Minden Ami Külföld | Kanada és a klímaváltozás - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • A klímaváltozásról már biztos hallottál. Ha az is érdekel, hogy ez mennyire érinti Kanadát, OLVASS TOVÁBB >>>

Kanada és a klímaváltozás

Az elmúlt néhány évtizedben fokozatosan kialakult a tudományos konszenzus az emberi tevékenység klímaváltozáshoz történő hozzájárulás kapcsán. Nevezetesen, hogy a Föld erőforrásainak folyamatos felélése, a károsanyag kibocsátás és úgy általában, a modern ember életvitele sok esetben katasztrofális irányba sodorta a bolygó klimatikus viszonyait. Ez a folyamat az első ipari forradalomtól kezdett igazán súlyossá válni.

Írta: Peringer Attila – Minden Ami Külföld

Ausztrália már terítékre került ugyanezen téma kapcsán. Sajnos azonban, a jelek szerint Kanada is azok közé az országok közé tartozik, melyeket súlyosabb mértékben érint a klímaváltozás. Jöjjön tehát most néhány információ az ország jelenlegi helyzetéről és jövőbeni kilátásairól.

Kanada hatalmas kiterjedésű, fejlett és csodás természeti adottságokkal rendelkező ország. Sokak fejében élhetnek képek nagy és rendezett metropoliszokról, végtelen erdőségekről, vagy épp havas tájakról. A tipikus kanadai tél rendszerint még valóban bőséges hómennyiséggel és kemény mínuszokkal érkezik, de lehet, hogy ez hamarosan megváltozik. Az ország ugyanis, a klímatudósok mérései alapján kétszer olyan gyors ütemben melegszik, mint a világ többi része. A szövetségi kormány 2019-es klímajelentése szerint Kanada éves átlagos hőmérséklete 1948, vagyis a mérések kezdete óta 1,7 Celsius-fokot emelkedett. A legdrasztikusabb változás viszont az Északi-sarkvidékre eső területeken következett be, ahol ez az érték elérte a 2,3 Celsius-fokot. A tudósok kiemelték, hogy a melegedésben az emberi tevékenység mellett természetes folyamatok is közrejátszottak, de az emberi tényező hatása jóval erőteljesebb volt. Az itt tapasztalható felmelegedés egyik oka, hogy a korábban hóval és jéggel fedett területek a beérkező napsugárzást már nem visszaverik, hanem magukba szívják. Ez pedig rövid időn belül könnyen katasztrofális következményekhez vezethet.

Kanada gleccserei folyamatosan olvadnak

Gleccsereket látni hatalmas élmény, azonban szépségük szinte mellékes az ökoszisztémában betöltött, kiemelet szerepükhöz képest. Az előző gondolatmenetet folytatva: ha egy jéggel borított felület olvadni kezd, megváltozik a fényvisszaverő képessége, ezáltal egyre több sugárzást fog elnyelni. Ami azután további olvadáshoz és még több sugárzás elnyeléséhez, vagyis egy visszafordíthatatlan folyamat kialakulásához vezet. A gleccserek hatalmas édesvízkészletet rejtenek magukban, mely több szempontból is fontos, Kanada esetében ugyanakkor még inkább az. Brit Kolumbia energiaellátásnak körülbelül 90%-a vízenergiából származik, melyhez a gleccserek biztosítják a szükséges vízmennyiséget. Csakhogy, a felmelegedés következtében a téli időszakokban már egyre kevésbé érik el korábbi vastagságukat. Emiatt csökken a belőlük hasznosítható vízmennyiség is, ami egy idő után energiaellátási problémákat fog okozni. A gleccserek folyókat is táplálnak, de az olvadás miatt erre egyre kevésbé képesek. Ha bizonyos folyók egyszerűen kiszáradnak, azzal nem csak halfajok tűnnek el, de a mezőgazdasági területek öntözése is problémássá válhat. Sőt, ez hosszabb távon akár az ivóvízellátás súlyos zavarait is okozhatja.

Városok veszélyben

Viszonylag közismert tény, hogy Kanada lakosságának körülbelül 80%-a városokban él. Az elmúlt években – hasonlóan akár Ausztráliához – Kanadában is megnőtt az extrém időjárási jelenségek gyakorisága és súlyossága. Mivel ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik, sőt a jelenségek egyre sűrűbben fognak előfordulni, a városoknak számos extra kihívással kell szembenézniük, a klímaváltozással összefüggésben. Mivel ezeken a helyeken nagy koncentrációban vannak jelen emberek, épületek, üzleti vállalkozások és mindenféle infrastruktúra, ez különösen sebezhetővé teszi őket bármely, hirtelen bekövetkező természeti katasztrófával szemben. 2013-ban például Calgary teljes belvárosát ki kellett üríteni a megáradó folyók miatt, 2017-ben pedig Québec tartományban kellett szükségállapotot kihirdetni a szűnni nem akaró esőzések következtében.

