Minden Ami Külföld | Kis kedvencünk is költözik külföldre! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Szívünkhöz közelálló kedvencünket is magunkkal szeretnénk vinni. Ez csak természetes.....De ha nagyobb? Vagy egzotikus faj, MIT TEGYEK? >>>

Kis kedvencünk is költözik külföldre!

A legtöbbünknek akad otthon egy háziállata, szívéhez közelálló kis kedvence. Kutya, macska, papagáj, vagy más apróság, esetleg nagyobb háziállat, netán egy egzotikusabb vagy akár védett faj.

Külföldi utazáskor, vagy költözéskor felmerül a kérdés, hogy mi legyen velük?! Természetes, hogy az új otthonukba is magunkkal szeretnénk őket vinni. Azonban korán sem olyan egyszerű megoldani egy állat költöztetését. Jelentős utánajárást és plusz terhet róhat az emberre.

Írta: Mayerné Répási Adrienn – Minden Ami Külföld

Ha kellőképp utánajársz és jónéhány szabályra odafigyelve, a rendelkezéseket betartva már nem is tűnik olyan bonyolult dolognak a kisállatunk magunkkal vitele sem. Ha viszont semmiképp nem szeretnél akadályokba ütközni és az egész procedúrát szakértőre bíznád, vedd fel >>> kisállat kivitelben jártas <<< partnerünkkel a kapcsolatot, hogy zökkenőmentesen menjetek végig a folyamaton és kedvenced szerencsésen megérkezzen hozzád.


Jó tudni!

Ebben a cikkben minden esetben kedvtelésből tartott háziállatok költöztetéséről van szó, nem kereskedelmi célú szállításukról. Utóbbira teljesen más szabályok vonatkoznak!


Egzotikus fajok

Az egzotikus állatfajok és a veszélyeztetett állatfajok egyedeinek szállítása, költöztetése sokszor szigorúan engedélyköteles, és nagyon ellenőrzött. Chip, transzponderes megjelölés feltétel lehet, ami általában lehetséges speciális módszerekkel, ám nekik kisállatútlevél nem biztos, hogy kiállítható. Esetükben érdemes utánajárni a célország jogszabályainak, mert azok a fő irányadók.

Az kutyával, macskával, vadászgörénnyel nincs nagyobb gond. Az uniós szabályoknak köszönhetően az EU-n belül, illetve kivételként Észak-Írországba, Norvégiába nagyobb nehézségek nélkül magunkkal vihetjük őket, pár szükséges okmány megléte kíséretében. Eu-n kívüli országokba, például Nagy-Britanniába már kicsit bonyolultabb a helyzet.

Bár nem egzotikus faj, de egyes kutyafajták költözéséhez, költöztetéséhez szintén különleges engedély kell! Bull típusú kutyáknál néhány országban kellhet különleges engedély, vizsga is.

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló Washingtoni Egyezmény (CITES) hatálya alá tartozó fajok EU-ba történő behozatala szigorú korlátozás alá esik, de kivitele is!

Kérhető dokumentumok

Az európai kisállatútlevél tulajdonképpen egy szabványos uniós minta alapján kiállított hivatalos okmány az állat számára, amely elengedhetetlen az uniós tagállamok közötti utazáshoz. De több, nem uniós állam is elfogadja hiteles papírként! Tartalmazza az állat leírását, a chipjének a számát, a védőoltásokkal kapcsolatos feljegyzéseket, továbbá a kisállat tulajdonosának és az útlevelet kiállító állatorvosnak az elérhetőségét is. Kutya, macska, vadászgörény esetén állítható ki.

Állategészségügyi bizonyítvány nem azonos kisállatútlevéllel! Egy másik hivatalos okmány, mely szabványos uniós minta alapján állítanak ki. A dokumentum olyan konkrét információkat tartalmaz, mint a kisállat azonosítója, chip szám, egészségügyi adatok, veszettség elleni védőoltások.

Uniós állategészségügyi bizonyítvány

Ezt a bizonyítványt egy hatósági állatorvos állítja ki, 10 nappal az Unióba érkezést megelőzően. Az uniós tagállamok közötti utazásra csupán az említett időponttól számított 4 hónapig, vagy a veszettség elleni védőoltás lejártáig érvényes.

Chip kisállatba beültethető mikrochip, mely egy leolvasható, regisztrált vonalkódnyi számsort tartalmaz, ami alkalmas a kedvencünk beazonosítására. Ez a számsor regisztrálásra kerül egy központi adatbázison. Tartalmazza a tulajdonos és az állat adatai is, mely jól láthat a leolvasás közben.

Európai Unión belüli költözés kisállattal

A chip az egyik kötelező elem a költözés, utazás esetén a kisállatoknál. Emellett kell az eredeti oltási könyve és egy kisállat egészségügyi igazolás állatorvostól, frissen, hogy az állat egészséges és utazhat. 

Ausztriába az EU által jóváhagyott háziállat-útlevél, mikro chipes megjelölés és érvényes veszettség elleni védőoltás szükséges.

Európai Unión kívüli költözés kisállattal

Az Európai Unión kívül nem fogadják el mindenhol csak az európai kisállatútlevelet. Kellhet egyéb dokumentum vagy orvosi beavatkozás is.

Szerbia és az Egyesült Államok például friss, 3 naptól nem régebbi hatósági állatorvosi igazolást kér utazás előtt.

Montenegróban szükséges az állatorvosi igazolás, oltás és chip is.

Több országban a szokásos chip, egészügyi és oltási kártya mellett Echinococcus multilocularis, azaz friss galandféreg elleni kezelésben kell részesülnie az állatnak (Finnország, Írország, Észak-Írország, Egyesült Királyság, Málta, Norvégia).

Észak-Írországban szigorúan szükséges az állategészségügyi bizonyítvány.

Ausztráliában még kötelező 10 karanténozást is elrendelnek, az állat számára. 

Svájcban és Norvégiában elegendő a kisállatútlevél.

Egyesül Királyságba brit állat-egészségügyi bizonyítványra van szükség, továbbá mikrochipre, állatútlevélre, veszettség elleni oltásra, illetve egyes országokból érkezve vérvételre is szükség lehet.

Szívünkhöz közelálló kedvencünket is magunkkal szeretnénk vinni. Ez csak természetes.....De ha nagyobb? Vagy egzotikus faj, MIT TEGYEK? >>>

Forrás(ok):

Daera


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá