezni magad, az időjárás, a hőmérséklete, a csapadékmennyisége megfelelő számodra. Kifejezetten fázósként nem Grönlandra költözz, viszont ha a meleget nem bírod, ne Afrika legyen az úti cél. Nagyon meg tudja keseríteni az ember életét, ha a helyi időjárást nem bírja!

Érdemes ott élők segítségét kérni, akik sok apró dologra rávilágíthatnak, amire te magad nem is gondoltál. Mint például Ausztráliával kapcsolat ban keresd bátran Minden ami külföld szakértőit ​​itt.

Ezek a dolgok segíthetnek még országváltáskor, költözéskor!

Szinte elengedhetetlen, hogy az adott ország hivatalos nyelvét beszéled-e vagy könnyen meg fogod-e tudni, tanulni. Persze jó, ha más nyelvet beszélsz, amivel szintén elboldogulhatsz esetleg, de a legjobb, ha a hivatalos nyelv ismeretének birtokában vagy már jó előre.

Továbbá jó, ha van ismerősöd, rokonod az új országban kezdésként, aki átlátja a helyi dolgokat, ismer mindent az országról, tud segíteni és megkönnyíti az első napjaid. Ez nagyban meg tudja könnyíteni a váltást! Ha viszont nincs, érdemes keresni valakit, aki segít! Fontos, hogy legyen legalább egy olyan ember, akivel tudsz beszélni, és a kiköltözésénél is segít. Segít a tudnivalók, papírmunka útvesztőjében eligazodni, ismeri a szokásokat, azokat a helyeket, ahol érdemes lakást nézni, munkahelyet és közintézményt, óvodát, iskolát keresni.

Szakértőink között bátran keress olyat, aki segíteni tud neked költözés előtt! Minden ami külföld szakértőit itt találod!

Végezetül rendkívül nagy segítség lehet, ha már úgy költözöl az új országba, hogy szinte mindent tudsz róla, minden fontos ismeret birtokában vagy, és még segítő embert is találtál, aki jártas a helyi dolgokban!

Külföldre költözni nem olyan egyszerű, érdemes előtte alaposan megfontolni mindent, főként, ha nincs konkrét cél, hely az ország kiválasztásakor!

Ha további tartalmakat keresel, melyek segítenek költözés előtt, olvasd el “Külföldre költözés több gyerekkel, nagy családdal cikkünket is!

1 hozzászólás

Szólj hozzá