Minden Ami Külföld | Kanadai túltartózkodás: megéri? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Gondolkodtál már, hogy mivel járhat, ha a vízumod érvényességi idején túl maradsz Kanadában? Ebből a cikkből MEGTUDHATOD!

Kanadai túltartózkodás: megéri?

Az, hogy Kanada gyönyörű ország, nem igazán szolgál új információval a legtöbb ember számára. Nem is csoda, hogy sokan vágynak eljutni oda, akár egyszerű turistaként, akár komolyabb szándékkal, a jövőbeni letelepedés reményében. Természetesen, mindig a legjobb a tiszta, jogszerű utat választani minden szituációban, nincs ez másképp akkor sem, ha idegen országba utaznál. Főleg, ha ez az ország vízumköteles, mert a számodra kiadott vízum pontos dátumot fog tartalmazni az ott tartózkodásod végső dátumára vonatkozóan.

Írta: Peringer Attila – Minden Ami Külföld

Nehéz lenne bárkit is amiatt kárhoztatni, hogy rövid úton beleszeret a végtelen havas hegycsúcsok, vagy a vakítóan kék tavak látványába, esetleg azonnal szimpatikussá válik neki a kanadaiak kedves, udvarias stílusa és inkább maradna örökre. Azonban a címben szereplő kérdés gyors megválaszolásaként, mégsem éri meg senkinek azon törni a fejét, hogy a hegyek közötti sűrű erdőségekben megbújva ő legyen a következő Rambo. Persze, nem helyes azonnal rosszhiszeműséget feltételezni, akár feledékenység is állhat a háttérben, úgyis túl sok dátumot kell észben tartani. A lényeg, hogy bármilyen vízummal is lépsz Kanada területére, az a vízum előbb-utóbb lejár és súlyos következményekkel kell számolnod, ha az engedélyezettnél tovább maradsz az országban.

eTA

Gyors emlékeztetőként: ha magyar állampolgárként repülővel érkeznél Kanadába, mindenképp szükséged lesz rá, hogy rendelkezz eTA-val (Electronic Travel Auhorization). Ez nem egy klasszikus értelemben vett turista vízum, mert Magyarország a vízummentes országok kategóriájába tartozik (visa-exempt country), viszont a szabadidős célú beutazáshoz kelleni fog. Online igényelhető és nagyon gyorsan elintézhető. A legjobb, hogy 3 évig érvényes és akár 6 hónapos tartózkodásra jogosít, de a tényleges végdátumot belépéskor pecsételik az útlevélbe. Az eTA igénylése és megszerzése tehát alapesetben pofonegyszerű. Ám a kanadai hatóságok meg is tagadhatják a beutazási engedély kiadását, ha a kérelmezőt korábban pl. kiutasították az országból. Ez lehet akár egy korábbi túltartózkodás jogi következménye is, de ne szaladjunk ennyire előre!


Tovább maradtam, mi fog történni?

Kanada rendkívül nyitott ország, szívesen látja a bevándorlókat és nagyvonalúan bánik a letelepedés és állampolgárság megszerzésének kérdéseivel. Az engedékenység hamar szigorba válthat át, ha nem tartod be a vízumodra vonatkozó szabályokat. Tekintsünk el most attól, hogy a túltartózkodás milyen okból következett be és nézzük meg, mivel kell számolni, ha így jártál:

 1. Inadmissible: magyarul a kifejezés leginkább a ’nem megengedhető, vagy ’nem elfogadható’ fordítással a leghelyesebb. A lényeg, hogy aki ebbe a státuszba kerül, attól megtagadják a vízumot vagy az elektronikus beutazási engedélyt (eTA), megtagadják a belépést, vagy el is távolíthatják Kanadából. Jogilag ez azt jelenti, hogy nem tartotta be a kanadai bevándorlási és menekültügyi törvény (Immigration and Refugee Protection Act) valamelyik rendelkezését. Erre lehet példa az az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező személy, aki megszegi a tartózkodása feltételeit: a megengedettnél tovább marad, vagy a megfelelő engedélyek nélkül dolgozik vagy folytat tanulmányokat.
 2. Kitoloncolás (kiutasítás) vagy eltávolítás: Azt, aki túltartózkodik Kanadában, a Kanadai Bevándorlási Hivatal (IRCC) vagy a Határellenőrzési Ügynökség (CBSA) végzéssel kiutasíthatja. A kiutasítási végzés kimondja, hogy a tartózkodás onnantól kezdve nem jogszerű, és az ország elhagyására is felszólít. Ez lehet azonnali hatályú vagy egy határozat meghozatala után is hatályba léphet, amennyiben a végzéssel szemben történt fellebbezés.

