Minden Ami Külföld | Kényszerből külföldre -
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • minden-ami-kulfold-francia-magyar-koltozes-14

Kényszerből külföldre

Egy nehezen induló sikertörténet.

Magyarországról, a kilátástalanságból menekülve, munkavállalás, költözés és újrakezdés Franciaországban.

Írta: Baráth Mea – Minden Ami Külföld

Huszárik Makoviczki Anita jelenleg Franciaországban él családjával. Immáron tíz és fél éve, amikor is Magyarországról menniük kellett. Nem volt könnyű a beilleszkedés, de már egyáltalán nem vágynak haza. 


“Az első két év maga volt a pokol.

Minden este úgy feküdtünk le, hogy holnap talán majd jobb lesz.”

Miért élte meg Anita a külföldre költözés kezdeti időszakát ennyire nehéznek? 

“A francia nyelvet mi nem beszéltük, a franciák meg az angolt nem beszélték. Az első két évben rendszeresen jártunk vissza Magyarországra. Utána lassan el-elmaradozott a hazautazás, kezdünk hozzáidomulni a francia élethez. Öt év után vettünk házat, sikerült beilleszkedni, otthon pedig három éve eladtuk. Nem vágyom már haza.” – mondja Anita.


Anitáék kalandos története a francia otthonra találásig


Hogyan kezdődött?

“Mi Békés megyéből indultunk. Én orosházi vagyok, a férjem, Misi pedig kardosi. Megismerkedésünk után három évvel Nagyszénásra költöztünk, ekkor már az első lányunk megszületett. Szorgalmasan dolgoztunk, éldegéltünk. Majd nyolc év múlva megérkezett a második lányunk. Itt gondoltuk, felújítjuk a házat. Szükségünk volt ehhez kölcsönre, így banki hitelt vettünk fel. Két évig, egészen 2010-ig minden rendben is volt, de akkor megszűnt a férjem munkahelye…”


Hitelcsapda

Ahogy Magyarországon nagyon sokan, Anita és családja sem volt képes önerőből fedezni a komoly házfelújítási költségeket. A kölcsön viszont kiszolgáltatott helyzetben tartja a családot, és könnyen kutyaszorítóba kerülhetünk. 

“Svájci frank alapú volt a hitelünk, ami bedőlt. A kormány úgy határozott, hogy forintosítani kell a hitelt. Így rettentően megugrott a törlesztőrészlet. De igazából a legnagyobb gondot az jelentette, hogy Békés megyében nem igazán volt munkalehetőség. Miután megszűnt a férjem munkahelye, a biztosító fizette a házhitelt egy évig. A férjem ez idő alatt rengeteg önéletrajzot küldött el Magyarországon belül. Én dolgoztam ugyan, de egy fizetés – akkoriban 70.000 Ft – már akkor sem volt elég, sajnos még a rezsire sem.” – meséli a külföldre költözést megelőző magyarországi élethelyzetüket Anita.


Anita és férje nem adták fel egykönnyen

“Talált ugyan a férjem alkalmi munkákat, elvállalt, amit tudott, de sajnos így is csak lyukakat tömködtünk be. Érkezett munkaajánlat messzebbről, Magyarországon belül, de ahhoz költöznünk kellett volna, ott albérletet fizetnünk, ami egy erős megterhelés a családi kasszának, újabb komoly kiadás. A hitel törlesztése, a rezsi és albérleti díj, beláttuk, nem megy együtt. Ugyanott lettünk volna, ahol a part szakad.”


Végtelennek tűnő, egyre reménytelenebb munkakeresés

“A biztosító 12 hónapig vállalta át a hitelt.  2011. októberében a férjem még mindig munka nélkül volt.”

Két gyermeket nevelve, egy év folyamatos, egyre kilátástalanabbnak bizonyuló munkakeresés után, anyagi gondokkal terhelődve Anitáéknak lassan elfogyott a reményük. “Év végére már kopogtattak az ajtónkon a hitelért. Nem tudtunk fizetni. Ezt az érzést nem kívánom senkinek.”

Minden hónap a bevételek csoportosításával, számolgatással, őrlődéssel telt. 

“A számlák elkezdtek felhalmozódni. Vagy hitelt fizettünk, ami 50.000 Ft-ot jelentett, majdnem egy teljes fizetést, vagy számlákat, hasonló összegben. Nehéz hónapokat éltünk. Nem volt remény a helyzetből való kilábalásra.”


Reménytelen helyzet

Váratlan megoldás

“És ekkor! Jött a férjem kedves, gyermekkori ismerőse, aki Franciaországban dolgozott, mint gipszkartonszerelő. Felhívta a férjemet, hogy kellene neki egy fuvar Franciaországba, mert neki éppen nincs autója. Egy hónapnyi munkáról volt szó. Persze fizetne érte. Misi természetesen kapott az alkalmon, és arra gondolt, megpróbálhatna kint is munkát keresni, hátha sikerülhet. Megkértük a barátunkat, hogy segítsen ebben, akitől így hálából nem is fogadtunk el fizetséget.”


Kiélezett helyzet. Újabb kölcsönök.

Ez a felkínálkozó lehetőség sem volt annyira egyszerű. 

“Nehéz időszakot éltünk, hiszen pénzünk ekkoriban mondhatni sosem volt. Ezen a hétfői napon, én éppen délutánra mentem dolgozni, és előtte vittem a számlákat a postára 65.000 Ft értékben. Misi hívott a fent említett hírrel, a reménnyel kecsegtető francia utazás lehetőségével. Majdnem elájultam! Hogyan fedezzük ezt az utat? Tíz perccel azelőtt fizettem be a csekkeket, szinte az utolsó filléreinkből!”

Családi és baráti segítséggel sikerült belevágni a francia útba, ami felcsillantott számukra egy régen vágyott reménysugarat!

Misi szakmája villanyszerelő. Franciaországban, a fent említett lehetőséggel élve gipszkarton szerelőként tudott elhelyezkedni. Anita és két kislányuk berendezkedtek arra, hogy bizonytalan időre az édesapa nélkül éljenek itthon. 


A fotó Huszárik Makoviczki Anita tulajdona.

Külföldi munka, család otthon

“Nehéz volt a férjem nélkül. A lányoknak is nagyon hiányzott az apukájuk. Már nem is emlékszem, mennyi időnként járt haza. Az biztos, hogy túl nagyon ritkán. De az anyagi helyzetünk helyreállt. Már az első, hazaküldött fizetése után érezhető volt a javulás. Éreztük, kijutunk a gödörből! Fantasztikusan felszabadító volt! Végül a házat is sikerült megmentenünk.”


Családegyesítés Franciaországban

Fél év után, 2012. júliusában látogatott ki a család az édesapához. Mindannyiuknak nagyon megtetszett a hely, azonnal beleszerettek. Hamar eldöntötték, adnak egy esélyt a külföldi életnek.


Új élet, ami cseppet sem fenékig tejfel.

“A kezdeti lelkesedés hamar elmúlt, a rózsaszín felhő hónapok alatt szertefoszlott. Pokoli két évünk volt.” 


Kezdeti nehézségek és kihívások

“A házat közösen béreltük egy magyar fiatalemberrel. A három szobából egyet ő használt, kettőt a mi családunk. A lakás tulaja, egy kedves, idős hölgy sajnos nem igazolta le a hatóságok felé, hogy mi ott élünk. Utólag valószínűsíthető, hogy a magyar lakótársunk keltette valamiképpen rossz hírünket. A tulaj hölggyel amúgy később újra felvettük a kapcsolatot, és azóta is jóban vagyunk.

A francia hatóságok lakcím híján elkezdték keresni a gyerekeket, így sürgősen hivatalos lakóhelyet kellett keresnünk. Találtunk egy picike, 45 négyzetméteres kis lakást. Megismerkedtünk egy magyar házaspárral, akikkel azóta is jóban vagyunk, ők vállaltak kezességet a lakásbérléshez. Örök hálám üldözze őket!”


Aztán egyre jobbra fordult minden

“Abban a pici lakásban egy évet, 2013-ban és 2014-ben laktunk. Ez idő alatt kezdett jobbra fordulni a helyzetünk. Misi megkapta a határozatlan idejű szerződését a gipszkartonos cégnél, ahol dolgozott. Én munkát vállaltam, mint mosogató, és ugyanitt konyhai kisegítő is lettem, szintén határozatlan idejű szerződéssel. Mellékállást vállaltam, irodákat takarítottam, pedig nagyon utálok ám takarítani! 

2014-ben penészes lett ez a pici lakás. Találtunk egy nagyobbat, három szobásat, aminek a bérleti díját már nyugodt szívvel ki is tudtunk fizetni. Hát újra költöztünk.”


Saját otthon Franciaországban


A fotó Huszárik Makoviczki Anita tulajdona.

“Három évet éltünk ebben a lakásban. Ez idő alatt számoltuk a kiadásokat, és arra a döntésre jutottunk, hogy ha házat vennénk, és törlesztünk, az sem lenne drágább. Itt biztonságban éreztük magunkat. Belevágtunk! 2017. április elsején töltöttük az első éjszakánkat franciaországi, saját a házunkban! Csodás, négy szobás, nagy ház, külön kerttel, gyönyörű természeti környezetben. Immár 6 éve vagyunk francia háztulajdonosok.”


“A hitelt 18 évre vettük fel. A francia fizetéseink mellett tudtunk előtörleszteni, szóval már nyertünk 6 évet. Itt a hitel Euro alapú. A futamidő végéig fix. A kamat 1.53%, a magyarországi 7.59%-kal szemben. Nem féltünk, hogy megismétlődhet az otthoni eset, mert itt bármikor találunk munkát. A munkanélküli ellátás pedig 2 év, azt hiszem ötéves munkaviszony után. Ha mégis valamiképpen beütne a csőd, könnyen és gyorsan el lehet adni a házat. Itt több a kereslet mint a kínálat.”


Anita, Misi, és a lányok már nem vágynak haza!

Misi egyéni vállalkozást indított a gipszkartonos szakmában. Anita is továbblépett a takarítási feladatoktól, és gépkezelőként dolgozik, amit nagyon szeret. Lányaik nagyon jó tanulók. Kisebbik gyermekük biokémia szakra készül. Nagyobbik gyermekük már önállóan él, albérletben, egyetemre jár Monacoban, műtős nővérnek tanul.


“A francia nyelv nagyon nehéz. Két év kellett ahhoz, hogy bátran merjek beszélni.” – meséli Anita. “A hímnem és nőnem most sem mindig egyezik! A lányoknak fél év elég volt, hogy beszélni kezdjenek. A férjem pedig inkább csak akkor beszél franciául, ha mi nem vagyunk a közelében!”


“Az évek során többször elbizonytalanodtunk, hogy biztos jó ötlet volt-e belevágni a külföldre költözésbe. De nem bántuk meg.”


“Megtaláltuk az otthonunkat Franciaországban. Bár a hazánk mindig Magyarország marad.”


Te is gondolkozol a váltáson? Külföldre költöznél? Nézz körül partnereink között

>>> ezen az oldalon <<<

hogy megtaláld a számodra megfelelő segítséget!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá