Minden Ami Külföld | Karácsonyi gasztro-ajándékok (első rész) - Minden Ami Külföld
iranytu_feher
iranytu_feher
Minden ami külföld
  • Karacsonyi gasztro ajandekok

Karácsonyi gasztro-ajándékok (első rész)

Közeledik a karácsony, már az advent időszakában járunk. Ha idén szeretnék személyesebbé tenni az ünnepet, vásárlás helyett készülhetünk gasztro-ajándékokkal is. Így nem csak az ajándékozás pillanatában okozhatunk örömet, de minden egyes falatnál gondolni fognak ránk!- Balogh Eszter

Először egy olyan receptet hozok, amit én egyszerre szoktam elkészíteni: egyikbe megy a tojások sárgája, másikba a fehérje. Kettő az egyben: praktikus és változatos!

MENTÁS-CSOKOLÁDÉS KEKSZ

mentás csokoládés keksz

Szerintem ez a TÖKÉLETES KEKSZ (csupa nagybetűvel)! Kellőképpen vajas és izgalmas ahhoz, hogy a kedvencem legyen. Friss menta híján készülhet aprított mandulával, mogyoróval, karácsony környékén fűszerezhetjük narancshéjjal-fahéjjal, az étcsokoládét lecserélhetjük fehérre vagy felkockázott aszalt gyümölcsökre.

Hozzávalók:
kb. 40-50 friss mentalevél (ha nincs friss levelünk, helyettesíthetjük menta-esszenciával)
2 tojássárgája
100 g cukor
100 g vaj
140 g liszt (fele sima fehér, fele rétes)
1 kávéskanál sütőpor
100 g étcsokoládé

A mentaleveleket összefogjuk, mint egy szivart összetekerjük, és apróra vágjuk. A csokoládét szintén felaprítjuk.
A tojást és a cukrot habosra keverjük, fakanállal hozzádolgozzuk a puha vajat, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a mentát és a csokoládét.
Hurkát formázunk belőle, majd fóliába csomagolva legalább egy órát pihentetjük hűtőszekrényben.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A tésztahurkát egyenletesen felkarikázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságra helyezzük, és 10-12 perc alatt készre sütjük.

KÓKUSZOS PUSZEDLI

kókuszos puszedli

Jöjjön a keksz párja. Nem kifejezetten rajongok a töményen édes dolgokért, de ezt ha egyszer elkezdem, alig bírom abbahagyni…

Hozzávalók:
2 tojásfehérje
130 g porcukor
150 g kókuszreszelék
1 tk. reszelt narancshéj (ez most narancs hiányában kimaradt)
1 tk. citromlé
csipetnyi só

A sütőt 140 fokra előmelegítjük, a tepsit pedig kibéleljük sütőpapírral.
A tojásfehérjét a sóval, cukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket és a reszelt narancshéjat.
A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat helyezünk a tepsibe.
A habcsókokat kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. (Figyeljünk rá, mert könnyen túlsül és kemény lesz!)
A kikapcsolt sütő ajtaját félig nyitva hagyjuk, és a puszedlit hagyjuk 30 percig szilárdulni.

Kókusz helyett apróra vágott mandulát, kesudiót vagy más diófélét is keverhetünk bele. Én egyszer fenyőmaggal is próbáltam, úgy is isteni lett!

MÉZESKALÁCS

mézeskalács

Az eredeti recept is nagyon finom (nagynéném specialitása), de én felturbóztam egy kis naranccsal és mandulával. Karácsony reggeli kávéhoz nélkülözhetetlen!

Hozzávalók:
450 g liszt
350 g porcukor
150 g méz
3 tojás
1 csapott evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
2-3 evőkanál mandulaforgács
1-2 evőkanál kandírozott narancs
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
1 kávéskanál citromlé vagy ecet
1 evőkanál étkezési keményítő

A lisztet 200 g porcukorral, a fűszerkeverékkel, sóval és szódabikarbónával alaposan elkeverjük.
Közepére mélyedést készítünk, ebbe tesszük a mézet, 2 egész tojást és egy tojás sárgáját, végül a mandulát és a narancsot.
Alaposan összedolgozzuk a tésztát és letakarva, szobahőmérsékleten egy éjszakát pihentetjük.
Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és különböző formákat szúrunk ki belőle.
180°C-ra előmelegítjük a sütőt.
A süteményt sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, és kb. 10 perc alatt készre sütjük.

A megmaradt tojásfehérjét félkeményre verjük. Fokozatosan hozzáadagoljuk a keményítővel elkevert maradék (150 g) porcukrot, végül pedig a citromlevet. A mázat erős nejlonzacskóba töltjük, aminek a végét picit kivágjuk. Ezzel rajzolunk mintát a kihűlt mézeskalácsfigurákra.

CSOKOLÁDÉTRÜFFEL

csokoládés trüffel

Picike, gömbölyű, tömény, keserédes csokimennyország.

Hozzávalók:
200 g étcsokoládé
80 g vaj
2 tojássárgája
1 evőkanál tej
1 evőkanál illatos alkohol (pálinka, konyak)
1-2 csepp narancsaroma (elhagyható)
3 evőkanál sűrített tej
3 evőkanál porcukor
3 evőkanál kakaópor

A csokoládét a tejjel vízgőz felett felolvasztjuk. Levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, az alkoholt, az aromát, a sűrített tejet és a cukrot.
Legalább öt percig keverjük.
Egy szögletes tepsit vagy dobozformát kibélelünk fóliával és belesimítjuk a csokoládémasszát.
Minimum két órára hűtőbe tesszük.
A kakaóport egy mélyebb tálba szórjuk, a csokoládét pedig felkockázzuk.
Az ujjunkkal gyors mozdulatokkal a négyzetekből gombócokat formázunk, majd kakaóba hempergetjük a trüffeleket.
Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.

Szólj hozzá