De nem csupán a viszonylag gyors lefolyású időjárási események jelentenek veszélyt. A tendenciák legalább ilyen nyugtalanító képet festenek, vegyük például a már említett hőhullámokat. Kanadában a forró napok és éjszakák számának drámai mértékű növekedésére számítanak. Ezen belül az úgynevezett trópusi éjszakák száma is nagy valószínűséggel nőni fog, vagyis ezeken az éjszakákon a hőmérséklet nem fog 20 Celsius-fok alá csökkenni. Ez elsőre nem feltétlenül tűnik soknak, viszont egy nagyvárosban hatványozottak a következményei. Városi környezetben a nagy mennyiségben alkalmazott beton és a magas épületek sokkal több sugárzást vesznek fel, kialakítva ezzel a hősziget hatást. A magasabb hőmérséklet emellett nagyobb fokú légszennyezéssel is jár. A járművek kipufogógáza gyakorlatilag megsül, mérgező szmogot és magas, felszín közeli ózonkoncentrációt létrehozva. Ez jelentős egészségügyi kockázattal jár, főleg az egészségi szempontból sérülékeny csoportok számára.

2023 az erdőtüzek éve lesz?

Idén eddig már nagyjából 46 ezer négyzetkilométer méretű erdőséget emésztettek fel a tüzek Kanadában. Akárhogy is számoljuk, ez kb. fél magyarországnyi területnek felel meg és a helyzet nem látszik javulni. Az ország nyugati része a legsúlyosabban érintett, Alberta nagyvárosai közül pl. Calgary-t is napokon keresztül sűrű füst borította be az elmúlt hetekben. A tüzeket részben sikerült megfékezni, azonban ezek újra és újra fellobbannak és kelet felé is folyamatosan terjednek. A kanadai környezetvédelmi hatóságok jelenleg több mint 400 aktív tűzről tudnak, melyeknek közel a fele ellenőrizetlen, vagyis a tűzoltóbrigádok nem tudnak megbirkózni velük. Brit Kolumbiában Tumbler Ridge 2400 lakosát kellett evakuálni, mert a tűz veszélyes közelségbe került a településhez. Közben a levegőminőség is folyamatosan romlik, nem csak Kanadában, de az Egyesült Államokban is. Idén júniusban New Yorkról járták be apokaliptikus képek a híroldalakat, miután az erdőtüzek sűrű füstje elérte az amerikai nagyvárost is. Emiatt az USA környezetvédelmi ügynökségének riasztást kellett kiadnia, mivel a füstnek való kitettség azonnali és hosszú távú egészségügyi hatásokkal jár. Nem csak a veszélyeztett csoportok és a légúti betegségben szenvedők, de gyakorlatilag mindenki, aki a szabadban tartózkodott, kockázatnak tette ki magát. Az erdőtüzek füstje pár napra rá Norvégiát is elérte és szakértők szerint Európa további részeire is átterjed majd. Azonban a szennyező részecskék koncentrációja nem lesz olyan magas, hogy az veszélyt jelentsen az emberek egészségére.

A kanadai gazdaság már ma is szenved a klímaváltozás hatásaitól

A Kanadai Klímakutató Intézet (Canadian Climate Institute) néhány hónapja kiadott egy klímaváltozással kapcsolatos jelentést. Ebben arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás hatásai már most súlyosan érintik a gazdaság számos szintjét. Röviden összefoglalva: ha nincs gyors cselekvés, az Kanadának már pár éven belül dollármilliárdokban mérhető veszteségeket fog okozni. 2025-re, a klímaváltozás indukálta károk 25 milliárd dolláros kiadást jelentenek majd az állami költségvetésre nézve, ami a teljes előrejelzett GDP növekedés mintegy fele. A háztartások mindenképp bevételeik csökkenésével kell, hogy számoljanak, főleg az alacsony jövedelmi kategóriába tartozók. Abban az esetben, ha a szennyezőanyag kibocsátás magas marad, a csökkenés aránya az évszázad végére akár 19%-os is lehet. További rossz hír, hogy a klímaváltozás a munkahelyeket sem kíméli: negatív forgatókönyv esetén akár 3 millió elvesztett állás lesz írható a számlájára.


Szerencsére némi fény is pislákol az alagút végén. A jelentés megállapításai alapján minden, az alkalmazkodásra és a megfelelő intézkedésekre elköltött dollár további 13-15 dollárt képes megtakarítani a gazdaság egésze tekintetében.

Kanada még a klímaváltozás ellenére is nagyon vonzó úti cél és a kormányzat látszólag felismerte a problémát. Remélhetőleg, a megfelelő lépéseket is megteszik, hogy valahogyan kezelni tudják.

Ha Kanada mellett tetted le a voksod, de a bevándorlással kapcsolatban még bizonytalan vagy, keresd szaktanácsadónkat, Lizát!

Ha pedig a munkakeresés világában szeretnél egyértelmű iránymutatásokat kapni, Zsuzsival mindenképp vedd fel a kapcsolatot!


Tudtad?

2021 nyarán Vancouver környékén hosszú ideje fennálló hőmérsékleti rekordok dőltek meg. A hőhullám jó néhány napig kitartott, ez alatt Lyttonban 49,6°C-ot is mértek. Nagyjából 500 ember halálát hozták közvetlen összefüggésbe a pusztító időjárási jelenséggel. A hőhullám az állatvilágot sem kímélte: Brit Columbia partjainál gyakorlatilag megfőzte a kagylókat, melyek közül több mint 1 milliárd pusztult el.Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Szólj hozzá