Minden Ami Külföld | Kapitalista kommunizmus - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • chinamindenamikulfold

Kapitalista kommunizmus

Egyre szembetűnőbb, hogy a liberális demokráciák kezdenek elmaradni Kína mögött. Sok ember számára ez furcsa lehet, pedig nem az. A liberalista világból valami egyre jobban hiányzik. A felelősség.

Szinte már bármit megtehetünk, mindenféle következmények nélkül. A liberalista kormányzásban olyan lassan és nehézkesen hoznak döntéseket, hogy évek, akár évtizedek telnek el, mire dűlőre jutnak, ha egyáltalán sikerül nekik. Egyik jó példa erre, hogy nálunk a négyes metró megépítése több évtizedet vett igénybe és nem csak a pénzügyi gondok miatt. Annyi mindenkivel kellett egyeztetni, a különböző engedélyek miatt, hogy teljesen elvesztek a bürokrácia labirintusában. És ez nem csak Magyarországra igaz. Ott van például az Új Berlini nemzetközi reptér építése, ami már vagy 20 éve folyik és már több mint megtízszerezőtek a költségei. Kiderült, hogy rossz anyagból építették és már most repedeznek a falak ,pedig még át sem adták. Felelős persze nincsen. Nincsen mert a demokrácia legnagyobb „gondja” hogy sosincs valódi felelőségre vonás.

Ezzel szemben a Kínaiak az olimpia előtt 5 metróvonalat húztak fel pár év leforgása alatt. Megszületett a döntés és nem húzták az időt megépítették, mert szükség volt rá.

Mióta rátértek erre az útra szinte minden téren kezdik felülmúlni a világot. A központ irányításnak köszönhetően nem kell évekig engedélyeztetni a terveket, és azok nem csak tervek maradnak mint jó pár liberalista elképzelés, hanem meg is valósítják. A gazdaságuk szárnyal, iparuk a legnagyobbak között, hadseregük szinte már a világ legerősebbje, és úgy néz ki nincs megállás a fejlődésük előtt. Sokan úgy gondolják, hogy a kommunizmusban „tengődő” kínaiakat sajnálni kell. De miért is? Az ország 2/3-a már nyugat európai szinten él. Turistáik a világ minden részén megtalálhatóak, vállalatiak behálózzák a világot. Még az USA is feléjük van eladósodva. A városaik már olyan hipermodernek, hogy Európa sehol sincs hozzájuk képest. Gazdaságilag gyarmatosítják az egész világot. Afrikától-Ausztráliáig mindenhol komoly befolyásuk van. Pár éve volt is ebből egy kis diplomácia bonyodalom Ausztrália és Kína között, mert a Camberai kormány megunta a kínai titkosszolgálat túlzott jelenlétét. Sokakat kiutasítottak, de nem hiszem ,hogy ez meg fogja álltani a Kínai „nyomulást”.

Nekem nagyon tetszik, hogy Kínában vannak következményei a tetteknek. Érdekes, hogy szinte hetente „eltűnik” egy-egy Kínai milliárdos. Az állam hagyja, hogy az emberek gazdagodjanak, de egy bizonyos határig engedik csak őket nyerészkedni. Ha átlépnek egy határt és érződik, hogy már semmi nem elég nekik és a hatalmat is megcélozzák, akkor egyszer csak „eltűnnek”…

Kínában van felelőségre vonás. Legyen az pártkáder vagy egyszerű falusi. Ott a megvesztegetés miatt akár halál is járhat. Többször előfordult, hogy állami alkalmazott miután kiderült, hogy hagyta, hogy külföldiek megvesztegessék, nem sokkal később a Kalasnyikovok csöve előtt találta magát. A kábítószerrel való visszaélés is járhat ilyen következményekkel.

Tény, hogy központi vezetés van, de kezd megmutatkozni, hogy igenis erre van szükség, ahhoz, haladjanak a dolgok. A hétköznapi életből is van erre egy jó példám. Pár évvel ezelőtt volt egy kerti parti. Engem és két másik embert megkértek, hogy mi készítsük el a bográcsot. Döntsünk mi! Mit is mondjak nem igazán sikerült eldöntenünk, hogy mit főzzünk, még a parti reggelén sem tudtuk akkor mit kell vennünk. Végül megkértem a fő szervezőt, hogy mondja meg, hogy mit akar, és így sikerült végül elkészítenünk a tökéletes pörköltet. Ebből csak azt akarom megmondani, hogy kell egy erős kezű döntéshozó, aki legalább utat mutat, mert ellenkező esetben fejetlenség uralkodik. Ez Kínában a párt. Megmondják mit kell tenni. Hogyan hajtják végre abba már nem igazán szólnak bele. Ha elvégzed a feladatod, akkor megbecsülnek, ha nem a tudásodhoz mérten, akkor igenis tartanod kell a következményektől. Ezért szárnyalnak úgy minden téren. A kapitalista kommunizmus igenis hatékony!

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a https://mindenamikulfold.hu/ oldalon!

A csapból még nem a Minden ami külföld folyik, de törekszünk rá, hogy minél több emberhez eljussanak az információk, tapasztalatok!

Twitter: https://twitter.com/mindenamikfold
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/mindenamikulfold/minden-ami-külföld/
Instagram: https://www.instagram.com/mindenamikulfold/
Facebook: https://www.facebook.com/mindenamikulfold

A következő podcast csatornákon meghallgathatod a beszélgetéseket
️ Anchor: https://anchor.fm/mindenamikulfold
️ Spotify:https://open.spotify.com/show/18hvv6CeF445UOJI9LD6lD
️ Overcast: https://overcast.fm/itunes1497268140/minden-ami-k-lf-ld
️ Google Podcasts: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83N2VjNGIwL3BvZGNhc3QvcnNz
️ Castbox: https://castbox.fm/channel/id1545036?country=gb
️ Breaker: https://www.breaker.audio/irany-kulfold
️Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/au/podcast/minden-ami-k%C3%BClf%C3%B6ld/id1497268140Ha tetszik ami csinálunk akkor támogasd a munkánkat: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=PLM2SLJHTNMC2
vagy olvasd be a QR kódot egy arra alkalmas eszközzel, akár a beszélgetés közben is van erre lehetőséged vagy a Minden ami külföld platformok fő képén. Így tetszőleges összeggel támogathatsz minket, akár havi szinten.

Kérj emlékeztetőt, hogy ne maradj le az élő eseményekről, rendezvényekről! Hogy teheted ezt meg?


Minden ami külföld összes élő eseményről és rendezvényéről szeretnél értesítést kapni akkor töltsd ki ezt a formot..


VálaszTovábbítás

Szólj hozzá