A kiutasítási végzésnek három típusa van:

 • Távozásra felszólító végzés (Departure Order): onnantól, hogy a végzés hatályosul, az erre felszólított személynek 30 napja van, hogy elhagyja az ország területét és a határellenőrzési ügynökségnek vissza kell igazolnia, hogy ez megtörtént. Ha ezek megvannak, a későbbiekben külön felhatalmazás nélkül is vissza lehet térni.
 • Kizárási végzés (Exclusion Order): egy ilyen végzés hatása, hogy egy éven belül nem lehet visszatérni Kanadába, kivéve, ha adott személy külön engedélyért folyamodik (Authorization to Return to Canada). Ha a kizárás például megtévesztő adatközlés miatt következett be, az országból való kitiltás 5 évre szól. A végzés további következménye, hogy még a CBSA oldalán, a folyamat során felmerült költségeket is meg kell téríteni.
 • Kiutasítási végzés (Deportation Order): ez gyakorlatilag végleges kitiltást jelent, kivéve, ha az előző ponthoz hasonlóan esetleg külön engedélyt sikerül szerezni. Illetve, ebben az esetben is a kitiltott személynek kell megtérítenie minden eljárási költséget.

3. Vízumkérelem elutasítása: ha a kanadai bevándorlásügy tudomására jut, hogy valaki korábban a vízuma érvényességén túl tartózkodott az országban, számára a jövőbeni jelentkezések esetén a vízum kiadását megtagadhatják. Különösen, ha kitoloncolási végzést adtak ki ellene, vagy ha ’inadmissible státuszúnak nyilvánították

Fellebbezés

A fenti végzésekkel szemben van lehetőség fellebbezésre. A fellebbezéseket minden esetben a Bevándorlási és Menekültügyi Tanács (IRB) erre kialakított testülete (IAD) felé kell benyújtani. Fellebbezés benyújtására állandó lakosok és állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint menekült státuszú és védett személyek jogosultak.

A fellebbezést követően két dolog történhet: vagy a már említett testület tart meghallgatást az ügyben, vagy a bevándorlásügy egy munkatársa vizsgálja meg az ügyet és dönt a továbbiakról. Ha a fellebbezés sikeres, természetesen lehet örülni, hisz ebben az esetben a végzést törlik és a ’célszemély’ maradhat az országban. Ha a fellebbezést elutasítják, az adott végzésben foglaltak érvényben maradnak, viszont ekkor sincs még minden veszve, mert utolsó lehetőségként az IRB döntésével szemben bírósági felülvizsgálat kérhető a Kanadai Szövetségi Bíróságon.

A fellebbezés tehát lehet egy opció, de nem mindenki számára. A következő személy nem nyújthat be fellebbezést:

 • akit Kanadában olyan bűncselekmény miatt ítéltek el, mely legalább 6 hónapos börtönbüntetéssel jár;
 • aki Kanadán kívül olyan bűncselekményt követett el, vagy akit olyan bűncselekmény miatt ítéltek el, mely Kanadában 10 vagy több évi börtönbüntetést vonna maga után;
 • aki biztonsági kockázatot jelent (pl. terrorizmus vádja merül fel ellene);
 • aki szervezett bűnözésben érintett;
 • aki emberiesség elleni bűntettet hajtott végre, vagy nemzetközi jogot sértett.

Az Öt Szem országainak együttműködése

A végére pedig jöjjön egy rossz hír. Az Öt Szem országok szövetsége sokak számára ismerős lehet. Ez a gyakorlatban egy többoldalú megállapodást jelent Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, az Egyesült Királyság és az USA között, mely alapán ezek az országok a hírszerzési információik széles körét osztják meg egymással. Ami egyben azt is jelenti, hogy a terrorizmus elleni harc és egyéb bűncselekmények megakadályozása jegyében az országok valamelyikébe belépni kívánó személyek biometrikus adatait is gyűjtik. Sőt, ezeket szintjén megosztják egymással; ugyan nem automatikusan, de ha valahol bejelez a rendszer (pl. terrorgyanús, vagy korábban kiutasított személy felbukkanása), az adatokat továbbítják. Vagyis, ha Kanadából ki vagy utasítva, jó esélyed van rá, hogy a másik 4 ország sem fog a határain beengedni és megindítják ellened a bevett jogi eljárásokat.Tudtad?

Egy érvényes eTA megléte még nem jelent garanciát arra, hogy be is engednek Kanadába. Belépéskor a hatóságok kérhetik, hogy mutasd be a visszaútra szóló repjegyed, illetve kérdéseket tehetnek fel utazásod pontos céljával kapcsolatban. A kanadai határőröknek joguk van a beléptetést megtagadni, ha valamelyik válaszodat nem tartják kielégítőnek, vagy valamelyik dokumentumodat nem találják rendben lévőnek.


Ha Kanadába történő bevándorlással, vízumokkal, vagy munkavállalással kapcsolatban vannak kérdéseid

>>> ezen az oldalon <<<

böngéssz és találd meg a számodra tökéletes segítséget!


Forrás(ok):

Two Monkeys Travel Group

Visateam Canada

Immigration and Refugee Board of Canada

RNZ

Biometric Update


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá