Minden Ami Külföld | Angol út, drága menet?! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Akár 20%-os emelkedés is várható az Egyesült Királyság vízumkérelmek és egészségügyi hozzájárulás díjszabásában. MIÉRT EMELKEDNEK AZ ÁRAK?

Angol út, drága menet?!

A brit kormány június 13-án bejelentette, hogy az Egészségügyi Bevándorlási Díj (IHS) 66%-kal emelkedik: személyenként 624 fontról 1035 fontra várható a drágulás. A brit vízumkérelmi díjak is legalább 15%-kal emelkednek.

Írta: Ildi – Minden Ami Külföld

A brit miniszterelnök bejelentette az előttünk álló “jelentős emeléseket” az Egyesült Királyság vízumkérelmi díjaiban és az Egészségügyi Bevándorlási Díjban (IHS). Jelentések szerint az új változások életbe lépésekor akár 20%-os emelkedés várható a vízumkérelmi díjakban, és az IHS (Egészségügyi Bevándorlási Díj) is jelentősen emelkedik. Az IHS a 18 év alatti gyermekek, diákok és Ifjúsági Mobilitási Vízum tulajdonosok esetében is emelkedik, 440 font-ról 776 font-ra kérelmezőnként évente. Ezek a változások különböző kategóriákat érintenek, beleértve a munkavállalási és tanulási vízumutakat.

Mi is az “Egészségügyi Bevándorlási Díj” (IHS)?

Az egészségügyi bevándorlási díjat 2015 áprilisában vezették be.

Az Egyesült Királyság vízum-igénylői a jelentkezési űrlap benyújtásakor kötelesek fizetni az IHS díját.

Az IHS fizetése lehetővé teszi a bevándorlók számára az Országos Egészségügyi Szolgáltatást (NHS) igénybe vételét.

A magánorvosi biztosítás birtoklása nem mentesíti az IHS fizetésének kötelezettségét, hiszen bizonyos típusú szolgáltatásokat, mint például a vény köteles gyógyszerek, fogorvosi kezelések, szemvizsgálat, sűrgősségi ellátás, a magánbiztosítás nem fedez. Ebben az esetben az államilag támogatott szolgáltatásokat kell igénybe venni és IHS befizetésével van erre lehetőségük a bevándorlóknak.

2015 áprilisában az Egyesült Királyság vízumigénylőinek évente 200 fontot kellett fizetniük személyenként, hogy hozzá juthassanak az NHS szolgáltatásaihoz. Az IHS-t 2018 decemberében duplázták meg, így személyenként évente 400 fontot fizettek, majd 2020 októberében ismét emelkedett: évente 624 fontra felnőtteknek és 470 fontra gyerekek vagy diákok számára.

Mennyivel emelkedik az IHS?

Akár 20%-os emelkedés is várható az Egyesült Királyság vízumkérelmek és egészségügyi hozzájárulás díjszabásában. MIÉRT EMELKEDNEK AZ ÁRAK?

A kormány tervei szerint az IHS felnőttenként évente 624 font-ról 1035 fontra, a kedvezményes tarifa pedig gyermek vagy diák esetében évente 470 font-ról 776 fontra emelkedik. Ez 66%-os emelkedést jelent.

Ezt kontextusba helyezve, egy felnőtt, aki 5 éves vízumra pályázik, az ott tartózkodása során összesen 5 175 fontot kell majd előre finanszíroznia (jelenlegi 3120 font-ról emelve), még a vízumdíjak előtt.

Eközben egy 2 felnőtt és 2 gyerek családnak 5 év alatt 18 110 fontot kell majd fizetnie (jelenlegi 10 940 font-ról emelve). Itt is a vízumdíjakat még külön hozzá kell majd adni.

Miért emelik az egészségügyi bevándorlási díjat (IHS)?

Az Egészségügyi Bevándorlási Díj (IHS) jelentős emelkedését a kormány a közszférában dolgozók fizetésemelésének finanszírozásának érdekébenn indokolta.

A Közös Pénzügyi Titkár, John Glen, a közszféra béreiről folytatott alsóházi vita során így nyilatkozott:

“Tervezzük az egészségügyi bevándorlási díj mértékének emelését, amely az elmúlt három évben fagyasztva volt, annak ellenére, hogy magas az infláció és szélesebb körű gazdasági nyomásokkal kell szembenéznünk az általános rendszerben, hogy biztosítsuk, hogy az IHS az összes az általa fizetett egészségügyi költséget lefedje. Terveink szerint a főtarifa 1035 fontra, a diákok és a 18 év alattiak kedvezményes tarifája pedig 776 fontra emelkedik. Az IHS emelése segíteni fogja az orvosok béremelésének finanszírozását.”

A “Doctors in Unite” szakszervezet (junior orvosokat, általános orvosokat és kórházi szakorvosokat képviseli), “megdöbbenéssel” reagált a lépésre, amit “immorális és szétválasztó” jelzőkkel illettek. Megjegyzik, hogy a bevándorló munkavállalók fizetéseiből levonásra kerül az Országos Biztosítási hozzájárulás (National Insurance Contribution), amely finanszírozza az Országos Egészségügyi Szolgáltatást. Az Egészségügyi Bevándorlási Díj emelése így igazságtalan dupla büntetés a bevándorlóknak, hiszen duplán fizetnek az állami egészségügyi ellátásért.

A jótékonysági szervezetek, szakszervezetek és politikusok is bírálták a tervezetet: “mélységesen igazságtalannak” és “szándékosan megosztónak” tartották, mondván, hogy károsítja az Egyesült Királyság gazdaságát azáltal, hogy csökkenti az országba érkező külföldi munkavállalók számát.

Vajon mindenkit érint az Egészségügyi Bevándorlási Díj (IHS) emelkedése?

A rövid válasz: nem, mert nem mindenki köteles fizetni az Egészségügyi Bevándorlási Díjat.

Az IHS fizetésének kötelezettsége azon múlik, hogy az adott pályázó milyen bevándorlási útvonalra jelentkezik.


Nemsokára megjelenő írásunkból megtudhatod majd, hogyan igényelheted vissza az IHS költségeit!


Tudtad?

Az Egészségügyi Bevándorlási Díj (IHS) sok pályázó számára költséges lehet – sok esetben jóval magasabb lehet, mint maga a vízum kérelem költsége. Lehetőség van akár a teljes összeg visszatérítésére is ami akár több ezer fontot is érhet!


További információkért és szakértő tanácsért,

vízumkérelmével vagy bevándorlási fellebbezéssel

kapcsolatban, lépj kapcsolatba

bevándorlási tanácsadónkkal, Attilával >>>


Források:

Richmond Chambers

Immigration Barrister


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá