Karácsonyi gasztro-ajándékok (első rész)
Közeledik a karácsony, már az advent időszakában járunk. Ha idén szeretnék személyesebbé tenni az ünnepet, vásárlás helyett készülhetünk gasztro-ajándékokkal is. Így nem csak az ajándékozás pillanatában okozhatunk örömet, de minden egyes falatnál gondolni fognak ránk!- Balogh Eszter
Először egy olyan receptet hozok, amit én egyszerre szoktam elkészíteni: egyikbe megy a tojások sárgája, másikba a fehérje. Kettő az egyben: praktikus és változatos!
MENTÁS-CSOKOLÁDÉS KEKSZ
![](https://i0.wp.com/mindenamikulfold.hu/wp-content/uploads/2020/11/07543_mentás-csokis-keksz.jpg?resize=1000%2C522&ssl=1)
Szerintem ez a TÖKÉLETES KEKSZ (csupa nagybetűvel)! Kellőképpen vajas és izgalmas ahhoz, hogy a kedvencem legyen. Friss menta híján készülhet aprított mandulával, mogyoróval, karácsony környékén fűszerezhetjük narancshéjjal-fahéjjal, az étcsokoládét lecserélhetjük fehérre vagy felkockázott aszalt gyümölcsökre.
Hozzávalók:
kb. 40-50 friss mentalevél (ha nincs friss levelünk, helyettesíthetjük menta-esszenciával)
2 tojássárgája
100 g cukor
100 g vaj
140 g liszt (fele sima fehér, fele rétes)
1 kávéskanál sütőpor
100 g étcsokoládé
A mentaleveleket összefogjuk, mint egy szivart összetekerjük, és apróra vágjuk. A csokoládét szintén felaprítjuk.
A tojást és a cukrot habosra keverjük, fakanállal hozzádolgozzuk a puha vajat, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a mentát és a csokoládét.
Hurkát formázunk belőle, majd fóliába csomagolva legalább egy órát pihentetjük hűtőszekrényben.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A tésztahurkát egyenletesen felkarikázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságra helyezzük, és 10-12 perc alatt készre sütjük.
KÓKUSZOS PUSZEDLI
![](https://i0.wp.com/mindenamikulfold.hu/wp-content/uploads/2020/11/07569_kókuszos-puszedli.jpg?resize=1000%2C522&ssl=1)
Jöjjön a keksz párja. Nem kifejezetten rajongok a töményen édes dolgokért, de ezt ha egyszer elkezdem, alig bírom abbahagyni…
Hozzávalók:
2 tojásfehérje
130 g porcukor
150 g kókuszreszelék
1 tk. reszelt narancshéj (ez most narancs hiányában kimaradt)
1 tk. citromlé
csipetnyi só
A sütőt 140 fokra előmelegítjük, a tepsit pedig kibéleljük sütőpapírral.
A tojásfehérjét a sóval, cukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket és a reszelt narancshéjat.
A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat helyezünk a tepsibe.
A habcsókokat kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. (Figyeljünk rá, mert könnyen túlsül és kemény lesz!)
A kikapcsolt sütő ajtaját félig nyitva hagyjuk, és a puszedlit hagyjuk 30 percig szilárdulni.
Kókusz helyett apróra vágott mandulát, kesudiót vagy más diófélét is keverhetünk bele. Én egyszer fenyőmaggal is próbáltam, úgy is isteni lett!
MÉZESKALÁCS
![](https://i0.wp.com/mindenamikulfold.hu/wp-content/uploads/2020/11/08187_mézeskalács.jpg?resize=1000%2C522&ssl=1)
Az eredeti recept is nagyon finom (nagynéném specialitása), de én felturbóztam egy kis naranccsal és mandulával. Karácsony reggeli kávéhoz nélkülözhetetlen!
Hozzávalók:
450 g liszt
350 g porcukor
150 g méz
3 tojás
1 csapott evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
2-3 evőkanál mandulaforgács
1-2 evőkanál kandírozott narancs
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
1 kávéskanál citromlé vagy ecet
1 evőkanál étkezési keményítő
A lisztet 200 g porcukorral, a fűszerkeverékkel, sóval és szódabikarbónával alaposan elkeverjük.
Közepére mélyedést készítünk, ebbe tesszük a mézet, 2 egész tojást és egy tojás sárgáját, végül a mandulát és a narancsot.
Alaposan összedolgozzuk a tésztát és letakarva, szobahőmérsékleten egy éjszakát pihentetjük.
Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és különböző formákat szúrunk ki belőle.
180°C-ra előmelegítjük a sütőt.
A süteményt sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, és kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A megmaradt tojásfehérjét félkeményre verjük. Fokozatosan hozzáadagoljuk a keményítővel elkevert maradék (150 g) porcukrot, végül pedig a citromlevet. A mázat erős nejlonzacskóba töltjük, aminek a végét picit kivágjuk. Ezzel rajzolunk mintát a kihűlt mézeskalácsfigurákra.
CSOKOLÁDÉTRÜFFEL
![](https://i0.wp.com/mindenamikulfold.hu/wp-content/uploads/2020/11/08044_csokoládés-trüffel.jpg?resize=1000%2C522&ssl=1)
Picike, gömbölyű, tömény, keserédes csokimennyország.
Hozzávalók:
200 g étcsokoládé
80 g vaj
2 tojássárgája
1 evőkanál tej
1 evőkanál illatos alkohol (pálinka, konyak)
1-2 csepp narancsaroma (elhagyható)
3 evőkanál sűrített tej
3 evőkanál porcukor
3 evőkanál kakaópor
A csokoládét a tejjel vízgőz felett felolvasztjuk. Levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, az alkoholt, az aromát, a sűrített tejet és a cukrot.
Legalább öt percig keverjük.
Egy szögletes tepsit vagy dobozformát kibélelünk fóliával és belesimítjuk a csokoládémasszát.
Minimum két órára hűtőbe tesszük.
A kakaóport egy mélyebb tálba szórjuk, a csokoládét pedig felkockázzuk.
Az ujjunkkal gyors mozdulatokkal a négyzetekből gombócokat formázunk, majd kakaóba hempergetjük a trüffeleket.
Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.
Szólj hozzá