Minden Ami Külföld | Irány Fokföld! - A kihagyhatatlan Fokváros -Minden ami külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Tábla-hegy

Irány Fokföld! – A kihagyhatatlan Fokváros

Gyerekkoromban imádtam a kalandregényeket, amikben sok utazás volt, s a világ felfedezésre várt, szárnyalt a képzeletem, többször körbehajóztam a Földet, szeltem a hullámokat, s elképzeltem, hogy eljutok a világvégére, de soha nem gondoltam, hogy egyszer majd ott is élek! Fokváros valahogy ez az életérzés, majdnem a legdélebbi pontján ülsz Afrikának, lógatod a lábad a Tábla-hegyről és nézed az óceánt – feledhetetlen élmény!- Sasvári Nóra írása

1. Hoerikwagga, a Hegy, ami a tengerből emelkedik ki 
Így nevezték az őslakos khoikhoi népek a Tábla-hegyet, ami legmagasabb pontján 1086 méterre magasodik a tengerszint felett. Magyar nevét a holland-német név a Tafelberg kettős értelmet hordozó félrefordításából kapta, Asztal-hegy helyett lett Tábla, egy nagytábla iszkpkő valójában. A két kilométer hosszúságú hegy akár 80 km távolságból is jól látható szép időben. Hogy tényleg ilyen lapos-e a teteje, az majd fent kiderül!

A világ egyik legmodernebb felvonója repít a tetejére, miközben 360 fokban körbeforog, hogy minden utasa jól láthassa a panorámát. Fokváros házai percek alatt válnak miniatűrré, s tárul elénk az elterülő város képe a belvárosi felhőkarcolókkal, a kikötővel, megcsodálhatjuk a szemközti dombot, ami egy fekvő oroszlánfeje sziluettjét ölti magára és jó időben a történelmi Robben Island, azaz a Fóka-sziget is kirajzolódik  úgy 11 km-nyire a partoktól a Tábla-öbölben.

Tábla-hegy – Sasvári Nóra képe

Fentről belátható a félszigeten végighúzódó egészen a Jóreménység-fokig húzódó hegység, amelynek túra útvonalai számos érdekes kirándulást,kilátópontot kínálnak a túrázni vágyóknak. Érdemes előre feltérképezni a lehetőségeket, s edzettségi szintünknek megfelelő túrának vágni neki, hisz ezáltal szabadan járva fedezhetjük fel a fynbos szépségét.

Mi az a »fynbos«?
A »fynbos« egy afrikansz szó, ami kb. »finom bokorzat«-ot jelent, valójában délnyugat és dél Fokföld jellegzetes növénytakarójára használjuk, ami leginkább alacsony cserjés vagy fenyér terület, bokrokkal, hanga- és fűfélékkel, egy lágyszárúakból és pozsgás növényekből álló, csak erre a tájegységre jellemző növényvilágot foglal magába. Bár csak Dél-Afrika 6,7%-át azaz 85.000 km2 takar be, több mint 7500 növényfajt foglal magába, ami közül a legtöbb csak ezen a vidéken található meg. 

fynbos

A fynbos alapvetően 4 különböző növény csoportféléből áll össze: 

– protea félék: széles levelű nagy bokor-félék 

– erika félék: alacsony cserjés vagy fenyér félék

– restio: nádféle növényzet, amely mindegyik fynbos területen megtalálható

– geophytes: hagymafélék, ezek leginkább a nedves területeken és a tüzek után láthatóak.

A fynbos növényzet megújulásához szükséges, hogy körülbelül 15 évente leégjen, sajnálatos módon pl. a Tábla-hegység bizony területeinek nagyobb arányú beépítettsége miatt, az emberi tevékenység következtében ez gyakrabban előfordul, ami szintén veszélyezteti az itt található egyedülálló fauna és flora életben maradását.

2. Lion’s Head és a Signal Hill 
Az, aki nem tud szabadulni a Tábla-hegy bűvöletéből, s szeretné közelebbről még megcsodálni, egyúttal fitt is, az semmiképp se hagyja ki a napfelkelte túrát az Oroszlánfej tetejére. Nem fog csalódni, bár a csúcs csak 669 m magas a kilátás innen is elbűvölő, s jobban láttatja a várost. A felfele vezető körkörös úton pedig igazán helyinek érezheti magát az ember. Fontos, hogy a túrára elegendő víz legyen a hátizsákban, mert a kiindulási parkolóban álló büfékocsi kivételével itt magára számíthat csak az túrázó.

Ha nem akarunk leizzadni, de mégis szeretnénk az érzést, akkor a Signal Hill végére kell kiautózzunk, ami valójában a fekvő oroszlánunk feneke. A kilátópontról indulnak a siklóernyős városnézések is, ha kedvünk tartja fizessünk be egy tandem ugrásra!  

Sasvári Nóra képe
Sasvári Nóra képe

3. A belváros látnivalói
Több részre osztható a város szerves fejlődésének köszönhetően, van a klasszikus telepesek által beépített terület, ahol jól kirajzolódik a város fejlődése, gazdagodása, egészen a kikötőtől indul a leghíresebb utca, a Long street, s fut egészen hegy aljáig, hosszan elnyúlva, először csak a kikötői raktárépületek szegélyezték, aztán ahogy telt az idő jöttek az iparos meseterek boltjai, majd a szállodák a viktoriánus csipkézet díszítéseikkel, s az egész hangulata a mesés Nem Orleans-t idézi. Ma kávéházak, kocsmák, éttermek és galériák várják az erre látogatókat, bár az éjszakai Fokvárosban nem ajánlatos járkálni, itt sokan vigyázzák a biztonságunkat.

Innen érjük el a Company’s Garden parkot is, ami eredetileg a Holland Kelet-Indiai Hajózási Társaság (VOC) veteményes kertje volt, innen biztosították a hajók utánpótlását, mára az egyik kedvelt park, amely sok érdekességet tartogat a látogatóknak. Egyik végében található a Dél-Afrika (részben Természettudományi) Múzeum és a Planetárium, valamint a Nemzeti Galéria, amelyek gyűjteményei gyors bepillantást engednek a helyi kultúrába, a parkon végig sétálva láthatjuk a Parlamentet és a Szent György katedrálist is.

Companys Garden- Sasvári Nóra képe

Az Adderley utca virágpiaca mellett elsétálva befordulunk a város leghosszabb utcájába a Longmarket street-re, akkor lejuthatunk a Jóreménység-erődhöz, ha viszont a hegynek fel indulunk el, akkor a színes házairól híres muszlim maláj negyedbe, az a Bo-Kaap-ra jutunk el. 

Érdemes az utunkat úgy megtervezni, hogy mire erre a környékre érünk egy kicsit éhesek legyünk, ugyanis az Eastern Food Bazar-ban a távolkelet ízeit fokvárosi értelmezésben ízlelhetjük meg. 

Bo-Kaap -Sasvári Nóra képe

Bo-Kaap -Sasvári Nóra képe

4. V&A Waterfront, a kikötői negyed
Fokváros kikötője nem egy természetes kikötő, ahova a téli viharok elől a hajók behúzódhattak volna, így sok hajó pusztult el a Tábla-öbölben horgonyozva, ezért volt szükséges, hogy egy biztonságos kikötőt építsenek ki, ehhez az első hullámtörő köveket Viktória királynő fia, Alfred herceg lökette az öbölbe 1860-ban, innen ered a név is Viktória és Alfred. 

A kikötői negyed azóta virágkorát éli, izgalmas keverékét szemlélhetjük meg a személy- és árufuvarozásnak, kisebb-nagyobb vitorlások, hajók, tankerek érkezése és távozása, az ugrándozó vagy sütkérező fókák látványa, és olykor a tányérunkról egy-egy falatot elcsenő sirályok éneke mellett. Kedvünk tartja mi is behajózhatjuk a kikötőt, de kifuthatunk az öbölbe is, hátha látunk egy-két delfint vagy bálnát.
Itt található a város egyik legimpozánsabb bevásárlóközpontja is, valamint az afrikai dizájn termékek piaca, ahol az ajándéktárgyak igazán egyediek, s egyben afrikaiak és modernek.
Borús, szeles napokon is érdemes a kikötőt felkeresni, mert itt található több kisebb múzeum is, mint például a Tengerészeti Központ, Orvosi múzeum, vagy az Akvárium is, és a SILO épületében a  Kortárs Afrikai Művészeti Múzeum is.

5. Robben Island, a börtönsziget 
A kikötőből a Nelson Mandela mólóról indulnak a hajójáratok Robben Island-re, a Fóka-szigetre is, ami mintegy 11 kilométerre fekszik a partoktól. Robben Island egy különleges történelmi emlékhely Fokváros 350 éves történelmében. A sziget először postaállomásként működött a felfedezések korában, majd később itt tartotta fogva a VOC a Jáváról idehurcolt foglyokat, később ide száműzték a leprásokat, és végül az apartheid rezsim alakított börtönszigetté. Itt raboskodott a 27 évet bebörtönözve tartott Nelson Mandela, a post-apartheid időszak első szabadon választott elnöke is. A szervezett hajótúra alatt a börtönbarakkokba itt raboskodott politikai foglyok kalauzolják a látogatókat.

6. District Six múzeum és az ún. township-ek (bádogvárosok) története
A belváros szélén kezdődik a District Six, azaz a Hatodik kerület, aminek a történetét a helytörténeti múzeum meséli el a Buitenkant utcában. Szívszorító történet ez, ugyanakkor ezt is látnunk, hallanunk kell, ha meg akarjuk érteni Dél-Afrikát. A kerület, alapvetően egy sokrétegű és sokszínű közösségnek adott otthont, éltek itt kisiparosok, zenészek, cselédek, és még sokan a városi szegények közül, az emberek segítették egymást, törődtek egymással, igazi közösségként. 1966-ban azonban a nem fehérbőrű lakosságot a szegregációs törvény értelmében kitelepítették, mintegy 60.000 embernek kellett elhagynia az otthonát, amit ledózeroltak, és kellett kiköltöznie a cseppet sem kívánatos, homokos talajú, lapos Cape Flats (síkvidék)-re, ahonnan a munkába járás is lehetetlen volt, mert mintegy 15-20 kilométerre volt a várostól. Sajnos az újonnan kijelölt területeken a közösség már nem teremtődött újra, a mai napig ezek a kerületek a legszegényebb városrészei Fokvárosnak. 

District Six Múzeum -Sasvári Nóra képe

Ha mindenképpen ellátogatnánk egy township-be, akkor a városhoz legközelebb eső, legrégebbi township, Langa több szempontból is jó választás, a közösség hozzászokott a látogatókhoz és szívesen körbekalauzolja az érdeklődőket. Érdemes felkeresni a mozaik képekkel művészien kirakott közösségi ház galériái és kézműves műhelyei mellett a helytörténeti kiállítást is, ahol bepillantást nyerhetünk az apartheid időszak atrocitásaiba, és abba is, milyen nehéz volt az élet a színes és fekete bőrű lakosság számára.
Biztonsági okokból csakis helyi, ott élő vezetőkkel, szervezett módon látogassunk el township-ekbe!

township Langa – Sasvári Nóra képe

7. Sea Point sétány és Camps Bay 
Ha a Waterfront-ot elhagyva délnek haladunk, akkor az Atlanti-óceán látványát élvezhetjük, a Green Point-i stadion mellett elhaladva, aminek alakja a 2010-es Foci vb kapcsán lehet ismerős, egy hosszú sétányon sétálhatunk el egészen Sea Point-ig. Ez a fokvárosi sportolók Mekkája, ugyanis a promenád mellett húzódó zöld területen többféle edzőpark, játszótér található, sőt néhány tengerparti árapálymedence mellett még egy igazi sósvízű úszómedencés strand is! Fagyis kocsik csilingelése mindig vonzza a jégkrémezni vágyókat.
Továbbhaladva egészen Camps Bay-ig juthatunk, de ha elfáradtunk itt buszra is szállhatunk vagy egy Uberrel (taxival) átautózhatunk a következő öbölbe. Camps Bay a nyári Fokváros helyszíne, ahol a meleg napokon úgy érezhetjük, hogy nem is olyan hideg a tenger! A parti sétányon pedig kedvünkre ihatunk egy koktélt vagy fogyaszthatunk valami finomat, a dél-afrikai konyha igazán változatos mediterrán konyhájából is akár!

Camps Bay- Sasvári Nóra képe

8. Félsziget túra – Jóreménység fok 
Irány a Fok-félsziget, amiért valójában a legtöbb látogató érkezik! Ki ne akarná a felfedezők nyomában megkerülni a Jóreménység-fokát? Bármelyik irányból induljunk is el a legdélnyugatibb pontra sok látnivalóban lesz részünk útközben!
Ha Camps Bay-ből tovább folytatjuk az utunkat, akkor a félszigeten végigfutó Tábla-hegység dél-nyugati oldalának ormai, az a Tizenkét apostol sziklái alatt fut velünk az út Hout Bay felé, ahonnan a kikötői sétánk után jó időben a Chapman’s Peak panorámaúton érdemes továbbhaladni. Ez a sziklák peremére, olykor a sziklákba vájt keskeny panorámaút, ahonnan gyönyörű a tengerre a kilátás. Bálnaszezonban pedig a legjobb megfigyelő helyek a kilátópontok!
Útközbeni települések egyikén érdemes valamit ennünk, mielőtt megérkezünk a Jóreménység-fok Nemzeti Parkba, ahol a fő látnivalók megtekintése is legalább két óra. 
Ha már unjuk a sok autós ücsörgést, akkor a történelmi világítótorony megmászása után egy kellemes egy-másfél órás sétával érkezhetünk meg a Jóreménység-fok sziklaszirtjéhez, eközben az idegenvezetőnk is ideér az autóval. Aki inkább autóval megy át, kedve szerint szintén felmászhat a sziklaszirt kilátópontjára, és természetesen mindenképpen meg kell örökíteni a pillanatot az ikonikus felirat előtt. 

A nemzeti parkokban kötelező lassú autózás alatt érdemes a tájat fürkészni, mert a fynbos növényzet változatossága minden évszakban érdekességeket tartogat, és ha ügyesek vagyunk az itt élő állatokat is észrevehetjük! A világtótoronynál bizonyára találkozunk a páviánok egy csoportjával, – velük legyünk óvatosak, mert egy-egy falatért, akár meg is támadhatnak, – ugyanakkor láthatunk még vadon élő struccot, kormoránokat, különböző sirályféléket és egyéb madarakat, de akár zebrát és jávorantilopot is!

9. False Bay városai: Simon’s Town, Kalk Bay, St James, Muizenberg
Sokan a Jóreménység-fokról visszafelé jövet állnak meg a False Bay (Hamis-öböl) partjainál fekvő tengerparti városkák egyikében, amik felkeresése akár egy egész napos program is lehet.
Simon’s Town a dél-afrikai haditengerészet központja, akit érdekel a tengerészet, sétáljon mindenképpen körben a kikötőben és keresse fel a tengerészeti múzeumot is. Persze, amiért Simon’s Town-t a legtöbben felkeresik, az a dél-afrikai pingvinek legnagyobb kolóniája, ami itt él a Boulders parton. Igazi élmény lesz ilyen közel kerülni ezekhez az kis termetű madarakhoz, főleg, ha szamárbőgésre emlékeztető éneküket is hallatják!
A város felé autózva a tengerpart városkái mind hangulatosak, álljunk meg bárhol is. Apró kikötők, színes öltözőkabinok tarkítják a tengerpartot, ahol a tenger szerelmesei akár meg is merítkezhetnek egy- egy öbölben vagy a helyiek által kedvelt árapálymedencékben, ezalatt a többiek elfogyaszthatnak egy finom pohár bort, esetleg valami finom tengeri ételt a tengerparti éttermek egyikében, vagy bejárhatják a galériák, antikvitások sok érdekességet kínáló piacait, utcáit.

Boulders pingvinek- Sasvári Nóra képe

10. Kirstenbosch botanikus kert és a Constantia-völgy 
Egy újabb felejthetetlen napunk lehet, ha délelőtt néhány órát a világ egyik legszebb botanikus kertjében, a Kirstenbosch botanikus kertben töltünk, ami a Tábla-hegy keleti lejtőin terül el, s a Fokföldi növényvilág rejtett kincsei találhatóak itt. A lombkoronában tekergő sétaútról pedig kiváló kilátás nyílik nemcsak a hegyre, a kertre, hanem a Cape Flats lakónegyedeire is, szép napokon egészen a Hottentotta-Holland-hegyekig is elláthatunk.

Kirstenbosch botanikus kert

Ha kigyönyörködtük magunkat a botanikus kertben, akkor érdemes ellátogatnunk a Constantia-völgy egyik borászatába, még akkor is, ha nem iszunk bort, mert ez a legrégebbi borvidék Fokföldön, ahol 1659 óta készítenek bort. Kiváló adottságainak köszönheti hírnevét, már Napóleon is az ő borukat itta száműzetésében Szent Helena szigetén. Minderről és a borvidék kialakulásáról a Groot Constantia borászat helytörténeti múzeummá alakított udvarházában többet is megtudhatunk, ahol a birtokot és a pincét bejárva átélhetjük e történelmet! 

Groot Constantia- Sasvári Nóra képe

Irány Fokföld!

A következő blog posztunkban Fokváros távolabbi környékét fedezzük fel.

Itt fel tudod venni a kapcsolatot egyszerűen Nórával. Független útitervezőként egyéni, személyre szabott utakat állít össze pároknak és kis létszámú csoportoknak, igény szerint kalauzol Titeket is.

1 hozzászólás

  1. |

    Köszönjük ezt a szépen megírt, részletes, igazán kedvcsináló leírást!

Szólj hozzá