Minden Ami Külföld | A brit puding-rejtély nyomában - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ismerkedj a brit gasztro kultúra ízletes pudingjaival, történelmi gyökereivel, meglepő változataival! Pudingos KALANDRA FEL!

A brit puding-rejtély nyomában

Mi is pontosan a puding?  Ez egy olyan kérdés, ami nem briteket gyakran tanácstalanul hagy. Míg az amerikaiak egyszerű desszertként tekintenek rá, a briteknek egy bonyolultabb meghatározása van. Engedd meg, hogy némi fényt derítsek erre az ínycsiklandó témára!

Írta: Ildi – Minden Ami Külföld

Az Egyesült Királyságban a valódi pudingok főtt vagy párolt ételek, mint például a kedvelt karácsonyi pudingok és a hájas-tésza pudingok.

Ismerkedj a brit gasztro kultúra ízletes pudingjaival, történelmi gyökereivel, meglepő változataival! Pudingos KALANDRA FEL!

Bármi, amit egy tálban, kendőben, vagy akár belsőségben (gyomor, bél) főznek, pudingnak minősül, legyen az édes vagy sós.


Fekete pudingot reggelire?

Erre csak akkor mondj igent, ha szeretnéd véreshurkával indítani a napod!


A puding próbája az evés

Figyelem, van kakukktojás is!

A yorkshire pudingok eltérnek a hagyománytól, mert nem főzik, hanem sütve készülnek. Ezek az ügyes kis tészta kosarak lehetővé teszik, hogy a mennyei barna mártás ne áztassa el az étkeinket. Milyen okos megoldás! 

Mindezek mellett vannak olyan desszertek is, mint a kenyér- és vajpuding, vagy a ragacsos karamell puding, amelynek puding a neve, de valójában nem igazi pudingok. Mondjuk joggal kérdezhetnénk, hogy akkor az almáspite miért nem almás pite puding?! 

Nézzük, hogy is van ez. Mennyünk vissza az időben, hogy kibogozzuk a szálakat. Bár a pontos eredete vita tárgya, úgy tartják, hogy a pudingok azokból a kolbászkákból fejlődtek ki, amelyeket a rómaiak hoztak az országba az első században. A “pudding” szó maga a “botellus” latin kifejezésből származik, ami szó szerint “kolbászt” jelent.


Az idők során a pudingok lenyűgöző átalakuláson mentek keresztül, számos édes és sós ételnek adva életet.

Ismerkedj a brit gasztro kultúra ízletes pudingjaival, történelmi gyökereivel, meglepő változataival! Pudingos KALANDRA FEL!

A történelmi feljegyzések a 16. századból arra utalnak, hogy a korai pudingok gyakran hús alapúak voltak és egzotikus fűszerekkel ízesítették őket. Érdekes módon, a karácsonyi puding az egyetlen, amely túlélte azokat az éveket. 


Legközelebb, amikor pudingot eszel, emlékezz a mögötte álló történelemre.


Élvezetes pudingkalandozást kívánunk!


Tudtad?

A tradícionális karácsonyi puding desszert eredetileg több féle állat darált húsából készült. Királyi lakomának számított a fácán, fogoly, nyúl és baromfi húsból készült, hosszú időn át érlelt dóm alakú étel. 1714-ben, György király döntése alapján hús helyett aszalt gyümölcsökkel készítették és karácsonykor került az asztalra, hogy a királyi lakomát megkoronázza az édeskés fűszeres desszert. Azóta is ez a hagyomány, általában tálalás előtt leöntik brandy-vel, amit meg is gyújtanak, hogy a vendégek gyönyörködhessenek a kék lángokban.


Forrás(ok):

Brit ételkülönlegességek

Nagybritannia ételtörténelem


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá