Minden Ami Külföld | LMBT(Q+) szabályok a nagyvilágban - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • lgbt

LMBT(Q+) szabályok a nagyvilágban

Az utóbbi hetekben, hónapokban rengeteg magyar (és külföldi) oldalon találkozhattunk LMBT témában különböző írásokkal. Támadók, védekezők, támogatók, érintettek, kívülállók fogalmazták meg gondolataikat, nézeteiket ezzel kapcsolatban. Mi most annak jártunk utána, hogy külföldön milyen jogok illetik meg azokat, akik ezen szexuális és nemi rétegek csoportjába tartoznak. Köthetnek-e házasságot, vállalhatnak-e gyermeket és büntetik-e a kapcsolatukat? – Paulikovics Réka írása

Kezdjük azzal, hogy tisztázzunk néhány fogalmat, először is az összefoglaló nevet, az LMBT-t. 

Az LMBT betűszó a nemzetközi szóhasználatban elterjedt LGBT magyar fordítása. A rövidítés feloldása: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek. 

Sokszor látjuk a Q betűt és esetleg egy + jelet, íme a magyarázat: a ’Q’ két dolgot is jelenthet, az egyik a Queer, ezzel tudják jól kifejezni azt, hogy ők is a közösség tagjai, de nem érzik úgy, hogy egy bizonyos betűt a magukénak vallanának, vagy hogy valamelyik csoportba egyértelműen beletartoznak. A másik a Questioning, amit leginkább talán kérdésesnek lehet fordítani. Ők azok az emberek, akik még tűnődnek, vajon e közösség tagjai-e, hogy bármelyik csoportot magukénak vallják-e. A ’+’ jellel a lista lezáratlanságára, bővíthetőségére utalnak, hiszen ide tartoznak még az aszexuálisok, a pánszexuálisok és az ally-k, de valószínűleg a felsorolás hosszabb is lehetne. A leggyakoribban használt rövidítés tehát LMBTQ+. 

Ausztrália, Amerika, Új-Zéland esetleg Kanada a célod? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Kapcsolatfelvétel ide katt!

Az Ally kifejezésről néhány szó, mert talán ez az, amelyik legkevésbé ismert és kíván némi magyarázatot. A szó szövetségest, támogatót jelent. Azok az emberek tartoznak ide, akik támogatják a közösséget és céljaikat, de egyik csoportba sem sorolhatók. Ők azok a heteroszexuális emberek, akik az egyenlő állampolgári jogok, a nemek közötti egyenlőség és az LMBT-társadalmi mozgalmak mellett állnak. 

Amit még nagyon fontos tudni, hogy a nemi identitás és a szexuális orientáció nem ugyanaz a fogalom két más kifejezéssel leírva. Leegyszerűsítve a megfogalmazást talán így érthető meg a legkönnyebben: a nemi indentitás az, hogy kiként vonzódsz valakihez, a szexuális orientáció pedig az, hogy kihez vonzódsz. 

Most pedig induljunk el a világ körül, hogy megnézzük az LMBTQ-jogokat! 

EURÓPA

Országok, ahol engedélyezett a házasság

Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izland, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svédország

Ezen országokban a gyermekvállalás, vagyis az örökbefogadás is engedélyezett, kettő kivétellel: Feröer és Luxemburg a két állam, ahol nem vállalhatnak gyermeket a meleg párok. 

Országok, ahol engedélyezett a bejegyzett élettársi kapcsolat
Andorra, Csehország, Észtország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Liechtenstein, Magyarország, Olaszország, San Marino, Svájc, Szlovénia. 

Ezen államok közül az örökbefogadás csak Andorrában és Hollandiában lehetséges, illetve Észtországban és Svájcban a partner gyermekét örökbe fogadhatja a másik fél. 

Európában a legtöbb országban törvények tiltják a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetést, tehát büntetendő a diszkrimináció. Ezek alól a következő államok jelentenek kivételt: Albánia, Fehéroroszország, Monaco, Montenegró, Oroszország, Törökország, Vatikán

Néhány érdekesség Európa különböző országaiból:
– Csehországban a meleg és biszexuális férfiak nem adhatnak vért az aktustól számított egy évig.

– Az Egyesült Királyságban a házasság egyházi szertartás keretében is megköthető. A leszbikus párok (és a 42 év alatti egyedülálló nők) ingyenesen vehetik igénybe a mesterséges megtermékenyítést. A Skót Egyházban azonos nemű partnerrel kötött házasságban élők is lehetnek lelkipásztorok. A meleg és biszexuális férfiak nem adhatnak vért az aktustól számított egy évig.

– Finnországban házasság egyházi szertartás keretében is megköthető. A meleg és biszexuális férfiak nem adhatnak vért az aktustól számított egy évig.

– Görögországban azonos nemű párok lehetnek nevelőszülők, ám a jogszabály gyermek(ek) örökbefogadását nem engedélyezi.

– Magyarországon az Alkotmány kimondja, hogy a házasság csak nő és férfi között köttethet. A meleg és biszexuális férfiak nem adhatnak vért az aktustól számított egy évig. A bejegyzett élettársi kapcsolatban élő nők nem vehetnek igénybe mesterséges megtermékenyítést. Örökbefogadás esetén a kapcsolat csak egyik tagja lesz a gyermek törvényes szülője (a másik tag mostoha-, vagy nevelőszülő), a meleg párok is megkapják a GYED-et.

– Németországban a meleg és biszexuális férfiak nem adhatnak vért az aktustól számított egy évig. 

– Norvégiában A házasság egyházi szertartás keretében is megköthető.

– San Marinóban a házasságkötést – a turizmus fellendítése érdekében – kizárólag külföldi állampolgárok számára biztosítják.

– Spanyolországban a leszbikus párok (és az egyedülálló nők) ingyenesen vehetik igénybe a mesterséges megtermékenyítést.

– Svédországban a házasság egyházi szertartás keretében is megköthető.

– Ukrajnában 2015 óta tilos a munkahelyi diszkrimináció.

– Oroszországban tilos az azonos nemű párkapcsolat népszerűsítése. A transzneműek és a transzvesztiták nem kaphatnak jogosítványt.

– Európában egyetlen országban sem büntetik az azonos neműek közti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot.

AMERIKA

Országok, ahol engedélyezett a házasság

Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Aruba, Brazília, Ecuador, Grönland, Kanada, Kolumbia, Mexikó, Uruguay

Az örökbefogadás az USA-ban a következő államokban engedélyezett: Colorado, Connecticut, Hawaii, Illinois, Iowa, Kalifornia, Maine, Massachusetts, Minnesota, Nevada, New Hampshire, New Jersey, Új-Mexikó, New York, Oregon, Rhode Island, Vermont, Washington, Wisconsin. Ezen kívül Argentínában, Arubában, a Falkland-szigeteken, Grönlandon, Kanadában, Kolumbiában és Mexikóban fogadhatnak örökbe gyermeket az azonos nemű párok.

Országok, ahol engedélyezett a bejegyzett élettársi kapcsolat
Chile, Costa Rica, Falkland-szigetek, Francia Guyana, Guadeloupe, Martinique

Amerikában jóval kevesebb országban szabályozzák a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetést, mint Európában, nagyjából az államok 50 százaléka bünteti a diszkriminációt. 

Néhány érdekesség Amerikában:

– Az USA-ban a meleg és biszexuális férfiak nem adhatnak vért az aktustól számított egy évig. 2017 augusztusától a transznemű emberek nem lehetnek katonák (a 2017. augusztus előtt felvett transznemű katonák maradhatnak.

– Belizében 2003 óta újra büntetik az azonos neműek közötti kapcsolatot.

– Bolíviában hivatalosan is nemet válthatnak azok a transznemű emberek, akik nemátalakító műtéten estek át.

– Brazíliában a meleg és biszexuális férfiak nem adhatnak vért az aktustól számított egy évig.

– Curacaoban elismerik az azonos neműek házasságát, de házasságkötés jelenleg nem lehetséges.

– Haitin az azonos nemű párok házasságkötése, valamint kapcsolatuk “népszerűsítése” bűncselekménynek minősül.

– Hondurasban az azonos neműek házasságát és gyermekek örökbefogadását 2005 óta az Alkotmány tiltja.

– Kanadában a meleg és biszexuális férfiak nem adhatnak vért az aktustól számított öt évig.

– Karibi Hollandiában Elismerik az azonos neműek házasságát, de házasságkötés jelenleg csak Sabán lehetséges.

– Mexikóban 2015-ben törölték az alkotmányból az azonos nemű párok házasságára és örökbefogadására vonatkozó tilalmat, de még nem iktatták törvénybe az ehhez való jogot.

– Peruban a párkapcsolatban élő meleg férfiak nem lehetnek rendőrök.

ÁZSIA

Ezen a földrészen csupán egy (!) olyan ország van, ahol engedélyezett a melegek házassága, ez pedig Tajvan, az örökbefogadásra azonban még itt sincs lehetőség. Sőt, a világ e táján már fordul a kocka és csupán néhány országban szabályozza törvény a diszkriminációt: Grúzia, Izrael, Japán, Dél-Korea és Nepál rendelkezik a hátrányos megkülönböztetésről szóló rendelettel. 

Ázsia sok államában olyannyira vannak ellene az LMBTQ mozgalomnak, hogy büntetés jár az ilyen kapcsolatokért, van, ahol börtönbe küldik az embereket, de például az Arab Emírségekben, Iránban, Jemenben és Szaúd-Arábiában halálbüntetés vár a meleg párokra. Ez természetesen a hatalmas kulturális különbségek alapján alakult így, mindenesetre elég megdöbbentő információ.

Néhány érdekesség Ázsiában:
– A Fülöp-szigeteken A Kommunista Párt támogatja az azonos neműek házasságát. Angeles városában tilos a diszkrimináció.

– Indonézia Aceh tartományában a büntetés száz pálcaütés, ami megváltható száz gramm arannyal vagy száz hónap börtönbe vonulással.

– Irakban a büntető törvénykönyv 2001-es módosítása halálbüntetést írt elő az azonos nemű emberrel folytatott aktusért. Az amerikai megszállás után visszaállították az 1969-es büntető törvénykönyvet. 

– Iránban, bár halálbüntetés jár az azonos neműek közötti kapcsolatért, a kormány hivatalosan is támogatja a nemváltoztató műtéteket.

– Jordániában a törvények ugyan nem büntetik, de melegek több esetben váltak ’becsületbeli gyilkosságok’ áldozatává.

– Kazahsztánban és Kirgizisztánban tilos az azonos neműek közötti párkapcsolat népszerűsítése.

– Dél-Koreában a National Human Rights Committee Law 31 cikkelye szerint “senkit sem lehet szexuális irányultsága alapján hátrányosan megkülönböztetni”, ennek azonban még a kormányzat sem tesz eleget.

– Észak-Koreában az azonos neműek közötti párkapcsolat nyílt említése nem megengedett., kapitalista bűnnek vagy betegségnek tartják.

– Nepálban az alkotmány 2015 óta tiltja a diszkriminációt nemi identitás és szexuális orientáció alapján.

AFRIKA

A földrész egyetlen országában engedélyezett a házasság és az örökbefogadás, a Dél-afrikai Köztársaságban. Angolában és Mozambikban szintén vállalhatnak gyermeket a meleg párok. Törvények csupán pár államban szabályozzák a hátrányos megkülönböztetést, az országok körülbelül felében pedig pénzbírság vagy börtönbüntetés jár. 

AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA

Házasságot csak Új-Zélandon, bejegyzett élettársi kapcsolatot Guamban, illetve Asztrália néhány területén (Ausztrál fővárosi terület, Dél-Ausztrália, Melbourne, Sydney, Tasmania, Victoria szövetségi állam) létesíthetnek a párok. Az örökbefogadás Guamban, az Ausztrál fővárosi területen, Nyugat-Ausztráliában és Tasmaniaban lehetséges.

A hátrányos megkülönböztetést Ausztráliában, a Fidzsi-szigeteken, Guamban és Új-Zélandon szabályozzák törvények, büntetés pedig körülbelül az országok felében jár – vagy pénzbírság, vagy szabadságvesztés formájában. 

Ausztráliában több, mint 100 szövetségi törvény felülvizsgálata foylik, hogy a bejegyzett élettársakat azonos szintre hozzák a házastársakkal. A meleg és biszexuális férfiak nem adhatnak vért az aktustól számított egy évig.

A fentiekből is látszik, hogy bár az azonos neműek házassága és az LMBTQ-emberek jogai világszerte jelentősen megváltoztak törvényekben és normákban egyaránt , a homoszexualitás társadalomban való elfogadásáról szóló közvélemény élesen megosztott országonként, régiónként és a gazdasági fejlettség alapján.

Felhasznált irodalom: https://www.pewresearch.org/ https://www.wikipedia.org

Szólj hozzá