Kia ora! Új-Zéland az a hely, ahol a fekete bárányok tényleg otthon érzik magukat! Ez az ország olyan zöld, hogy még a koboldok is irigykednek rá, a hobbitokról nem is beszélve. Őket megtalálod a hagyományos föld alatti hobbit házakban 😉 Milyen váratlan dolgok történhetnek itt veled? Egyszer csak megremeg a föld, ütemes kántálást hoz a szél, és meglátod az új-zélandi emberek egy kisebb, barátságos, de annál hangosabb csoportját “Haka” nevű táncot járni. Ha ez még nem lenne elég, csak körül kell nézned és már el is állt a lélegzeted! Fjordok, gejzírek, gleccserek, gyönyörű vízesések, varázslatos tájak – mind felfedezésre várnak!

Időjárás

Az országot elhelyezkedése miatt változatos időjárási körülmények jellemzik. Az északi részen enyhe, trópusi klíma uralkodik, míg a déli területeken mérsékelt éghajlat és hűvösebb időjárás várható. Az esős és szeles napok nem ritkák, de ezek nagy mértékben hozzájárulnak a festői zöld tájakhoz és a lenyűgöző vízesésekhez. Az időjárás gyorsan változhat, ezért érdemes készülni némi meglepetésre és a réteges öltözködésre is.

Költségek

A legmagasabb költségekkel, a legtöbb kiadással Aucklandben és Wellingtonban kell számolni, ahol a lakásbérletek és az általános életszínvonal magasabb, ugyanakkor vidéki területeken, kisebb városokban és falvakban olcsóbb lehet az élet. Az élelmiszer- és közlekedési költségek is általában mérsékeltek. Az országban a bérek általában magasabbak, mint a globális átlag, ami segít ellensúlyozni a jelentkező magasabb megélhetési költségeket.

Sport

Az országban számos népszerű sportág gyakorlása mellett olyan extrém sportok is elterjedtek, mint például a bungee jumping, a hegyi kerékpározás és a siklóernyőzés. Az új-zélandiak nemzeti sportja a rögbi és a krikett, melyeket szenvedéllyel űznek is. A “haka” névre hallgató hagyományos táncukkal lenyűgözik a világot. A szörfösök számára Új-Zéland – Ausztrália mellett – egy igazi paradicsom, a tengerparti városokban rengeteg kiváló hullám várja őket.

Közlekedés

A tömegközlekedés jól kiépített, és az autóbuszok, vonatok és kompok összehangoltan közlekednek – inkább a nagyvárosokban és azok agglomerációiban. Az országban az autózás a leginkább szükséges módja a közlekedésnek, különösen a vidéki területeken, ahol nagyobb rugalmasságot nyújt az utazásban. Az országban jó minőségű utak és gyönyörű panoráma várnak, amely sokkal élvezetesebbé teszi a vezetést. Az ország híres a lakókocsi és kemping kultúrájáról, amelyek segítségével könnyedén eljuthatsz a lenyűgöző látnivalókhoz.